ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Proudění vzduchu v atmosféře
Advertisements

POČASÍ PODNEBÍ je okamžitý stav troposféry v určitém místě na Zemi, který lze vyjádřit pomocí tzv. meteorologických prvků je dlouhodobý stav troposféry.
ATMOSFÉRA.
PODNEBÍ.
CHEMICKÉ SLOŽENÍ ATMOSFÉRY
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
VÍTR.
Počasí a podnebí Počasí Podnebí ( klima )
Evropa Podnebí a vodstvo.
ATMOSFÉRA Obecná část Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
ATMOSFÉRA = vzdušný obal Země.
Devátá Marta Devátá Monika
Registrační číslo projektu
ATMOSFÉRA Podnebné pásy prima.
PODNEBNÍ ČINITELÉ Šířková pásmovitost Výšková stupňovitost
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – atmosféra, větry autor VM:Ondřej.
VŠEOBECNÁ CIRKULACE ATMOSFÉRY
Oběh vzduchu na Zemi Název školy
Tlak a proudění vzduchu
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
POČASÍ.
Přírodověda 5.ročník podnebí podnebné pásy.
Globální cirkulace atmosféry
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
FYZIKA ZEMSKÉ ATMOSFÉRY 3
ATMOSFÉRA Vzdušný obal Země Video: počasí, klima, tornádo a hurikán.
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Atmosféra Opakování – znáte z P: vzdušný obal Země
Co je fyzická geografie?
KOLIK STUPŇŮ MAJÍ POLÁRNÍ KRUHY?
POČASÍ A PODNEBÍ Mgr. Petr Králík.
Podnebí.
Název Atmosféra 1 Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
PODNEBÍ AMERIKY A Kliknutím na obrázky spustíte video – hurikány a tornáda.
PODNEBÍ NA ZEMI.
Atmosféra Filip Bordovský.
Atmosféra Země a její složení
Atmosféra autor: Mgr. Jana Mikešová
Vznik a vývoj atmosféry Země
Oběh vzduchu na Zemi autor: Mgr. Jana Mikešová
Atmosféra (X. Část) Název školy
Podnebí, podnebné pásy.
= souvislý plynný obal Země Atmosféra nemá jednoznačnou vrchní hranici, plynule řídne a přechází do vesmíru. Všeobecně uznávanou hranicí může být tzv.
Atmosféra Složení a stavba Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ ZEMĚPIS.
= vzdušný obal Země (atmos = pára z řečtiny) - zabraňuje výkyvům teplot na Zemi - chrání Zemi před kosmickým zářením, meteority - umožňuje život na Zemi.
VY_32_INOVACE_Vac_I_14 Atmosféra Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Atmosféra tornádo bouřka led oblačnost.
VY_32_INOVACE_ Tomáš Kvasný Atmosféra - podnebí I. – teplotní pásy Tomáš Kvasný Zeměpis Březen ročník Pomocí práce ve dvojicích a výkladu.
3. PODNEBÍ AMERIKY VY_32_INOVACE_12_Z5 ZŠ a MŠ HEJNICE 2011 Martina Holoušová.
Biosféra. obsah  úvod  životní podmínky  vlivy působící na životní podmínky  závislost přírodních krajin na podnebí  kontrolní otázky.
OBĚH VZDUCHU V ATMOSFÉRĚ
Ovzduší – teplotní inverze Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Subtropický podnebný pás
Podnebí typické střídání čtyř ročních období Co ovlivňuje podnebí? a)
Všeobecná cirkulace atmosféry
ZEMĚPIS - 6. ročník Atmosféra
6. ATMOSFÉRA VY_32_INOVACE_11_Z4
ATMOSFÉRA atmosféra a její vlastnosti
Základní škola Lednice Břeclavská 510
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
JAK SE RODÍ POČASÍ.
ATMOSFÉRA = vzdušný obal Země.
ATMOSFÉRA.
ATMOSFÉRA PLYNNÝ OBAL ZEMĚ.
11. e Mírný podnebný pás Zelená Mezi 40o až 60o 4 roční období
PODNEBÍ.
ATMOSFÉRA Plynný obal Země
Transkript prezentace:

ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu: kyslík (21%) dusík - největší množství (78%) ostatní plyny oxid uhličitý ozon (pohlcuje nebezpečné ultrafialové záření) vzácné plyny vodní pára

