Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“ OP VK Výukový materiál Název DUMu: VY_32_INOVACE_11_19_Vzduch Číslo skupiny: 3 Autor: Mgr. Veronika Gábelová Vzdělávací obor/Předmět/Téma: Člověk a jeho svět/Prvouka/Rozmanitost přírody Druh učebního materiálu: prezentace Metodický list: ne Anotace: Prezentace vyvozuje, proč je vzduch základní životní podmínkou. Ukazuje vlastnosti, složení a výskyt vzduchu. Ověřeno ve třídě: III.C Datum ověření: Prohlášení: Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebníma fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Prohlašuji dále, že výše uvedený materiál jsem ověřil(a) ve výuce a provedl(a) o tom zápis do TK. Dávám souhlas, aby moje dílo bylo dáno k dispozici veřejnosti k účelům volného užití (§30 odst. 1 zákona 121/2000 Sb.), tj. že k uvedeným účelům může být kýmkoliv zveřejňováno, používáno, upravováno a uchováváno. Datum: Podpis:

2 Podmínky života na Zemi
VZDUCH

3 Základní podmínkou života
Proč vzduch? Základní podmínkou života Rostliny, živočichové a lidé potřebují přijímat kyslík ze vzduchu. Podílí se na koloběhu vody v přírodě. Udržuje na Zemi teplotu přijatelnou pro život.

4 ATMOSFÉRA

5 ATMOSFÉRA = vzdušný obal Země - směs plynů - sahá do výše 10 kilometrů
- chrání Zemi před nebezpečným slunečním zářením - snižuje teplotní rozdíly mezi dnem a nocí

6 Složení vzduchu

7 Proudění vzduchu Vzduch je všude kolem nás. Nevidíme ho.
Pohyb vzduchu vnímáme jako VÍTR - rychlost a směr SMĚR je ovlivněn otáčením Země a dalšími překážkami (hory, lesy, apod.). RYCHLOST je vyjádřena v BEAUFORTOVĚ STUPNICI

8 Stupnice rychlosti větru 1 2 3 4 5
stupeň 1 2 3 4 5 bezvětří vánek slabý vítr mírný vítr dosti čerstvý vítr čerstvý vítr Kouř stoupá kolmo vzhůru. Dým se pohybuje, korouhev se nehýbe Listí mírně šelestí, voda se mírně čeří Praporek se napíná, na vodě vlnky Slabší stromky se ohýbají, vlnky se pění Výří se prach, papíry se zvedají ze země.

9 Stupnice rychlosti větru 6 7 8 9 10 11 12
silný vítr prudký vítr bouřlivý vítr vichřice silná vichřice mohutná vichřice orkán Sviští telegrafní dráty, velké větve se ohýbají Máme potíže jít proti větru, stromy se ohýbají i s kmínky Větve stromů se lámou, těžká chůze Padají tašky ze střech, vznikají menší škody Vyvrací a láme stromy, špatná jízda autem Boří stavení odnáší střechy, velké škody Ničivé škody, zabíjí lidi a zvířata, u nás se nevyskytuje

10 Vzduch je obsažený ve vodě
Dýchají ho vodní živočichové a rostliny.

11 Vzduch je obsažený v půdě
Dýchají ho živočichové, kteří zde žijí.

12 Proč je vzduch základní podmínkou života?
Opakování: Proč je vzduch základní podmínkou života? Rostliny, živočichové a lidé potřebují přijímat kyslík ze vzduchu. Podílí se na koloběhu vody v přírodě. Udržuje na Zemi teplotu přijatelnou pro život. Jak nazýváme pohyb nebo proudění vzduchu? vítr Jak poznáme bezvětří? Kouř stoupá kolmo vzhůru. Jak poznáme vichřici? Padají tašky ze střech na menších stavbách, vznikají drobné škody. Kde je také obsažený vzduch? Ve vodě a půdě.

13 Z čeho se skládá vzduch? A: dusík B: kyslík C: ostatní plyny

14 A1 B1 C1 D1 E1 A2 B2 C2 D2 E2 A3 B3 C3 D3 E3 A4 B4 C4 D4 E4 A5 B5 C5 D5 E5 A6 B6 C6 D6 E6

15 Zápis: Vzduch Základní životní podmínkou Rostliny, živočichové a lidé potřebují přijímat kyslík ze vzduchu. Podílí se na koloběhu vody v přírodě. Udržuje na Zemi teplotu přijatelnou pro život. Je obsažený ve vodě a půdě Atmosféra = vzdušný obal Země Složení vzduchu:

16 Použitý materiál a literatura
Použity obrázky z galerie programu MICROSOFT POWER POINT 2010 [cit ]. Krtek:DESCOUENS, Didier. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Žížala: BUGALLO SÁNCHEZ. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Použity obrázky z vlastního archivu autora LITERATURA: ŠTIKOVÁ, Věra. Já a můj svět prvouka pro 3.ročník. Brno: NOVÁ ŠKOLA, s.r.o., 2011, ISBN


Stáhnout ppt "Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“"

Podobné prezentace


Reklamy Google