SVĚTOVÁ EKONOMIKA 8 Světová ekonomika SU OPF.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zahraniční obchod.
Advertisements

SVĚTOVÁ EKONOMIKA 11 Světová ekonomika OPF.
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
Světová ekonomika (SE) Proč se tak radikálně změnil svět od poslední třetiny 19.století? Zásadní změny ve světě -dramatický růst efektivity zemědělství.
(DE)REGULACE EVROPSKÝCH ŽELEZNIC A AKTUÁLNÍ VÝVOJOVÉ TRENDY V OSOBNÍ A NÁKLADNÍ DOPRAVĚ Mgr. Daniel Seidenglanz, Ph.D. Mgr. Filip Chvátal Studijní materiál.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Český export a zrychlená bankovní a finanční integrace EU
Ekonomika České Republiky Ing. Vojtěch Jindra
AUSTRÁLIE Hospodářství
NEJLEPŠÍ KVALITOU PENĚZ JE JEJICH KVANTITA. Aktivní správa peněžních prostředků ATLANTIK AM Vývoj na trzích a výhled na 2011 Kurdějov,
EVROPA HOSPODÁŘSTVÍ Mgr. Iva Lulayová.
Pozice průmyslových spotřebitelů v globální konkurenci, vývoj cen Karel Šimeček, Seminář SVSE 15/05/08.
Světové hospodářství.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu.
SVĚTOVÁ EKONOMIKA 7 Světová ekonomika SU OPF.
SVĚTOVÁ EKONOMIKA 3 Světová ekonomika OPF.
ZAHRANIČNÍ OBCHOD Lucka Vrzalová, OB.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
* ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA květen 2013VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová.
MOŽNOSTI PODNIKÁNÍ NA UKRAJINĚ
Strukturální politika. STRUKTURÁLNÍ POLITIKA POLITIKA SCHOPNOSTI PŘIZPŮSOBENÍ SE MĚNÍCÍM PODMÍNKÁM VE STRUKTUŘE EKONOMIKY STRUKTURA – VNITŘNÍ ČLENĚNÍ.
Mezinárodní obchod David Štros, Historie Starověk - Středomoří (Féničané, Římané) Středověk – vnitrozemí, středomoří, pobřeží Atlantiku, merkantilismus.
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
Mikroekonomie I Ekonomický růst Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Světová ekonomikaOPF1 SVĚTOVÁ EKONOMIKA 10. Světová ekonomikaOPF2 1)Tendence a problémy 2)Možnosti růstu 3)Bludný kruh chudoby 4)Růstové strategie 5)Příklad.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Názory průmyslových odběratelů na situaci v české energetice Roman Blažíček Lasselsberger a.s. © LASSELSBERGER, a.s.
Ruská federace x WTO a OECD
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Hospodářský rozvoj II. Vladan Hodulák.
David Štros, 2009 Lukáš Synek, 2011
Segmentace na trhu práce, dlouhodobá nezaměstnanost
Dlouhodobá nezaměstnanost. Obecné rysy dnešní nezaměstnanosti Nezaměstnanost se mění v čase Není určena pouze S a D 70 léta – masová nezaměstnanost s.
Jihozápadní Asie Ekonomická charakteristika zemí
Světová ekonomikaOPF1 SVĚTOVÁ EKONOMIKA 12. Světová ekonomikaOPF2 Postavení národní ekonomiky ve světové ekonomice 1) Charakteristiky určující postavení.
Více služeb pro české exportéry © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Návrh předmětu a jeho inovací Obchodní podnikání PhDr.Iveta Šimberová, Ph.D.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
HOSPODÁŘSTVÍ. Velikost ekonomiky Poř.státmld. US$ PPP (2003) 1.USA Čína Japonsko Indie Německo Spojené království1.
1 Výzkum, vývoj a inovace v ČR a ve světě Karel Šperlink, AIP ČR Praha, INOVACE 2011.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Žádná země nevyrábí vše,
Zahrani č ní obchod Č R v roce 2014 Zpracoval: Ing. Otto Dan ě k – místop ř edseda AE (dle údaj ů Č SÚ) 1.
Vnější hospodářská politika
Trh práce a politika zaměstnanosti
3. PLATEBNÍ BILANCE.
Hospodářská pozice EU, USA a Japonska ve světové ekonomice (2001) UkazatelEUUSAJaponskoSvět Teritorium (tis.km2) % světového ukazatele % plochy EU 3 973(3247)
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA
REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE (RIS) PETR CHLÁDEK.
Společná zemědělská politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná zemědělská politika Zemědělství obecně: Je základním sektorem ekonomiky Dnes nehraje tak důležitou.
EU ve světě Martina Šutová. Základní makroekonomické ukazatele Hrubý domácí produkt – HDP/obyvatele; HDP v paritě kupní síly Měření vývoje na trhu práce.
Perspektivy mzdové konvergence mezi ČR a EU v širší národohospodářské perspektivě Seminář Friedrich Ebert Stiftung a ČMKOS 6. duben 2016 Aleš Chmelař,
Česká ekonomika : lepší časy? Miroslav Zámečník Poradce prezidenta, Hospodářská komora ČR Praha, 12. února 2015.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Finsko k možnostem obchodní spolupráce
Určeno pro : žáky ZŠ na 2. stupni Sekce: základní Předmět : zeměpis
Zahraniční obchod výměna zboží a služeb mezi státy.
Hospodářství (ekonomika)
Vývoj v jednotlivých zemích
Zahraničně obchodní politika České republiky a Číny
Zpráva o globální konkurenceschopnosti Doc. Ing. Josef Taušer, Ph.D.
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA
EU v ekonomických vztazích
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016 východiska; komparace svět - ČR
9. Obchodní politika rozvojových zemí
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Transkript prezentace:

SVĚTOVÁ EKONOMIKA 8 Světová ekonomika SU OPF

CENTRUM SVĚTOVÉ EKONOMIKY Charakteristiky centra SE USA Japonsko Evropa Tendence v 90.let XX.století Světová ekonomika SU OPF

CENTRUM SVĚTOVÉ EKONOMIKY-charakteristiky Rok 2000 Počet Obyvatel Mil. osob HDP (ER) Mld. USD HDP/ob (PPP) Podíl na exportusvěta % Podíl na importu světa Struktura zaměstnanosti USA 281,6 9963 34880 12,3 18,9 2,9:24,6:72,5 Japonsko 126,8 4756 25030 7,5 5,7 6,4:34,6:59,6 EU 374,9 8956 22530 17,3 18,3 5,8:32,7:61,4 Světová ekonomika SU OPF

USA Charakteristika: Vysoce kvalifikovaná PS Komplexní vybavenost surovinami Největší vnitřní trh Vojenská velmoc Čistý dovozce kapitálu Problémy s obchodní bilancí Faktory vývoje: Pokles konkurenceschopnosti u nosných odvětví Nejdražší pracovní síla Náklady na zbrojení Nízké úspory obyvatel Deregulace ekonomiky (obrat ve vývoji) Světová ekonomika SU OPF

Návrat k dominantnímu postavení ve SE USA Tendence vývoje: Návrat k dominantnímu postavení ve SE Strategie rozvoje: Účast na koordinaci SE Orientace na integraci (NAFTA, APEC) Snaha po regulaci obchodu Světová ekonomika SU OPF

JAPONSKO Charakteristika: Nedostatek surovin Vysoce kvalifikovaná PS Úzký vnitřní trh Vojenská závislost na USA Vývozce kapitálu Technologická špička ve vybraných odvětvích Faktory: Protekcionismus Pomoc USA Minimální náklady na obranu Vysoké úspory obyvatelstva Kulturně civilizační zázemí Světová ekonomika SU OPF

JAPONSKO Tendence vývoje: Vzestup a stagnace Strategie: Posilování vnitřního trhu Podpora VTR Účast na koordinaci SE (APEC) Problém: bankovnictví a instituce Světová ekonomika SU OPF

EVROPA (EU+ESVO) Charakteristika: Vysoce kvalifikovaná PS, ale… Závislost na dovozu energetických surovin Potenciálně největší trh Nehomogenní celek Největší exportér Technologické zaostávání Faktory: Drahá pracovní síla a rigidní pracovní trh Protekcionismus Regionální integrace Podpora VTR Vývoz kapitálu Světová ekonomika SU OPF

EVROPA (EU+ESVO) Světová ekonomika SU OPF

EVROPA (EU+ESVO) Vývoj: Vzestup a dlouhodobé zpomalení růstu Strategie: Prohloubení a rozšíření integrace Účast na koordinace SE Snaha o deregulace Problém : neochota k deregulacím v některých zemích Světová ekonomika SU OPF

CENTRUM SVĚTOVÉ EKONOMIKY – vývoj HDP Světová ekonomika SU OPF

CENTRUM SVĚTOVÉ EKONOMIKY- vývoj Světová ekonomika SU OPF