Finsko.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Advertisements

Oblasti CR Severní Evropa.
Finsko Autor: Karel Burda.
Téma hodiny: Bělorusko Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
Afrika, Asie.
SLOVINSKO.
Finská republika je severská země v severovýchodní Evropě
Nejvznešenější republika San Marino
F i n s k o Suomen Tasavalta Martin ”gaSpy” Novák Playing : Loituma–Ievan Polkka.
Musilová Tereza VIII.A /2009
Libye.
Estonsko Estonská republika.
RUMUNSKO România Zípek Jan 3.C.
Řecko Hlavní město: Atény Rozloha: km² (z toho 0,86% vodní plochy) Nejvyšší bod: Olymp (2 917.
Dánské království Geografie Autor: Mgr. Zdeněk Kříž
MONGOLSKO Nikola Burkoňová.
Bývalé státy Sovětského svazu
FINSKO.
Estonsko.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:7. ročník Klíčová slova:Evropa- pobaltské státy.
Polsko Eliška Pokorná.
18. ledna 2009 Michaela Jelínková
ŘECKO Marie Šťovíčková.
Finsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
ŠVÉDSKO TEREZA SŮVOVÁ.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
ZÁKLADNÍ ÚDAJE Hlavní město: Minsk Státní zřízení: republika Rozloha (km 2 ): Počet obyvatel:
Oblast: JV Evropa Chorvatsko
Švédsko.
Island.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
RUSKO Jan Vaněk.
Finsko Suomen tasavalta.
Švédsko.
FINSKO.
Bývalé státy Sovětského svazu
Finsko – země tisíců jezer
Hlavní města Austrálie
Finsko Finská republika Zastarale: Čuchonsko Finsky: Suomen Tasavalta
Polská republika je stát ležící ve střední Evropě.
Zadání: Rozsah min. 7min a max. 10 min Celá práce je v jednotném duchu Animace všech objektů Připravené komentáře v poznámkách Žádný obrázek nesmí být.
Litva vlajka znak Hlavní město: Vilnius
MOLDAVSKO.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, základní.
VELKÁ BRITÁNIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
IRSKO Michaela Rolencová, 9.B 2014/2015.
Finsko (Severní Evropa)
Finsko.
Lotyšská republika Latvijas republika Kressl Martin 7.F.
Irsko a sousedé Irsko je stát v severozápadní Evropě, zaujímající zhruba pět šestin povrchu stejnojmenného ostrova, který byl poprvé rozdělen 3. května.
Litva V několika jazicích : Anglicky : Lithuania / Lithuanian
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Finsko (EUPŠD10),
UKRAJINA Vypracovala: Monika Hrnčířová UČO:
Černá Hora. Základní informace Hlavní město: Podgorica Úřední jazyk: černohorština Rozloha: km² Počet obyvatel: Měna: Euro Náboženství:
Č í slo projektuCZ.1.07/1.5.00/ N á zev š kolyGymn á zium, Soběslav, Dr. Edvarda Bene š e 449/II K ó d materi á luVY_32_INOVACE_63_04 N á zev materi.
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
B RNO Kateřina Konečná 5. třída. P AMÁTKY MĚSTA B RNA.
A jeho krásy.  Polsko je stát ležící ve střední Evropě.  Hraničí s: Německem  Českem  Slovenskem  Ukrajinou  Běloruskem  Litvou  Ruskem  Ze severu.
Krkonoše. Sněžka Podle nových měření 1603 m n.m - je nejvyšší hora v Krkonoších a v České republice. Nachází se ve východní části Krkonoš na Hraničním.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název VY_32_INOVACE_12C_14_Litva Téma: Zeměpis.
FINSKO CHARAKTERISTIKA hlavní město: Helsinky rozloha: km 2 počet obyvatel: jazyk: finština, švédština náboženství: evangelíci (84.
ČESKÁ REPUBLIKA Znak ČR Mapa ČR Vlajka ČR. 1. Základní informace o ČR  Rozloha: km² (113. místo na světě)  Počet obyvatel: (k ,
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_274_Finsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Ukrajina Bělorusko Moldavsko
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
FINSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Povrch Povrch je většinou rovinatý, nížinný, místy s pahorkatinami. Území Lotyšska bylo modelováno pleistocénním ledovcem. Zůstaly po něm morény a nánosy,
Melanésie
Malta Učivo 8. ročníku Název školy
Transkript prezentace:

