Oficiální název: Tibetská autonomní oblast – Bod-rang-skyong-ljongs

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NIGÉRIE Originální název: Federal Republic of Nigeria
Advertisements

ESTONSKO.
RAKOUSKO.
Nepál नेपाल अधिराज्य Nepal Adhirajya
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
IRSKO Robin Plch 8.A
Tibet Martin B. Braun.
Moldavsko.
MOLDAVSKO.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Asie bývalé státy SSSR Slaninová Beáta.
MONGOLSKO Nikola Burkoňová.
RAKOUSKO.
Egypt. Egypt (Egyptská arabská republika) v severovýchodní Africe (malou částí též v Asii), ležící na Nilu na západě hraničí s Libyí, na jihu se Súdánem,
EGYPT.
Rumunsko.
BELGIE.
Kypr.
střecha rozporuplného světa
ŠVÝCARSKO.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
ČESKÁ REPUBLIKA Vlajka Znak. Obecně Hlavní město: Praha Hlavní město: Praha Počet obyvatel: Počet obyvatel: Rozloha: km².
Protesty v Tibetu Jakubcová Aneta Stejskalová Tereza.
Bělorusko Daniel Knápek 8.B
VIETNAM Originální název: Cong Hoa Xa Hoi Chu Nghia Viet Nam
Kanada Název: Canada Český název: Federativní stát Kanada
Základní škola Bohutín, okres Příbram, Bohutín 37,
PORTUGALSKO.
Celý Název Čínská lidová republika
Albánská republika Republika e Shqipërise
SLOVINSKO.
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
ASIE - Tibet. ASIE - Tibet OBSAH Mapa Základní informace Sídla Náboženství Vlna sebeupalování Zajímavosti.
Jihoafrická republika
LITVA.
Kambodža (Cambodia) Rozlohou poměrně velká, avšak ne příliš významná země s minimálními nerost. zdroji…
Švédsko.
EVROPSKÁ UNIE NEJVĚTŠÍ politická a HOSPODÁŘSKÁ INTEGRACE
KANADA Státní uspořádání: F _ _ _ _ _ _ E _ _ provincií a _ teritoria
Zadání: Rozsah min. 7min a max. 10 min Celá práce je v jednotném duchu Animace všech objektů Připravené komentáře v poznámkách Žádný obrázek nesmí být.
MOLDAVSKO.
Írák.
Made in China Lubomír Bureš
Malta.
DÁNSKO.
Německo.
Francie Miroslav Chmelka.
ČÍNA (ČÍNSKÁ LIDOVÁ REPUBLIKA)
Malajsie.
Lotyšská republika Latvijas republika Kressl Martin 7.F.
Francie Francie, oficiální název Francouzská republika je demokratický stát, jehož většina území (někdy označovaná jako Metropolitní Francie) se nachází.
Východní Asie – Čína, Mongolsko a KLDR
Litva V několika jazicích : Anglicky : Lithuania / Lithuanian
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Čína Gobi Peking.
KANADA Obr.1. KANADA - Rozloha: km² - Počet obyvatel: Hustota zalidnění: 3,26 ob. / km² - Státní zřízení: federativní konstituční.
Kanada Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
Libanon
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
TIBET.
Kanada Obr. 1 – Mapa Kanady
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_25_JIŽNÍ ASIE
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Čína - Peking 1,4 mld. oby. (1. na světě), 9,5 mil. km2 (4. na světě),
Soutěžní hra RISKUJ Vlajka pro Tibet
Bolívie
Česká republika
Kuvajt
Melanésie
Transkript prezentace:

Oficiální název: Tibetská autonomní oblast – Bod-rang-skyong-ljongs

Základní údaje Poloha: Západní Čína (Tibetská náhorní plošina) Rozloha: 1 228 400 km²: Hl.město: Lhasa Počet obyvatel: 2 740 000 Časové pásmo: GMT+8 Měna: čínský juan Jazyky: tibetština, čínština

… Státní zřízení: do roku 1951 samostatný stát ,dnes pod okupací Číny.. Hlava Tibetu: dalajlama Vlajka: ve středu-zasněžená hora(symbol Tibetu),šest červených pásů zastupuje původní kmeny,lvy představují sjednocení duchovního a světského života,drahokam představuje 3 buddhistické klenoty,drahokam ležící u nohou lvů představuje správné etické chování,žlutý lem představuje čisté zlato

