Plynárenství v roce Dopady ukrajinské krize do plynárenství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství Mojmír Hampl Viceguvernér ČNB Žofínské fórum na téma „České zemědělství“ 10. března 2014.
Advertisements

MLÁDEŽ V AKCI Cíle programu  Podpora aktivního občanství mladých lidí  Rozvoj solidarity a tolerance mezi mladými lidmi  Posílení vzájemného.
Změny cen zemního plynu v ČR od 1. dubna 2008 Tomáš Varcop člen představenstva, RWE Transgas, a.s. Pro zákazníky skupiny RWE s kvartálním stanovením ceny.
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
Vztah distribuční společnosti a Zákazníka po otevření trhu se zemním plynem Ing.Milan Kajtman člen představenstva Jihočeské plynárenské a.s. 1.
Trendy finančních produktů ČLFA
Souhrnné hodnocení situace v plynárenství z pohledu velkých zákazníků Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Listopad 2012.
Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
XXIV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ
AKTUÁLNÍ ZDROJE PLYNU A JEJICH VLIV NA CENU V ČR
CO JE TO SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE?
Solární systémy pro aktivní topení
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Zásobování plynem jako součást energetické bezpečnosti České republiky
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Plynová krize - fakta RWE Konzern.
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Obchod se zemním plynem Výzvy a rizika Vratislav Ludvík.
Eurogas – strategická vize evropského plynárenství a její vazby na ČR Roman Budinský prezident, Česká plynárenská unie III. Gas Business Breakfast, Praha,
MOŽNOSTI PODNIKÁNÍ NA UKRAJINĚ
1 Krize s plynem, příčiny a důsledky. Bezpečnost dodávek plynu v ČR. Prognóza vývoje cen energií v roce Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Leden 2009
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
Kritické situace v PS ČR
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Jméno firmy Podnikatelský plán. Shrnutí Jasně popište, co je smyslem činnosti vaší společnosti a jaké si kladete cíle –Stručně popište, jak si představujete.
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
Ruská federace x WTO a OECD
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Zásobování plynem jako součást energetické bezpečnosti ČR 27. listopadu 2014, Žofínské Fórum.
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
ministr průmyslu a obchodu
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Plynárenství z pohledu evropského, doporučení pro odběratele Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Březen 2009
Ceny energií a jejich očekávaný vývoj
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Bezpečnost z pohledu provozovatele přenosové soustavy Ing. Vladimír Tošovský.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Bezpečnost dodávek zemního plynu Petr Binhack
Ing. Jan Mládek, CSc. Ministr Vývoj české ekonomiky 11.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
PROČ SE NÁS NEDOTKLA KRIZE DODÁVEK PLYNU PŘES UKRAJINU
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Page 1 Energetická závislost EU - Možná řešení - Daniela Štoková.
Ing. Jan Mládek, CSc. ministr průmyslu a obchodu 1 Zásobování plynem jako součást energetické bezpečnosti ČR 1 Zásobování plynem jako součást energetické.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Žofínské fórum Co ohrožuje energetickou bezpečnost ČR? Priorita – bezpečnost dodávek 18. února 2016.
Porovnání regulovaných cen v EU a situace v plynárenství Seminář SVSE Ing. Jiří Gavor, CSc., Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o.
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Přispívají změny legislativy k lepšímu fungování našeho trhu s plynem? Ing. Oldřich Petržilka prezident České plynárenské unie konference DONE „Fungování.
Příčiny a důsledky hypoteční krize. Finanční krize – příčiny; hypoteční krize pád nadhodnocených akcií internetových firem většina společností.
ONYX CONVERGENCY Plynovod „Mainstream“ Ing. Vratislav Ludvík.
Uhelný průmysl v Evropě nová publikace EURACOAL Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL Těžební.
1 ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  42 členů  cíle:  prosazuje prostředí vhodné pro rozvoj leasingu, úvěrů a factoringu  těžištěm je financování.
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Webové portály LDS/MDS
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
Transkript prezentace:

Plynárenství v roce 2014. Dopady ukrajinské krize do plynárenství Plynárenství v roce 2014. Dopady ukrajinské krize do plynárenství. Nové plynovody, zásoby ZP. Těžba a využití břidlicových plynů

