Proteiny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vlastimil Vaněk Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sacharidy.
Advertisements

Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Oceány a moře HYDROSFÉRA
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
Obrazy útvarů souměrně sdružených podle osy souměrnosti
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
O B I L N I N Y (POLNÍ PLODINY)
Alkany Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Chemická stavba buněk Září 2009.
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
Vlivy na rychlost chemických reakcí
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Bílkoviny.
Aldehydy a ketony.
Polysacharidy.
Zpracoval Martin Zeman 5.C
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Složení a fyzikálně-chemické vlastnosti bílkovin
Příprava, vlastnosti, užití
PaedDr. Ivana Töpferová
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_09.
Tropický deštný les Obr. 1 – Rio Madre de Dios (Peru)
Bílkoviny a nukleové kyseliny
Sloučeniny v organismech
Puzzle – jehličnaté stromy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_13 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
BÍLKOVINY.
31.1 Aminokyseliny, bílkoviny
úlohy proteinů Proteiny (bílkoviny) stavební katalytická
BÍLKOVINY Proteiny.
Lukáš Pánek, Jaroslav Solfronk
Aminokyseliny 1 Mgr. Richard Horký.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
KRUŽNICE KRUH Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Nukleové kyseliny Přírodní látky
Kyselost a zásaditost vodných roztoků
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
Proteiny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Bílkoviny.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_18 CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PŘÍRODNÍ.
Název DUMu: VY_52_INOVACE_33_3_BÍLKOVINY Číslo skupiny: 3 Autor: Ing. Stanislava Kolářová Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA / CHEMIE / VÝZNAMNÉ.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_13_Bílkoviny.
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Chemické složení živých organismů
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Soli nad zlato Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Buňka  organismy Látkové složení.
α- aminokyseliny a bílkoviny
Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_BUŇKA 1_P1-2
Bílkoviny (proteiny).
Vlivy na rychlost chemických reakcí
Jak vznikají soli Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
BÍLKOVINY=PROTEINY.
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Proteiny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vlastimil Vaněk Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Složení proteinů Proteiny neboli bílkoviny jsou přírodní makromolekulární látky. Tvoří je velký počet molekul aminokyselin navzájem spojených peptidovou vazbou. Nejjednodušší aminokyselinou je glycin (kyselina aminooctová). Vznik peptidové vazby je znázorněn na obr. 1. Veškeré bílkoviny v lidském těle jsou složeny z 20 různých druhů aminokyselin. Bílkoviny patří společně s nukleovými kyselinami k nejdůležitějším přírodním látkám a jsou podstatou všech živých organismů. +→ _ + H 2 O 1

Tvar a struktura bílkovin Struktura bílkovin je velmi složitá. Makromolekuly zaujímají v prostoru různé tvary. Tvar je nejčastěji globulární – klubkovitý (obrázek 2) nebo fibrilární – vláknitý (obrázek 3). Prostorové uspořádání bílkovin je rozhodující pro jejich funkci. 2 3 Hemoglobin Fibrin

Zdroje bílkovin v potravinách 5 6 Živočišné bílkoviny Rostlinné bílkoviny 22 %21 % 29 %30 % %26 % 22 % Úkol 1: Napiš hlavní zdroje živočišných a rostlinných bílkovin: 24 %

Kontrola úkolu 1 Zdroje živočišných bílkovin: maso, sýry, tvaroh, ryby Zdroje rostlinných bílkovin: luštěniny – sója, čočka, fazol, hrách

Rozpustnost bílkovin ve vodě Skupinová práce 1: Vaječný bílek důkladně smíchejte s desetinásobným objemem 0,75% roztoku soli. Potom filtrujte přes gázu. Vzniklý tzv. koloidní roztok pozorujte proti světlu. Tento roztok použijete v dalším pokusu. koloidní roztok bílku

Srážení (koagulace) bílkovin Vlivem vyšší teploty nebo některých chemických látek dochází ke srážení bílkovin. Tyto reakce označujeme jako denaturaci bílkovin. Při ní dochází k narušení struktury a ztrátě jejich funkce, což může mít za následek usmrcení organismu. Pozoruj, čím se sráží roztok vaječného bílku. Úkol 2: Napiš názvy látek, kterými se sráží bílkoviny: Srážení teplem – videoklip a obrázek Srážení chemickými látkami: → a – vaječný bílek b – B+HNO3 c – B+NaOH d – B+CuSO4 e – B+HCHO 70 0 C a b c d e

Kontrola úkolu 2 Bílkoviny se srážejí: kyselinou dusičnou, hydroxidem sodným, síranem měďnatým, methanalem (formaldehydem).