Obyvatelstvo Počet obyvatel: 2 740 000 Roční přírůstek obyv.: 1,86 % Hustota osídlení: 2,2 ob/km² Průměrná délka života: nepřekračuje 60 let Etnické složení: Tibeťané : 93 % Chanové : 6 % Chuejové, Monpové, Lhopové : zbylé 1 %

Hospodářství Hospodářství v této zemi je velmi málo rozvinuté rozhodujícím odvětvím je zemědělství převažující živočišnou výrobou: chov ovcí, koz, skotů Pěstuje se zde ječmen, oves, proso, luskoviny a zelenina Jsou zde známá ložiska rud, boraxu a soli Je zde také rozvinutá domácí výroba, zejména tkalcovství.

Dějiny Do 7. stol. : mýtické a polohistorické období tibetských dějin 7.-9. stol. : jarlungská dynastie tibetských králů 8. stol. : uvedení buddhismu do Tibetu 9. stol. : rozpad tibetského státu na malá knížectví 13. stol. : sjednocení státní moci v rukách nejvyšších představitelů školy tibetského buddhismu od 17. stol. : koncentrace duchovní a světské moci v rukách dalajlamů 1913 : vyhlášení nezávislosti Tibetu 13.dalajlamou

Současné dějiny 1949 : Čínská Lidová osvobozenecká armáda vstoupila do severovýchodní tibetské provincie Amdo Listopad 1950 : 15letý dalajlama převzal plnou odpovědnost ,opustil Lhasu a usídlil se poblíž hranice Indie Květen 1951 : v Pekingu podepsána „17bodová smlouva o dohodě o mírovém osvobození Tibetu“ Duben 1956 : Čína ustanovila výbor,který nahradil tibetskou vládu Říjen 1959 : OSN schválilo první rezoluci k Tibetu Září 1960 : ustanoven tibetský exilový parlament pod názvem Komise tibetských lidových zástupsů Prosinec 1961 : OSN schválilo druhou rezoluci Říjen 1970 : založen Kongres tibetské mládeže(největší nevládní politická organizace)

…. Říjen 1989 : dalajlamovi byla udělena Nobelova cena míru Říjen 1991 : George Bush podepsal rezoluci,která prohlašuje Tibet za okupovanou zemi březen 1999 :Tři členové Kongresu tibetské mládeže zahájili v Ženevě hladovku aby přiměli 55. zasedání Komise pro lidská práva OSN odsoudit Čínu za její porušování lidských práv v Tibetu. Hladovku po 26 dnech ukončili na žádost OSN a vlád. OSN poskytla oficiální záruky, že se situací v Tibetu bude zabývat.

Geografie Směrem od jihu na západ hraničí Tibetská autonomní oblast s Myanmarem, Indií, Bhútánem, a Nepálem; hranice je dlouhá 4 000 km. Směrem od severu na východ pak sousedí s provinciemi Sin-ťiang, Čching-chaj, S'-čchuan a Jün-nan.  nejslavnější vrchol, Mount Everest, je na nepálském okraji s Tibetem Tibet se skládá z několik oblastí: a) Amdo na severovýchodu, vsunutý Čínou do provincií Qinghai, Gansu a Sichuan b) Kham (khams) na východe c) U (dbus), ve středu d) Tsang (gtsang) na západu Řeky: Yangtze ,Žlutá řeka, Indus,Mekong,Brahmaputra , Ganges

Zajímavosti Lhasa: někdy označováno také jako Lhadan-)původ názvu se vysvětluje tím, že zde jsou uchovávány dvě sochy Buddhy Šákjamuniho. Potala palác :státní muzeum Číny  Shigatse: Druhé největší město Tibetu, , místo jednoho z největších a nejkrásnějších tibetských klášterů. Jeho hlavním magnetem je klášter Tashilhunpo  1.července 2006 byla slavnostně otevřena Čchingchajsko-tibetská železnice, která vede z Golmudu v provincii Čching-chaj do Lhasy, čímž bylo poprvé v historii dosaženo kvalitního dopravního pozemního spojení mezi Čínou a Tibetem.