KEŇA Projekt je financován z prostředků Evropské unie a spolufinancován z prostředků vládního programu zahraniční rozvojové spolupráce ČR a EU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
Advertisements

Opakování Afrika.
Evropa Podnebí a vodstvo.
Demokratická republika Kongo
Afrika – FGS Geografie Autor: Mgr. Jaromír Vaněk
Zimbabwe
Státy východní Afriky VY_32_INOVACE_Ze z 2
AFRIKA Geografická poloha.
SLOVINSKO.
Charakteristika kontinentu
NIGÉRIE Originální název: Federal Republic of Nigeria
Německo Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Vypracovali: Němec Jakub, Domasová Martina, Seilerová Anna
Přírodní krajiny světa = vegetační pásy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Jižní Asie Se rozkládá na poloostrově Přední Indie a v přilehlých regionech a ostrůvkách v Indickém oc. Tvoří ji Indická tabule, která se připojila v III.horách.
Egypt. Egypt (Egyptská arabská republika) v severovýchodní Africe (malou částí též v Asii), ležící na Nilu na západě hraničí s Libyí, na jihu se Súdánem,
VÝCHODNÍ AFRIKA POLOHA,ROZLOHA:
USA United States of America
USA United States of America
USA Rozloha km Počet obyvatel: obyvatel/km²
ŠVÝCARSKO.
Šířkové pásy tropický pás.
Subsaharská Afrika.
Problémy současné Afriky
AUSTRÁLIE.
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 7.ročník Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor / předmět: Zeměpis Tematický okruh: 6.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Podnebí a vegetace Asie
Uganda Zš a Mš Křesetice Únor 2012 Vypracovali: Štěpánka Henzlová,
Velká Británie (Great Britain).
AFRICKÉ REGIONY.
JZ Asie Zahrnuje oblast Malé Asie, Arabského poloo., kolem Perského zálivu mezi Středozemním, Černým mořem a Indickým oc. Arabský štít, který tvoří nejstarší.
Ghana ZŠ a MŠ Křesetice Únor 2012
ASIE PŘÍRODNÍ PODMÍNKY.
Uganda Republic of Uganda.
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.
Savany 9. března 2006.
OBLAST GUINEJSKÉHO ZÁLIVU
Jihoafrická republika
VÝCHODNÍ AFRIKA.
Základní údaje Oficiální název : Republic of Kenya
Přírodní podmínky Asie
Etiopská federativní demokratická republika km 2 Vnitrozemský stát ve východní Africe.
Východní Afrika Autor: Mgr. Marian Solčanský
POLSKO I. Martin VRZALA.
AFRIKA podnebí.
Afrika – celkový přehled
AFRIKA.  Druhý největší kontinent  Cca 1 mld. Obyvatel – 15%  54 států  Z větší části je obklopena oceány  Středozemní moře - odděluje Afriku od.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Indie Tadž Mahál hinduismus.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Chorvatsko TÉMATICKÝ CELEK: Evropa ČÍSLO.
KEŇA. Vlajka Č erná – svoboda Č erná – svoboda Č ervená – boj za svobodu Č ervená – boj za svobodu Zelená – vegetace Zelená – vegetace Uprost ř ed štít.
AFRIKA VY_32_Inovace_01TR-1 autor : Mgr. Trčková Ivana ZŠ a MŠ Nedašov.
Šablona. Anotace: výkladová prezentace věnující se Spojeným států americkým Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: porovnává a přiměřeně.
Afrika je třetí největší kontinent. Má rozlohu km², což představuje 20,3 % celkového povrchu souše na Zemi. Afrika má více než 960 miliónů.
Venezuela Venezuela je federální republika sousedí s:Kolumbií, Brazílií, Guyanou.
Afrika.
Ukrajina Bělorusko Moldavsko
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Šablona VY_52_INOVACE_Z
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_27_Asie
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
Vzdělávací materiál: Afrika Operační systém: Windows XP Professional
REGIONY AFRIKY.
Pobřeží slonoviny Stát ve střední Africe, na pobřeží Guinejského zálivu Rozloha – km2 Počet obyvatel – 23,7 mil obyvatel (2016) Státní zřízení.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Afrika - poloha Leží na všech 4 polokoulích: S,J,Z,V
Melanésie
Afrika - poloha Leží na všech 4 polokoulích: S,J,Z,V
Transkript prezentace:

KEŇA Projekt je financován z prostředků Evropské unie a spolufinancován z prostředků vládního programu zahraniční rozvojové spolupráce ČR a EU

Základní informace Přímořský stát ve východní Africe. Při pobřeží Indického oceánu. Keňa je pojmenována po hoře Mount Kenya, která se nachází uprostřed státu. Vznik samostatného státu: 12. prosince 1963 (nezávislost na Velké Británii).

Hranice Uganda (933 km), Súdán (232 km), Etiopie(861 km), Somálsko (682 km) Tanzanie (769 km).

Základní informace Roloha: 582 650 km² (46. na světě) z toho 2,3 % vodní plochy. Obyvatelstvo: 37 000 000 (33. na světě)- z toho pouze 1 milion bohatých lidí. Jazyk:svahilština, angličtina (úřední), arabština a kmenové jazyky.

Náboženství Protestanti 45 % (označení pro skupinu křesťanských církví, sekt a menších náboženských skupin (směr křesťanství). Římští katolíci 33 % (největší z třiadvaceti autonomních katolických církví a jedinou západní katolickou církví). Muslimové 10 % (vyznavač islámu-Muslim: Oddaný bohu). Původní náboženství 10 %, ostatní 2 %.

Politika Pluralitní republika Prvním prezidentem - vůdčí africký nacionalista Jomo Kenyatta. Nynější prezident: Mwai Kibaki, který vládne od roku 2002. Viceprezidentem je Moody Awori.

Vodstvo Říční síť je slabě rozvinutá – řeky vodnaté jen v obdobích dešťů. Největší (nejdelší) pramení na náhorní plošině a ústí do Indického oceánu – Tana. Sever a severovýchod má vysychající řeky. Největší africké jezero - Viktoriino jezero (Ukerewe) náleží Keni jen malou severovýchodní částí.

Podnebí Rovníkový a monzunový pás - podnebí horké a vlhké Sever a severovýchod - pouště a polopouště. Období dešťů – převládá v březnu, dubnu, květnu, listopadu a prosinci. Nejteplejší měsíce : únor a březen a Nejchladnějšími :červen a červenec, - - rozdíl je do 7 °C

Příroda V nadmořské výšce do 3000 m - savany a lesy. Vnitrozemí - většinou stepi či savany. Východ od jezera Turkana - pouště nebo polopouště. U pobřeží - husté tropické pralesy kvůli častějším srážkám a vlhkosti. Vyšší polohy nad 3000 m - porost menší, horský.

Obyvatelstvo 50 různých etnických skupin, Nejpočetnější - Kikujové. Ostatní kmeny - jen okolo 10 %. 67 % obyvatelstva Keni žije ve vesnicích.

Zajímavá čísla 85,1 % všech Keňanů je gramotných - z toho 90,6 % muži a 79,7 % ženy velký podíl mladistvých téměř 50 % obyvatel nebylo ještě 20 let

Zvířata/fauna

Rostliny/flora

Problémy Keni

Chudoba Jeden z nejobtížněji řešitelných problémů. Vysoké procento onemocnění – závažná onemocnění : HIV/AIDS, malárie Lidé jsou chudí – žijí s příjmem 1 USD /den. - nedostatek jídla, hygieny - děti nemohou chodit do školy – placené školství

Slum Kibera Život ve slumu: náročné prostředí pro dospělé,natož pro děti. Rozloha: 3 km2 - žije zde přes 1 mil. lidí Nedostatek vody. Příbytky: malé, špinavé, rozbité, bez elektriky. Nedostatek lékařské péče.

Děti ulice

WWW.ADOPCEAFRIKA.CZ