Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Země v pohybu Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
Advertisements

PLANETA ZEMĚ 3.planeta od Slunce s výrazně odlišnými vlastnostmi oproti ostatním palnetám: ideální velikost umožňuje dostatečnou gravitaci pro udržení.
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Vesmír – Planety
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Země, střídání dne a noci, ročního období, kalendář, Měsíc, gravitace
MĚSÍC.
MĚSÍC.
ROČNÍ OBDOBÍ.
Modrá planeta Země.
Proč se střídají roční období?
Oběh Země kolem Slunce.
Vítek Urban prosinec 2004 prima
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Přírodověda – Podnebné pásy ( Mírný pás )
Planeta Země Materiál byl vytvořen v rámci projektu
POHYBY ZEMĚ.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Pohyby Země Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
Měsíc Lukáš Poledník KVA.
Cyklus dne, týdne a roku.
Vliv pohybu Země a Měsíce na život na Zemi
Sluneční soustava 5. ročník
Planety sluneční soustavy 5. ročník
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Planeta Země.
Země MODRÁ PLANETA.
SLUNCE zdroj světla a tepla pro Zemi (jedna z podmínek života)
TRVÁNÍ DNE A NOCI.
PLANETA ZEMĚ.
Střídání dne a noci a ročních období
Vědomostní soutěž ze zeměpisu
Planeta Země.
Sluneční soustava – 5. ročník
Země a její okolí Miroslava Maňásková.
POHYBY ZEMĚ.
VY_V/2_INOVACE_15_Trvání dne a noci
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Sluneční soustava 5. ročník
Který pohyb Země způsobuje jev zachycený na fotografii?
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Člověk v rytmu času Výchova k občanství 6. ročník ZŠ
Stromy po celý rok Veronika Prouzová.
Přírodověda – Podnebné pásy ( Subtropický pás )
Sluneční soustava.
Vesmír Přírodověda – 5. ročník
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka
POHYBY ZEMĚ.
NÁZEV PLANETA SE VYJADŘUJE TAKÉ POJMEM
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
VY_32_INOVACE_ Tomáš Kvasný Atmosféra - podnebí I. – teplotní pásy Tomáš Kvasný Zeměpis Březen ročník Pomocí práce ve dvojicích a výkladu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Trvání dne a noci na Zemi TÉMATICKÝ CELEK:
Vesmír, Slunce a Země Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_33_Člověk a příroda.
VY_32_INOVACE_16_32_MĚSÍCE PLANET
VESMÍR.
2. POHYBY ZEMĚ A JEJICH DŮSLEDKY
Pohyby Země.
STŘÍDÁNÍ ROČNÍCH OBDOBÍ
Pohyby Země VIDEO Země vykonává 2 základní pohyby:
Neživá příroda – roční období, střídání dne a noci
Prezentace – výklad učiva
VY_32_INOVACE_15_32_STŘÍDÁNÍ ČTYŘ ROČNÍCH OBDOBÍ
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
PLANETA ZEMĚ POHYBY ZEMĚ A JEJÍ DŮSLEDKY Vypracovaly: Natálie Kubešová
PLANETA ZEMĚ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
VY_52_INOVACE_35_ Země ČLOVĚK A JEHO SVĚT 5. ročník Ing. Hana Adamcová
Transkript prezentace:

Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Planeta Země 5. ročník

Planeta Země jediná známá planeta ve vesmíru, kde existuje život vznikla postupným smršťováním z oblaku prachu a plynu bylo to před více než 4 a půl miliardami let

Povrch Země dnes povrch tvoří pevniny ( kontinenty ) a oceány oceány zabírají 2/3 zemského povrchu většina pevnin na severní polokouli většina oceánů na jižní polokouli

Vhodné podmínky pro život na Zemi příznivá vzdálenost Země od Slunce sluneční světlo vhodné složení atmosféry voda v kapalném skupenství pohyby Země ( střídání dne a noci, roč. období )

Pohyby Země Planeta Země vykonává dva pohyby: otáčí se kolem své osy ( střídá se den a noc ) obíhá kolem Slunce ( střídají se roční období )

Střídání dne a noci Země se otáčí kolem osy 1 otočka trvá 24 hodin Sluncem osvětlená polovina Země má den neosvětlená část Země má noc

Země je jako kolotoč, který se pomalu otočí dokola za 24 hodin. Slunce svítí na Evropu a Austrálie je ve stínu, je tam noc. Když Slunce nevidíme, je noc u nás a lidé v Austrálii mají den.

Střídání čtyř ročních období způsobeno stále stejným sklonem zemské osy a zároveň obíháním Země kolem Slunce na jednotlivá místa Země tak dopadají sluneční paprsky pod různým úhlem a po různě dlouhou dobu

Oblast kolem rovníku - tropický pás nejteplejší část zeměkoule během roku na ni dopadá nejvíce slunečního záření

Oblast mírného pásu střídají se 4 roční období ( jaro, léto, podzim, zima ) během roku se mění délka světla ( dne ) a tmy ( noci )

Oblast polárního pásu u severního a jižního pólu během roku dopadá nejméně světla slunečního záření na pólech se proto udrží led a sníh po celý rok

Střídání 4 ročních období 21. březen – jarní rovnodennost – délka dne a noci stejná 21.červen – letní slunovrat – nejdelší den a nejkratší noc roku 23. září – podzimní rovnodennost – délka dne a noci stejná 21.prosinec – zimní slunovrat – nejkratší den a nejdelší noc roku

Měsíce planet kolem Slunce obíhají planety a okolo planet jejich měsíce ve sluneční soustavě mají všechny planety měsíce, kromě Merkuru a Venuše

Měsíc planety Země nazván Měsíc naše nejbližší kosmické těleso tmavá místa – ztuhlá láva po dopadu meteoritů světlá místa – vrstva prachu chladný, bez vody

Měsíc

Měsíc tvar koule obíhá kolem Země oběhne ji za 29 a půl dne vidíme jen tu část, na kterou svítí Slunce

Fáze Měsíce dorůstá do úplňku – zvětšuje se ( ve tvaru písmene D ) couvá do novu – zmenšuje se ( ve tvaru písmene C )

Na základě otáčení Země kolem osy, oběhu kolem Slunce a oběhu Měsíce kolem Země byl kdysi sestaven kalendář.

jako 1 den stanovena doba otáčení Země kolem své osy ( 24 hodin ) jako 1 měsíc stanovena doba oběhu Měsíce kolem Země ( 29 a půl dne ) jako 1 rok stanovena doba oběhu Země kolem Slunce ( 365 a čtvrt dne)

Lidé a vesmír lidé vypouštějí do vesmíru družice a sondy získávají tím mnoho poznatků o vesmíru

Jediným vesmírným tělesem po kterém se procházel člověk je Měsíc. jako první chodili po Měsíci v roce 1969 američtí astronauti – Neil Armstrong a Edwin Aldrin letěli ve vesmírné lodi Apollo 11

Téma: Planeta Země ( 5. ročník ) Použitý software: držitel licence - ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p.Tř. Windows XP Professional PowerPoint Internet Literatura: Matyášek, Štiková, Trna, Přírodověda pro 5. ročník, Nová škola, Brno 2004 Autor: Mgr. Eva Hocková ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p.Tř. (www.zsrozmital.cz)