Vrstvy atmosféry.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POČASÍ PODNEBÍ je okamžitý stav troposféry v určitém místě na Zemi, který lze vyjádřit pomocí tzv. meteorologických prvků je dlouhodobý stav troposféry.
Advertisements

Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P17/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Modrá planeta Autor:
ATMOSFÉRA.
Jan HORÁK Meteorologie...
Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
Atmosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími atmosféru. Materiál je plně funkční pouze.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
SLUNCE.
Atmosféra Země.
Abiotické podmínky života
ATMOSFÉRA Obecná část Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Doporučená literatura
VY_52_INOVACE_Z.6.24-atmosféra, počasí-prezentace
Země.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Slunce je hvězda, která je Zemi nejblíže…
Atmosféra Země Název školy
JUPITER Zuzana Al Haboubi.
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název Atmosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Země jako planeta Lucie Racková KVA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_180_Atmosféra AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 7.,
ATMOSFÉRA Vzdušný obal Země Video: počasí, klima, tornádo a hurikán.
Složky krajiny a životní prostředí
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
ATMOSFÉRA ZEMĚ Robert Řehák
Atmosféra Opakování – znáte z P: vzdušný obal Země
Co je fyzická geografie?
TEST 05. Otázka číslo 1. Intruze je: a)proces výstupu magmatu na zemský povrch; b)proces diferenciace magmatu; c)proces průniku magmatu horninovým prostředím.
Atmosféra Země, Atmosférický tlak
ATMOSFÉRA.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Název Atmosféra 1 Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Atmosféra VY_32_INOVACE_00_ATMOSFÉRA autor: Helena Nováková
Stavba a složení atmosféry. Globální oteplování.
Atmosféra.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Země ve vesmíru Filip Bordovský.
Atmosféra Adéla Hegarová.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhPlyny TémaAtmosféra.
Atmosféra Filip Bordovský.
Atmosféra Země a její složení
Vliv ozónové vrstvy na životní prostředí
Atmosféra autor: Mgr. Jana Mikešová
Atmosféra planety Země
Vznik a vývoj atmosféry Země
Vlastnosti plynů Pohyb je základní vlastnost všech těles ve vesmíru. Toto tvrzení platí pro celý vesmír – pro hvězdy, planety, komety, pro celé galaxie.
Atmosféra Složení a stavba Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ ZEMĚPIS.
= vzdušný obal Země (atmos = pára z řečtiny) - zabraňuje výkyvům teplot na Zemi - chrání Zemi před kosmickým zářením, meteority - umožňuje život na Zemi.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 20 TEMA: Atmosféra – plynný obal Země.
Atmosféra je plynný obal Země, který je k Zemi připoután gravitační silou, která nám zaručuje, že plyny neuniknou do okolního vesmírného prostoru. Model.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Atmosféra tornádo bouřka led oblačnost.
Ovzduší – teplotní inverze Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_04_ATMOSFÉRA.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Atmosféra Země.
  Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
6. ATMOSFÉRA VY_32_INOVACE_11_Z4
VY_32_INOVACE_ Atmosféra Autor Mgr. Renáta Hořejšková
ATMOSFÉRA atmosféra a její vlastnosti
ATMOSFÉRA.
Prezentace pro výuku zeměpisu 6. ročník dokončeno
ATMOSFÉRA.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_15_Atmosféra
Jediná obyvatelná planeta naší sluneční soustavy.
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_07_ Vzduch
Transkript prezentace:

Vrstvy atmosféry

Troposféra Nejnižší vrstva atmosféry Od povrchu země až do 7 km v polárních oblastech a 17 km okolo rovníku Teplota klesá s nadmořskou výškou Pokles teploty je asi 0,6°C na každých sto metrů Má rozhodující vliv pro formování počasí Tropopauza - je tenká přechodová vrstva mezi troposférou a stratosférou. Pokles teploty s výškou v ní mizí

Stratosféra Od konce troposféry, přibližně do 50 km Teplota vzrůstá s nadmořskou výškou Mezi 30. a 50. kilometrem teplota roste až k 0°C Vzrůst teploty ve stratosféře způsobuje ozón Ozónová vrstva je součástí stratosféry Také má vliv na počasí Stratopauza - tenká přechodová vrstva mezi stratosférou a mezosférou

Mezosféra Od konce stratosféry, přibližně do 80 až 85 km Teplota s nadmořskou výškou klesá z počátečních -10°C až 0°C ve stratopauze až po téměř -90°C v mezopauze. Mezopauza se nachází na konci mezosféry pokles teploty se v ní zastavuje.

Termosféra Od konce mezosféry zhruba do vzdálenosti 640 km od povrchu Teplota stoupá s nadmořskou výškou až na cca 1 400 °C. Pozorujeme zde jev zvaný polární záře Termopauza – přechodová vrstva mezi termosférou a exosférou

Exosféra Nejvzdálenější vrstvou zemské atmosféry Od konce termosféry zhruba do vzdálenosti 20 000-70 000 km od povrchu Teplota s nadmořskou výškou klesá Plynule přechází v meziplanetární prostor Vzduch, už tak velmi zředěný, přechází ve vakuum

Zvláštní části atmosféry Ionosféra Obsahuje elektricky nabité částice (ionty) Sahá přibližně od začátku mezosféry až do výšky 550 km Umožňuje odraz rádiových vln

Magnetosféra Část atmosféry ve které zemské magnetické pole reaguje se slunečním větrem V této oblasti se tvoří polární záře Může dosahovat až několik tisíc kilometrů nad povrch Země.

Ozónosféra Nachází se zde ozónová vrstva Nachází se ve výšce přibližně od 20 do 40 km, kde se nachází větší množství ozónu Ozón pohlcuje pro mnoho živočichů nebezpečné krátkovlné ultrafialové slunečné záření

Zdroje: artemis.osu.cz cs.wikipedia.org google.cz/imghp