16/1 Hybatelé ekonomiky (české) a hrubé národní štěstí. Smilovice ’09 - prosinec M. Vlček.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOCIÁLNÍ INDIKÁTORY V RÁMCI MĚŘENÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚVAHA NAD NEUDRŽITELNÝM STAVEM.
Advertisements

Říjen 2007 Nobody’s Unpredictable Ipsos Tambor GALAXY SÉRIE 2007 Anketa – spokojenost závodníků.
Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
7 Nezaměstnanost.
Dynamické systémy.
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Živý stroj Martin Vlček Smilovice Nové kritérium: spokojenosti a poděkování Demetře.
Mezinárodní konkurenceschopnost, její faktory a aplikace na ČR
Makroekonomika a stát VY_32_INOVACE_ Zásahy státu do ekonomiky - Keynesovská teorie - neoklasická (monetaristická) teorie.
Smyslová soustava člověka
Databázové systémy 1 Cvičení č. 3 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice.
ROZHODOVACÍ PROCESY PRO VÍCECESTNÉ TELEMATICKÉ APLIKACE Filip Ekl
11 Procesy a procesní řízení 22 Další charakteristiky procesu má svého vlastníka (osoba odpovídající za zlepšování procesu) má svého zákazníka (interního.
Matematika a byznys Téma: Účetnictví národního důchodu a platební bilance Jan Brož A08B0109P.
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Základní číselné množiny
VÍCEKRITERIÁLNÍ ROZHODOVÁNÍ I.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Sezonní očišťování čtvrtletních národních účtů Michal Široký Odbor.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
Co je a k čemu slouží benchmarking?
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
1. Ekonomie jako společenská věda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
Vnějšího prostředí Marián Vávra Ekonomické modelování.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Je ekonomika živý objekt? Martin Vlček Smilovice‘ 04.
Marketing v pojišťovnictví února 2007 E :00 – 15:30.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
1 Ekonomický růst a trh práce (několik postřehů) František Cvengroš Smilovice, prosinec 2004.
Obyvatelstvo světa a jeho početní růst
25/1 Příčina globální krize? Smilovice ‘09 M. Vlček.
Strategická mezera a její analýza s ohledem na nutnost změny strategie
… ale taky protivný nepřítel … ROLE ICT VE VZDĚLÁVÁNÍ Počítač může být kamarádRadek Maca Co chceme? Chceme být zdraví a silní. Chceme být vzdělaní a.
Makroekonomie a hospodářství
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A12 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořenílistopad.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
1 VŠFS KSM MEI Společný rozpočet EU Společný rozpočet EU Osnova: 1. Obecná charakteristika společného rozpočtu EU 2. Příjmy společného rozpočtu.
Projekt EPP-ED Riziko při poskytování zdravotní péče – politika WHO
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
Stupeň rozvoje států světa
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Ing. Martin Jahn, MBA – místopředseda vlády pro ekonomiku (Úřad vlády, nábřeží Eduarda Beneše 4, Praha1)12. dubna Strategie Hospodářského Růstu inovace.
Makroekonomické výstupy
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
PHDZ2 Filozofie pro doktorské studium 2 1) Základní informace o organizaci studia 2) Úvod do komunikace vědy Zdeňka Jastrzembská
Inovace je změna daného stavu a lze ji aplikovat ve všech směrech lidských aktivit. Tyto změny mají sedm řádů, sedm faktorů a sedm zdrojů. Inovační proces.
Diplomový seminář I – 3. hodina Kontrola domácích úkolů – Úvod do DP 2. Návrh výzkumu: Cíle výzkumné práce a formulace výzkumných otázek.
Systém zdravotní péče v ČR v datech OECD a dalších
1 2. Růst a cykly. 2 GDP per capita*, Table 3.01(a) Sources: See p. 47 of text Western Europe7711,2044,57919,256 China600.
1 VŠFS – KS – LS 2005/06 mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
1 Růst, cykly a konvergence. 2 GDP per capita*, Table 3.01(a) Sources: See p. 47 of text Western Europe7711,2044,57919,256.
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Soudobý svět Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Hospodářství (ekonomika)
Rozpočtové právo 2. května 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-1)
Stát Definice, funkce, typy.
Ekonomika životního prostředí
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-2)
Transkript prezentace:

16/1 Hybatelé ekonomiky (české) a hrubé národní štěstí. Smilovice ’09 - prosinec M. Vlček

16/ 2 Cíl prezentace Nové poznatky Celostní ekonomie Reakce na prezidenta Sarkozyho

