Osteoporóza – to není jen vápník Veronika Březková
EPIDEMIOLOGIE Postihuje přibližně 7 – 10 %, až 1 000 000 obyvatel ČR Po 50. roce utrpí osteoporotickou zlomeninu každá 3. žena a každý 6. muž
Kost je metabolicky aktivní tkáň… 90 % kostní hmoty se vytváří ke konci dospívání V prvních 5 – 6 letech života je pro kostní novotvorbu využito kolem 100 mg vápníku denně, během puberty až 400 mg vápníku denně Modelace a remodelace kosti během růstu vede k vytvoření vrcholu kostní hmoty (PBM – peak bone mass) Maximálních hodnot kostní hmoty je dosahováno mezi 25. a 30. rokem života (následně je tzv.„z čeho brát“) Studie prokázaly silný genetický vliv na dosažení vrcholu kostní hmoty, a to až z 80 %
Schéma vrcholu kostní hmoty (pbm)
Rizikové faktory osteoporózy Genetické faktory Věk, pohlaví, rasa a etnické příslušenství Lidé afrického původu mají vyšší kostní hustotu než lidé původem ze severní Evropy Zlomeniny krčku kosti stehenní jsou třikrát častější u 80-ti letých žen bílé pleti než u žen tmavé pleti stejného věku Asiaté, obyvatelé střední a jižní Ameriky a Inuité, mají nižší kostní hustotu než lidé ze severní Evropy NICMÉNĚ: Ačkoli mají Asiaté nižší kostní hustotu, výskyt zlomeniny kyčle je u nich nejnižší na světě (2krát až 3krát vyšší absorpce vápníku, než u obyvatel severní Evropy a Afriky) Vysoké štíhlé ženy mají vyšší riziko osteoporózy a fraktur Geografické a klimatické vlivy Syntézu vitaminu D ovlivňují mnohé geografické a klimatické vlivy, mezi ně patří zeměpisná šířka, roční období, měsíc a také stav ovzduší
Syndrom švédské sekretářky Prevence Syndrom švédské sekretářky
Doporučení iof zajištění adekvátního příjmu vápníku dle příslušných výživových doporučení zabránění podvýživě a proteinové malnutrici zajištění přiměřené dodávky vitaminu D, a to expozicí slunečnímu záření a stravou bohatou na vitamin D zvýšení pohybové aktivity vyvarování se kouření vyvarování se konzumace alkoholu
Osteoporóza – to není jen vápník
Zdroje vápníku Mléko, mléčné výrobky: využitelnost asi 30% Rostlinné zdroje: - vstřebatelnost snižují: oxaláty (špenát, mangold, rebarbora, celer, fazole..) a fytáty (ořechy a obiloviny) - dobré zdroje (využitelnost až 60%): brokolice, kapusta, kedlubna a dále viz tabulka - ořechy (využitelnost až 20%): mandle (252), lískové ořechy (181), para ořechy (160)pistácie (130..mg/100g) - semínka (využitelnost až 20%): sezamová (878), lněná (195), slunečnicová (700...mg/100g) - mák: 1400 - 1960 mg/100g
VYUŽITELNOST VÁPNÍKU Z RŮZNÝCH ZDROJŮ
