Přepadení SSSR, vstup USA do války, přelom ve válce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Válka v Tichomoří Pro žáky 9. ročníku ZŠ
Advertisements

Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Vstup USA do války.
Člověk a společnost Dějepis 20. století 2. období 2. světové války VY_32_INOVACE_03 Sada 23 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA 1. ČÁST.
III. fáze 2. světové války:
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Průběh 1. světové války 3. část.
Formování protihitlerovské koalice
Přelom ve válce Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová 1.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Bitva u Kurska – operace Citadela největší tanková bitva v dějinách
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Protihitlerovská koalice Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
Franklin Delano Roosevelt
II. světová válka (2. část)
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (V. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
Druhá světová válka Elizabet,Kačka a Eli.
Válka se Sovětským svazem
9. ročník Novověk, moderní dějiny
zápas demokracie s totalitními diktaturami
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VMzáří 2011 Ročník použití VM9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VMOpakovací test VY_32_INOVACE_16_ČSR,
Válka V Tichomoří a důsledky 2. sv. války
Vytvoření protihitlerovské koalice, otevření druhé fronty
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Porážka fašismu a důsledky 2. světové války
VY_32_INOVACE_2D.9.09 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
I. světová válka – konec války
Druhá světová válka 2.a 3.etapa Dagmar Zemanová
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (VII. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
Bitva o Moskvu Dějepis Autor: Pavel Hrstka
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
PŘELOM VE VÁLCE U: s. 58 – 63A: s. 38 – 40, 41/1.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
FORMOVÁNÍ PROTIHITLEROVSKÉ KOALICE 1941
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (VIII. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
II. světová válka 1943 Petr Machala.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA ( – )‏
Válka ve Středomoří, Africe a na Balkáně
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (VI. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
II. světová válka 1942 Petr Machala.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Útok na Pearl Harbor ráno 7.prosince 1941 japonská letadla bez vyhlášení války zaútočila na americkou vojenskou základnu v přístavu Pearl Harbor na Havajských.
2. světová válka v Evropě Koordinace postupu spojenců
Napadení Sovětského svazu. Balkánské tažení Po neúspěšném dobytí VB se Hitler obrátil na Balkánský poloostrov V dubnu 1941byla dobita Jugoslávie a později.
Druhá světová válka vymezená léty (1. září 1939 – 2. září 1945) NACISTICKÉ NĚMECKO proti sobě stojí dva bloky - NACISTICKÉ NĚMECKO - podporované.
Název školy: Základní škola J. E. Purkyně a Základní umělecká škola Libochovice Autor: Mgr. Jitka Hajná Název: VY_32_INOVACE_19_D_2. světová válka Téma:
LEDEN 2016 DOKONČENÍ VÝUKY POKRAČOVÁNÍ UČIVA : 3. FÁZE VÁLKY R PŘELOM VE VÁLCE.
Druhá světová válka. 1.Kdo je na obrázku? 2.Jaké spojenectví karikatura vyjadřuje? 3.Co jednotlivé státy získaly?
ŠKOLA:Základní škola a Mateřská škola Nemilany VYUČUJÍCÍ:Mgr. Iveta Šlahařová TÉMATICKÁ OBLAST:Moderní doba PŘEDMĚT:DROČNÍK:9. NÁZEV MATERIÁLU:II. světová.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Formování protihitlerovské koalice. Velká trojka.
FORMOVÁNÍ SPOJENECKÉ KOALICE
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Dějepis ročník
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková 9. Druhá světová válka
1943 Ztráty Japonců v Tichomoří ( Papua - Nová Guineja, Šalamounovy ostrovy) + Brama = defenzíva Spojenci vítězí v Sev. Africe + vylodění v Itálii ( pád.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
zápas demokracie s totalitními diktaturami
KOORDINACE POSTUPU SPOJENCŮ
zápas demokracie s totalitními diktaturami
1. Ve kterém roce vypukla 1. světová válka
Transkript prezentace:

Přepadení SSSR, vstup USA do války, přelom ve válce Další válečné operace a události roku 1943

Vstup USA do války Americký prezident Roosevelt počítal se vstupem do války, ale první úder Japonska zastihl USA nepřipravené. 7.12.1941 napadla japonská letadla základnu na Havaji Pearl Harbor s cílem vyřadit americké válečné loďstvo. Nálet byl neobyčejně překvapivý a úspěšný, ale nesplnil zcela svůj účel. Japoncům šlo především o zničení letadlových lodí, ale ty v době útoku v přístavišti nebyly. Ještě téhož dne vystoupil Roosevelt v Kongresu, označil 7.12.1941 jako „den hanby“ a Kongres odsouhlasil vyhlášení války Japonsku a následně i Německu a Itálii. Japonsko se chystalo zničit zbytek amerického námořnictva. K rozhodujícímu boji došlo 3.– 6.6.1942 u ostrova Midway. Přes japonskou přesilu skončila bitva jejich drtivou porážkou. Od této doby ztratilo Japonsko ve válce s USA iniciativu. Útok na Pearl Harbor

