Meteorologická stanice na Milešovce naměřila rychlost větru 25 m/s. Pan učitel vyvolal Pavla aby přepočítal tuto rychlost na km/ h Dokážete ji taky přepočítat?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Proudění vzduchu v atmosféře
* Měřítko plánu, mapy Matematika – 7. ročník *
Měření na mapách.
Stodůlky 1977 a 2007 foto Václav Vančura, 1977 foto Jan Vančura, 2007.
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 2. POLOLETÍ - OTÁZKY
POČASÍ = aktuální stav atmosféry Počasím se zabývá věda: meteorologie
vlastnosti kapalin a plynů I. Hydrostatika
Relativnost pohybu 1. díl Autor: Ing. Jiřina Ovčarová 2011.
Aktuální informace o vyšetřování c-erb-2 genu v referenční laboratoři a návrh změny v indikačních kritériích Hajdúch M., Petráková K., Kolář Z., Trojanec.
Přístroje pro bezpečnostní funkce
CYKLONA EMMA A JEJÍ PROJEVY V HOŘICÍCH Bc. Radek TOMÁŠEK.
Téma 3 ODM, analýza prutové soustavy, řešení nosníků
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
Člověk a příroda.
Tlak v praxi (Učebnice strana 89 – 90)
Vizualizace projektu větrného parku Stříbro porovnání variant 13 VTE a menšího parku.
Nejmenší společný násobek
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
Výkon (Učebnice strana 22 – 24)
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Zábavná matematika.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
V rámci všech serverů společnosti Aliaweb, spol. s r.o. oslovíte přes uživatelů Kurzy.cz finanční portál pro laiky i odborníky, tj. investice a.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Letokruhy Projekt žáků Střední lesnické školy a střední odborné školy sociální ve Šluknově.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Změny atmosférického tlaku (Učebnice strana 138 – 139) Atmosférický tlak přímo vyplývá z hmotnosti vzduchu. Protože se množství (a hustota) vzduchu nad.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. Předpověď počasí na
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Únorové počítání.
předpověď počasí na 14. května 2009 OBLAČNOST 6.00.
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Kinematika 3. RYCHLOST Mgr. Jana Oslancová VY_32_INOVACE_F1r0203.
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)

Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Změny atmosférického tlaku
Přírodní katastrofy Jitka Brabcová Miroslav Kottek.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
POČASÍ.
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Přednost početních operací
Interpretace výsledků modelových výpočtů
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
Fy – sekunda Yveta Ančincová
KONTROLNÍ PRÁCE.
Proudění vzduchu.
Tornáda.
01.12 Práce s meteorologickou stanicí Ing. Magda Pavezová Projekt Praktický výcvik žáků v Malém hospodářském dvoře byl spolufinancován Evropským sociálním.
POČASÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
METEOROLOGICKÉ PŘÍSTROJE
Atmosféra Vzdušný obal Země.
Počasí. obsah počasí sluneční záření, teplota vzduchu, vlhkost vzduchu, oblačnost, vodní srážky, tlak vzduchu, vítr předpověď počasí pozorování počasí.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Portálový most v Kostelanech nad Moravou
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Témata: Všeobecná cirkulace atmosféry Místní větry
Tlak vzduchu, vítr.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Proudění vzduchu.
Transkript prezentace:

Meteorologická stanice na Milešovce naměřila rychlost větru 25 m/s. Pan učitel vyvolal Pavla aby přepočítal tuto rychlost na km/ h Dokážete ji taky přepočítat? Řešení: Ve školních tabulkách si najdeme tabulku – vyjádření rychlosti v m/s a v km/h a tam najdeme : m/s Km/h km/h Kdo nemá k dispozici tabulky vypočítá rychlost : 25. 3,6 = 90 km / h

Ruční přístroj na měření rychlosti větru Vám umožní zjištění a evidenci aktuální rychlosti větru v km/h, m/s, mph nebo v uzlech. Protože je přístroj dále chráněn proti rozstřikované vodě, rozšiřuje se jeho možnost použití od amatérských pozorovatelů počasí až po účely potřeby při provozování různých sportů, jako je plachtění na vodě i ve vzduchu, pouštění draků, modelů letadel atd. Při těchto aktivitách představuje aktuální rychlost větru rozhodnou veličinu. Tento ruční anemometr měří navíc teplotu a vypočítá ve spojení s naměřenou silou větru takzvanou teplotu pociťovanou (windchill factor). Na displeji se zadním prosvícením se ještě zobrazí síla větru jako Beaufortova stupnice ve tvaru čárkového sloupcového diagramu. Dodávka včetně řemínku k nošení, návodu a baterie. Rozsah měření rychlosti větru: 0,2 až 30 m/s. Rozlišení: 0,1 (všechny měřené veličiny). Rozměry anemometru: 39x98x17 mm, hmotnost: cca 55 g Napájení: 1x lithiová knoflíková baterie CR2032 (je součástí dodávky) Cena: 1.151,- Kč (bez DPH) Víte čím se měří rychlost větru ?

Stupeň Vítr Rychlost Na souši m/skm/h 0 bezvětří< 0,5 < 1 kouř stoupá kolmo vzhůru 1 vánek~ 1,25 1 – 5 směr větru poznatelný podle pohybu kouře 2 větřík~ 3 6 – 11 listí stromů šelestí 3 slabý vítr~ 5 12 – 19 listy stromů a větvičky v trvalém pohybu 4 mírný vítr~ 7 20 – 28 zdvihá prach a útržky papíru 5 čerstvý vítr~ 9,5 29 – 39 listnaté keře se začínají hýbat 6 silný vítr~ – 49 telegrafní dráty sviští, používání deštníků je nesnadné 7 mírný vichr~ – 61 chůze proti větru je nesnadná, celé stromy se pohybují 8 čerstvý vichr~ 17,5 62 – 74 ulamují se větve, chůze proti větru je normálně nemožná 9 silný vichr~ – 88 vítr strhává komíny, tašky a břidlice se střech 10 plný vichr~ 24,5 89 – 102 vyvrací stromy, působí škody na obydlích 11 vichřice~ – 114 působí rozsáhlá pustošení orkán> 30 > 117 ničivé účinky (odnáší střechy, hýbe těžkými hmotami) Beaufortova stupnice Stupnice pro odhad síly (rychlosti) větru bez užití přístrojů, tj. podle účinku větru na různé objekty. Udává se ve stupních Beauforta. Rychlosti větru se týkají standardní výšky 10 m nad zemí ve volném terénu.

Podle této stupnice byl na Milešovce plný vichr, který může způsobit vyvrácení stromů a škody na obydlí. Pokud nastane taková situace, víte jak se máte zachovat? V takové situaci je potřeba: Nevycházet z domova Nezdržovat se v blízkosti stromů a stromořadí Nechodit do lesa Neparkovat auta v blízkosti stromů Nekoupat se a nebýt na loďce Nejezdit na kole Nechodit po krajnici vozovky