Spotřeba zemního plynu v ČR celkem

Podíl celkového množství plynu na HPS pro ČR a pro zahraničí

Spotřeba plynu a počty zákazníků dle jednotlivých regionů ČR 2013

Zákazníci dle jednotlivých kategorií

Switching

Vývoj počtu aktivních obchodníků

Dovoz plynu – podíly jednotlivých obchodníků 2013

Dodávka plynu konečným zákazníkům – podíly obchodníků 2013

Vývoj kursu USD/Kč

Bezpečnost a spolehlivost dodávek 1. Diverzifikované zdroje plynu 2.Diverzifikované dopravní cesty 3. Podzemní zásobníky plynu 4. Reversní schopnosti přepravní soustavy 5. Bezpečnostní standard infrastruktury 6. Bezpečnostní standard dodávek plynu

Kritérium bezpečnosti technické infrastruktury N - 1

Posílení energetické bezpečnosti od ledna 2009 v regionu střední Evropy

Simulace zátěžových testů při přerušení dodávek plynu z Ruské federace přes území Ukrajiny – I. Počátkem července požádala Komise členské státy, smluvní strany Energetického společenství a Gruzii, jakož i Švýcarsko a Turecko, aby sestavily model dopadu různých možných scénářů, podle nichž by se mohlo na jejich území vyvíjet přerušení dodávek plynu letos v zimě. Tyto státy byly dále požádány, aby popsaly již zavedená opatření, jimiž mají být výpadky v dodávkách řešeny. Komise dále požádala Norsko o sdělení, nakolik je schopno reagovat na takovéto přerušení navýšením dodávek svého plynu. Komise navrhla ustavit tři pracovní skupiny, které by se konkrétně věnovaly regionům, v nichž by se přerušení dodávek projevilo pravděpodobně nejvýrazněji. Jmenovitě se jednalo o jihovýchod EU (Bulharsko, Chorvatsko, Řecko, Maďarsko a Rumunsko), Pobaltí spolu s Finskem a dále smluvní strany Energetického společenství. Orgány těchto států přes léto usilovně shromažďovaly potřebná data a prováděly v krátkých termínech hodnocení. V srpnu a září 2014 pak předložily Komisi své zprávy. Evropská síť provozovatelů plynárenských přepravních soustav ENTSO-G rovněž sestavila model dopadu, jaký by přerušení dodávek mělo na celounijní plynárenskou soustavu. Své příspěvky předložilo i několik plynárenských sdružení, Mezinárodní energetická agentura, skupina G7 a další významné partnerské země. Smluvními stranami jsou Albánská republika, Bosna a Hercegovina, Bývalá jugoslávská republika Makedonie, Moldavská republika, Republika Černá Hora, Republika Srbsko, Ukrajina a Prozatímní správní mise Organizace spojených národů v Kosovu podle rezoluce Rady bezpečnosti Organizace spojených národů č. 1244. Gruzie je kandidátem na přistoupení k Energetickému společenství. V případě Pobaltí a Finska byly tyto zprávy za jednotlivé státy nahrazeny zprávou společnou. Mezinárodní energetická agentura předložila komplexní analýzu trhu se zkapalněným zemním plynem.

Simulace zátěžových testů při přerušení dodávek plynu z Ruské federace přes území Ukrajiny – II. Scénáře, které Komise všem účastníkům testování navrhla, uvažovaly přerušení tranzitu plynu po trase přes Ukrajinu a přerušení veškerých toků ruského plynu do Evropy v období jednoho měsíce a šesti měsíců (od září do února). Tyto scénáře dále v každém jednotlivém případě předpokládaly průměrné zimní podmínky. Síť ENTSO-G navíc zpracovala dílčí scénář, který předpokládal, že v únoru bude po dva týdny panovat extrémně chladné počasí, aby zjistila, jaký efekt by měla špička poptávky na již tak zatížený systém dodávek. Tyto návrhy vycházely ze zkušeností z minula a z nutnosti otestovat, jak by se evropské energetické soustavy vyrovnávaly s velmi náročnými podmínkami, tj. s přerušením veškerých toků zemního plynu od hlavního vnějšího dodavatele, jehož Evropa má. Scénáře přerušení tranzitu přes Ukrajinu i úplného přerušení dodávek z Ruska by měly velmi podobné účinky v zemích jihovýchodní Evropy, do nichž dodávky směřují právě především přes Ukrajinu. Na Pobaltí a Finsko nemá vliv modelované přerušení tranzitu přes Ukrajinu. Komise tedy v celé zprávě hovoří povětšinou o účincích scénáře, při němž by byly na šest měsíců přerušeny dodávky plynu z Ruska, a to jednak za předpokladu normálních podmínek, jednak při extrémně chladném počasí.

