Prof. Ing. Lumír Kulhánek, CSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu.
Advertisements

Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastEkonomika a účetnictví – Obchod DUMVY_32_INOVACE_EKU_338.
Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
1 Ing. Vít Beneš, Ph.D. Ústav mezinárodních vztahů, v.v.i.
EU a Česká republika Instituce EU
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Pět evropských klišé české diplomacie 1. Členství v EU je naším národním zájmem ( ? ) 2. Členství v EU je základem naší ekonomické prosperity ( ?) 3.Pro.
Co změní Lisabonská smlouva? Eurocentrum, Praha, 23. října 2008 Jan Karlas Ústav mezinárodních vztahů, Praha.
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
I NFORMACE O VÝUCE, PODMÍNKY ABSOLVOVÁNÍ PŘEDMĚTU, OSNOVA PŘEDMĚTU.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_18.
Český export a zrychlená bankovní a finanční integrace EU
Středoškolská odborná činnost 2008/2009 EURO: politický či ekonomický projekt? Číslo oboru: 13 Název oboru: Ekonomika a řízení Autor: Monika Jabůrková.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Mgr. Marcela Stryjová.  Seznámení se s problematikou daného studijního programu  Seznámení se s požadavky ke zápočtu.
Hospodářská politika P1 (a) ZS Podmínky absolvování předmětu
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
1MT451 Ekonomická analýza a prognóza
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Integrační procesy v ekonomice
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Evropská unie – vybrané problémy. ČR a eurozóna Přijetí společné měny je podmíněno tzv. konvergenčními kritérii Konvergenční kritéria: 1. kritérium veřejného.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Společná zemědělská politika Evropské unie. Společné politiky EU: Společná obchodní politika Společná zemědělská politika Společná dopravní politika Společná.
1 VŠFS KSM MEI Společný rozpočet EU Společný rozpočet EU Osnova: 1. Obecná charakteristika společného rozpočtu EU 2. Příjmy společného rozpočtu.
Hospodářská politika Téma 6 Koordinace fiskální a měnové politiky. Vnitřní a vnější hospodářské cíle.
EU - V PRAXI Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
STADIA EKONOMICKÉ INTEGRACE
Návrh předmětu a jeho inovací Obchodní podnikání PhDr.Iveta Šimberová, Ph.D.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Evropská Unie.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
1 VŠFS – prezen č ní studium LS 2004/05 Proces vzniku EU P ř ednáška
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2012.
Prof. Ing. Jaroslav Jakš, DrSc.
EKONOMICKÉ INTEGRACE.
Mezinárodní regionální integrační seskupení v oblasti obchodu
Hospodářská politika Téma 3 Měnová politika v eurozóně.
Téma 5 Mikroekonomická hospodářská politika
1.1. Evropské soutěžní právo. Michal Částek Michal Částek :: Osnova kurzu 1) Historie a vývoj ES/EU, současný institucionální systém,
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
EVROPSKÁ UNIE.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2013.
Hospodářská politika Téma 2 Evropská integrace. Evropská integrace Historie „společné“ Evropy Instituce EU.
Fáze ekonomické integrace
Dějiny evropské integrace
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE přednáška Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 10,30 – 12,00.
Koordinace hospodářských politik v EU BIVŠ. Hospodářské politiky v EU SPOLEČNÉ – např.: měnová, zemědělská, obchodní, dopravní KOORDINOVANÉ – např.: fiskální,
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE 1. přednáška Ing. Martina Šudřichová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
 Vznik Hospodářské a měnové unie  Etapy HMU  Instituce měnové unie  Kroky, jež musí být učiněny k přijetí eura v ČR  Výhody a nevýhody přijetí eura.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
EVROPSKÝ DŮM 27. ÚNORA 2013 MILENA VICENOVÁ KSAP, MINISTERSTVO ZAHRANIČNÍCH VĚCÍ „Kdo určuje směřování EU?“
Mezinárodní ekonomická integrace Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu.
Evropa - Stadia Ekonomické Integrace
Evropská integrace= SCELOVÁNÍ, SJEDNOCENÍ
Společné a koordinované politiky EU
Digitální učební materiál
Fáze ekonomické integrace
VŠFS kombinované studium magisterské
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016.
Mezinárodní ekonomická integrace
Transkript prezentace:

Prof. Ing. Lumír Kulhánek, CSc. EVROPSKÁ INTEGRACE Prof. Ing. Lumír Kulhánek, CSc.

