Rakousko Jindřich Hrnčíř 8.B 1.12.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Geografická charakteristika Střední Evropy I.
Advertisements

Polsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Rakousko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Německo Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
RAKOUSKO.
Bulharsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Zámek Schönbrunn Vídeň Rakousko.
IRSKO Robin Plch 8.A
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Střední ř Evropa.
Jihomoravský kraj.
Rakouská republika- alpská země Vlastivěda – 5. ročník
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná
RAKOUSKO.
BULHARSKO.
BELGIE.
Lucembursko Jan Dařílek VIII.B 7.12.
SPOLKOVÁ REPUBLIKA NĚMECKO
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Francie.
ČESKÁ REPUBLIKA Vlajka Znak. Obecně Hlavní město: Praha Hlavní město: Praha Počet obyvatel: Počet obyvatel: Rozloha: km².
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Střední Evropa Z_127_Evropa_Střední Evropa
Veronika Šturcová Druhá
Alpské země.
PORTUGALSKO.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Ukrajina.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Rakousko Poloha: 10o – 17o v. d. a 46o – 49o s. š.
REGIONY EVROPY STŘEDNÍ EVROPA.
Referát-Německo Aleš Novotný 8.A
SLOVINSKO.
VY_32_INOVACE_05_Rakouská republika
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník:
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Republika Rakouska.
RUMUNSKO.
Polská republika je stát ležící ve střední Evropě.
DÁNSKO.
SLOVENSKO VLAJKA ZNAK.
Německo.
Ročníková práce Dostálová Kateřina 3.a.
Střední Evropa Z_127_Evropa_Střední Evropa
Rakousko Hlavní město Vídeň Rozloha km²(112. Na světě) Počet obyvatel (1.ledna 2011) Rakousko(oficiální název Rakouská Republika)je vnitrozemská.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Maďarsko TÉMATICKÝ CELEK:Evropa ČÍSLO.
RAKOUSKO CHARAKTERISTIKA Hlavní město: Vídeň Hlavní město: Vídeň Rozloha: km ² Rozloha: km ² Počet obyvatel: Počet obyvatel:
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Reálie německy mluvících zemí VY_32_INOVACE _NREA_17.
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/14_Střědní Evropa Téma: Státy střední Evropy.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_295 _Polsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_01_ZEMĚPIS Téma: Německo Ročník: 8. Číslo projektu:
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_14_22_RAKOUSKO.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název školy. Plavská škola Autor. Mgr. Marcela Hádková Název
Maďarsko, Polsko, Slovensko
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Antonín Košíček Sára Šobková
Maďarsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Zámek Schönbrunn Vídeň Rakousko.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Spolková republika Německo
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Vlastivěda, Rakousko Autor: Mgr. Marta Samlerová Název.
Česká republika
Transkript prezentace:

Rakousko Jindřich Hrnčíř 8.B 1.12

Rakousko Statní zřízeni: Rozloha: Rakousko se rozprostírá v délce 575 km ve směru západ-východ a 294 km sever-jih.¨v Statní zřízeni: Republika (Republika Rakousko) Rakousko je rozděleno do 9 spolkových zemí, které jsou zase rozděleny do 84 okresů a 15 statutárních měst. Okresy se dále dělí na jednotlivé obce, města či městysy.

Sousední staty: Česka republika, Slovensko, Maďarsko, Slovinsko, Itálie, Švýcarsko, Německo,

Řeky: Lech, Rodl, Aist, Kamp, Schmida a Rußbach, Ashach, Traun, Enns, Ybbs, Erlauf, Traisen, Vídeň (řeka) a Fischa, Nejdůležitější prvky povrchu: Název Výška Pohoří 1.Großglockner 3798 m Vysoké Taury 2.Wildspitze 3774 m Ötztalské Alpy 3.Weisskugel 3738 m Ötztalské Alpy Jezerera: Wörthersee,Millstätter See,Ossiacher See,Weißensee,Mondsee,Wolfgangsee Großglockner Podnebí Rakouské klima je označováno za smíšení oceánského a kontinentálního klimatu.Díky tomu se Rakousko zcela oprávněně řadí k středoevropskému přechodovému klimatu, s ohledem k Alpám ve středu a na západě a k Panonské nížině na východě země

Vyspělost: Rakousko je v hodnocení podle HDP na obyvatele 10. nejbohatším státem světa Rakousky průmysl: magnezitu, grafitu, wolframu, kaolínu,soli ,železa, olova,zinku, ropa, zemní plyn, energie, Zemědělstvy: zeleninou,zelenina, cukrovka, kukuřice, ječmen, pšenice, vinic, skotu, vepřů,

Jazyky: Počet obyvatel v Rakousku 8 175 000 obyvatel. Náboženstvy:73,6 % obyvatelstva náleží k Římsko-katolické církvi Jazyky: Němčina je úřední a mateřský jazyk přibližně 98 % rakouských občanů. V Rakousku se vyskytují především dva základní dialekty hornoněmeckých jazyků: Alamanni (německy Alamannisch) – především Vorarlbersko a Tyrolský okres Reutte) Bavorština (německy Bairisch) – ve všech ostatních spolkových zemích, tzn. sedm milionů Rakušanů mluví středním nebo jižním bairišským dialektem. Hustota zalidnění: 98 ob. / km Národní složeni:Rakušane,Němci, romové, 35 000 Jenišů,

Pramatky: Zámek Schönbrunn(Belveder) Zaujal mě :

Zámek Schönbrunn Zámek má 1440 místností a 200 kuchyní, z toho je jich zpřístupněno 45. Vnitřní vybavení je ve stylu rokoka (převážně bílé plochy s ornamenty ze 14ti karátového lístkového zlata) a zahrnuje i české křišťálové lustry a kachlová kamna. Místnosti, kde císař František Josef žil a pracoval (viz obrázek), jsou zařízeny stroze a prostě, ostatní reprezentativní prostory a místnosti pro hosty jsou však vyzdobeny velmi honosně. V zrcadlovém sále hrál jako šestileté zázračné dítě Wolfgang Amadeus Mozart. V Čínském oválném kabinetě pořádala Marie Terezie tajné konference se státním kancléřem hrabětem Kounicem. V pokoji zvaném Vieux-Lacque zasedal Napoleon. V Modrém čínském salónu podepsal v roce 1918 císař Karel I. svoji abdikaci (konec monarchie). Milionový pokoj „Millionenzimmer“ obložený růžovým dřevem s drahocennými miniaturami z Indie a Persie patří k nejkrásnějším rokokovým prostorům vůbec. Ve Velké galerii zasedal v letech 1814-1815 Vídeňský kongres; dnes se tu pořádají při zvláštních příležitostech státní audience.

Shrnutí: - Vlajka - Hl.město-Vídeň - Dunaj- ústí do Černého moře - Rak.je rozděleno do 9 spolkových zemí - Úřední jazyk- němčina

wikipedie : http://cs.wikipedia.org/wiki/Rakousko#M.C4.9Bsta Čerpal jsem z : wikipedie : http://cs.wikipedia.org/wiki/Rakousko#M.C4.9Bsta Zeměpis: http://www.zemepis.net/zeme-rakousko