Barevné reakce bílkovin Skupinová práce 2: Nejznámějším důkazem přítomnosti bílkovin je biuretová reakce. Připravte si do zkumavek asi 2 ml roztoku bílku, 2 ml 10% roztoku NaOH a 5% roztok CuSO 4 (obr. A). K bílku přidejte roztok NaOH a několik kapek roztoku modré skalice. Pozorujte barevnou změnu (obr. B). Úkol 3: CuSO 4 i NaOH jsou rovněž složkou Fehlingova činidla pro důkaz sacharidů. a) S kterou látkou souvisí vznik barevných změn při důkazu bílkovin i cukrů? b) Jak se zbarví biuretovou reakcí roztok obsahující bílkovinu? c) K jaké barevné změně dochází při pozitivní reakci s Fehlingovým činidlem u sacharidů? A B

Kontrola úkolu 3 a/ s Cu 2+ b/biuretová reakce: fialové zbarvení roztoku c/pozitivní reakce s Fehlingovým činidlem (cukry): vznik Cu 2 O (červenohnědá látka)

Funkce bílkovin Bílkoviny plní v organismech různé funkce: stavební (kolagen, keratin – rohovina), transportní (hemoglobin), zajišťující pohyb (myosin), katalytické a řídící (enzymy a hormony), ochrannou a obranou (imunoglobulin), zásobní (vaječný bílek). Úkol 4: Přiřaď bílkoviny hemoglobin, keratin, vaječný bílek a kolagen k obrázkům:

Kontrola úkolu 4 Obrázek 12: kolagen (kosti, chrupavka, vazivo) Obrázek 13: hemoglobin Obrázek 14: vaječný bílek Obrázek 15: keratin

Další dusíkaté sloučeniny v organismech K nejsložitějším organickým sloučeninám patří nukleové kyseliny. DNA (obr. 16) je pro život nezbytnou látkou, která ve své struktuře kóduje složení bílkovin,buňkám zadává jejich program, předurčuje vývoj a vlastnosti celého organismu. Je uložena především v buněčném jádře. Tvoří ji tři složky: sacharid, kyselina fosforečná a dusíkaté sloučeniny – báze. Model části molekuly kyseliny deoxyribonukleové – DNA 16

Význam DNA v praxi Analýza DNA je využívána k určení totožnosti v kriminalistice při testech rodičovství. Genetická daktyloskopie je metoda, která umožňuje díky unikátnosti DNA každého z nás spolehlivě určit, zdali daný úsek DNA patří hledanému člověku. Obr. 17: Odběr vzorku DNA Analýzu DNA lze provést prakticky z každého typu lidské tkáně. I ze zdrojů, které jsou na DNA poměrně chudé, tj. z kostí, nehtů, vlasů, šupinek kůže atd. 17

Úkol 5: Shrnutí učiva Doplň text: Proteiny neboli ……… jsou ………….. přírodní makromolekulární látky. Jsou tvořeny velkým počtem ………… navzájem spojených ………. vazbou. Bílkoviny mají složitou ………. Prostorové uspořádání bílkovin je rozhodující pro jejich ……. Vlivem vyšší ……. nebo některých chemických látek dochází ke ……. bílkovin. K nejsložitějším organickým sloučeninám patří …….. kyseliny. DNA je pro život nezbytnou látkou. Předurčuje vývoj a ………. celého organismu. Analýza DNA je využívána k určení ………. nebo například při testech ………..

Kontrola úkolu 5 Proteiny neboli bílkoviny jsou nejdůležitější přírodní makromolekulární látky. Jsou tvořeny velkým počtem aminokyselin navzájem spojených peptidovou vazbou. Bílkoviny mají složitou strukturu. Prostorové uspořádání bílkovin je rozhodující pro jejich funkci. Vlivem vyšší teploty nebo některých chemických látek dochází ke srážení bílkovin. K nejsložitějším organickým sloučeninám patří nukleové kyseliny. DNA je pro život nezbytnou látkou. Předurčuje vývoj a vlastnosti celého organismu. Analýza DNA je využívána k určení totožnosti, nebo například při testech rodičovství.

Zdroje obrázků: Všechny uveřejněné odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na Obrázek 1: Obrázek 7: Obrázek 8: Obrázek 11: Obrázek 14: Obrázek 16: Obrázek 17: Všechny uveřejněné odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na Obrázek 2: Obrázek 3: Obrázek 4: Obrázek 5: Obrázek 6: Obrázek 9: Obrázek 10: Obrázek 12: Obrázek 13: Obrázek 15: