27.3.2006ePraha - MepNet1 Neveřejná datová síť MePNet Ing. Zdeněk Záhora Magistrát hl. m. Prahy, odbor informatiky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
Advertisements

Základní registry - 2 měsíce provozu IS ORG Eva Vrbová ředitelka Odboru základních identifikátorů.
Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu – seznámit se s principy datové komunikace – seznámit se s principy distribučních systémů – seznámit se s.
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
INTERNET.
Kraj Vysočina Projekt ROWANet Stav k RK , př. 1
IT ESSential I. 8. Networks. 2 Rozdělení sítí  LAN  skupina hosts vzájemně propojených zařízení s jednotnou správou (jednotné řízení bezpečnosti, přístupu,
Komunikační systém lokalit HN v ploše Ing. Stanislav Borecký 30. října 2006.
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Výzva OPPK Operační program Praha Konkurenceschopnost
Vaše jistota na trhu IT Důvěryhodná výpočetní základna Ladislav Šolc Microsoft, s.r.o. Solution.
METROPOLITNÍ PŘENOSOVÝ SYSTÉM
Popis systému DBMAN. Obecná charakteristika Systém DBMAN vychází ze snahy maximálně zobecnit přístup k datům v jednoduchých databázích. Původním záměrem.
SPRÁVA ZÁKLADNÍCH REGISTRŮ Listopad CÍL PREZENTACE 1.Jak vznikl nový úřad 2.Proč nový úřad vznikl.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Datové schránky a autorizovaná konverze dokumentů Zákon č.300/2008 Sb
Návrh počítačové sítě malé firmy
Protokol TCP/IP a OSI model
Univerzální přípojka koncepce a realita Miroslav 30.březen 2004.
CCNA 2 3. Network Upgrade. CCNA2: 3. Network upgrade 1. krok: Analýza současného stavu  počet uživatelů  vybavení  předpokládaný růst sítě  internetové.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
17. března 2003 Univerzální přípojka – brána do IVS Miroslav Nováček Libor Neumann.
Internet.
Internet.
Statutárního města Liberec
Outsourcing ICT systémová a aplikační integrace v pojetí O2 Projekt Integrace sítě Ministerstva zemědělství.
Ing. Aleš Dryák Pragonet, a.s.
ZISS Pezinok Informatika v Jihlavě (ČR) Vladimír Křivánek Odbor informatiky
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury veřejné správy (KIVS) Ing. Lubomír Moravčík
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
BIS Firewall Roman Danel VŠB – TU Ostrava.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 ePUSA – elektronický portál územních samospráv Krajský úřad Plzeňského krajeMinisterstvo vnitra.
Web GIS Praha – geografické informace o území hlavního města pro úřad i veřejnost Jiří Černý Magistrát hlavního města Prahy tel:
Realizační tým ICZ duben 2005
Zásady koncepce KIVS a CMS, realita roku KIVS -Centralizovaná komunikační infrastruktura s centrálním místem služeb, které je jediným místem bezpečného.
Počítačové sítě Informatika – 7. ročník
Metropolitní síť, nezbytná podmínka pro rozvoj území
Koncepce internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS 2004.
Současný stav a další rozvoj Tomáš Martinek Zlínský kraj.
Základy informatiky část 6
EGovernment Struktura služeb a řešení. Obsah 1.Požadavky KIVS a řešené problémy 2.Vývoj koncepcí 3.Stávající KIVS a její rozvoj v souladu s koncepcemi.
Jednotné komunikační prostředí města Plzně
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Spisová a archivní služba (SAS) – pořádek v písemnostech a dokumentech.
Portál hlavního města Prahy Ivan Seyček Jitka Pankrácová Magistrát hl
Správní a dopravně správní evidence - IISSDE
Správní a dopravně správní evidence - IISSDE RNDr. Jiří Malátek Zástupce ředitele OIVS MV
Síť a MS Windows.
ISSS 2003 ePUSA Elektronický portál územních samospráv – stav projektu Ostrava
1 © AGIT AB IT Projekt roku 2007 Zdravotnictví Ústeckého kraje on-line Lenka Jeřábková ČD - Telematika a.s. Martin Zeman, Jan Pejchal Krajská zdravotní,
ISSS 2003 ePUSA – Elektronický portál územních samospráv – stav projektu ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
Přístup k veřejnému internetu v knihovnách obcí a měst Vít Richter Knihovnický institut Národní knihovna ČR Tel ISSS 2007.
 Počítačová síť je souhrnné označení pro technické prostředky, které realizují spojení a výměnu informací mezi počítači. Umožňují tedy uživatelům komunikaci.
Správní a dopravně správní evidence - IISSDE RNDr. Jiří Malátek Novinky.
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
Zajištění infrastruktury pro operační střediska základních složek IZS Integrovaná Telekomunikační Síť Nové Generace (ITS NGN) Ing. Tomáš Faško.
MěÚ Tišnov nám. Míru 346, Tišnov Sál Městského kulturního střediska, Tišnov Technologické centrum ORP Tišnov Jiří Dospíšil, vedoucí OSVV Ing. Dušan.
Katastr nemovitostí na internetu a reálné možnosti jeho využití fyzickými a právnickými osobami Č e s k ý ú ř a d z e m ě m ě ř i c k ý a k a t a s t r.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
PŘEDCHŮDCI POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ … od telegrafu k wifině.
SAFETY 2017 Význam a zásady fyzické bezpečnosti při ochraně (nejen) utajovaných informací. Hradec Králové duben
BEZPEČNOST NA KONTAKTNÍCH MÍSTECH Czech POINT
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Koncepce bezpečnosti v infrastruktuře systémů veřejné správy
Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele
Externí přístup ke GIS (ve veřejné správě)
Transkript prezentace:

ePraha - MepNet1 Neveřejná datová síť MePNet Ing. Zdeněk Záhora Magistrát hl. m. Prahy, odbor informatiky

ePraha - MepNet2 Obsah  Co je MePNet  Připojené lokality  Organizační zabezpečení sítě MePNet  Fyzická topologie centrální páteře  Technologická charakteristika  Služby v síti MePNet  Rozvoj sítě MePNet MePNet

ePraha - MepNet3 MePNet: Metropolitan Prague Network Komunikační infrastruktura: -Celoměstská síť: MePNet (cca 60 subjektů) -Síť MHMP: MagNet (17 budov) -Sítě subjektů města (ÚMČ, org.) Neveřejná datová síť (pouze pro správu města) Projekt zahájen v r (pokračování projektu ZRIS – 1994) Spolupráce s T-Systems Pragonet (původně org. města, privatizována) Technicky založeno na protokolu ATM (též FDDI, TCP/IP) Páteřní síť optických kabelů Kapacita připojení Mbit/s Interní + externí subjekty Nyní spojuje cca 60 subjektů (úřady MČ P , vyb. organizace, policie) Dalších cca 300 subjektů připojeno přes modem (ZRIS)

ePraha - MepNet4 Připojené lokality  Členění subjektů dle poskytovaných služeb: Interní – přístup do Internetu, zabezpečení Externí – vzájemné dohody o přístupu dat, služeb Veřejné subjekty (Internet) – potencionálně nebezpečné subjekty  Etapy připojování 1. etapa – dokončení: duben etapa – dokončení: srpen etapa – dokončení: červenec etapa – dokončení: prosinec 2002 Od roku 2003 – postupné napojování dalších MČ a inovování poštovního uzlu a ZRISu

ePraha - MepNet5 Organizační zabezpečení Definovány a smluvně zakotveny: Pravidla pro provoz sítě MePNet Povinnosti interních subjektů připojených k síti MePNet Povinnosti správce sítě MePNet Nedodržováním smluvních pravidel a povinností přestávají být subjektu poskytovány služby, případně je odpojen od sítě MePNet!

ePraha - MepNet6 Fyzická topologie centrální páteře

ePraha - MepNet7 Technologická charakteristika  Adresace použití privátních IP adres třídy A (tj.: 10.x.x.x)  HW a servery Servery: –DNS –elektronické pošty –firewall –společná vrstva služeb –proxy servery

ePraha - MepNet8 Technologická charakteristika  Bezpečnostní opatření ochrana sítí interních subjektů –filtrace IP paketů a překlad adres, –šifrované a autentizované spojení, –monitoring pokusů o narušení bezpečnostních opatření, –přímý přístup do Internetu není povolen. antivirová ochrana administrativní opatření  Subjekty sítě MePNet jsou samostatné právnické osoby → nutnost ochrany dat mezi subjekty sítě MePNet.  Ochrana sítí interních subjektů ponechána v jejich pravomoci.

ePraha - MepNet9 Technologická charakteristika  Antivirová ochrana instalace softwaru Avast na koncových stanicích a Symantec na poštovních serverech.  Administrativní opatření k zabezpečení sítě dáno smluvními vztahy mezi provozovatelem (hlavní město Praha) a připojeným subjektem.  Služby sítě Internet růst nároků na rychlost přípojné linky vlivem růstu nároku uživatelů, nyní 44 Mb/s.

ePraha - MepNet10 Služby v síti MePNet  Dial-up přístup k síti MePNet pro pracovníky MHMP, Prahy 10 a uzlu ZRIS přes tel. linku.  Přístup k síti Internet realizováno prostřednictvím centrálního přístupového místa, firewall, systém překlad adres, šířka pásma 44 Mb/s.  Přístup k společným datovým zdrojům – Extranet  Elektronická pošta propojení všech poštovních systémů s centrálním systémem MS Exchange Server.  Spisová služba e-Spis  WEBGIS Systém pro práci s geografickými daty, centrální datová základna v DB Oracle.

ePraha - MepNet11 Rozvoj sítě MePNet  Rozšiřování služeb sítě MePNet Rozšiřování řízení přístupu externích subjektů do sítě MePNet. Rozvoj aplikací provozovaných v síti MePNet.  Rozvoj sítě v roce 2006/7 Upgrade serverů a routerů. Připojování dalších MČ

ePraha - MepNet12 Děkuji za pozornost! Ing. Zdeněk Záhora Magistrát hl. m. Prahy, odbor informatiky