Český trh se zemním plynem v evropském kontextu: Diversifikované portfolio evropského plynu a budoucí záměry skupiny RWE Praha 24. dubna 2008 Wolfgang.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Změny cen zemního plynu v ČR od 1. dubna 2008 Tomáš Varcop člen představenstva, RWE Transgas, a.s. Pro zákazníky skupiny RWE s kvartálním stanovením ceny.
NOVODOBÉ TRENDY EVROPSKÉ POMOCI ROZVOJOVÝM ZEMÍM
Stodůlky 1977 a 2007 foto Václav Vančura, 1977 foto Jan Vančura, 2007.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Jihomoravská plynárenská, a.s.
Souhrnné hodnocení situace v plynárenství z pohledu velkých zákazníků Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Listopad 2012.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Perspektivní zdroje plynu pro Evropu
XXIV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ
Investiční program ČEPS, a.s., do roku 2023
důchodového pojištění
AKTUÁLNÍ ZDROJE PLYNU A JEJICH VLIV NA CENU V ČR
NEREGULOVANÝ BUSINESS REGULOVANÝ BUSINESS NEREGULOVANÝ BUSINESS
Solární systémy pro aktivní topení
PODZEMNÍ ZÁSOBNÍKY PLYNU RWE GAS STORAGE
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
Objem a struktura trhu. Průmyslový řetězec Skládá se ze všech sektorů průmyslu, které jsou zapojeny do realizace výrobku Proces od získávání surovin přes.
Kolik to stojí?.
Zápis čísla v desítkové soustavě
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
Potraviny na trhu v ČR. DPH na potraviny v ČR a okolních státech ČR v roce 2007 = 5% ČR v roce 2013 = 15% Polsko = 5% Litva = 5% Francie = 5,5 % Nizozemsko.
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Zábavná matematika.
Mapa zájmu - plány.
V rámci všech serverů společnosti Aliaweb, spol. s r.o. oslovíte přes uživatelů Kurzy.cz finanční portál pro laiky i odborníky, tj. investice a.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Letokruhy Projekt žáků Střední lesnické školy a střední odborné školy sociální ve Šluknově.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Internetový obchod v ČR 2005 / 2006 Konference SAEC, , Bratislava Josef Suchánek APEK - Asociace pro elektronickou komerci.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Zásobování plynem jako součást energetické bezpečnosti České republiky
I VANA K ARÁSKOVÁ MÁ SE EVROPA BÁT ČÍNSKÝCH ENERGETICKÝCH POTŘEB?
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Únorové počítání.
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Energetika a hospodářská soutěž Petr Zákoucký Clifford Chance LLP Konference UOHS, 12. listopadu 2010 A co bude dále.
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
EDITOR BY: SPRESS 15. ledna ledna ledna 2015.
Vnějšího prostředí Marián Vávra Ekonomické modelování.
Energetická bezpečnost EU
Obchod se zemním plynem Výzvy a rizika Vratislav Ludvík.
Eurogas – strategická vize evropského plynárenství a její vazby na ČR Roman Budinský prezident, Česká plynárenská unie III. Gas Business Breakfast, Praha,
Zemní plyn a zabezpečení jeho dodávek 18. února, 2009 Ing. Mgr. Miroslav Zajíček, MA Vysoká škola ekonomická, Praha.
Strategie společnosti E.ON v oblasti obnovitelných zdrojů v ČR Energetika Invest s.r.o (dceřinná společnost E.ON) Dipl. Ing. Josef Renč Managing Director.
XVII. seminář energetiků Regulace v energetice Zelená kniha – JEK EU seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Teplárny Otrokovice, a. s. 16. – 18. ledna.
Ing. Jan Zaplatílek XXIII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Plynárenství v roce 2012 a výhled do budoucnosti.
Úkoly nejen pro holky.
MODEL TRHU S PLYNEM, DOPAD NA VELKÉ SPOTŘEBITELE SOUČASNÁ SITUACE VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ, CO LZE PODNIKNOUT PRO ZLEPŠENÍ Seminář SVSE Dne Jindřich.
Kurzy.cz finanční portál pro laiky i odborníky, tj. investice a osobní finance pro každého cílová skupina 56% mužů, 44% ženy 25% ve věku let, 24%
Přednost početních operací
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
KONTROLNÍ PRÁCE.
Ruská federace x WTO a OECD
Porovnání výroby a prodejů vozidel ve světě
Agenturní zaměstnávání v číslech ve světě a v České republice
Bezpečnost dodávek zemního plynu Petr Binhack
PROČ SE NÁS NEDOTKLA KRIZE DODÁVEK PLYNU PŘES UKRAJINU
Page 1 Energetická závislost EU - Možná řešení - Daniela Štoková.
Přispívají změny legislativy k lepšímu fungování našeho trhu s plynem? Ing. Oldřich Petržilka prezident České plynárenské unie konference DONE „Fungování.
Uhelný průmysl v Evropě nová publikace EURACOAL Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL Těžební.
Transkript prezentace:

Český trh se zemním plynem v evropském kontextu: Diversifikované portfolio evropského plynu a budoucí záměry skupiny RWE Praha 24. dubna 2008 Wolfgang Peters člen představenstva, PPM RWE Transgas, a.s.