fosfor Dostatečný přívod fosforu je nezbytný pro kostní mineralizaci! Spolu s vápníkem tvoří hlavní součást kostního minerálu. Kost obsahuje 85% celkového fosforu těla. Optimální poměr Ca:P → 1,3:1, při špatné absorpci Ca pak poměr 2:1 Studie nepotvrdily pozitivní efekt suplementace fosforu na zdraví kostí Negativní je spíše jeho vysoký přívod spojený s nízkým přívodem vápníku
bílkoviny Bílkoviny: komponenta kostní matrix + modifikace insulin-like růstového faktoru (stimulace osteoblastů) adekvátní přívod Ca:bílkoviny → ≥20:1 (mg:g) Vysoký příjvod bílkovin je uváděn jako jeden z rizikových faktorů osteoporózy, protože vede k aminoacidurii a kalciurii Nízký přívod bílkovin je spojován se zvýšenou ztrátou kostní hmoty v oblasti krčku kosti stehenní a lumbální páteře, a proto by neměl klesnout pod 16 % energetického příjmu za den Kromě nepříznivého účinku na kost vede proteinová malnutrice ke snížení svalové hmoty a síly a zvyšuje tak riziko pádů
vitamin D Zdroj: ultrafialové záření (UVB, resp. v pásmu 290-315 nm) → aktivace 7-dehydrocholesterolu → cholekalciferol → hydroxylace v jatrech na C25 → v ledvinách konverze na 1,25-dihydrocholekaciferol X solária (maligní melanom) rybí tuky, olej z tresčích jater, vaječný žloutek Faktory: expozice slunečnímu záření, zeměpisná šířka, roční období, pigmentace pleti, věk a používání opalovacích krémů Do 65. roku věku je slunění hlavním zdrojem vitaminu D pro lidský organismus Odhaduje se, že syntézou vitaminu D v kůži se dostává do těla přibližně 10 μg/den
Návrh vdd (SpV) a doporučení dle vyskočila
Zdroje vitaminu D
Kouření a osteoporóza možné souvislosti toxický vliv látek z kouře na osteoblasty a tím snížená kostní novotvorba defektní výživa s nízkým přívodem Ca, zvýšená konzumace kávy u kuřáků acidóza pro vysoké koncentrace CO2 zvýšená citlivost k PTH, snížená sekrece kalcitoninu, zvýšená kalciurie zvýšený výdej katecholaminů pod vlivem nikotinu a tím zvýšená resorpce kosti porucha sekrece estrogenů u žen a předčasná menopauza časté imobilizace v důsledku kouřením způsobených onemocnění časté onemocnění žaludku a tím snížení absorpce Ca
POHYBOVÁ AKTIVITA ANEB „SVALY POSILOVAT, KOSTI ZATĚŽOVAT“ VLIV GRAVITACE aktivace osteoblastů fixace vápenatých iontů na záporně nabitý povrch kosti zvýšený přísun materiálu pro osifikaci v dětství a dospívání - sporty a cvičení vyšší intenzity, zátěže a vytrvalosti (vliv na stimulaci osteoblastů) ve vyšším věku - aktivity střední intenzity kratšího trvání s pauzami mezi cvičením
Projekt „osteoporóza – to není jen vápník“ 5 základních témat: - zdroje vápníku - kouření - pohybová aktivita - rizikové faktory - životní styl
Popis souboru Celkem: 656 osob (404 žen, 252 mužů) Věk: 17,5 roků Studium: gymnázium : 342 střední škola: 314 Výška a tělesná hmotnost: muži 181 cm, 72,8 kg ženy 167 cm, 59 kg
