Fyzika + Elektřina.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy elektrotechniky
Advertisements

Kondenzátor Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
Elektrostatika IV Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
Elektrostatika.
Jak se dá nahromadit elektrický náboj
7.3 Elektrostatické pole ve vakuu Potenciál, napětí, elektrický dipól
Elektrostatika III Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
Elektrostatika II Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
Elektrostatika I Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
ELEKTRICKÝ POTENCIÁL A NAPĚTÍ
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Číslo-název šablony klíčové aktivity III/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastElektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_105.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Fyzika + Elektřina.
26. Kapacita, kondenzátor, elektrický proud
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
2. část Elektrické pole a elektrický náboj.
Fyzika + Elektřina.
Fyzika + Elektřina. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 1 Číslo.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ50 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Fyzika - mechanika.
Elektrický náboj a elektrické pole
Fyzika – mechanické kmitání a vlnění
Elektrický náboj a elektrické pole.
Elektrické pole Elektrický náboj, Elektrické pole
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
KAPACITA VODIČE, KONDENZÁTOR.  Povrch kulového elektricky nabitého vodiče tvoří hladinu nejvyššího potenciálu.  Mějme dva kulové vodiče s.
Spojování kondenzátorů
KAPACITA VODIČE. KONDENZÁTOR.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ51 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ52 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Číslo-název šablony klíčové aktivity III/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastElektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_104.
Kapacita vodiče. Kondenzátor.
Fyzika + Elektřina. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 1 Číslo.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
ELEKTRICKÉ POLE.
ELEKTRICKÝ POTENCIÁL ELEKTRICKÉ NAPĚTÍ.
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastElektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_102.
1. část Elektrické pole a elektrický náboj.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Elektrostatika Elektrický náboj dva druhy náboje (kladný, záporný)
7.3 Elektrostatické pole ve vakuu Potenciál, napětí, elektrický dipól
Kondenzátor VY_30_INOVACE_ELE_724
ELEKTŘINA A MAGNETISMUS 1. část Elektrické pole
ELEKTŘINA A MAGNETISMUS 1. část Elektrické pole
ELEKTŘINA A MAGNETISMUS 1. část Elektrické pole
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_33_18 Název materiáluKondenzátory.
Technická mechanika – Skládání sil 2
ELEKTROTECHNIKA Elektronová teorie. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Kondenzátor Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2017
Matematika Kulová vrstva, kulový pás
Kapacita (kap 25) V kondenzátoru
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Fyzika – Zesilovač.
ELEKTROTECHNIKA Intenzita elektrického pole
11. ELEKTRICKÝ NÁBOJ A ELEKTRICKÉ POLE
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Technická mechanika – Skládání sil
Fyzika – Jednoduchý elektrický obvod
KAPACITA VODIČE A KONDENZÁTOR
ELEKTROTECHNIKA Řazení kondenzátorů – sériové řazení
Fyzika – Usměrňovače.
Základní pojmy fyziky atomu
Elektrické napětí Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
KAPACITA VODIČE KONDENZÁTOR.
MATEMATIKA Mocniny s racionálním exponentem
Transkript prezentace:

Fyzika + Elektřina

Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0093 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 1 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Předmět: Fyzika Ročník: 3. Jméno autora: Mgr. Iva Štrbíková Škola: VOŠ a SPŠ Šumperk, Gen. Krátkého 1 Anotace : Prezentace objasňuje pojem kapacita vodiče, kapacita kulového vodiče a kondenzátoru. Klíčová slova: kapacita, potenciál, náboj, kondenzátor, homogenní elektrické pole, dielektrikum, permitivita Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Štrbíková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Kapacita vodiče SPŠ-FYZ-7-III/2

Zelektrování vodiče Připojením ke svorce stejnosměrného elektrického zdroje Vodič získá stejný potenciál, jaký má svorka Náboj na vodiči je přímo úměrný jeho potenciálu

Elektrická Kapacita vodiče Náboj je úměrný potenciálu Konstanta úměrnosti – kapacita C Kapacita závisí na tvaru a velikosti vodiče Kapacita vodiče vyjadřuje schopnost vodiče hromadit v sobě náboj (při určité pevné hodnotě potenciálu)

Jednotka elektrické kapacity Jednotkou je farad F V praxi se používají jednotky menší – 1mF, 1 μF, 1nF, 1 pF Vodič má kapacitu 1 F, nabije-li se nábojem 1C na potenciál 1V.

Kapacita kulového vodiče Potenciál kulového vodiče o poloměru r, který se nachází v prostředí s permitivitou ε, je dán vztahem: Odtud: Kapacita vodivé koule je pak:

Kapacita dvou izolovaných vodičů (plochých desek) Větší než kapacita osamoceného vodiče Vodiče jsou odděleny vrstvou vzduchu nebo dielektrika Mezi deskami vznikne homogenní elektrické pole s napětím U. Na každém vodiči se rozmístí náboj Q, na jednom kladný, na druhém záporný Velikost náboje Q je přímo úměrná napětí U

Kapacita dvou izolovaných vodičů (plochých desek) Intenzita elektrického pole mezi deskami: d – vzdálenost desek, U – napětí nebo také σ - plošná hustota náboje, ε0 – permitivita vakua, S – obsah účinné plochy desek Porovnáním obou vztahů:

Kapacita dvou izolovaných vodičů (plochých desek) Kapacita je pak dána vztahem: Pokud je mezi deskami dielektrikum: kapacita se zvětší εr krát εr – relativní permitivita

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Veškeré použité obrázky (kliparty) pocházejí ze sady Microsoft Office 2010. http://fyzika.jreichl.com/ Ing. Pavol Tarábek. Odmaturuj z fyziky.1. vydání.nakl. Didaktis Brno.2004.ISBN 80-86285-39-1 http://www.helago-cz.cz/product/5072-cavendishovy-polokoule-a-kulovy-vodic/ http://www.fyzika007.cz/elektrina-a-magnetismus http://www.helago-cz.cz/product/deskovy-kondenzator-d/ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Štrbíková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.