16/ 3 Virtuální prezentace HNŠ – Hrubé národní štěstí:  je v systému, bez nás a o nás  komplexní indikátory jsou zkompletovány bez nás  štěstí a spokojenost jsou uchopeny bez nás  Domácnosti hrají v tom význačnou roli: ony jsou zřejmě vstupem, který dělá váhy – na základě osvěty a info ony dělají zelenou politiku případně politiku udržitelnou Je možné, že HDP je právě oním komplexním měřítkem, ale nemusí být nejlepším v čase

16/ 4 Hybatel - definice Hybatel je objekt,  jehož aktivita není jen pokračováním podnětů z okolí, ale  z významné části je pro něj typická, vychází z jeho vlastní zkušenosti,  okolí má o jeho aktivitu zájem a  v okolí je podnětem pro další typické aktivity.

16/ 5 Hybatel – identifikace modelem Model interakcí opakovaně identifikuje:  v čase i-1 výstup objektu1 obsahuje: + interakce(1, 1)  v čase i výstupy objektů2-N obsahují: For rg = 2 To N  + interakce(rg, rg) Next rg  objekt1 je hybatel

16/ 6 Hybatelé Pro ekonomiku jako celek jsou hybatelé vnější a vnitřní  Vnější hybatelé jsou Dovozy  Vnitřní hybatelé jsou spojeny s HNŠ – hrubým národním štěstím problém dostupnosti časových řad, zatím jen:  skupina Příjmy domácností a  skupina Pohyb obyvatelstva  Spotřeba domácností

16/ 7 Hybatelé ekonomiky

16/ 8 Hybatelé – dvě cesty Cesta zahraničního obchodu  není ovlivněna vnitřními hybateli Cesta HNŠ z nižší úrovně  je ovlivněna vnějšími hybateli Tyto cesty se spojují do Struktury ekonomiky a jsou zdrojem veškeré aktivity Takto je formován každý existující objekt

16/ 9 Hybatelé – cesta obchodu Vstup a výstup podnětů obchodu:

16/ 10 Hybatelé – cesta obchodu v čase i-1 vstup objektu1 obsahuje:  + interakce(1, 1) v čase i vstupy objektů2-N obsahují:  For rg = 2 To N + interakce(rg, rg)  Next rg v čase i vstupy objektů2-M obsahují:  For rg = 2 To M + interakce(rg, rg)  Next rg v čase i+1 vstup objektu1 obsahuje:  + interakce(1, 1) Interakční model identifikuje:

16/ 11 Hybatelé – struktura ekonomiky v čase i-1 vstup objektu1 obsahuje:  + interakce(1, 1)  For k = 2 To N + interakce(1, k)  Next k v čase i-1 vstupy objektů2-N obsahují:  For rg = 2 To N - interakce(rg, rg) + interakce(rg, 1)  Next rg v čase i vstup objektu1 obsahuje:  + interakce(1, 1)  For k = 2 To N - abs(interakce(1, k))  Next k v čase i vstupy objektů2-N obsahují:  For rg = 2 To N + interakce(rg, rg) - abs(interakce(rg, 1)  Next rg SD: Spotřeba domácností – zvláštní hybatel

16/ 12 Hybatelé – struktura ekonomiky SV - Spotřeba vlády – podněty se změní na stabilitu TFK – Tvorba fixního kapitálu – podněty se změní na dynamiku OBJ – HDP jako celek – podněty se šíří do okolí  stejná struktura události jako V: hybatel  interakce ale mezi celou ekonomikou a okolím

16/ 13 HNŠ Sarkozy: je řeč jen o jedné cestě - vnitřní Postavená na štěstí, spokojenosti občana Zanedbává cestu vnější Příklad zanedbání: Jižní Vaziristán  občan spokojen  stát téměř neexistuje

16/ 14 HNŠ – politiky Hospodářské aj. politiky: vytvářet prostor pro fungování struktury i cestou Spotřeby vlády HNŠ identifikuje ekonomika sama Nevím, co je kritérium úspěšné ekonomiky  stejně jako nevím, co je úspěšný člověk: Jiří Wolker (24) nebo Stařec (76?) ve Vaziristánu?

16/ 15 Filosofie ekonomiky Stroj na udržování sebe sama, na hybatele Stroj na řešení nespokojenosti částí Otázka na smysl existence je nesmyslná Jsme svědky zrodu nového objektu, pozorujeme tento jev zevnitř

16/ 16 Závěr Hybatelé a jejich podněty umožňují zkoumat ekonomiku jako celek, sledovat její aktivitu v návaznostech, Lépe pochopit funkce částí a Zkvalitňovat predikci: Čím složitější je nalezená struktura, Tím kvalitnější je predikce a Tím vzdálenější může být...