První pomoc při úrazech způsobujících krvácení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POLOHOVÁNÍ RANĚNÝCH Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Advertisements

Opěrná soustava 2 stavba a růst kosti, první pomoc při zlomeninách
studijní materiál HS ČR Krušné hory, okrsek Bouřňák MUDr. Machold Petr
První pomoc První pomoc Krvácení Výukový text.
Obecná charakteristika krve jako tekuté tkáně. Funkce krve.
Digitální učební materiál
© 2004 UTEE FEKT VUT v Brně První pomoc Postup záchranných prací  Zhodnocení příčin úrazu a vyproštění postiženého  Určení rozsahu poranění a poskytnutí.
Digitální učební materiál
První pomoc Úrazy ve škole.
První pomoc při závažných stavech
KRVÁCENÍ Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Druhy obvazů – obinadlové obvazy
Vnější (tepenné, žilní, vlásečnicové), vnitřní, z přirozených otvorů
Veronika Hejzlarová, DiS.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_PPM14160NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.9 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka ŠOK DUM – výkladový Předmět: TV Ročník: 1. r. a 2.r. (4leté)
První pomoc při krvácení Autor: Mgr. Vladimír Drápal Př_187_Biologiečlověka_Prvnípomocpřikrvácení Škola: Základní a mateřská škola Kašava, okres Zlín,
První pomoc Šok - šokové stavy Výukový text
Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Ošetření krvácení
První pomoc při poranění elektrickým proudem
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_OSVZ_ON Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Krvácení Pavel Urbánek IPVZ
Vylučovací soustava Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
PRVNÍ POMOC Mgr. Zdeňka Kubíková Bc. Barbora Zuchová a kol. PRVNÍ POMOC Mgr. Zdeňka Kubíková Bc. Barbora Zuchová a kol. šok.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Základy první pomoci 7. ročník.
ÚRAZY TEPLEM A CHLADEM Mgr. Jana Volemanová.
Ztráta funkce distribuce kyslíku a živin ke tkáním.
První pomoc při krvácení
ŠOK.
Člověk a příroda Přírodopis Biologie člověka Oběhová soustava – prověrka 3. VY_52_INOVACE_28 Sada 1 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G.
ZPRACOVAL: Zdravotnický záchranář pprap. Jaroslav Duchoň
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Tepelná poranění Autor: Mgr. Vladimír Drápal Př_190_Biologiečlověka_Prvnípomocpřitepelnýchporaněních Škola: Základní a mateřská škola Kašava, okres Zlín,
Pohybová soustava Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
rozvod živin, kyslíku, odvod CO2 a odpadů metabolismu
Krvácení – vnitřní.
KRVÁCENÍ.
Oběhová soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci oběhové.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.15 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Srdeční a mozková mrtvice Typ: DUM - výkladový Předmět:
První pomoc při šoku Autor: Mgr. Vladimír Drápal Př_189_Biologiečlověka_Prvnípomocpřišoku Škola: Základní a mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková.
První pomoc při šoku Autor: Mgr. Vladimír Drápal Př_189_Biologiečlověka_Prvnípomocpřišoku Škola: Základní a mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková.
Zlomeniny a poranění kloubů
Zpracoval: Mgr. Jakub Krček SOŠ PO a VOŠ PO Frýdek Místek.
Onemocnění, poruchy a poškození oběhové soustavy
8. První pomoc -TEPELNÁ PORANĚNÍ Mgr
KRVÁCENÍ Patří mezi stavy ohrožující život. Náhlá ztráta 2l krve při silném krvácení může vyvolat šok, který ohrožuje život.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_bio_evo15 Označení materiálu evo15_popaleniny.pptx Název školy Gymnázium Kladno.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
VYSVĚTLIT ŽÁKŮM, CO JE NEODKLADNÁ PRVNÍ POMOC, POPSAT A VYZKOUŠET SI, JAK POSTIŽENÉHO ULOŽIT DO STABILIZOVANÉ POLOHY, JAK PROVÁDĚT NEPŘÍMOU MASÁŽ SRDCE.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ IX 1.POMOC Resuscitace Nepřímá masáž srdce Umělé dýchání Šok Záchrana tonoucího.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
* Název školy: Svobodná základní škola, o.p.s. Autor: Radka Nývltová Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_PŘÍRODOVĚDA_5.TŘ. Název: První pomoc_KRVÁCENÍ Číslo.
Tato studijní opora je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Učíme se.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.35_Prvni_pomoc_popaleniny.
Typy oběhových soustav a srdcí Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření1.
KRVÁCENÍ ARK FN u sv.Anny.
Tento projekt je spolufinancován z
K výuce zpracovala Mgr. Kubíková 11/2007
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_PŘ8_BO
VY_52_INOVACE_02_01_ první pomoc
VY_32_INOVACE_04-11 Ročník: VIII. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6 - 9
KURZ PRVNÍ POMOCI ZŠ Eden.
Název Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

První pomoc při úrazech způsobujících krvácení Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

Krvácení Krvácení je ztráta krve, která plní v organismu řadu životně důležitých funkcí. Krev (některé buňky a bílkoviny krevního séra) je sama schopna zastavit menší krvácení tvorbou krevní sraženiny. Při prudké krevní ztrátě je však tento mechanismus nedostatečný a je třeba dalších zevních opatření, abychom zabránili ztrátě většího množství krve a tím ohrožení života.

