Fakulta architektury ČVUT / Dějiny techniky RANÉ KŘESŤANSTVÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_05 - Románský sloh
Advertisements

Obecná charakteristika Architektura a její znaky
Románský sloh Štěpán Vališ,Ondra Turek 2010.
Románské umění 11. – 13. století.
Románská kultura 10. – 12. století
Románská kultura.
Umění raného středověku
Kultura raného středověku
 Vítejte u prezentace o Lidové architektuře.. Roubená stavba je stavba, jejíž stěny jsou zbudovány technikou roubení. Trámy, kladené vodorovně na sebe,
Románský sloh.
OD STŘEDOVĚKU PO RENESANCI
Opakování Prověřování znalostí
Antický Řím Architektura.
KŘESŤANSKÁ ANTIKA, RANĚ KŘESŤANSKÉ UMĚNÍ
ROMÁNSKÁ KULTURA ARCHITEKTURA.
Románský sloh.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu
Románská kultura ve světě
ŘÍMSKÁ KULTURA Mgr. Jitka Moskvová.
Charakteristika umělecké památky
Předrománské umění Kulturní okruhy: západní Evropa, východní Evropa
Křesťanská antika. Náboženství vzniklo kolem roku 30.n.l. v Palestině – víra chudých V Římě byli křesťané pronásledováni R EDIKT MILÁNSKÝ Konstantin.
Románský sloh Jde o kulturu raně křesťanské civilizace od 11. do 13. století. Navazovala na kulturu římskou + germánské či slovanské prvky. Jediným nositelem.
Zpracováno: Autor: Mgr. Dobruše Fajkusová
Raně středověké umění.
GOTIKA.
Středověká kultura Románský sloh
Bazilika svatého Marka
Vzdělanost a umění raného středověku
Fakulta architektury ČVUT / Dějiny techniky . ANTICKÝ ŘÍM
Antické Řecko Architektura.
Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Toskánská architektura - Siena
Fakulta architektury ČVUT / Dějiny techniky ETRUSKOVÉ
Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Románská kultura.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Románský sloh.
NEJČASTĚJI POUŽÍVANÉ MATERIÁLY DRUHY STAVEB
Byzantská říše.
románská architektura
Umělecké styly Aneta Silvestrová, Dora Procházková, Karolína Pavlová, eliška Rosická, Karolína richterová a Lucie Kopelentová.
Architektura Evropské stavební slohy.... Počínaje středověkem vnímáme v architektuře různých oblastí Evropy více či méně jednotné formální znaky. Podoba.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_32_INOVACE_VV_4_KR_13_PAMATKY_CESKYCH_BUDEJOVIC_A_BLIZKEHO_OKOLI.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_25-05 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:Mgr. Simona Rendeková NÁZEV: VY_12_INOVACE_01_ČESKÉ DĚJINY_ROMÁNSKÝ SLOH ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Jelínková NÁZEV:VY_32_INOVACE_05A_18_ Křesťanská antika II TEMA:Historie.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Markéta Hanzalová Náprstková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ N_05_Románské umění TEMA: Dějepis.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Kulturní vývoj – Románská kultura TÉMATICKÝ.
Byzantské umění a jeho vliv na západní kulturu
TŘEBÍČ – BAZILIKA SV. PROKOPA A ŽIDOVSKÁ ČTVRŤ
Dějiny ČR – románský sloh
dějiny výtvarného umění
Digitální učební materiál
Architektura do začátku 20. století.
Římské antické umění Název školy: Základní škola Karla Klíče
Digitální učební materiál
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Výtvarné umění starověkého Říma - architektura
ARCHITEKTURA = STAVBY Celek
Starověké Řecko VY_32_INOVACE_46_921
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Architektonické směry
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_22-10
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_19
Blízký východ a Persie VY_32_INOVACE_46_918
Transkript prezentace:

Fakulta architektury ČVUT / Dějiny techniky RANÉ KŘESŤANSTVÍ

ČASOVÁ OSA 1. - 6.stol.n.l. s centry v Jeruzalémě, Římě, Alexandrii, Antiochii, Efezu a dalších městech Středomoří od 4. stol.n.l. také Konstantinopolis a Milán od 5. stol.n.l. také Ravenna ostatní oblasti: jižní Francie, Sýrie, Egypt, severní Afrika

RANÉ KŘESŤANSTVÍ

RANÉ KŘESŤANSTVÍ

RANÉ KŘESŤANSTVÍ Historické souvislosti Ve 3.stol. prožívalo římské císařství velikou krizi. V říši se počalo velmi silně šířit křesťanství. Křesťané byli ovšem, zvláště zpočátku, silně pronásledování a to bránilo prvním křesťanům vyznávat víru veřejně a budovat náboženské stavby. Proto se křesťanská architektura začala objevovat teprve na začátku 4. století, když Konstantin v roce 313 povolil zákonné vyznávání křesťanství. Skupiny věřících se zpočátku shromažďovaly v soukromých domech (např.: Dúra Európos na Eufratu). První formy křesťanského umění se vyvinuly v katakombách, podzemních pohřebištích s množstvím chodeb, jejichž stěny byly pokryty malbami a v nichž byly uloženy sarkofágy se skulpturální výzdobou. V Římě samém postavili nejstarší katakomby židé. Křesťané používali těchto pohřebišť jako shromaždiště, a když byl ve 4. století povoleno křesťanství, byly katakomby nahrazeny bazilikami a martyrii. Od té doby se staly poutními místy, ale sloužily jen jako pohřebiště. V katakombách se neobjevuje kříž, který se sám o sobě začal používat od 4. století. Rozklad západořímské říše se stal významným milníkem lidských dějin, s postupným zánikem otrokářství dochází k radikální reorganizaci společnosti v Evropě.