Simulace zátěžových testů při přerušení dodávek plynu z Ruské federace přes území Ukrajiny Z  výsledků simulace vyplývá, že při variantě přerušení dodávek plynu přes Ukrajinu po dobu měsíce února 2015 by s vysokou pravděpodobností neměla hrozit tuzemským zákazníkům žádná omezení jejich dodávek a nehrozila by ani žádná tranzitní omezení. Rovněž při variantě přerušení dodávek přes Ukrajinu na dobu 6 měsíců (září – únor) lze konstatovat, že s vysokou pravděpodobností žádná omezení dodávek plynu pro tuzemské zákazníky ani žádné tranzitní omezení nehrozí v případě, že import z přesměrovaných dodávek z Ruské federace na jiné dopravní trasy (zejména Nord Stream) nebo dodávek získaných ze západní Evropy bude minimálně v průměru 20 mil. m3/den a za podmínky, že plyn ze zásobníků plynu na území České republiky bude používán prioritně pro zásobování domácího trhu.

Simulace zátěžových testů při přerušení dodávek plynu z Ruské federace do EU. Při variantě situace přerušení dodávek z Ruské federace do celé EU na období února 2015 s vysokou pravděpodobností žádná omezení dodávek plynu pro tuzemské zákazníky nehrozí v případě, že podzemní zásobníky plynu budou naplněny k 1. únoru 2015 na cca 95 %. V minulých třech letech však průměrná naplněnost zásobníků k 1. 2. 2015 měla hodnotu 55 %, proto lze předpokládat, že bude nutný dodatečný import z neruských zdrojů prostřednictvím HPS na hranicích se Spolkovou republikou Německo anebo bude nutné u části zákazníků zavést regulaci dodávky plynu tak, aby bylo zajištěno bezproblémové zásobování chráněných zákazníků (domácností, maloodběratelů, tepláren zásobujících domácnosti, nemocnic, objektů potravinářského průmyslu apod.). Při variantě přerušení dodávek z RF do EU na dobu 6 měsíců (září – únor) lze konstatovat, že dodávky tuzemským zákazníkům plynem ze zásobníků lze bez jakéhokoli jiného importu zajistit pouze v případě regulace odběru plynu na úrovni stupně č. 10, tj. dodávce plynu pouze pro domácnosti, uplatněné od začátku období a to pouze v případě, že bude období s průměrnými teplotami. I v případě importu z neruských zdrojů je potřeba zavádět regulaci odběru plynu, i když na nižší úrovni. Taková situace by měla i značný negativní dopad na ekonomiku ČR

Náhrada plynu z RF v případě šestiměsíčního přerušení dodávek do EU (odhad pro EK – zdroj: ENTSO-G)

Posílení energetické bezpečnosti od ledna 2009 – jihovýchodní Evropa

Dopad dlouhodobého přerušení přepravy plynu přes Ukrajinu

Plynovody South Stream a Nabucco

Schéma plynovodů Nabucco west, TANAP a TAP

Plynovod Eastring

Světové zásoby zemního plynu Mezi lety 2012 a 2013 se podle IEA zvýšily odhadované světové zásoby zemního plynu ze 773 bil. m3 na 810 bil. m3, tedy o 5 %. Rozčlenit je lze do tří skupin: Ověřené (prokázané) zásoby 186 bil. m3 – jsou těžitelné konvenčními technologiemi. Nekonvenční zdroje 343 bil. m3 – zahrnují technicky vytěžitelné zásoby břidlicového plynu(shale gas, 212 bil. m3), plynu z málo propustného pískovce (tight gas, 81 bil. m3) a plynu sorbovaného na uhelné sloje (coal bed methane, 50 bil. m3). Pravděpodobné zásoby 282 bil. m3 – odhad dalších zásob těžitelných konvenčními technologiemi; tyto zásoby dosud nebyly přesně stanoveny, případně čekají na objevení.

