Rozšiřování ES/EU JUDr. Mgr. Marek Hodulík 2013

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kandidátské země do EU Chorvatsko Turecko Makedonie Island.
Advertisements

Tato prezentace byla vytvořena
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_242_Členské státy EU AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
OSN OSN= organizace spojených národů
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
EVROPSKÁ UNIE Mapa Evropské unie po posledním rozšíření v roce 2007
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
Česká republika v Evropské unii
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_18.
Evropská unie.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
POLITICKÝ A EKONOMICKÝ VÝVOJ EVROPY
ZEMĚPIS 9. ROČNÍK MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
Historie, instituce, smlouvy
Evropská unie.
Historické milníky evropského práva
Mezinárodní obchod Ing. Jana Korytárová, Ph.D.. P9_Mezinarodni-obchod Mezinárodní obchod - směnné transakce uskutečňované přes hranice národních ekonomik.
Barbora Votavová, Vendula Šimanová
Eurocentrum - praktické zkušenosti a potenciál spolupráce
EU.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Základy společenských.
Politické faktory cestovního ruchu Geografie cestovního ruchu Aneta Králová Jana Kellerová.
Evropská unie Za předpokladu použití mapy Evropy a psacích potřeb.
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_012.
Najdi na slepé mapě Evropy státy podle zadání
Vývoj evropské integrace Ing. Michaela Šlégrová.  Myšlenka sjednocené Evropy – různé podoby v různých obdobích již od dob antického Řecka = možnost efektivnější.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Světová ekonomika OPF 1 SVĚTOVÁ EKONOMIKA 9. Světová ekonomika OPF 2 1) Charakteristika 2) Vývoj EU 3) Maastrichtská kriteria 4) Orgány EU 5) Rozpočet.
VY_32_INOVACE_08/3/7 Náměty pro výuku výchovy k občanství v 6. – 9. ročníku Historie EU Mgr. Luboš Horký Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
STÁTY EVROPSKÉ UNIE Zpracovaly: Jana Kroupová Kristýna Kocarová Kristýna Kocarová.
Vývoj Evropské integrace
DUM 6 VY_32_INOVACE_ a)Velká Británie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo b)Belgie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo.
EVROPSKá UNIE.
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
Jaké bude téma dnešní hodiny?
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Česká republika a Evropská unie. ČR na cestě do EU n Dohoda o obchodu průmyslovými výrobky mezi ČSSR a EHS n Kooperační dohoda mezi ČSFR.
Evropský integrační proces
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Mezinárodní regionální integrační seskupení v oblasti obchodu
Historický vývoj EU Petra Henychová.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
EVROPSKÁ UNIE.
Dějiny evropské integrace
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v EU – prameny ke studiu
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE přednáška Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 10,30 – 12,00.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Historie evropské ekonomické integrace.
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE 1. přednáška Ing. Martina Šudřichová
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. PRÁVO EVROPSKÉ UNIE Vývoj a organizační struktura Masarykova univerzita Brno 2016.
EU - Hlasování kvalifikovanou většinou Berger Erik
EVROPSKÁ UNIE OFICIÁLNÍ VZNIK EU 1993 Současná politická společnost má neustálou potřebu se sdružovat. Sdružení jako hlavní myšlenku má i Evropská.
Evropa - obyvatelstvo, EU Tercie Řešení úkol.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
EVROPA EVROPSKÁ UNIE VY_32_INOVACE_07-48 Ročník: VIII. ročník
Pakt stability a růstu EVSE Šárka Horáková.
zpracovaný v rámci projektu
Dějiny EU Mgr. Vladimír Velešík.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Evropské hospodářství
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Vznik Evropské unie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Rozšiřování ES/EU JUDr. Mgr. Marek Hodulík 2013 Zdroj: www.jialt.estranky.cz Rozšiřování ES/EU JUDr. Mgr. Marek Hodulík 2013

Obsah přednášky Vývoj léta padesátá 1. rozšíření 2. rozšíření ESUO, EHS 1. rozšíření 2. rozšíření 3. rozšíření 4. rozšíření 5. rozšíření 6.rozšíření 7. rozšíření

ESUO, EHS, Euroatom 23. červenec 1952 - Pařížská smlouva, založeno Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO). Zakládající členové: Francie Itálie Německo Belgie Nizozemsko Lucembursko

Počátek let 60tých EFTA 1960-1961 Zdroj: http://www.regjeringen.no/nb/sub/europaportalen/norge-og-eu/historikk.html?id=692066 Snaha o integraci VB – konference v Messině 1955, Spaakova zpráva 1956, založení EHS a Euroatom 1958 ALE pro VB (Clement Attlee) nepřijatelné podřízení nadnárodnímu subjektu, zejména v produkci uhlí, jež bylo pro VB významnou exportní komoditou U EHS problém VB s přijetím společného celního tarifu a společné zemědělské politiky 1.1.1960 podepsána Stockholmská konvence o vytvoření Evropského sdružení volného obchodu (EFTA) členové: Velká Británie, Dánsko, Norsko, Švédsko, Švýcarsko, Portugalsko a Rakousko cíl: volný obchod bez složitého systému společně řízených politik a společného celního tarifu