Struktura a obsah předmětu 1. Vývoj a motivy evropské integrace 2. Stupně ekonomické integrace 3. Struktura fungování EU 4. Charakteristika politik EU 5. Rozpočet Evropské unie 6. Budoucí vývoj Evropské unie 7. Vztahy ČR a Evropské unie

1. Vývoj a motivy evropské integrace Evropská unie a její členské státy Postavení členských zemí v EU Historie evropské integrace Motivy vedoucí k evropské integraci 50. a 60. léta – výsledky a první krize 70. a 80. léta – od eurosklerózy k jednotnému trhu 90. léta – příprava na společnou měnu, hledání budoucího směřování rozšířené EU 2. Stupně ekonomické integrace Vymezení stupňů ekonomické integrace Zóna volného obchodu Celní unie Společný trh Hospodářská a měnová unie Politická unie

3. Struktura fungování Evropské unie EHS, ES, EU Instituce ES Rada EU Evropská komise Evropský parlament Další instituce Primární a sekundární legislativa 4. Charakteristika politik Evropské unie Společné politiky – obchodní, dopravní, zemědělská Měnová politika zemí eurozóny Sdílené politiky Doplňkové politiky

5. Rozpočet Evropské unie Charakteristika REU Příjmy a výdaje REU Finanční perspektiva Rozpočtové bilance, rozpočtové výhledy 7. Budoucí vývoj Evropské unie Smlouva o Ústavě pro Evropu Evropský konvent Varianty vývoje 6. Vztahy ČR a Evropské unie Předvstupní období Konvergenční proces ČR a Hospodářská a měnová unie Dopady členství

König, P., Lacina, L., Přenosil, J.: Základní literatura König, P., Lacina, L., Přenosil, J.: Učebnice evropské integrace. Brno: Barrister a Principal, 2007. ISBN 978-80-7364-044-6. 3. přeprac. a rozš. vyd.: Lacina, L., ostřížek, J. a kol.: Učebnice evropské integrace. 2011. ISBN 978-80-87474-31-0. BALDWIN, R., WYPLOSZ, Ch.: Ekonomie evropské integrace. Praha: Grada Publishing, 2008. ISBN 978-80-247-1807-1. Vybrané kapitoly podle sdělení na přednáškách.

Některé www Oficiální internetové stránky Evropské unie http://europa.eu/index_cs.htm Oficiální zdroj informací o členství ČR v Evropské unii http://www.euroskop.cz/ Zastoupení Evropské komise v ČR http://ec.europa.eu/ceskarepublika/index_cs.htm

Některé www (2.) Evropská centrální banka Portál o EU www.ecb.int http://www.ecb.int/home/html/lingua.cs.html Portál o EU http://www.euractiv.cz/ Oficiální portál pro podnikání a export http://www.businessinfo.cz/cz/rubrika/evropska-unie/1000442/ Rozcestník užitečných odkazů Evropské unie http://www.evropskaunie123.cz/ Fakta o EU http://www.finance.cz/evropska-unie/ Eurion (zde Odkazy na stránky s tématikou evropské integrace) http://www.eurion.cz/kontakty/odkazy-na-stranky-s-tematikou-evropske-integrace/

Některá další literatura

Proč studovat EI ? Nejvýznamnější integrační seskupení ve světové E (B. Zlý): Nejvýznamnější integrační seskupení ve světové E Nejrozvinutější a jediná nadstátní forma integrace Jediné ohnisko evropské integrace (od 90. let) Nástroj budoucího celoevropského sjednocení Nástroj opětovné reintegrace Evropy při desintegračních tendencích ve vícenárodních státech Mění podmínky fungování tržního mechanismu Velký jednotný vnitřní trh Přechod od integrace ekonomické k politické ČR v EU a HMU, budoucí členství v eurozóně Prosazování národních zájmů při maximální toleranci k názorům partnerů

Požadavky na absolvování Prezenční st. Kombinované st. Podmínkou zkoušky je zápočet: vypracování seminární práce, účast na diskusi k zadanému článku, absolvování kontrolního testu s úspěšností min. 55 %. Zkouška má kombinovanou formu (písemný test a ústní zkouška).