Druhy staveb / Církevní stavby KOSTELY V DOMĚ - Se vzrůstem počtu věřících přestávalo toto řešení dostačovat BAZILIKY změna římské světské stavby (tržnice) na základní typ křesťanského kostela s podélným půdorysem orientace v ose západ (vstup) - východ (oltář) vstup přes nartex (předsíň), někdy před průčelím atrium třílodní nebo pětilodní, střední loď vyšší a širší a ukončená apsidou bazilikální osvětlení a obyčejně plochý strop samostatně stojící zvonice (kampanila) CENTRÁLNÍ STAVBY – baptisteria, martyria, mauzolea

KOSTELY V DOMECH Raně křesťanský kostel v obytném domě Dura Europos, Sýrie / 230 n.l.

KOSTELY V DOMECH Raně křesťanský kostel v obytném domě Dura Europos, Sýrie / 230 n.l. - srovnání s domem Vettii v Pompejích (vlevo)

BAZILIKA postupná proměna ze světské stavby antického Říma (tržnice) / vlevo na základní typ podélné křesťanské stavby / vpravo

BAZILIKY Bazilika sv.Petra v Římě (dnes Vatikán) vybudoval císař Konstantin v letech 324 – 335 n.l. zbořeno 1450 n.l.

BAZILIKY Bazilika sv.Petra v Římě

BAZILIKY Bazilika sv.Petra v Římě

BAZILIKY Bazilika sv.Petra v Římě

BAZILIKY Chrám Božího hrobu v Jeruzalémě / cca 335 n.l.

BAZILIKY San Vitale v ravenně

CENTRÁLNÍ STAVBY půdorys budovy tvoří kruh, čtverec nebo osmiúhelník zastropení plochým stropem nebo kupolí většinou baptisteria (křest), martyria (památka mučedníků) a mauzolea (náhrobní stavby) bohatá umělecká výzdoba – mozaiky, plastiky

CENTRÁLNÍ STAVBY Kostel Sta Costanza v Římě nejstarší a nejlépe zachovalá raně křesťanská náhrobní stavba (mauzoleum), změna na kostel r.1256 postavil ji císař Konstantin pro svou dceru v ochozu se na valené klenbě a v nikách zachovaly mozaiky ze 4.století

CENTRÁLNÍ STAVBY Kostel Sta Costanza v Římě

CENTRÁLNÍ STAVBY Kostel S.Lorenzo (Maggiore) v Miláně 355-372 n.l.

CENTRÁLNÍ STAVBY Kostel S.Lorenzo (Maggiore) v Miláně 355-372 n.l.

CENTRÁLNÍ STAVBY Mauzoleum Gally Placidie v Raveně ( 402-425 n.l.)

CENTRÁLNÍ STAVBY Mauzoleum Gally Placidie v Raveně ( 402-425 n.l.) - původně navazovalo na velký nartex (široká pravoúhlá předsíň) - půdorys ve tvaru kříže, jedno z nejvýznačnějších stavebních děl 5.století - slepé oblouky a klenební pásy – první pokus o obohacení stěn architektonickým prvkem

STAVEBNÍ MATERIÁLY

STAVEBNÍ MATERIÁLY Dřevo - stropy, krovy, truhlářské výrobky Kámen svislé nosné konstrukce, hlavice sloupů umělecká výzdoba Hlína - pálené cihly, keramické tašky, mosaika

STAVEBNÍ KONSTRUKCE

STAVEBNÍ KONSTRUKCE Svislé nosné konstrukce - zdivo kamenné, cihelné a smíšené - poměrně tenké, nezatěžované tolik klenbami - pilíře – kamenné nebo cihelné - sloupy – kamenné, s vyšším plintem, štíhlejším dříkem, bez zúžení (entáse)

STAVEBNÍ KONSTRUKCE Vodorovné nosné konstrukce KLENBY – málo používané KUPOLE – málo používané, napojení kupole na čtvercový nebo polygonální půdorys pomocí trompů a později pandantivů STROPY PLOCHÉ – nejčastěji dřevěné trámové SEDLOVÉ nebo PULTOVÉ STŘECHY

STAVEBNÍ KONSTRUKCE ARCHITRÁVOVÉ a ARCHIVOLTOVÉ ARKÁDY – řada otvorů s rovným nebo půlkruhovým nadpražím