2. Vzpoury neklidných srdcí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Téma: Velká francouzská
Advertisements

Autor: Pokorná Martina
Pád monarchie II ZZ. Osnova válka proti Francii uvěznění a sesazení krále vznik republiky Marseillaisa.
Evropa za napoleonských válek
KLASICISMUS.
básník, dramatik, prozaik,
V.HUGO – CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI
Vyvrcholení revoluce v noci z 9. na 10. srpna 1792 se v Paříži rozezvučely zvony na poplach - vypuklo povstání do čela povstání se postavil Georges Danton.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_445.
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DEJEPIS_10 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Radka.
18. století Podle kompozice máme 2 základní typy literárních děl: Díla s nečekaným střídáním událostí bez jakéhokoliv řádu.
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Vítězství revoluce Ústavodárné národní shromáždění začalo plnit svůj program –zrušilo daňová privilegia –vyhlásilo rovnost občanů před zákonem –zrušilo.
Klasicistní malířství
Z franc. romantique = jako v románu
ROMANTISMUS 1. pol. 19. st..
Romantismus.
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu
Evropa od pádu Napoleona do revoluce roku 1848
Revoluce 1848/1849 v Evropě.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Napoleon Bonaparte (15.srpna května 1821)
2. V zajetí řádu klasicismu 3. Jen konat povinnost Ó krutý hlase cti! Čím přimět tě k té ráně! Pierre Corneille.
Romantismus v literatuře
Victor Hugo ( ).
Napoleon Bonaparte – ruské tažení a pád
Portréty literárních osobností světové literatury.
Romantismus ve světové literatuře
Romantické malířství ve Francii
V.HUGO – CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI
JMÉNO AUTORA: MGR. HANA BOHÁČOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_12_INOVACE_04_CJL_L ROČNÍK: I. ČESKÝ JAZYK A LITERATURA VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
VICTOR HUGO Aneta Matějková GPJP.
2. V zajetí řádu klasicismu 2. Duchaplnosti salonů Chci marně chytat vlastní stín, chci jít, však stojím pevně, běda! A zlo v mé duši spát mi nedá, ač.
Český jazyk a literatura
Volnost – rovnost - bratrství
Ambassadrice de la Paix Ambassadrice de la Paix Láska je velká a stará jako lidstvo samo.
3. Pozdně romantické ideály 1. Na sklonku slávy Žít osaměle !... Jaká trýzeň! Stendhal.
2. Sentimentalismus a preromantismus
Český jazyk a literatura
8. ročník Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství.
Španělská renesance.
TVORBA AUTORŮ OVLIVNĚNÝCH KŘESŤANSTVÍM VE FRANCOUZSKÉ LITERATUŘE 19. A 20. STOLETÍ 2/ Období romantismu Václava BAKEŠOVÁ, Katedra francouzského jazyka.
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
Procvičování světového romantismu PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Aneta Řádková.  * , Besançon, † , Paříž  Nejvýznamnější osobnost francouzského romantismu  Věnuje se všem literárním druhům, ale.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis – realismus, umělecký.
VY_32_INOVACE_210_Romantismus Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma:
Povinné Zvláště důležité Nepovinné Zajímavost VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE.
Romantismus VY_32_INOVACE_VII-A-10.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ROMANTISMUS.
Alexandre Dumas starší
Rozvoj klíčových kompetencí
Opakování učiva ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_2_42
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník 8
VY_32_INOVACE_04_Literatura 19. století Romantismus
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_09 Romantismus_Francie
Dějiny Francie v letech 1848 – 1851
Francúzska romantická literatúra
Prokletí básníci pojmenování pro francouzské básníky dekadentního ražení dekadence – úpadek, pocit umělců znechucených společností = neúcta k pravidlům.
ROMANTISMUS VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE
Kritický realismus - úvod
VY_32_INOVACE_210_Romantismus Šablonaa Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma:
Evropa v letech Věk revolucí.
VY_32_INOVACE_01_Literatura 19. století Romantismus
VY_32_INOVACE_22 ROMANTISMUS obecný úvod. VY_32_INOVACE_22 ROMANTISMUS obecný úvod.
Evropa v letech Věk revolucí.
Transkript prezentace:

2. Vzpoury neklidných srdcí Se ctí jsem překonal nástrahy osudu, a nevím-li, kam jdu, vím aspoň, odkud jdu. Victor Hugo 2. Rebelové a buřiči 2. Vzpoury neklidných srdcí

Druhá generace francouzských romantiků Památné dni roku 1830, vyobrazení revolučních událostí v Evropě, vyvolaných červencovou revolucí (litografie) Ludvík Filip (vlevo) s La Fayettem Během červencové revoluce ve Francii byl svržen král Karel X. Monarchie však zůstala zachována: za krále byl zvolen Ludvík Filip Orleánský.

Druhá generace francouzských romantiků Rouget de Lisle zpívá Marseillaisu Za dramatických okolností se zrodila Marseillaisa (1792), již vytvořil Claude-Joseph Rouget de Lisle (1760 - 1836). Rukopis písně V etapě dramatických společenských proměn se zrodila francouzská revoluční píseň.

Druhá generace francouzských romantiků Marie-Joseph Chénier (1764 - 1811) Paul-Louis Courier (1772 - 1825)

Druhá generace francouzských romantiků Spojenečtí panovníci podporují Bourbony (rytina) Vládnoucím elitám jsou určeny texty o krutých vládcích, o kariéristech a snobských politicích. V nich všichni poznávali narážky na kruté panování Napoleona i navrátivších se Bourbonů. Pierre-Jean de Béranger Na tradiční prvky francouzského šansonu – schopnost bezprostřední reakce na danou skutečnost – navázal básník a písničkář Pierre-Jean de Béranger (1780 - 1857).

