GPS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
7. ročník Pohyb Klid a pohyb tělesa Křivočarý a přímočarý pohyb Dráha
Advertisements

Dálkový průzkum Země Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Aplikace GNSS v IG Grečnár Jiří.
Vypracoval: Jakub Papež
Ochrana letišť Zákon 49/1997 o civilním letectví Pro výkon státní správy ve věcech civilního letectví je zřízen Úřad pro civilní letectví se sídlem v Praze.
Způsoby přesné družicové navigace
Orientujeme se na planetě Zemi
Jak funguje GPS VY_32_INOVACE_GPS_BU_02 Sada: GPS ve výuce
Vytyčení polohy - metodika, přesnost
Kruh, kružnice – povrch, objem, výpočty
Pohyb a jeho druhy Co je to pohyb? Co všechno lze nazvat pohybem?
GPS.
VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ
Elektromagnetické vlny
Jak můžeme popsat pohyb?
Satelitní navigační systémy a ionosféra.
Elektronické dálkoměry
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Registrační číslo projektu
Global Positioning Sytem
GPS – Global Positioning System
Jméno a příjmení: Marek Janoušek Téma: GPS Třída: 5.A
Rudolf Novák Jiří Čáha Petra Vančurová Michala Procházková.
servis v postřikové technice. NAVIGACE G lobal P ositioning S ystem.
Elektromagnetické záření 2. část
Ing. Jiří Fejfar, Ph.D. GNSS Globální navigační satelitní systémy.
Kartografie Zeměpisné souřadnice, GPS Typy kartografických zobrazení
PŘEDNÁŠKA 12 MRAR – Radiolokační a radionavigační systémy Jiří Šebesta Ústav radioelektroniky FEKT VUT v Brně
Navigační systém GPS GPS - Global Positioning System (úplný název je GPS Navstar) je satelitní navigační systém. Tento systém byl původně vybudovaný americkou.
Datová fúze satelitní navigace a kompasu
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Navigační systémy pro určení polohy na Zemi
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Navigační systémy pro určení polohy na Zemi
Tvorba mapy pro orientační běh s použitím GPS
Radioreleové spoje.
Satelitní systémy Mobilní systémy, PF, JČU. Telefonní (radiové) sítě Telefonní sítě Přepojování okruh Přenos hlasu Datové/IP sítě Přepojování paketů Přenos.
EKO/GISO – GPS. 2 The Global Positioning System (GPS) navigační systém pro určení polohy kdekoliv na zemském povrchu, bez ohledu na počasí a na dobu měření.
Pavel Středa 1.ME. -GPS je družicový navigační systém -Systém NAVSTAR GPS.
10. Vytyčování oblouků Vytyčování oblouků
ZÁKLADY NAVIGACE.
Pedagogická přednáška pro habilitační řízení
Princip určování polohy pomocí satelitu
ZÁKLADY GEOINFORMATIKY
Satelitní měření polohy
Globální polohovací systémy Global Position Systém (GPS)
E INSTEINOVA RELATIVITA Pavel Stránský 21. leden Ústav částicové a jaderné fyziky Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy.
GIS - geografické informační systémy Jednotlivé části GIS jsou zobrazeny ve vrstvách a z nich se skládá výsledná mapa. …je na počítačích založený informační.
HISTORIE NAVIGACE. Vývoj navigačních systémů ► rozvoj lodní dopravy – ekonomická nutnost  příbřežní plavby – navigace dle orientačních bodů  plavba.
GPS  Navigace nám slouží k orientaci na našich silnicích.
Navigační technologie Mgr. Miroslava Černá ZŠ Volgogradská 6B Ostrava-Zábřeh.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Navigační systémy Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení motorových vozidel.
Inf Sítě mobilních telefonů a GPS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Rychlost, měření rychlosti. Rychlost je charakteristika pohybu, která nám sděluje, jakým způsobem se mění polohu hmotného bodu vektorová fyzikální veličina.
F YZIKA Hustota látky Vypracoval: Lukáš Karlík. H MOTNOST RŮZNÝCH LÁTEK Co je těžší kilogram peří nebo kilogram železa? Jsou stejně těžké. Mají však stejný.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 10 TEMA: Mapy – zobrazení povrchu Země.
Trigonometrie v praxi, aneb Obrázek přejat z: outdoors.com.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Petr Tomek Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Měření rychlosti. Přemýšlej Značka: v(z angl. velocity) Jednotky: (metr za sekundu) nebo Rychlost.
Einsteinova relativita Pavel Stránský Program Černé díry a gravitační vlny Jakub Juryšek Původ hmoty a Higgsův boson Daniel Scheirich.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova
Navigační systémy + úkol na konci prezentace
Slovní úlohy o pohybu Pohyby proti sobě s časovým posunem.
Konstrukce trojúhelníku
Úvod do Globálních Navigačních Satelitních Systémů
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Technologie a řízení letecké dopravy: 1
Transkript prezentace:

GPS

GPS Global Positioning Systém[1], zkráceně GPS je vojenský globální družicový polohový systém provozovaný Ministerstvem obrany Spojených států amerických. S jeho pomocí je možno určit polohu a přesný čas kdekoliv na Zemi nebo nad Zemí s přesností do deseti metrů. Přesnost GPS lze s použitím dalších metod ještě zvýšit až na jednotky centimetrů. Část služeb tohoto systému s omezenou přesností je volně k dispozici i civilním uživatelům.

Princip činnosti Zjednodušeně lze družicové polohové systémy popsat jako družicový rádiový dálkoměrný systém[2]: Dálkoměrný systém je takový, kdy se poloha nějakého objektu určuje ze vzdáleností od bodů se známou polohou. Např. v krajině může určit svoji polohu pomocí mapy a dalekohledu, který umí změřit vzdálenost od pozorovaného objektu. Dalekohledem změříme vzdálenost ke dvěma význačným objektům, které jsou zároveň na mapě a kružítkem na mapě nakreslíme kolem každého objektu kružnici o změřeném poloměru. Naše poloha je v jednom z průsečíků obou kružnic (existují dvě řešení).

Princip činnosti Zjednodušeně lze družicové polohové systémy popsat jako družicový rádiový dálkoměrný systém[2]: Rádiový systém pro měření určitého parametru využívá rádiových vln. „Rádiový dálkoměrný“ systém k měření vzdálenosti využívá rádiových vln takto: Do bodu se známou polohou je umístěn vysílač, který vysílá rádiové vlny s časovými značkami. V bodě, jehož poloha se měří, umístíme přijímač, který porovnává časové značky se svými „hodinami“. Tím je možno změřit zpoždění, tj. jak dlouho trvalo rádiové vlně, než k přijímači dorazila. Protože se radiové vlny pohybují známou rychlostí, stačí pro výpočet požadované vzdálenosti vynásobit změřené zpoždění touto rychlostí.

Princip činnosti Zjednodušeně lze družicové polohové systémy popsat jako družicový rádiový dálkoměrný systém[2]: Družicový je systém označován proto, že body se známou polohou jsou družice obíhající Zemi. Proto musí být v jejich vysílání nejen časové značky, ale i parametry dráhy dané družice, z nichž lze polohu při odeslání zprávy vypočítat.

Civilní využití GPS Typickými profesemi a odvětvími civilních uživatelů jsou[1]: doprava (pozemní doprava, letectví, námořnictvo, kosmické lety) geologie a geofyzika geodézie a geografické informační systémy archeologie lesnictví a zemědělství turistika a zábava přesný čas (<10-6s) Foto: http://i.alz.cz/ImgW.ashx?fd=f10&cd=PP556c6 [3]

Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce Autor: Petr Machálek Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce Vzdělávací obor: Digitální technologie Ročník: 9. Období použití: 2. pololetí šk. roku Vytvořeno: 17. 4. 2012 Způsob použití: DUM lze použít s projektorem při výkladu nového učiva, žáci mají při výkladu k dispozici počítače k vyhledávání upřesňujících informací. Dále je DUM žáky využíván při domácí přípravě. Zdroje informací: [1] http://cs.wikipedia.org/wiki/GPS [2]http://cs.wikipedia.org/wiki/Glob%C3%A1ln%C3%AD_dru%C5%BEicov%C3%BD _polohov%C3%BD_syst%C3%A9m [3] http://i.alz.cz/ImgW.ashx?fd=f10&cd=PP556c6