Svět v první polovině 19 století

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MANUFAKTURA A PRVNÍ STROJE
Advertisements

ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Manufaktury a první stroje polovina 18. století
Vědecké objevy 2.poloviny 19.století
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Jak se žilo na konci 18. století obyčejným lidem?
Průmyslová revoluce v 18. století
Život na počátku 19. století
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE Zpracoval Jan Holík.
Člověk a společnost - dějepis
VY_32_INOVACE_16_Parní stroj a továrny
Vývoj člověka Lidé i jejich život na Zemi se postupně mění, vyvíjejí se. Gorila Gorila je jedním z lidoopů, který žije volně v některých pralesích. U nás.
Světová hospodářská krize
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE DĚJEPIS.
Parní lokomotiva A její konstruktéři.
Revoluce 1848/1849 v Evropě Jaro národů
MEZI VÍDEŇSKÝM KONGRESEM A REVOLUCÍ 1848
KOMUNISMUS Michal Hess.
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE 1. pol. 19. století.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_114.
III/2 XV A
Věda a technika konce 19.st.
Dějepis Mgr. Milan Šimek
James Watt Fyzik Matematik vynálezce.
Alessandro Guiseppe Antonio Anastasio Volta
Vynález lodě na parní pohon a lodního šroubu
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
VY_32_INOVACE_3D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Tepelné motory Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Společnost na počátku 19. století
Mezi Vídeňským kongresem a revolucí 1848
LOKOMOTIVY A ŽELEZNICE
Průmyslová revoluce Klasicismus / Historismus
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Průmyslová revoluce.
● Téma:Průmyslová revoluce v Anglii, Evropě a českých zemích ● Vypracovala: Mgr. Monika Vlková, SPŠ Uh. Brod ● OB21-VVP-HUM-DEJ-MVLK-M
Téma: Průmyslová revoluce v Anglii Vypracovala: Mgr. Monika Vlková, SPŠ Uh. Brod OB21-VVP-HUM-DEJ-MVLK-L
Věda a technika v 18. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3606_Věda_a_technika_v _18_století Autor:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Průmyslová revoluce se projevila na vzhledu mnoha měst. Vznikla nová města.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_1189_ROZVOJ VĚDY A TECHNIKY Téma: MANUFAKTURA,
PARNÍ STROJ Jan Lameš 5.B. CO JE TO PARNÍ STROJ Je to mechanický stroj poháněný parou.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa V roce 2008 začíná světová finanční a hospodářská krize. SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Soldánová Dáša Název: VY_32_INOVACE_12C_7_Průmyslová revoluce Téma:
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vladimír.
Průmyslová revoluce 3 Velká Británie 18. a 19.století Průmysl, obchod, doprava, ekonomie.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Krajina Co to je krajina?
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE V ČECHÁCH
Průmyslová revoluce V Anglii.
Svět v poslední třetině 19. století
Název projektu: Digitalizace výuky oboru Kosmetické služby
MANUFAKTURY A PRVNÍ STROJE
Šablona III/2 VYNÁLEZY A OBJEVY 18. – 20. STOLETÍ Mgr
Průmyslová revoluce.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
VZDĚLÁVACÍ OBOR: Dějepis
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
MEZI VÍDEŇSKÝM KONGRESEM A REVOLUCÍ 1848
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE.
Průmyslová revoluce.
Společnost na počátku 19. století
Železniční doprava 19. stol.
Manufaktury a první stroje polovina 18. století
STROJE OVLÁDLY ŽIVOT 2. pol. 19. stol.
Průmyslová revoluce v Anglii
Transkript prezentace:

Svět v první polovině 19 století

Anglický příklad: Anglická průmyslová revoluce ovlivnila celý svět. Rozvinula se totiž strojová Výroba strojů, zejména textilních. Parní stroj se stal běžným pohonem v průmyslu I dopravě. Na evropském kontinentě se v té době průmyslová revoluce teprve rozvíjela. Lokomotiva: Parní stroj a jeho využití v dopravě se staly symbolem průmyslové revoluce. Významný historik 19. století H.T. Buckle

Revoluce v dopravě: Vítězství páry na kolejích a počátky praktické železniční dopravy jsou spojeny s Angličanem Georgem Stephensonem. Parní stroj se brzy ujal také v říční a námořní dopravě. První parník sestrojil Američan Robert Fulton již v roce 1807.

Změny v obchodu: Vzniklo celosvětové hospodářství. V mezinárodním obchodu stoupal zájem o textilní výrobky a o suroviny, od poloviny 19. století o stroje a strojní zařízení. Od padesátých let byly v městech první obchodní domy.      

Společenské důsledky rozvoje průmyslové revoluce: ohromný přírůstek počtu obyvatelstva mysleli si že zeměkouli hrozí přelidnění. Největší podíl na přírůstku měla Evropa. Obyvatelstvo se však houfně přesídlilo za živobytím z vesnic do měst, z oblastí zemědělských do oblastí průmyslových. Města se rychle zvětšovala, bořila své hradby, zakládala parky,, vznikly však i chudinské čtvrti s chatrčemi, v nichž žily v bídě rodiny dělníků

Další oblastí, ve které bylo dosaženo velikých úspěchů, bylo zkoumání elektřiny a magnetismu. Teprve objev živočišné elektřiny Luigiho Galvaniho a první baterie na výrobu elektrického proudu Alessandra Volty upozornily a možnosti využití elektřiny v praxi. Lavoisierova revoluce svrhla nadvládu alchymie a postavila tento obor na vědecké základy.

O vývoji organismů přirozeným výběrem, jejíž autorem byl Charles Darwin-všechny organismy se vyvinuly postupně z prvotní živé hmoty a že rostlinné a živočišné druhy se stále vyvíjejí a vyvíjejí. Z našich vědců přispěli k rozvoji biologie Kašpar Šternberk studiem pravěkého rostlinstva, Johann Gregor Mendel svými výzkumy dědičnosti a Jan Evangelista Purkyně učením o stavbě živých organismů.

Boj dělníků za sociální spravedlnost: nízké mzdě a dlouhé pracovní době začali i sami dělníci oprávněně protestovat. Dělníci se totiž mylně domnívali, ze jim stroje berou práci, a proto je rozbíjeli. Hnutí rozbíječů strojů vzniklo již počátkem 19. století v Anglii a rozšířilo se do dalších zemí v Evropě.

 Se svou teorii Marx a Engels poprvé vystoupili roku 1848 v Manifestu komunistické strany. Napsali jej jako program mezinárodního revolučního dělnického spolku „Svaz komunistů“, který se ustavil roku 1847 v Londýně. Později své učení – marxismus- dále rozvedli. Zároveň aktivně pracovali v dělnickém hnutí, které bylo jejich myšlenkami silně ovlivněno.

English: New ideas and inventions were also raised in the mining, metals workload, and the carriage of goods. The most important new invention of the industrial revolution was the steam engine. The steam engine, James Watt invented, was used to power factories and tap deeper mines. It was also used in locomotives. Heat from burning coal became the main source of power.