Chvění a otřesy zemské kůry

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

LIDÉ V OHROŽENÍ povodně
ZEMĚTŘESENÍ Pinlová Adriana.
Člověk a příroda.
Registrační číslo projektu:
Strukturní geologie litosféry
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Zemětřesení Název školy
Kontinenty v pohybu.
Zemětřesení je náhlý pohyb zemské kůry, vyvolaný uvolněním napětí – např. z neustálých pohybů zemských desek – podél zlomů.
Zemětřesení ve světě Anna Francová.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Vytvořil:Jaroslav Šatan
Litosféra = pevný obal Země = zemská kůra + horní část zemského pláště
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
ZEMĚTŘESENÍ.
VULKANISNUS A ZEMĚTŘESENÍ
VZNIK A VÝVOJ LITOSFÉRY Vnitřní geologické děje
Schéma vzniku a průběhu
Litosféra Filip Bordovský.
Pevné těleso Země skládající se ze tří geosfér:
ZEMĚTŘESENÍ.
DEN ZEMĚ ZEMĚTŘESENÍ. Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Zemětřesení a vulkanismus
ZEMĚTŘESENÍ.
Přírodní katastrofy Jitka Brabcová Miroslav Kottek.
Sopky a zemětřesení.
Šablony GEOLOGIE 24. Vnitřní gelogické děje
Země třesení Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Škola1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko AutorMgr. Ilona Šindelářová, ČísloVY_52_INOVACE_176 NázevZemětřesení Téma hodinyZemětřesení.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
VY_52_INOVACE_PŘ.9.22 – ZEMĚTŘESENÍ – pracovní list
... aneb Proč se země chvěje
Zemětřesení Mgr. Helena Tlapáková.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Japonsko a zemětřesení Kateřina Kuncová. Japonští seizmologové varují V roce 1995 zasáhlo část středního Japonska ničivé zemětřesení. Podle seizmologů.
Př_145_Geologie_Zemětřesení
Vnitřní geologické děje
Zemětřesení a ničivá vlna tsunami v Asii
Zemětřesení.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 14 TEMA: Zemětřesení – Tsunami ČÍSLO.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Zemětřesení Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém.
Zemětřesení.
Šablona. Anotace: žák získá nové informace o procesech v krajině Autor:Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: porovná působení vnitřních.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Eva Khorelová Název: VY_32_INOVACE_05_Př9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Přírodopis.
Sopečná činnost a zemětřesení
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Zemětřesení a sopečná činnost TÉMATICKÝ.
Název vzdělávacího materiálu
Zemětřesení ZŠ Strossmayerovo nám.4, Praha 7 9. ročník ZŠ
Zemětřesení.
Schéma vzniku a průběhu
Zemětřesení Mgr. Michal Střeštík.
VY_52_INOVACE_Z Šablona.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr.Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_149_ Zemětřesení
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Nejčastější přírodní katastrofy
Zemětřesení Bc. Balonová Soňa
Zemětřesení Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Magnetismus a Paleomagnetismus
VULKANISNUS A ZEMĚTŘESENÍ
LITOSFÉRA zemětřesení
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
8. c ZEMĚTŘESENÍ Vzniká v zemské kůře, když horniny nevydrží
ZEMĚTŘESENÍ.
Transkript prezentace:

Chvění a otřesy zemské kůry Zemětřesení Chvění a otřesy zemské kůry

Zemětřesení krátkodobé otřesy zemské kůry různé intenzity je vyvoláno uvolněním napětí z pohybů litosferických desek výskyt zemětřesení - především v oblastech, kudy procházejí zlomy desek (např. na západě Ameriky, ve východní Asii a blízkých ostrovech, v Austrálii, na Kavkaze, v Íránu nebo ve Středomoří) místo vzniku zemětřesení se nazývá ohnisko, z něj se všemi směry šíří zemětřesné vlny zemětřesení je zpravidla vázáno na geologicky mladé, tektonicky neklidné oblasti, okraje litosferických desek, nebo okolí velkých hlubinných zlomů

Zemětřesení - Haiti 2010

Druhy zemětřesení Řítivá zemětřesení - vznikají zřícením stropů podzemních dutin nejčastěji krasového původu, někdy i dutin vzniklých hlubinným dobýváním ložisek Sopečná zemětřesení - bývají průvodním jevem vulkanické činnosti, zemětřesení je vyvoláno pohybem ker pod tlakem vystupující lávy nebo plynů a par Tektonická zemětřesení - jsou způsobována pohybem ker podél zlomů v zemské kůře, vznikají náhlým uvolněním nahromaděné energie v tektonicky aktivních oblastech - nejčastější a nejzhoubnější typ zemětřesení

Richterova stupnice určuje velikost zemětřesení vytvořil ji v roce 1935 americký seismolog Charles Francis Richter je založena na množství energie v ohnisku zemětřesení a udává intenzitu pohybu země měřenou ve vzdálenosti 100 kilometrů od epicentra zemětřesení

Richterova stupnice Následky 1 až 2 Není cítit, lze pouze měřit přístroji 3 Nejmenší hodnota, kterou člověk rozpozná; bez poškození 4 Slabé zemětřesení 5 Slabé poškození budov blízko epicentra 6 Vážné poškození špatně postavených budov 7 Velké poškození budov 8 Může způsobit vážné škody i ve vzdálenosti stovek kilometrů

Výskyt zemětřesení více jak 75 procent tektonických zemětřesení se odehrává v pásmu ohraničující Pacifik v oblasti nazývané Ohnivý kruh dalších 15 až 20 % v zóně, která se táhne od Azor přes Severní Afriku, Středozemní moře, Apeninský poloostrov, Alpy, Dinárské hory, Turecko, Írán až po Himálaj ostatní tektonická zemětřesení připadají na oblast středooceánských hřbetů - podmořská zemětřesení pak mohou vyvolat také velmi ničivé vlny tsunami

Nejničivější zemětřesení od roku 1900 podle počtu obětí Postižená oblast Počet obětí Rok Stupeň Richterovy škály Sumatra, Indonésie 283 106 2004 9,1 Ťan-šan, Čína 240 000 1976 8,2 Čching-chaj, Čína 200 000 1927 7,9 Kan-su, Čína 180 000 1920 8,6 Kantó, Japonsko 143 000 1923 8,3 Haiti 2010 7,1 Ašchabad, Turkmenistán 110 000 1948 7,3 Messina, Itálie 83 000 1908 7,5 Peru 50 000 1970 7,7 Kašmír, Pákistán 86 000 2005 7,6 Japonsko Zatím není známo 2011 8,9

Zemětřesení v Česku v Česku bývají citelná zemětřesení zaznamenána několikrát do roka, ale otřesy bývají jen slabé, obvykle do 4. stupně Richterovy škály nejaktivnějšími oblastmi jsou mariánskolázeňský zlom v Karlovarském kraji a hronovsko-poříčský zlom v kraji Královéhradeckém zemětřesení se objevují v zemětřesných rojích na Ostravsku a v Podkrušnohorské pánvi dochází k otřesům v souvislosti s intenzivní důlní činností na území jižních Čech jsou také zaznamenávány dozvuky alpských zemětřesení

http://tubehned.cz/video/u4AQ7sUqPtA/Fenomén-Peklo-zvané-zemětřesení-Stream-cz-flv.html