Historie evropské integrace jako základ pro pochopení společných a koordinovaných politik EU (přednáška VŠERS v rámci předmětu Společné a koordinované.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Malé ohlédnutí do historie EU
Advertisements

Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
OSN OSN= organizace spojených národů
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
1 Ing. Vít Beneš, Ph.D. Ústav mezinárodních vztahů, v.v.i.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
Mezinárodní integrace
Evropská integrace 20. století
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
Organizace spojených národů
Situace v Evropě Dějiny Evropské unie.
Česká republika Demokratický stát.
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
MEZINÁRODNÍ SPOLEČENSTVÍ
Historické milníky evropského práva
Vývoj evropské integrace Ing. Michaela Šlégrová.  Myšlenka sjednocené Evropy – různé podoby v různých obdobích již od dob antického Řecka = možnost efektivnější.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
EVROPA A EUROATLANTICKÝ PROSTOR I: STUDENÁ VÁLKA
Vnější dimenze energetické politiky EU
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY DNEŠKA Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
EVROPSKá UNIE.
Znak Švýcarské konfederace Vlajka Švýcarské konfederace.
OSN (United Nations Organization)
Evropská Integrace Aneb jak to vše začalo
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Evropská Unie.
Postavení Evropy ve světě
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Evropský integrační proces
1 VŠFS – prezen č ní studium LS 2004/05 Proces vzniku EU P ř ednáška
Společná obchodní politika EU
Mezinárodní regionální integrační seskupení v oblasti obchodu
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
Historický vývoj EU Petra Henychová.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
EVROPSKÁ UNIE.
Hospodářská politika Téma 2 Evropská integrace. Evropská integrace Historie „společné“ Evropy Instituce EU.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Fáze ekonomické integrace
Dějiny evropské integrace
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
Evropské environmentální právo úvodní přednáška
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. PRÁVO EVROPSKÉ UNIE Vývoj a organizační struktura Masarykova univerzita Brno 2016.
EVROPSKÁ UNIE OFICIÁLNÍ VZNIK EU 1993 Současná politická společnost má neustálou potřebu se sdružovat. Sdružení jako hlavní myšlenku má i Evropská.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Vlasta Geryková VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Zeměpis_16_Evropská unie,
EVROPA EVROPSKÁ UNIE VY_32_INOVACE_07-48 Ročník: VIII. ročník
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Sociální zabezpečení v EU
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Evropa - Stadia Ekonomické Integrace
Stát Definice, funkce, typy.
Evropská integrace= SCELOVÁNÍ, SJEDNOCENÍ
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Úvod, základní principy a cíle
Fáze ekonomické integrace
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
VŠFS kombinované studium magisterské
Evropské hospodářství
EVROPSKÁ UNIE 7. TŘÍDA, ZŠ SUCHDOL.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Severoatlantická aliance
Transkript prezentace:

Historie evropské integrace jako základ pro pochopení společných a koordinovaných politik EU (přednáška VŠERS v rámci předmětu Společné a koordinované politiky EU) 14. února 2006 JUDr. Jiří Trnka

Důležitost historie pro současné fungování EU Historie evropské integrace jako základ pro pochopení společných a koordinovaných politik EU Důležitost historie pro současné fungování EU obecně jste se s historií evropské integrace seznámili v předmětu Historie a současnost EU, přesto považuji za důležité zmínit některé události a osoby se zaměřením na aspekty související s tématem tohoto předmětu tj. se společnými a koordinovanými politikami EU historie může pomoct odhalit a pochopit některé současné problémy EU a pomůže vysvětlit některá možná překvapivá specifika fungování EU - proto zkusím u historických událostí hledat návaznost na současný vývoj aby byla vidět provázanost historie se současností proč vlastně evropská unie vznikla a jaká byla motivace politiků k vytvoření tohoto uskupení – odpověď lze nalézt právě v historii

Prvotní myšlenky směřující k evropské integraci Historie evropské integrace jako základ pro pochopení společných a koordinovaných politik EU Prvotní myšlenky směřující k evropské integraci myšlenka sjednocení Evropy (tzv. integrační snaha) se v historii objevila mnohokrát, motivována různými ve středověku a na začátku novověku zejména bezpečnostními důvody pokud si však stanovíme kritérium pro to co považujeme za opravdovou integrační snahu – tedy hlavně definování společných politických orgánů - tak se nám tento výčet výrazně zúží v zásadě existují dvě skupiny iniciátorů nejrůznějších forem evropského sjednocování v institucionální rovině - panovníci a političtí vůdci - motivem uplatnění moci a nadvlády nad rozsáhlou oblastí a kumulace výhod, obrana území, minimalizace nebezpečí válečných střetů (paralela se současnou situací, co je motivem nyní, navíc pouze ekonomická)