Světové zásoby plynu

Světové zásoby plynu a jejich rozložení

Světové zásoby břidlicového plynu - rozložení

Světové zásoby břidlicového plynu - objem

Těžba břidlicového plynu v USA

Historie a predikce těžby plynu v USA

Vývoj světových cen ropy

Těžba břidlicového plynu USA – budoucnost ? Kvantitativní uvolňování v době, kdy byla americká ekonomika v recesi, vedlo k toku kapitálu do spekulativních odvětví, jako je právě těžba břidlicového plynu. V roce 2011, kdy byla samotná těžba ztrátová, dosáhla hodnota fúzí a akvizic v odvětví hodnoty 46,5 miliardy dolarů. Společně s třiceti lety dotací se to promítlo do přebytku nabídky a poklesu cen zemního plynu. Ale vzhledem k tomu, že vrty na břidlicový plyn se vyčerpávají v průměru z 60 procent v prvním roce a za dva roky jsou přibližně z 80 procent prázdné, je tento stav neudržitelný. Zadlužené těžařské firmy jsou však i při nízkých cenách nucené expandovat a šířit svou reklamu, aby měly alespoň na splacení úroků z půjček. Dynamika odvětví tak vykazuje podobné rysy, jako distribuce elektřiny před krachem firmy Enron nebo trh amerických hypoték před rokem 2007. Ani tentokrát není vyloučeno, že rizikové finanční produkty skončí v portfoliích evropských penzijních fondů.

Těžba břidlicového plynu USA – budoucnost ? (2) Co se týče důvěryhodnosti odhadů, na kterých reklama těžařů stojí, jeden příklad za všechny: v květnu 2014, kdy se v našich médiích psalo o potenciálním exportu amerického plynu do Evropy, byly odhady množství břidlicové ropy ve formaci Monterey v Kalifornii sníženy o 96 procent (Reuters, 2014). I velcí hráči vykazují známky problémů. Například firma Royal Dutch Shell odepsala 1,9 miliardy dolarů (Bloomberg, 2014). Od počátku břidlicové horečky odepsaly velké firmy aktiva týkající se břidlicového plynu a ropy z nízkopropustných písků za přibližně 35 miliard dolarů, což naznačuje, že ne všechna naleziště naplňují technická a obchodní očekávání (Oxford Energy, 2014). Zdroj: http://energetika.tzb-info.cz/11859-proc-je-malo-pravdepodobne-ze-by-bridlicovy-plyn-mohl-vyresit-energetickou-otazku

Těžba břidlicového plynu USA – budoucnost ? (3) Podle analytiků současný pokles cen ropy výrazným způsobem zahýbe boomem těžby z břidlicových formací, který především v USA narostl do nevídaných rozměrů.V současnosti se novodobý fenomén v USA podílí na celkové ropné produkci cca 55%. Domácí produkce se zvýšila na 29leté maximum. Podle analytiků společnosti Sanford C. Bernstein při poklesu cen ropy na trzích k 80 USD bude až třetina břidlicových těžařů v mínusu respektive se stane neekonomickou. Rozuměno tak, že nejde jen o samotný zisk či ztrátu těžaře, ale o obecnou návratnost investice do něj. Podle analytiků brokerské společnosti Marcquire Group letos propad cen způsobí, že břidlicoví těžaři poprvé od roku 2010 nezvýší meziročně svou produkci. Analytici IEA poznamenávají , že břidlicová těžba je mnohem citlivější na obecný vývoj cen, protože vrty s touto technologií se mnohem rychleji vyčerpávají, než v případě konvenční těžby. Při nízkých cenách ropy se tedy nevyplatí budovat nové vrty, které by nahradily těžbu z vrtů již vyčerpaných. Takový postup klade vysoké nároky na financování a dostatečný cash flow. Při cenách kolem 80 USD by břidlicová produkce rostla pouze o 5% oproti dříve obvyklým cca 12%. Pro cenách kolem 75 USD za berel se růst těžby zbrzdí o plných 56% na pouhých 500 000 barelů. Při ceně 70 USD by se už růst zcela zastavil.

Ministerstvo průmyslu a obchodu Děkuji za pozornost Ing. Jan Zaplatílek zaplatilek@mpo.cz Ministerstvo průmyslu a obchodu Na Františku 32, Praha 1 www.mpo.cz