Oběh vzduchu na Zemi Název školy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Proudění vzduchu v atmosféře
Advertisements

POČASÍ PODNEBÍ je okamžitý stav troposféry v určitém místě na Zemi, který lze vyjádřit pomocí tzv. meteorologických prvků je dlouhodobý stav troposféry.
Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Autor: Vít Lazecký Datum vytvoření: Téma: Stavba srdce.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSvětelné jevy.
Litosféra a litosférické desky
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Glóbus a zeměpisná síť Název školy
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Zemětřesení Název školy
POHYBY MOŘSKÉ VODY 6. třída Mgr. Jakub Karásek
Škola Střední průmyslová škola Zlín
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhVeličiny a jejich.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_416_LAN AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK, DATUM: 9. ročník,
Pohyby Země Název školy
Jugend auf Reisen Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Krasové oblasti Název školy
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století.
Atmosféra Země Název školy
Monzuny Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Atmosféra (IX. Část) Název školy
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – atmosféra, větry autor VM:Ondřej.
VŠEOBECNÁ CIRKULACE ATMOSFÉRY
Název Atmosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Lidské rasy Název školy
Tlak a proudění vzduchu
Podpovrchová voda Název školy
Globální cirkulace atmosféry
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Iveta Adamová Název šablonyIII/2.
Objektová tvorba - asambláž
Práce nutné ke vzniku mapy
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhMagnetismus TémaMagnety.
FYZIKA ZEMSKÉ ATMOSFÉRY 3
Národy světa Název školy
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Socioekonomická geografie
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhElektrodynamika.
Stavba zemského tělesa
Co je fyzická geografie?
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhKapaliny TémaVlastnosti.
Vodstvo ČR Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Východoasijská náboženství
Název a číslo učebního materiálu: VY_52_INOVACE_32_PLICNI_VACEK Anotace:Interaktivní výukový materiál v programu Power Point zaměřený na popis plicního.
Název a číslo učebního materiálu: VY_52_INOVACE_31_DYCHACI_SOUSTAVA
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhPlyny TémaProudění.
Měsíc Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Kartografie Název školy
Země jako vesmírné těleso
Barevné modely Název školy
Čas a časová pásma Název školy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_414_VoIP AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK, DATUM: 9. ročník,
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Symbolismus Název školy
POČASÍ A PODNEBÍ Mgr. Petr Králík.
Socioekonomická geografie - opakování
Světové obyvatelstvo 1 Název školy
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Poznávání krajů českých
Poznávání krajů moravských
Land-art Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Atmosféra (X. Část) Název školy
OBĚH VZDUCHU V ATMOSFÉRĚ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Všeobecná cirkulace atmosféry
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Transkript prezentace:

Oběh vzduchu na Zemi www.zlinskedumy.cz Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0484 Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM Oběh vzduchu na Zemi Označení DUM VY_32_INOVACE_12_1_17 Autor Mgr. Eva Procházková Datum 02. 08. 2013 Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Zeměpis Tematický okruh Sféry Země Ročník První ročníky a kvinty www.zlinskedumy.cz

Na úvod: Co způsobuje nerovnoměrné rozložení tlaku na Zemi? Jaké vlastnosti má teplý a jaké studený vzduch? Jak souvisí teplý a studený vzduch s oblastmi vyššího a nižšího tlaku? Co je „vítr“?

Atmosféra v pohybu Nerovnoměrné rozložení tepla na povrchu Země => nerovnoměrné rozložení tlaku Vzduch proudí z oblastí vyššího tlaku do oblastí s nižším tlakem – toto proudění pociťujeme jako vítr Všeobecnou cirkulaci vzduchu ovlivňuje: Odlišné zahřívání zemského povrchu Rozložení pevnin a moří Rotace Země Coriolisova síla

Coriolisova síla uchyluje vzduchové a vodní hmoty ve směru pohybu: doprava – S polokoule doleva – J polokoule

Všeobecná cirkulace atmosféry Obr. 1

Všeobecná cirkulace atmosféry Severovýchodní pasáty Jihovýchodní pasáty Obr. 2

Pasáty Pravidelné větry směřující k rovníku, vanoucí od 30° severní a jižní šířky teplý a vlhký vzduch od rovníku vystupuje k horní hranici troposféry a pohybuje se směrem k pólům (antipasát) zhruba kolem 30° severní a jižní šířky klesá k zemi v oblasti vysokého tlaku Cestou ztratil velkou část své vlhkosti, takže je suchý a může zde vytvářet pouště Sahara, pouště na JZ USA a SZ Mexika, australské pouště V minulosti byly velmi významné pro námořní plavbu

Výměna vzduchu mezi rovníkem a 30° s.š. / j.š. Obr. 3

Vzduchové hmoty Masy vzduchu, liší se fyzikálními vlastnostmi Teplotou a vlhkostí … Jsou odděleny frontami

Vzduchové hmoty a fronty severní pól Arktická Arktická fronta Polární (vzduch mírných šířek) Polární fronta Tropická Tropická fronta Rovníková rovník

Vzduchové hmoty a fronty VH se neustále přemisťují => fronty se pohybují Pokud studená VH postupuje směrem do teplejší VH = studená fronta (a naopak) Na rozhraní teplých a studených VH vznikají rozsáhlé tlakové útvary: tlakové výše – cyklony (oblast vyššího tlaku vzduchu) tlakové níže – anticyklony (oblast nižšího tlaku vzd.)

Zdroje obrázků: Obr. 1: KAIDOR. File:Earth Global Circulation - en.svg - Wikimedia Commons. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-08-02]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Earth_Global_Circulation_-_en.svg Obr. 2: DWINDRIM. File:AtmosphCirc2.png - Wikimedia Commons. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-08-02]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:AtmosphCirc2.png Obr. 3: File:HadleyCross-sec.jpg - Wikimedia Commons. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-08-02]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:HadleyCross-sec.jpg