Skupina RWE je klíčovým hráčem v oblasti evropského plynárenství a elektroenergetiky … a jedním z největších dodavatelů plynu Konsolidovaný prodej plynu; mld. m 3 2. největší výrobce elektrické energie v Evropě podíl na trhu; 100 % = ~3 000 TWh RWE je 3. největší energetický koncern v Evropě Obrat v 2006; mld. € Pramen:údaje společnosti; Amadeus Distrigas Eneco Electrabel E.On EdF RWE Enel RWE E.On Enel Vattenfall EdF Other GdF Centrica RWE Wintershall Gas Natural Distrigaz VNG Essent Nuon Scottish Power Essent Nuon Union Fenosa Distrigas Eneco Endesa Iberdrola Electrabel Gasunie Vattenfall Gas Natural EnBW E.On EdF Enel GdF Centrica E.On Enel Vattenfall EdF Ostatní Gasterra ENI E.On Ruhrgas GdF Centrica Wintershall Gas Natural Distrigaz VNG Essent Nuon 7 2

Ukazatele roku 2006* Zásoby plynu (mld. m 3 ) Těžba plynu(mld. m 3 ) Skladovací kapacita(mld. m 3 ) Plynovody(km) Zákazníci - plyn(mil.) Zákazníci - elektřina(mil.) Objem nákupu plynu(mld. m 3 ) Externí výnosy z plynu (mld. €) RWE Group 63,3 3,0 6, , ** 13,2 *) S výjimkou RWE Trading **) ukazatel roku 2006 Pramen: RWE Fact&Figures Klíčové ukazatele činnosti RWE v plynárenství

13 dlouhodobých dovozních smluv; domácí těžba; krátkodobé nákupy RUS NO D CZ NL Domácí těžba GB 4 Krátkodobé nákupy

Současný evropský trh: > TWh/r Trh prodávajících, převládá vazba na ropu *Evropa je definována jako EU27 plus Norsko a Švýcarsko V indexaci cen převládá ropa [Šetření v odvětví provedené DG Comp v roce 2007]  75% indexace na TTO a LTO  10% indexace na plyn  15% indexace na jiné proměnné (např. inflaci) NOR EU-27(+2)* RUS ALG Pět těžebních společností kryje 70 % dodávek do Evropy  Gazprom Export1 200 TWh/r  Sonatrach 650 TWh/r  ExxonMobil 650 TWh/r  Shell 550 TWh/r  StatoilHydro 490 TWh/r 5

Pramen: CERA Budoucí evropský trh: podíl dovozu vzroste do roku 2020 na 84 %; nutná další diversifikace Evropská spotřeba 2005/10/15/20 [mld. m 3 ] Domácí evropská těžba % Share of Imports 84 % +1,6 -4,7 +4,1 Dovoz do Evropy CAGR (%) 2005/10/15/20 [ % Share of Imports 84 % 59 % podíl dovozu 84 % +1,6 -4,7 +4,1 CAGR (%)

RWE je partnerem projektu Nabucco Norsko EU Severní Afrika Rusko Střední Východ (včetně Íránu) Kaspická oblast / střední Asie Nabucco Zásoby zemního plynu v mld. m 3 Pramen: Statistický přehled BP 2007 Délka km, napojení Evropy na naleziště zemního plynu v Kaspické oblasti Předpokládaný objem investic přibližně 5 miliard euro Očekávaná kapacita plynovodu 31 mld. m 3 zemního plynu ročně RWE propojí plynovod Nabucco s českou tranzitní soustavou RWE od Nabucca očekává objem až ve výši 5 mld. m 3 /rok Partneři: BOTAS, Bulgargaz, Transgaz (Rumunsko), OMV, MOL a RWE – každá společnost se podílí 16,7 % 7

V období nejistoty: projektovaná roční evropská kapacita dodávek a spotřeba Pramen: CERA Insight 8 Další kapacity Norská kapacita Ruská kapacita Domácí těžba LNG Poptávka

Excelerate – náš operativní vstup na globální trh se zkapalněným zemním plynem Záliv Gateway (USA) (od března 2005) Northeast Gateway (USA) (bude zprovozněn) Přístavy Excelerate DeepwaterPřístavy Excelerate GasPortPřekládka z lodi na loď (STS) Teesside GasPort (od února 2007) Německý GasPort (ve výstavbě) Je možná překládka mezi klasickými plavidly a plavidly Excelerate 50% podíl ve společném podniku Excelerate za přibližně 350 mil. eur – získání technologie zplyňování LNG na lodích Hlavní aktiva: dva přístavy v hlubokých vodách u břehů USA (kapacita cca 10 mld. m 3 /r); přístav GasPort ve Velké Británii (kapacita cca 4 mld. m 3 /r) a v Německu (ve fázi plánování) a přístup k flotile čtyř LNG plavidel s přepravní kapacitou cca 3.8 mld. m 3 /r Rovněž je možná vykládka LNG v klasických dovozních terminálech 9