Zelinářské zahrady.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Léčivé rostliny Znáš léčivé rostliny a jejich účinky?
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
Lněné semínko, jak ho možná neznáte
VY_32_INOVACE_ 19_ Rozmanitost přírody Zelenina (SADA ČÍSLO 2)
Nově pěstované rostliny a jejich využití
Trávící soustava trávení, živiny
Hana a Petr Ulrychovi Použití třezalky je velmi rozsáhlé: působí antibioticky, čistí krev, má účinky protizánětlivé, dobře působí na ekzémy, odstraňuje.
Ganoderma: Královna léčivých rostlin DXN. GANODERMA (LINGZHI) – Úžasná léčivá rostlina V Číně ji už po tisíciletí považují za zázračnou léčivou rostlinu.
Petržel Petroselinum crispum.
„EU peníze středním školám“
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny.
Přírodní olej bohatý na antioxidanty
DETOXIKACE – očista organismu
Brokolice Brokolice je jednou z odrůd květáku ale na rozdíl od květáku, který má bílé růžice květenství, má brokolice růžici zelenou nebo fialovou.Je to.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
HOBITI.
Zelenina.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ilona Trojánková. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Hana a Petr Ulrychovi Použití třezalky je velmi rozsáhlé: působí antibioticky, čistí krev, má účinky protizánětlivé, dobře působí.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
IMMUBLEND.
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
Superfoods superpotraviny.
FOREVER Vit♀lize™ Women’s FOREVER Vit♀lize™ Women’s Jak ženy stárnou, mohou využít další pomoc v boji proti volným radikálům, na zvládnutí stresu, zvýšení.
10 DŮVODŮ PROČ PÍT ALOE VERA GEL
TROJLÍSTEK DOKTORA KUČERY
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
pro podporu zažívacího traktu
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Acai Černá třešeň Červená řepa Zelené jablko Hruška Rakytník Malina Brusinky Granátové jablko Borůvky Maqui.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně),
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, trávicí soustava.
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
Poznej druhy zeleniny Mgr. Heppnerová Eva – ZŠ Nádražní 683, Horní Slavkov VY_32_INOVACE_74_ Poznej druhy zeleniny Šablona III/2.
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Ekosystém okolí lidských obydlí Rostliny Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres.
Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořenízáří 2012 Ročník2. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka ( DUM 04) Rozmanitost.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Zelenina Vypracoval: Lukáš Karlík
Č. DUMu: VY_12_INOVACE_01_15_Člověk a příroda
Potraviny a výživa - Zelenina
Název projektu: Moderní škola
PRVOUKA – 2. ročník, ZELENINA
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Chlorophyl Chlorela Spirulina Tolice vojteška Mladá pšenice Mladý ječmen.
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Zelenina, … Dodatky, ….
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
Název školy : ZŠ Pardubice-Spořilov
Zelinářské zahrady.
Člověk a barvy Barvy jsou přítomny v nesčetných různých formách a jevech Člověk je schopen prostým okem rozeznat aspoň 2000 různých odstínů Člověk barvy.
ZELENINA A JEJÍ DRUHY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Název: VY_52_INOVACE_PR_17 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: ZELENINY2
Mouky. Mouka pšeni č ná -Obsahuje LEPEK -Nejpoužívanější mouka -Je ochuzena o vlákninu, minerální látky a vitamíny -Vyrábí se z vnitřní části obilky Typy.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Zelinářské zahrady

Příští hodinu REFERÁT: BĚLÁSEK ZELNÝ

Brukev zelná 1.rokem 2.rokem

odrůdy brukve zelné

Hlávkové zelí Zelí hlávkové červené Kysané zelí Chuť kysanému zelí dává bakteriální kvašení. Užitečné mikroorganismy, které obsahuje, zlepšují zažívání. Mimořádná bohatost vitaminu B 12 způsobuje duševní svěžest, odbourává stres, aktivuje mozkovou a nervovou soustavu, obnovuje buňky a je důležitý pro kosti a svaly. Bílé zelí Má mnoho kyseliny listové důležité pro lidi ve stresu, dále vitaminy a minerály podporující imunitní systém. Odstraňuje z těla těžké kovy. Obsahuje také látky působící antibakteriálně. Hlávkové zelí Červené zelí Má podobné složení jako bílé zelí. Zelí hlávkové červené

Čínské zelí Pekingské zelí

Ceněna je především pro velký obsah vitaminu C Ceněna je především pro velký obsah vitaminu C. Snižuje hladinu cholesterolu, pozitivně ovlivňuje trávicí soustavu. Pomáhá při ekzémech a kožních problémech, příznivě ovlivňuje srdce, cévy a imunitní systém . Zmenšuje riziko rakoviny tlustého střeva. Hlávková kapusta

Má vysoký obsah vitamínu C, vitamínů skupiny B i minerálních látek Má vysoký obsah vitamínu C, vitamínů skupiny B i minerálních látek. Růžičková kapusta je nadmíru zdravá nejen pro naše tělo, ale i pro naši duševní kondici – pro soustředění i odolnost vůči stresu. Obsahuje také draslík, který podporuje vylučování nadměrného množství vody z těla, tím také napomáhá k  odplavování odpadních látek. Růžičková kapusta

Účinky na organismus: - podporuje krvetvorbu - je prevencí proti infekcím - podporuje snižování váhy - zvyšuje odolnost proti stresu - zvyšuje schopnost soustředění - uvolňuje zácpu - posiluje vlasy a pleť Kedluben