Přepadení SSSR Plán přepadení SSSR (plán Barbarossa) byl realizován 22.6.1941. Jednalo se o největší válečnou akci 2. světové války. Proti Sovětskému svazu útočila vojska z Německa, Itálie, Maďarska, Finska, Chorvatska, Slovenska a Španělska. Počáteční rychlý postup fašistické armády byl ovlivněn hrubými Stalinovými chybami. Jednak Stalin podcenil zpravodajské informace o německém útoku a dále provedl předtím ve velení armády rozsáhlé politické čistky a jednotky Rudé armády byly bez zkušených velitelů. Přes tato počáteční vítězství nedokázala fašistická vojska uskutečnit plán bleskové války a Rudá armáda se dokázala vzchopit. Stalin vyhlásil Velkou vlasteneckou válku. Tato výzva měla velký ohlas u drtivé většiny sovětských lidí. Němci používali nejkrutější metody – vyvražďovali civilní obyvatelstvo a vypalovali vesnice. Jejich bezohledný postup však více stmeloval sovětské obyvatelstvo k odporu. S postupující zimou docházelo k vyčerpání fašistických jednotek. Němci sice dosáhli prvního cíle Leningradu, ale na jeho dobytí už neměli sílu. Začala blokáda, která trvala 900 dní (blokádě provázené krutým hladem bylo vystaveno 2,5 milionů obyvatel, z toho 400 000 dětí) Němci proto soustředili síly na rozhodující úder – na Moskvu. Probojovali se 20 km od Moskvy, ale 6.12.1941 přešla Rudá armáda do protiútoku a Němci po velkých ztrátách ustoupily až o 200 km. Byla to první porážka německých pozemních jednotek. Plán Barbarossa

Přelom ve válce Vytvoření protihitlerovské koalice: Atlantická charta – 14.8.1941 Roosevelt + Churchill, v září 1941 se k tomuto dokumentu přidává SSSR („velká trojka“ Stalin, Churchill, Roosevelt) Bitva u Stalingradu (největší bitva 2.světové války) Německý útok zahájen 12.9.1942 (armáda von Pauluse) bojovalo se o každý dům, 19.11.1942 začala ruská protiofenzíva, která uzavřela ve „stalingradském kotli“ 250 000 německých vojáků. Ti se sice za sevření ještě mohli dostat, ale Hitler to z prestižních důvodů zakázal. A tak 31.1.1943 musel Paulus kapitulovat. Touto bitvou padl mýtus o neporazitelnosti wermachtu Bitva u Kurska (5.7.-27.7.1943) Německá armáda se ještě snažila o odvetu za porážku u Stalingradu, ale útok postrádal překvapení a byl odražen. Od této doby přešla Rudá armáda na celé frontě do ofenzivy a udržela ji do konce války. V rámci kurské operace se odehrála největší tanková bitva 2.světové války u Prochorovky. Videoukázka z filmu Stalingrad

Další válečné operace a události roku 1943 Kapitulace Itálie: v červenci 1943 se spojenecké jednotky vylodily na Sicílii a v jižní Itálii. Postup těchto vojsk vedl ke svržení fašistického režimu B. Mussoliniho. Itálie pak vyhlašuje Německu válku. Německá armáda pak reaguje tím, že se opevní v severní a střední části Itálie Bitva o Guadalcanal (ostrov na Šalomounových ostrovech) Bitva probíhala od srpna 1942 do února 1943 a skončila porážkou Japonska. Vítězné Spojené státy tak zasadily Japonsku první porážku na pevnině, získaly definitivně iniciativu a rovněž tato bitva znamenala přelom ve válce v Tichomoří Teheránská konference - prosinec 1943 – Teherán (Irán) – 1.konference „velké trojky“ (Roosevelt, Stalin, Churchill) Co bylo dojednáno? V.Británie a USA se zavazují uskutečnit Invazi do Francie nejpozději do května 1944. Sovětský svaz se zavazuje, že po porážce Německa vyhlásí válku Japonsku. Zároveň na této konferenci představitelů velmocí byla přijata deklarace o společném postupu proti Německu video Bitva o Guadalcanal