Finsko

Základní údaje Hlavní město: Helsinky (Helsinki) Rozloha: 338 145 km² (63. na světě) z toho 9,4 % vodní plochy Nejvyšší bod: Haltitunturi (1328 m n. m.) Časové pásmo: +2 Počet obyvatel: 5 350 000 (108. na světě, 2009) Jazyk: finština, švédština Náboženství evangelická luteránská církev 84 %, pravoslavní 1 % Státní zřízení parlamentní republika Vznik 6. prosince 1917 Prezidentka Tarja Halonen Předseda vlády Jyrki Katainen Měna euro (EUR) MPZ FIN (dříve SF) Tel. předvolba 358 Národní TLD .fi

Historie První osídlení – 8 000 př. n. l., první obyvatelé byli lovci 5 000 př. n. l. - výraznější oteplení a zvlhčení – rozvoj sídlišť kultura hřebenové keramiky, hrnčířství 3 200 – 2 500 př. n. l. - kultura šňůrové keramiky (také kultura sekeromlatů) - počátek zemědělství, přesto lov a rybolov zůstal důležitou součástí hospodaření, obzvláště v severních a východních částech země šňůrová keramika Doba bronzová (1500 – 500 př. n. l.) a doba železná (500 př. n. l. – 1200 n. l.) byly ve znamení rozsáhlých kontaktů se Skandinávií, severním Ruskem a Pobaltím. Kolem roku 500 př. n. l. se ve Finsku výrazně ochladilo, což vedlo ke značnému úbytku obyvatelstva. 1 154 – počátek téměř sedmisetleté příslušnosti Finska k Švédskému království. Je to také pravděpodobný počátek křesťanství, švédština se stala dominantním jazykem administrativy a výuky. 1 808 – 1 809 - Finsko dobyly armády ruského cara Alexandra I.

Historie 6. prosince 1 917 - vyhlášení samostatnosti. Hranice mezi Finskem a Ruskem byla poprvé stvrzena Tartskou dohodou v roce 1920. druhá světová válka - Finsko dvakrát bojovalo se Sovětským svazem (1 939 – 1 940 a 1 941 – 1 944). 1 947, 1 948 - dohody se Sovětským svazem o závazcích a omezení Finska vůči Sovětskému svazu po druhé světové válce - „YYA dohoda“ (Finsko-sovětský pakt přátelství, spolupráce a vzájemné pomoci) 1 991 - rozpad Sovětského svazu způsobil ve Finsku ekonomickou krizi 1995 - vstup do Evropské Unie. Finsko v EU podporuje federalismus oproti ostatním severským zemím, které převážně podporují konfederalismus.

Administrativní dělení Dnes má Finsko šest administrativních krajů. Pravomoc kraje je součást výkonné moci národní vlády. Systém dělení zůstal bez velkých změn prakticky od jeho vzniku v roce 1634 až do nového rozdělení na větší kraje v roce 1997. Od té doby se používá toto členění: Jižní Finsko Západní Finsko Východní Finsko Oulu Laponsko Ålandy

Jižní Finsko Jižní Finsko v sobě skrývá celou řadu zajímavých míst a pamětihodností. Ať už to je nádherná příroda nebo jsou to historická města. Helsinki – hlavní město Nádraží je nádhernou budovou ve stylu finské secese. Bylo postaveno v roce 1916. Obzvlášť pozoruhodné jsou jeho obrovské stožáry osvětlení. Z kopců tzv. "Parku studen" se otevírá fantastický výhled na malé přístavy lodí a ostrůvky před městem. Temppeliaukion kirkko, Skalnatý kostel, byl ražen do skály. Kopula je ze skla a mědi. Prezidentský palác byl postaven v roce 1818 a později sloužil jako sídlo ruského cara. Turku Hrad Turku z konce 13. století. K vidění je nejstarší světská nástěnná malba země. Zábavní akvapark "Caribia„ - tu celá řada vodních atrakcí, z kterých budou nadšení všichni milovníci vody. Katedrála v Turku ze 13. století Puutorin Vessa Turku - první veřejný záchod, dokonce i s právem výčepu

Jižní Finsko Espoo Kostel ze šedého kamene z raného 14. století zdobený nádhernou vápencovou malbou Ortodoxní kostel Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkko z roku 1998 přírodovědné středisko Villa Elfriki ve městě Laajalahti Kauniainen - to je město ve městě. Bylo založeno jako vilová čtvrť Helsinek v roce 1906. přírodovědný park Nuuksio s lanovým centrem Ostrovy Åland Téměř 6.500 ostrovů a šér tvoří tzv. souostroví. Krajina a příroda jsou tu unikátní a vždy nadchnou návštěvníky. Unikátní jsou i poštovní známky souostroví Åland, které se prodávají na jediné poště ostrovů. I vlajka souostroví je unikátní - celá řada finských obchodních lodí jezdí pod ní.

Použité zdroje cs.wikipedia.org www.novasol.cz