100 g květáku obsahuje doporučenou denní dávku vitaminu C 100 g květáku obsahuje doporučenou denní dávku vitaminu C. Květák je - vhodný při ledvinových potížích - má kladný vliv na nemoci močového měchýře a tlustého střeva - podporuje růst a obnovu buněk - podporuje krvetvorbu - snižuje krevní tlak - posiluje imunitní systém - preventivně působí proti infekcím Květák

Brokolice výrazně ochraňuje lidský organismus proti volným radikálům a jedům. Látky obsažené v brokolici dokážou zabránit rakovinnému bujení. Brokolice

Kořenová zelenina

Mrkev obsahuje mnoho vitamínů a užitečných látek, z nichž nejvýznamnější je beta karoten zodpovědný za červenou barvu kořene. Dále je bohatá na vlákniny a antioxidanty.Pektin obsažený v mrkvi na sebe váže až 80% těžkých kovů v těle a vylučuje je z organismu ven. Mimoto Mrkev také zvyšuje odolnost organismu, posiluje srdce a cévy a zlepšuje vidění - hlavně šeroslepost.  Mrkev karotka

plody mrkve (nažky) Mrkev obecná - planá

Petržel působí příznivě na celý trávicí trakt, povzbuzuje chuť k jídlu, mírní bolesti střev. Pro své močopudné účinky se využívá při onemocněních ledvin, močového měchýře a při močových kamíncích. Čistí krev. Petržel zahradní

bulva List celeru působí močopudně, je vhodný pro revmatiky a diabetiky, uklidňuje a podporuje trávení. Miřík celer

Ředkev setá ředkvička Obsahuje aktivní antibakteriální látky. Ředkvička podporuje chuť k jídlu, působí močopudně. Kladně ovlivňuje také dýchací systém a krevní oběh.

Ředkev setá (v létě rostlina tvoří dlouhé stonky s květy, má malé nekvalitní bulvičky)

Plodová zelenina

Rajče jedlé Rajčata obsahují 94 % vody, mají antibakteriální účinky, působí močopudně, projímavě a antitoxicky. Jsou výborným prostředkem při odtučňovacích kúrách, při ledvinových a srdečních chorobách, při poruchách trávení. Mají vliv na krvetvorbu. Podle posledních výzkumů chrání před rakovinou žaludku, plic a prostaty . Vyvolávají zlepšení nálady. Doma můžeme nať využít k odpuzení hmyzu.

Paprika roční Paprika má velmi široký účinek. Podporuje tvorbu slin a trávicích šťáv, tlumí množení choroboplodných mikroorganismů v trávicí trubici, zlepšuje činnost střev a žaludku. Tím, že místně překrvuje, odvádí škodlivé látky z těla. Zlepšuje krevní cirkulaci a obranyschopnost těla.

Sladké papriky Chilli papričky

Okurky usnadňují vylučování odpadních látek z krve, poskytují síru, která je nezbytná pro zdraví kožních buněk, vlasů a nehtů. Vysoký obsah vody (96 %) a rozpustné vlákniny urychluje pohyb stolice ve střevech a působí proti vzniku rakoviny tlustého střeva. Okurka setá

Cibulová zelenina

Cibule dokáže snižovat krevní tlak, snižuje hladinu krevního cukru i cholesterolu, zvyšuje vylučování žluči a trávicích enzymů. Je velmi účinným rostlinným antibiotikem, působí příznivě při bakteriálních nebo plísňových onemocněních dýchacích cest. Po poštípání hmyzem snížíme bolestivost, pokud pokousané místo třeme kouskem čerstvě ukrojené cibule. Cibule kuchyňská

Česnek je účinnou ochranou proti nachlazení, svým působením proti virům a baktériím celkově zvyšuje odolnost organismu . Pozitivně ovlivňuje krevní oběh, podílí se na snížení hladiny cholesterolu a je vhodnou ochranou proti kornatění cév. Hraje důležitou roli při odstraňování plísní z našeho těla. Jeho působení se využívá také v boji se střevními parazity, jako jsou např. škrkavky a roupy. Snižuje výskyt rakoviny žaludku a tlustého střeva. Česnek

Pórek se pěstuje už přes 4000 let Pórek se pěstuje už přes 4000 let. Účinně působí na mnohé tělesné neduhy, je močopudný, výrazně povzbuzuje činnost mozku a působí účinně proti změnám cév způsobených věkem. Pórek napomáhá rovněž prokrvení organismu a pozitivně působí v prevenci křečových žil. Vláknina podporuje činnost střev. Pór

Česnek pažitka obsahuje mnoho vitaminu C a díky vysokému obsahu éterických olejů podporuje trávení a příznivě ovlivňuje krevní tlak. Pažitka

Salátová (listová) zelenina

Locika setá – salát hlávkový Salát je velmi bohatý na vitamíny a minerální látky. Je vhodný při stresech a proti nespavosti. Předností salátu je, že je zásadotvorný a má malé množství využitelné energie, to znamená, že je vhodný pro redukční dietu. Locika setá – salát hlávkový

8. ZELINÁŘSKÉ ZAHRADY Zelenina zdroj vitamínů, minerálů a vlákniny vyšlechtěna z planých rostlin, např . z brukve zelné zelenina: kořenová: mrkev, petržel, miřík celer, ředkev setá plodová: rajče, paprika, okurka cibulová: cibule, česnek, pór (cibule, listy), pažitka (listy) listová: hlávkový salát, zelí, kapusta kapusta (listy) zelí (listy) kedluben (stonková hlíza) květák (květenství)

Závěr: Jaké druhy zeleniny člověk pěstuje? Uveď u každého druhu 3 konkrétní příklady. Pro které části je pěstujeme? Uveď příklad plané rostliny, ze které byly vyšlechtěny různé druhy zeleniny. Které? Pro jakou jejich část je pěstujeme?