Prvotní myšlenky směřující k evropské integraci Historie evropské integrace jako základ pro pochopení společných a koordinovaných politik EU Prvotní myšlenky směřující k evropské integraci političtí myslitelé a filozofové - motivací zastřešit kulturní a sociální rozdílnosti, prosadit a rozšířit křesťanský ideál jednoty v 1. tisíciletí je na evropském kontinentu reprezentantem římská říše, ve středověku pak svatá říše římská jedna z prvních myšlenek integrace – Pierre Dubois (14.století) – myšlenka vzniku stálého shromáždění šlechticů za účelem větší politické a vojenské homogenity Evropy lépe čelící arabskému nebezpečí poměrně známá je snaha českého krále Jiřího z Poděbrad (15.století) – bezpečnostní záruky, vytvoření Unie evropských států se společným legislativním orgánem a soudním dvorem (poprvé specifikuje jak legislativní tak soudní orgán a částečně rozpracovává jeho fungování), dokonce objížděl i evropské panovníky s touto myšlenkou aby je přesvědčil, ale omezení suverenity bylo tehdy ještě příliš nové, tato snaha vnímána také jako předchůdce OSN

Novodobé snahy o evropskou integraci Historie evropské integrace jako základ pro pochopení společných a koordinovaných politik EU Novodobé snahy o evropskou integraci Maxmilien de Béthune vévoda ze Sully (17.století) – nutnost garantovat celkovou bezpečnost Evropy, vytvořit 40 člennou radu zastřešující patnáct evropských křesťanských států (něco mezi současnou Radou a EP) William Pen (18.století) – představa evropského parlamentu s podílem hlasů jednotlivých zemí podle ekonomického výkonu (zajímavá myšlenka – nyní čtvrtý zdroj rozpočtu EU dle HNP členských států) abbé de Saint-Pierre (18.století) – Konfederace evropských panovníků, nedostatečné zajištění bezpečnosti Evropy prostřednictvím bilaterálních smluv, závazek věčného spojenectví a slib řešit nadále konflikty výhradně mírovou cestou, společná obrana hrazená státy dle ekonomické prosperity, zásadní pravomoci v rukou shromáždění s možností sankcionovat člena konfederace v případě přestupků (nyní Komise s kontrolní pravomocí EP)

Novodobé snahy o evropskou integraci Historie evropské integrace jako základ pro pochopení společných a koordinovaných politik EU Novodobé snahy o evropskou integraci I.Kant (přelom 18. a 19.století) – zřízení federace v Evropě, přijetí evropské ústavy a zajištění unifikovaného právního systému (poprvé zaznívá myšlenka evropské ústavy) – je vidět že současné myšlenky nejsou nikterak nové a převratné, ale zatímco v 19. století to byl idealismus bez reálné naděje na prosazení, nyní jsou již konstruovány s vidinou prosazení, což však není vůbec snadné – různorodost zemí apod. francouzský utopista de Saint Simon (19.století) - nahradil shromáždění dvoukomorovým parlamentem na základě stavovském (první komora inteligence, druhá ze zasloužilých představitelů šlechty), čímž usiloval o zastřešení Spojených států evropských  

Moderní snahy o evropskou integraci Historie evropské integrace jako základ pro pochopení společných a koordinovaných politik EU Moderní snahy o evropskou integraci významně potřebu integrace ovlivnila průmyslová revoluce, potřeba mezinárodní spolupráce (nástrojem proti hospodářské krizi a hrozící vysoké nezaměstnanosti) vznik prvních mezinárodních organizací moderního typu (Poštovní unie a Telegrafní unie 1874)   již v 1926 došlo k založení Mezinárodního ocelářského kartelu – vztah k tomu, že prvním evropským ekonomickým integračním uskupením je ESUO – dokládá obrovský význam v oceli příp. uhlí v první a začátku druhé poloviny 20.století cesta k intenzivní sektorové spolupráci a tím i ke komplexnímu rozvoji integrovaných odvětví nejvýznamnější moderní předchůdce EU je Panevropské hnutí

Historie evropské integrace jako základ pro pochopení společných a koordinovaných politik EU Panevropské hnutí v čele Richard Coudenhove-Kalergi (20.století) – teze v díle s názvem Panevropa otázkou zda si může Evropa uhájit ve své politické a hospodářské roztříštěnosti mír a samostatnost vůči vzrůstajícím mimoevropským mocnostem či je třeba aby se na záchranu své existence organizovala ve společenství států? první skutečně politický projekt výstavby sjednocené Evropy, vytvořena Panevropská unie, měla koordinovat velké množství profederálních aktivit, založena 1923 a zahrnovala celou řadu předních evropských politiků diferenciace bez integrace vede k zániku a její individuační politiku je nezbytné doplnit politikou integrační (myšlenky i současné EU, heslo EU) ač nebyl prosazen tak obsahoval mnoho realistických postřehů, zdůrazňování občanského rozměru integrace vzniklou z vůle občanů (aby se objevila na politické mapě, musí Panevropa nejdříve zapustit kořeny v srdcích a hlavách Evropanů)