„MYSLÍM SI, ŽE VÁPNÍK JE PRO MÉ TĚLO PROSPĚŠNÝ“ 1. dotazování 2. dotazování Celkem 97,4 % (1,5 %) Gymnázium Střední škola 97,8 % (1,7 %) 97,0 % (1,2 %) Gymnázium bez edukace Gymnázium s edukací 97,6 % (0,0 %) 100 % Střední škola bez edukace Střední škola s edukací 98,5 % (1,5 %) 97,5 % (0,0 %)
TVRDÝ SÝR… JE DOBRÝ ZDROJ VÁPNÍKU 1. dotazování 2. dotazování Průměrné množství porcí mléčných výrobků: 1,5/den Celkem 88,9 % (5,3 %) Gymnázium Střední škola 92,1 % (4,5 %) 85,4 % (6,1 %) Gymnázium bez edukace Gymnázium s edukací 95,3 % (2,4 %) 92,5 % (2,5 %) Střední škola bez edukace Střední škola s edukací 88,2 % (8,8 %) 90,1 % (2,5 %)
TAVENÝ SÝR… JE DOBRÝ ZDROJ VÁPNÍKU 1. dotazování 2. dotazování (p = 0,005) Celkem 74,0 % (8,8 %) Gymnázium Střední škola 73,6 % (9,0 %) 74,4 % (8,5 %) Gymnázium bez edukace Gymnázium s edukací 76,5 % (2,4 %) 51,2 % (1,2 %) Střední škola bez edukace Střední škola s edukací 75,0 % (11,8 %) 65,4 % (4,9 %)
BROKOLICE …JE DOBRÝ ZDROJ VÁPNÍKU 1. dotazování 2. dotazování (p = 0,005) Celkem 27,8 % (19,3 %) Gymnázium Střední škola 28,7 % (16,3 %) 26,8 % (22,6 %) Gymnázium bez edukace Gymnázium s edukací 25,9 % (25,9 %) 48,8 % (15,0 %) Střední škola bez edukace Střední škola s edukací 32,4 % (25,0 %) 53,1 % (12,3 %)
KVĚTÁK… JE DOBRÝ ZDROJ VÁPNÍKU 1. dotazování 2. dotazování (p = 0,001) Celkem 26,6 % (20,8 %) Gymnázium Střední škola 24,2 % (18,0 %) 29,3 % (23,8 %) Gymnázium bez edukace Gymnázium s edukací 23,5 % (22,4 %) 46,2 % (12,5 %) Střední škola bez edukace Střední škola s edukací 26,5 % (33,8 %) 39,5 % (21,0 %)
SARDINKY… JSOU DOBRÝ ZDROJ VÁPNÍKU 1. dotazování 2. dotazování (p = 0,005) Celkem 54,1 % (15,5 %) Gymnázium Střední škola 57,9 % (14,6 %) 50,0 % (16,5 %) Gymnázium bez edukace Gymnázium s edukací 61,2 % (14,1 %) 78,8 % (2,5 %) Střední škola bez edukace Střední škola s edukací 45,6 % (22,1 %) 76,5 % (12,3 %)
OŘECHY… JSOU DOBRÝ ZDROJ VÁPNÍKU 1. dotazování 2. dotazování (p = 0,005) Celkem 21,1 % (22,2 %) Gymnázium Střední škola 18,0 % (18,5 ) 24,4 % (26,2 %) Gymnázium bez edukace Gymnázium s edukací 24,7 %. (2,0 %) 45,0 % (1,0 %) Střední škola bez edukace Střední škola s edukací 32,4 % (29,4 %) 33,3 % (12,3 %)
MÁK.. JE DOBRÝ ZDROJ VÁPNÍKU 1. dotazování 2. dotazování (p = 0,005) Celkem 7,9 % (27,2 %) Gymnázium Střední škola 11,2 % (25,3 %) 4,3 % (29,3 %) Gymnázium bez edukace Gymnázium s edukací 14,1 % (21,2 %) 61,2 % (5,0 %) Střední škola bez edukace Střední škola s edukací 10,3 % (29,4 %) 45,7 % (12,3 %)
ČOKOLÁDA… JE DOBRÝ ZDROJ VÁPNÍKU 1. dotazování 2. dotazování Celkem 25,4 % (14,3 %) Gymnázium Střední škola 21,3 % (13,5%) 29,9 % (15,2 %) Gymnázium bez edukace Gymnázium s edukací 35,3 % (16,5 %) 21,2 % (8,8 %) Střední škola bez edukace Střední škola s edukací 20,6 % (13,2 %) 16,0 % (11,1 %)