Celkový objem kolující krve představuje asi 8 % tělesné hmotnosti člověka. Znamená to, že u člověka s hmotností 70 kg obíhá 5600 ml krve v cévním systému. Závažnost krevní ztráty je závislá na mnoha faktorech, ale lze říci, že ztráta 20 % tohoto objemu může vést již k závažným projevům, které krevní ztrátu provázejí a vedou k rozvoji šokového stavu.

Šok - příznaky Zrychlující se tepová frekvence, špatně znatelný nitkovitý pulz. Bledá kůže se studeným lepkavým potem. Cyanóza rtů, později i končetin. Zrychlený a povrchní dech. Pocit žízně. Apatie - netečnost postiženého, pomalé reakce.

Protišoková opatření Uložení do protišokové polohy (na zádech, dolní končetiny zvednuté cca o 30cm, či naklonit celé tělo o 30° hlavou dolů, pokud je to možné)- ta napomáhá centralizaci krvi krve do životně důležitých orgánů. Případně se může použít autotransfúzní poloha (na zádech, dolní i horní končetiny jsou zvednuté kolmo vzhůru).

Protišoková opatření Pomůckou při ošetřování může být pravidlo 5T. 1. Teplo - snažíme se o udržení optimálního tepelného komfortu. Postiženého přikryjeme a obzvlášť důležité je dát něco i pod něj, protože u postiženého nefunguje správně termoregulace. Pacienta však aktivně nezahříváme. 2. Tekutiny - nikdy nepodáváme! Pouze tlumíme pocit žízně otíráním rtů a obličeje vlhkým kapesníkem. 3. Ticho - zabezpečení relativního klidu (odsun od místa nehody). Postiženého uklidňujeme a komunikujeme s ním. 4. Tišení bolesti - správné ošetření všech poranění postiženého. Nikdy nepodáváme analgetika. 5. Transport - co nejdříve zavoláme RZP se zdůrazněním, že se jedná o postiženého v rozvinutém šoku.

První pomoc - druhy úrazů Krvácení tepenné, při kterém z rány vystřikuje jasně červená krev pod tlakem, protože v tepenném systému protéká krev okysličená pod větším tlakem než v systému žilním. Krvácení žilní, jež je mírnější a vytéká při něm z rány pod menším tlakem tmavě červená krev. Krvácení smíšené, které je nejčastější, neboť většinou tepna a žíly probíhají v těsné blízkosti. 

První pomoc K zastavení krvácení máte vždy k dispozici svoje ruce a přímým tlakem prsty nebo pěstí v ráně prudké krvácení zastavíte. Ruka má být chráněna gumovou rukavicí (z výbavy lékárničky) nebo alespoň igelitovým sáčkem (prevence AIDS). Nyní zvážíte, jakého definitivního způsobu (při první pomoci) použijete. Nejvhodnějším způsobem je použití tlakového (kompresivního) obvazu, především na končetinách -viz obr. 2

První pomoc – tlakový obvaz Tlakový neboli kompresní obvaz slouží k zastavení silnějších krvácení, pokud nestačí prostý krycí obvaz. Skládá se ze sterilní krycí vrstvy, na kterou je přiložena silná vrstva savého materiálu stlačující cévu v ráně (složený ručník, část oděvu, nerozvinuté obinadlo apod.) a která je přitlačována k ráně a připevněna obinadlem. Každý tlakový obvaz je nutno dále kontrolovat, při dalším prosakování navázat a utáhnout

První pomoc – zaškrcovadlo Při prudkém krvácení z paže nebo stehna použijte zaškrcovadlo (i improvizované - pruh látky, opasek apod., ne však motouz nebo drát!). Toto zaškrcovadlo přiložte při prudkém proudu nebo stříkání krve nad místem krvácení blíže k srdci.

První pomoc – využití tlakových bodů Při stavění krvácení položte zraněného do vodorovné polohy a krvácející končetinu zvedněte a tepnu zamáčkněte v tlakovém bodě.

Krvácení z nosu Krvácení z nosu je v naprosté většině případů neškodnou příhodou, u které není třeba zásah lékaře. Vzniká samovolně (více u žen), při různých typech onemocnění ( hlavně vysoký krevní tlak) nebo při úrazu . I když se krvácení většinou zastaví samo, je možné dobu krvácení  zkrátit. Jsou však také krvácení silná a obtížně stavitelná, která si vyžádají odborné ošetření.

Krvácení z nosu Posaďte se a mírně se předkloňte. Hlavu nezakláníme, krev nepolykáme, ale vyplivujeme (je vám potom zbytečně špatně!). Dýchejte ústy a stiskněte prsty na 10 -15 minut nos. Přiložte je na nos tak, abyste stlačili nosní dírky z obou stran. Na čelo a zátylek přiložte ledový obklad. Jakmile se vám podaří krvácení zastavit, opatrně smyjte zaschlou krev vlažnou vodou. Po zastavení krvácení buďte v klidu, nekýchejte a prudce nesmrkejte.

Použité materiály Vlastní tvorba Černík, V., Bičík, V., Martinec, Z. Přírodopis 3 pro 8. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. Praha: Libertas, a. s., 1. vydání. ISBN 80-85937-97-2 Jelínek, J., Zicháček, V. Biologie pro gymnázia. Olomouc: Nakladatelství OLOMOUC, 2004. ISBN 80-7182-177-2