Evropská integrace po 2. světové válce Historie evropské integrace jako základ pro pochopení společných a koordinovaných politik EU Evropská integrace po 2. světové válce konflikt znovu upozornil na potřebu nalezení mechanismů které by zmírnily rivalitu národních států 1946 - vytvořena Unie evropských federalistů jako platforma sdružující hnutí z Belgie, Itálie, VB, Francie, Lucemburska, Švýcarska a Nizozemí, nepodařilo se však koordinovat společné kroky s dalšími souběžně existujícími uskupeními např. Panevropskou unií a později Evropskou parlamentní unií založenou Coudenhove-Kalergim v roce 1947 1948 - Evropský kongres v Haagu – diskuse o původní federalistické představě sjednotit klíčové oblasti suverenity evr. států ve prospěch federalistického útvaru – bez politického dopad ve smyslu vzniku integračního uskupení či přímo federativního evropského státu, ale tam přijaté dokumenty sloužily jako podklad pro zřízení Rady Evropy a pro přijetí Charty lidských práv a základních svobod (státy se nechtěly vzdát nově získané suverenity takto brzy po konci 2.světové války) postaveno na principu solidarity, soutěživosti, protikartelových krocích a na harmonizaci práva členských států zakotvení kompatibility (slučitelnosti) Smlouvy o EHS s jinými mezistátními závazky cílem harmonický rozvoj hospodářské činnosti, nepřetržitý a vyrovnaný růst, větší stabilitu, urychlené zvyšování životní úrovně i těsnější vztahy mezi státy klíčovým bodem a úkolem vybudování společného trhu s volným pohybem (tzv. čtyři svobody) – osob, služeb, zboží kapitálu do 12-15 let vytvoření celní unie umožňující pohyb průmyslového zboží kompromis umožňující přijetí koncepce společného trhu všem členským zemím

Evropská integrace po 2. světové válce Historie evropské integrace jako základ pro pochopení společných a koordinovaných politik EU Evropská integrace po 2. světové válce výsledkem kongresu kompromis, který kombinoval nadnárodní rozměr sjednocení a ponechával rozhodování na mezivládně koncipované radě – vznik nové organizace 1949 - Rada Evropy založená v Londýně – přijaté mechanismy a pravomoci jednání byly přijatelné pro větší počet evr.zemí (význam Rady Evropy vzrostl opět v roce 1990 kdy se situovala do role asistenta rozvoje demokracie v nových postkomunistických státech) Velká Británie – svébytný postoj (za války návrh na francouzsko-britské společenství ale pouze s hlavním cílem bezpečnostním), přesto Churchil 1946 v projevu na univerzitě v Curychu řekl že cílem Evropy by mělo být znovuvytvoření evropské rodiny v také míře jak je to možné a vybudování institucionální struktury která jí umožní žít v míru bezpečí a svobodě - vybudovat spojené státy evropské (integrační snahy VB však sledovaly cíl otevření obchodních vztahů a nikoli vytvoření silného integračního seskupení, navíc VB byla od 18.století spíše navázána na USA, což válka jenom prohloubila)

Ekonomické faktory integračních tendencí Historie evropské integrace jako základ pro pochopení společných a koordinovaných politik EU Ekonomické faktory integračních tendencí podnětem ke vzniku evropské integrace byly zejména důvody ekonomické a tento zájem převládá stále - nyní jsou i další cíle (rozvoj slabých oblastí, kulturní spolupráce, policejní, bezpečnostní, soudní apod.) zahájení později úspěšného integračního procesu pod vlivem významných ekonomických faktorů – Marshallův plán (desítky mld. dolarů za pět let) Marshallův plán vyžadoval přesnou specifikaci evropských potřeb a vytvoření distribuční sítě ve formě mezinárodní organizace, která by pro USA znamenala dostatečnou záruku využití finanční i materiální pomoci (vznik OEEC) 1948 - vznik OEEC - postavena na mezivládním principu, jednomyslné hlasování, vznik OEEC ještě není možné považovat přímo za zahájení evropského integračního procesu, ale výrazně k pozdějším snahám přispělo (paralelně s OEEC ustaveny MMR, GATT, IBRD)