Šedesátá léta ALE Harold Macmillan, Charles de Gaulle 1961 přehodnocení zahr.politiky Velké Británie (Harold Macmillan) – pro vstup do EHS - 1961 žádost VB, Irska, Norsko a Dánska o vstup do EHS ALE Francie (Charles de Gaulle) nechce přijít o svou hegemonii – 1.1963 veto přijetí VB do EHS Chartles de Gaulle: „VB neevropská mocnost, ostrovní a námořní stát spojený obchodem, trhy a dodávkami s nejrůznějšími a často velmi vzdálenými zeměmi. Jen nepatrná část z jejích průmyslových a obchodních aktivit je zemědělská. Její tradice, zvyky, povaha a zájmy se odlišují od ostatních států kontinentu“ Fiala, P., Pitrová, M. (eds.) – Rozšiřování ES/EU, str. 29-30 Pozn.: zmíněné veto se nevztahovalo na ostatní tři žadatele o vstup do EHS (tj. Dánsko, Norsko a Irsko) – ti ale kvůli své závislosti na VB svoji žádost stáhli Zdroj: telegraph.co.uk

Šedesátá léta Harold Wilson (VB), Georges Pompidou (Fr) 1966 – druhá žádost Velké Británie o vstup (labourista Harold Wilson) (připojení Ir,Dán,Nor) 1967 - Ch. de Gaulle podruhé vyslovil své „Le Grand Non“ = veta Francie Důvod: špatné britské ekonomické situace, po přijeti acquis by se platební bilance VB zhroutila pod vysokými cly na dovoz potravin – nutnost zvýšit ceny potravin – zhroucení zemědělského systému v EHS 1968 vlna levicových nepokojů ve Francii – volby – drtivý úspěch de Gaulla 1970 neúspěch v domácích reformách, demise, záhy na to de Gaulle umírá, moci ve Francii se ujímá Georges Pompidou Zdroj: aktulane.centrum.cz, denik.cz, telegraph.co.uk 1970

Sedmdesátá léta Edward Heathe 30. června 1970 – zahájení přístupových jednání s VB (konzervativec Edward Heathe) , Irskem, Dánskem a Norskem Problematické oblasti: zemědělská politika, celní politiky vůči nečlenským zemím, výše příspěvku VB do společného rozpočtu – 5ti leté přechodné období 1972 – nově problematika společné politiky rybolovu - předpokládala právo přístupu k teritoriálním vodám všech členských států, což VB odmítla – kompromis 10leté přechodné období Zdroj: telegraph.co.uk

1973 – první rozšíření 1. 1. 1973 přistupují k Evropskému společenství následující země: Velká Británie Irsko Dánsko Referenda související s první vlnou rozšíření ES Zdroj: Fiala, P., Pitrová, M. (eds.) – Rozšiřování ES/EU, str. 54 Stát Datum Předmět referenda Účast Pro Proti Francie 23. dubna 1972 Rozšíření ES o Velkou Británii, Irsko, Dánsko a Norsko 61 % 68 % 32 % Irsko 10. května 1972 Vstup do ES 70 % 83 % 17 % Norsko 25. září 1972 78 % 47 % 53 % Dánsko 2. října 1972 90 % 63 % 37 % Velká Británie 5. června 1975 Setrvání v ES 65 % 67 % 33 % Zdroj: wikipedie.cz

1981 – druhé tzv. „jižní“ rozšíření Motivace: posílení bezpečnostní situace ve Středomoří příznivcem rychlého vstupu Francie, VB a Ně viděly jako problematické vztahy s Tureckem, Itálie zase oblast společné zemědělské politiky V rámci jednání o vstupu dohodnuto: pětileté přechodné období pro zavedení celní unie sedmileté přechodné období pro dovoz rajčat a broskví do zemí ES sedmileté přechodné období volného pohybu pracovních sil 28.5.1979 podpis Athénské dohody o vstupu Řecka do ES 1. 1. 1981 přistoupení Řecka k ES Zdroj: wikipedie.cz

Třetí rozšíření - 1986 Španělsko Francisco Franco 11. 1975 smrt Franca 2.1962 žádost o uzavření asociační dohody 1967 zahájení vyjednávání 1970 asociační dohoda (pomalý postup zapříčiněn nedemokratickým charakterem režimu Francisca Franca, 1975 uplně zastaven poté, co bylo ve Španělsku odsouzeno a popraveno pět baskitských separatistů) 11. 1975 smrt Franca 28.7. 1977 (vláda Adolfa Suaréze) - formální žádost o přistoupení k ES velkou překážkou zaostalost španělského hospodářství a neexistence ekonomických kontaktů s ES 5. 2. 1979 – zahájení negociací 1985 uzavření jednání 1.1.1986 vstup do ES Zdroj: dietrolequinteonline.it