Victor Hugo Victor Hugo - karikatura od Honore Daumiera Básník, romanopisec, dramatik a esejista Victor Hugo (1802 - 1885)

Victor Hugo Manifestem, v němž Hugo veřejně ohlásil přechod k romantismu, se stala teoretická předmluva k dramatu Cromwell (1827). Nevyslovil v ní žádnou převratnou myšlenku, pouze zopakoval stanoviska svých předchůdců k svobodě umělecké tvorby, nesvázané žádným souborem pravidel a omezení. Autograf Victora Huga Oliver Cromwell – dobová podobizna

Victor Hugo Sarah Bernhardtová jako královna Scéna z představení Programové cíle romantismu tvůrčím způsobem naplnil veršovanou tragédií Hernani (1830). Ze střetnutí protikladů vzešla také historická tragédie Ruy Blas (1838).

Victor Hugo Ilustrace k románu z 19. století Chrám Matky Boží v Paříži (1831) zaujal barvitým líčením života středověké Francie v 15. století.

Victor Hugo Ludvík Napoleon Bonaparte Victor Hugo v exilu Po vojenského převratu v roce 1851 vystoupil proti samozvanému císaři a odešel do exilu. Z dobrovolného vyhnanství, které prožil v Belgii a na ostrovech v Lamanšském průlivu, Protestoval proti tyranii a obžaloval Napoleona III. z vážných zločinů.

Victor Hugo V. Hugo – ilustrace ke sbírce Tresty Do sbírek Tresty a Kontemplace vtělil úvahy nad svou lidskou i básnickou cestou.

Victor Hugo K zamyšlení ho přiměla bolest nad ztrátami i smutek z exilu. Jsou to reakce na okamžiky osobního štěstí či smutek z nepochopení a závisti: Zažil jsem vzestupy i pády, jed zklamání, květ nadějí, med přátelství i popel zrady; ten častěji. Padal jsem vášním do osidel, jimiž se srdce zneklidní; viděl jsem odlet snů i křídel, vichřic i dní. Nad hlavou krouží kormoráni; vše zní mi jako výčitka; korunu z trnů kolem skrání bolest mi tká. Na kusy život rozpad se mi, v srdci se šeří podzimně; je na čase jít. Pukni, zemi, a přijmi mě. Auguste de Chatillon: Leopoldine Hugo Tragická smrt milované dcery způsobily, že se básník na deset let odmlčel.

vytvořit velkou epopej Legenda věků (1859, 1877, 1883). Victor Hugo Fernand Cormon: Kain (ilustrace k Legendě věků) Z humanistické myšlenky sloužit pokroku a budoucnosti se pak během emigrace zrodil plán vytvořit velkou epopej Legenda věků (1859, 1877, 1883). Victor Hugo – rukopis Legendy věků

Victor Hugo Cossetta z originálu románu Bídníci 1862 (od Emila Bayarda) Obrana Paříže - ilustrace k románu

Victor Hugo New York: Imperial Theatre uváděl několik let slavný muzikál Les Miserables (2003)

Vlastní Hugova ilustrace k románu Victor Hugo Vlastní Hugova ilustrace k románu Dělníci moře (1866) Román Muž, který se směje (1869)

Victor Hugo Mapa vendeéského kraje, kde se román odehrával Podoba a znak venkovanů („šuanů“) K problematice francouzské revoluce se Hugo vyslovil v románu Devadesát tři (1874).

Victor Hugo Útok povstalců z Vendée proti městu Nantes 29. června 1793 Scéna z románu Devadesát tři

Victor Hugo Francisco Ricci: Církevní soud v Madridu Inkvizitor Torquemada Veršované drama Torquemada (1869) o vražedných metodách španělské inkvizice z 15. století

Victor Hugo Smrt Victora Huga oplakával celý národ a za účasti miliónu lidí byl pochován na místě národní slávy - v pařížském Pantheonu.

George Sandová (vlastním jménem Aurore Dupinová, 1804 - 1876) Mladá George Sandová George Sandová (vlastním jménem Aurore Dupinová, 1804 - 1876)

George Sandová Fryderik Chopin Jules Sandeau Blízcí přátelé: Alfréd de Musset Hmotnou situaci rodiny Sandová vylepšovala literární činností ve spolupráci s přítelem Julesem Sandeau - odtud pseudonym. Osudoví muži v životě George Sandové

Romantická dobrodružná próza Charles Nodier (1780 - 1844) Eugen Sue (vl. Jm. Marie-Joseph, 1804 - 1857) Jules Gabriel Janin (1804 - 1874)

Romantická dobrodružná próza Autorem zábavných dobrodružných příběhů byl i romanopisec Alexandre Dumas starší (vlastním jménem Davy de la Pailleterie,1802 - 1870). Vypravěčské mistrovství a schopnost kombinovat dramatické situace prokázal Dumas v mušketýrských příbězích z Francie v 17. století, zahájené Třemi mušketýry (1844).

Romantická dobrodružná próza Margarete z Valois, předobraz hrdinky románu Královna Margot (1846) Román Hrabě Monte Christo (1845) evokoval události napoleonského období. Zásluhou filmu jsou dnes známé i menší Dumasovy prózy, např. Královnin náhrdelník (1850).