„MYSLÍM SI, ŽE TĚLESNÁ AKTIVITA PŘISPÍVÁ KE ZDRAVÍ KOSTÍ“ 1. dotazování 2. dotazování Celkem 76,9 % (14,3 %) Gymnázium Střední škola 78,7 % (11,8 %) 75,0 % (17,1 %) Gymnázium bez edukace Gymnázium s edukací 85,9 % (7,1 %) 96,2 % (1,2 %) Střední škola bez edukace Střední škola s edukací 85,3 % (13,2 %) 92,6 % (4,9 %)
„MYSLÍM SI, ŽE TĚLESNÁ AKTIVITA JE DŮLEŽITÁ V PREVENCI OSTEOPORÓZY“ 1. dotazování 2. dotazování Celkem 56,7 % (36,0 %) Gymnázium Střední škola 64,0 % (30,3 %) 48,8 % (42,1 %) Gymnázium bez edukace Gymnázium s edukací 70,6 % (24,7 %) 90,0 % (3,8 %) Střední škola bez edukace Střední škola s edukací 57,4 % (30,9 %) 67,9 % (22,2 %)
„MYSLÍM SI, ŽE KOUŘENÍ CIGARET MŮŽE VÉST K OSTEOPORÓZE“ 1. dotazování 2. dotazování Celkem 32,2 % (45,0 %) Gymnázium Střední škola 36,0 % (42,1 %) 28,0 % (48,2 %) Gymnázium bez edukace Gymnázium s edukací 43,5 % (40,0 %) 85,0 % (7,5 %) Střední škola bez edukace Střední škola s edukací 27,9 % (39,7 %) 65,4 % (18,5 %)
„MYSLÍM SI, ŽE ZANECHÁNÍ KOUŘENÍ MŮŽE POMOCI KE SNÍŽENÍ RIZIKA OSTEOPORÓZY“ 1. dotazování 2. dotazování Celkem 33,0 % (43,9 %) Gymnázium Střední škola 38,2 % (40,4 %) 27,4 % (47,6 %) Gymnázium bez edukace Gymnázium s edukací 44,7 % (40,0 %) 71,2 % (15,0 %) Střední škola bez edukace Střední škola s edukací 29,4 % (39,7 %) 67,9 % (19,8 %)
Kouříte? (ano) Gymnázium: 9 % 1. cigareta: ve 13 letech počet cigaret: 5/den Střední škola: 28 % 1. cigareta: ve 12,5 letech počet cigaret: 9/den
Pohybová aktivita Jak často se zpravidla věnuješ sportu? Celkem >3krát týdně 3krát týdně 2krát týdně 1krát týdně 22,8 % 18,7 % 25,4 % 13,5 % Gymnázium Střední škola 27,0 % 21,3 % 24,7 % 12,4 % 18,3 % 15,9 % 26,2 % 14,6 %
Jak dlouho obvykle trvá? Jaká je její intenzita? Celkem 15 – 30 minut 30 – 60 minut 60 – 90 minut 90 – 120 minut 20,5 % 36,5 % 24,9 % 11,7 % Gymnázium Střední škola 10,7 % 37,1 % 32,0 % 13,5 % 31,1 % 36,0 % 17,1 % 9,8 % Celkem mírná střední vysoká velmi vysoká 11,4 % 47,7 % 26,6 % 5,8 % Gymnázium Střední škola Mírná 9,0 % 43,8 % 34,8 % 8,4 % 14,0 % 51,8 % 17,7 % 3,0 %
KONZUMACE MLÉČNÝCH VÝROBKŮ Mléko 2 - 3krát týdně Tvrdé sýry 2 – 3krát týdně Jogurt 2 – 3krát týdně Tvaroh 1 – 3krát měsíčně Mléčné nápoje 1krát týdně Tavené sýry 1 – 3krát měsíčně Pozn.: kolové nápoje 1krát týdně
závěr U intervenované skupiny se významně zlepšily znalosti a postoje týkající se prevence osteoporózy → toto se však neodrazilo do skutečného chování Pro vyšší účinnost je třeba udělat víc… Prevence osteoporózy – to není jen vápník
Děkuji vám za pozornost