Třetí rozšíření - 1986 Portugalsko Mario Soares 1974 – Karafiátová revoluce - přechod k demokracii 1976 nástup demokratické vlády Maria Soarese 28.3.1977 formální žádost o členství v ES 17. 10. 1978 oficiální zahájení jednání Problém hospodářství - v době podání žádosti tvořil portugalský HDP pouhé jedno procento produktu ES, přičemž z jedné třetiny se na něm podílel primární sektor 1.1.1986 členem ES Zdroj:. www.nndb.com

Třetí rozšíření - 1986 1.1.1986 vstup Portugalska a Španělska do ES Zdroj: wikipedie.cz

90-tá léta 3. 10. 1990 - sjednocení východního a západního Německa - demografické a geografické rozšíření jedné ze zakládajících zemí ES Zdroj: petulina.webzdarma.cz

Čtvrté rozšíření – tzv. „severní“ 1995 V rámci severní vlny rozšíření se měly členskými státy EU stát Švédsko, Finsko, Rakousko a Norsko o vstupu uvažovalo také Švýcarsko - ale 12.1992 stažení žádosti po odmítnutí vstupu do Evropského hospodářského prostoru (EHP) v referendu rychlé začlenění – integrace po pádu železné opony 1992 – summit v Edinburghu – rozhodnutí Evropské rady o zahájení vyjednávání (zahájeno 1993) Problematické body: zemědělská politika v rámci tzv. arktické zóny distribuce alkoholu v důsledku státního monopolu jeho prodeje ve skandinávských zemích zachování či upravení statutu neutrality problém kamionové dopravy v Rakousku 24. 6. 1994 - summit EU na Korfu – podpis dohody o přistoupení 28.11.1994 – Norsko referendum – 47,8 : 52,2 => odmítnutí členství

Čtvrté rozšíření – tzv. „severní“ 1995 1.1.1995 vstup Rakouska, Švédska a Finska do ES Zdroj: wikipedie.cz

Páté tzv.“východní rozšíření“ 2004 1989-1990 pád totalitních režimů ve střední a východní Evropě – snaha o integraci k západu – platformou ES 1993 přijetí Kodaňských kritérií - rámcové podmínky, které musí uchazeči o členství splnit, aby se mohli stát členy EU - problém ekonomická transformace a změna legislativy => 1995 vydána Bílá kniha o přistoupení k vnitřnímu Komise 1997 žádosti 10 kandidátských zemí 1997 Evropská rada zahájila rozhovory s první vlnou zemí, které byly nejlépe připraveny na členství v EU - ČR, Estonskem, Maďarskem, Polskem, Slovinskem a Kyprem 3.1998 zahájení přístupových jednání 2000 skupina zemí vyjednávajích o přistoupení rozšířila na dvanáct - o Slovensko, Lotyšsko, Litvu, Buharsko, Rumunsko a Maltu 12.2002 ČR, Estonsko, Kypr, Maďarsko, Malta, Lotyšsko, Litva, Polsko, Slovensko a Slovinsko uzavřeli jednání 4.2003 – podepsání smlouvy v Aténách 5. 2004 vstup ČR, Estonska, Kypru, Maďarska, Malty, Lotyšska, Litvy, Polska, Slovenska a Slovinska do EU

Páté tzv.“východní rozšíření“ 2004 1. 5. 2004 vstup ČR, Estonska, Kypru, Maďarska, Malty, Lotyšska, Litvy, Polska, Slovenska a Slovinska do EU Zdroj: wikipedie.cz

Šesté rozšíření - 2007 1.1.2007 - vstup Bulharska a Rumunska do EU Zdroj: wikipedie.cz

Sedmé rozšíření 12.2012 podepsání přítupové smlouvy 1.7.2013 vstup Chorvatska do EU – dosavadní završení integračního procesu EU má nyní 28 členů Zdroj: wikipedie.cz

Literatura FIALA, P., PITROVÁ, M. (eds.) Rozšiřování ES/EU - třetí vydání Brno Mezinárodní politologický ústav, 2003

Literatura FIALA, P., PITROVÁ, M. Evropská unie. Vyd. 2., Brno, Centrum pro studium demokracie a kultury, 2009 803 s. ISBN 9788073251802.

NASTUDOVAT PROBLEMATIKU PŘISTOUPENÍ TURECKA DĚKUJI ZA POZORNOST! DOMÁCÍ ÚKOL NASTUDOVAT PROBLEMATIKU PŘISTOUPENÍ TURECKA