ATMOSFÉRA Složení vzduchu:

ATMOSFÉRA chrání před škodlivým kosmickým zářením zajišťuje průměrnou Funkce atmosféry: chrání před škodlivým kosmickým zářením zajišťuje průměrnou teplotu na Zemi zabraňuje velkému kolísání teploty mezi dnem a nocí

ATMOSFÉRA vrstvy atmosféry: 1. troposféra - výška asi 11 km, většina hmoty a všechna vláha atmosféry, odehrávají se zde složité děje = počasí 2. stratosféra - asi do 50 km, nízká teplota v části stratosféry ve výšce 25 -30 km - ozonosféra = chrání život před nebezpečným utrafialovým zářením 3. vyšší vrstvy atmosféry - navazuje na ně meziplanetární prostor

ATMOSFÉRA vrstvy atmosféry:

ATMOSFÉRA Vrstvy atmosféry

ATMOSFÉRA Podnebí (klima) = dlouhodobý stav počasí na určitém místě. Klimatologie = zkoumá podnebí různých oblastí. Počasí = okamžitý stav ovzduší vznik v troposféře zabývá se jím meteorologie

ATMOSFÉRA Podnebné pásy 3 základní typy podnebných pásů: 1. Teplý (tropický) - teplé a deštivé počasí, kolem rovníku 2. Mírné pásy - střídání 4 ročních období, od obratníků k polárním kruhům 3. Studené (polární) pásy - kolem pólů, chladné podnebí Přechodné pásy: subtropické pásy - mezi tropickým a mírným pásem subpolární pásy - mezi mírným a polárním pásem

ATMOSFÉRA Podnebné pásy

ATMOSFÉRA Všeobecná cirkulace atmosféry

ATMOSFÉRA Tlak vzduchu - vyvolává proudění vzduchu, není stálý - mění se s nadmořskou výškou a změnami teploty Oblast nízkého tlaku vzduchu - teplý vzduch je lehký, tzn. stoupá vzhůru a tlak na zemský povrch je malý Oblast vysokého tlaku vzduchu - studený vzduch je těžký, proto klesá dolů a tlak na zemský povrch je vyšší

ATMOSFÉRA Proudění vzduchu z oblasti tlakové výše do oblasti tlakové níže V------- N Díky otáčení Země dochází ke stáčení vzduchových mas na severní polokouli doprava, na jižní polokouli doleva.

ATMOSFÉRA Větry 1. Pravidelné - pasáty, antipasáty, západní větry, východní větry 2. Sezónní - monzuny

ATMOSFÉRA

ATMOSFÉRA Vítr Nerovnoměrné ohřívání zemského povrchu způsobuje, že se utvářejí oblasti s vysokým a oblasti s nízkým tlakem vzduchu. Vítr- proudění vzduchu z oblastí s vysokým tlakem do oblastí s nízkým tlakem vzduchu.

ATMOSFÉRA Pravidelné větry: Pasáty – vanou od 30.0 severní a jižní šířky k rovníku – na severní polokouli od severovýchodu a na jižní polokouli od jihovýchodu Západní proudění mírných šířek – od 300 severní a jižní šířky směrem k pólům

ATMOSFÉRA Sezónní větry – mění se s ročními obdobími Monzuny - v létě od oceánu na pevninu (přinášejí srážky), v zimě z pevniny na moře (suché, často chladné). Výskyt v jižní a jihovýchodní Asii. Tropické cyklony: Nad oceánem: uragány, hurikány (Amerika), tajfuny (jihovýchod Asie) Nad pevninou : tornáda (USA – rotující vzdušný vír)

ATMOSFÉRA hurikán

ATMOSFÉRA tornádo

ATMOSFÉRA Na podnebí mají vliv i mořské proudy. Studené mořské proudy pevninu ochlazují. Teplé mořské proudy pevninu oteplují. Úkol: na mapě Atlantského oceánu najdi mořské proudy. Jak poznáte, zda jsou teplé nebo studené?

ATMOSFÉRA zdroj obrázků: http://planety.astro.cz/zeme/1943-atmosfera-zeme atmosfera‑stratosfera‑nestandard1.jpg mozgovna.pravda.sk http://www.google.cz/ http://images.google.co