Terorismus.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život na venkově.
Advertisements

Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Mezinárodní integrace
HLAVNÍ OHNISKA NAPĚTÍ VE SVĚTĚ
Izrael židovsko – arabský konflikt
OBRANA A BEZPEČNOST ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
TERORISMUS.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Vznik státu Izrael.
Vývoj politické mapy světa
Institut ochrany obyvatelstva
Arabsko – izraelský konflikt 1. část
Západní Evropa.
Afghánistán a Irák – ústavní systémy
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
Klíčovým faktorem je vyvolávání strachu a paniky a upoutání pozornosti za pomoci násilí.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_414.
Ohniska neklidu v současném světě
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
Globalizace Konflikty 20. století
Úvod do rozvojových studií
PhDr. Jana Žáková. Zemědělská aristokracie zvětšovala své pozemkové vlastnictví Utlačovala drobné rolníky a násilím je nutila k prodeji polí Přelidnění.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Téma hodiny: Západní Evropa
Al-Džumhuríja al-Irákíja
Jižní Evropa.
Cestovní ruch Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Pover -poit t.č.2 Jaro JE TADY. Bin Ládin je na fotografiích znetvořený, USA se je bojí zveřejnit Ve Spojených státech i mezi politiky sílí volání po.
 U Středozemní ho moře  Jihozápad – Egypt  Jih, východ a sever – Izrael  Rozloha 362 km 2.
TERORISMUS ( na území Evropy )
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Izrael (Izraelský stát )
Globální problémy světa – terorismus
Nováčková Kateřina, Nováčková Dominika C2A
Hillary Clinton současná 67. ministryně zahraničních věcí Spojených států amerických.
Suezská krize Jan Wolf, Ov/Vv, IV. r..
EU a terorismus Terorismus ve státech EU Dříve poměrně běžný jev v západní Evropě – Frakce rudé armády, Rudé brigády, ETA, IRA, korsičtí separatisté.
Kouřimská, Hríbiková, Havlovicová, Matějková
Terorismus Petr Machala.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Bc. Weberová Kristýna, PALESTINSKÁ SAMOSPRÁVASTÁT IZRAEL  Hlavní město: vedení Palestinské samosprávy sídlí v Ramalláhu (arab. Rám Alláh),
LIBYE Vypracoval: Petr Svojanovský.
Nejmocnější státy Evropy
Španělsko – Barcelona Pekárková Jana,Drobilič Vítek 27.prosinec A.
Nietzsche + Terorismus
ŠRÍ LANKA. Základní Info Počet Obyvatel : (2005) Rozloha : km2 Hustota : 306 obyv./km2 Jazyky : Sinhálština (úřední), Tamilština Hlavní.
Politický extremismus a terorismus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
 Terorismus je hrubé zastrašování politických odpůrců hrozbou síly a užití různých forem násilí. Vedle individuálního terorismu existuje terorismus.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-10 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
Terorismus. Co je to terorismus? Útočný čin nebo jeho hrozba k dosažení politických cílů Hlavní rysy terorismu: Strach Panika Upoutání pozornosti.
Geopolitika a geostrategie Úvod do kurzu Definice pojmů apod.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_CLOVEK_A_SVET_NABOZENSKY_EXTREMISMUS_19 Název školyStřední škola služeb,
Mezi hlavní globální problémy dneška patří: 1) Populační exploze a hrozba hladu 2) Znečišťování životního prostředí 3) Terorismus.
Terorismus Mgr. Richard Stojar, Ph.D.
První arabsko-izraelská válka
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Zeměpis – 8.ročník VY_32_INOVACE_
Stát Definice, funkce, typy.
EU a terorismus Listopad 2014.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Ohniska konfliktů TÉMATICKÝ CELEK: Společenské.
EU a terorismus
TERORISMUS.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Terorismus.
TERORISMUS.
Technologie a řízení letecké dopravy: 1
Konflikty ve světě Význam ozbrojených sil Příčiny a důsledky konfliktů
TOP 10 největších letišť v Evropě podle počtu odbavených cestujících
Transkript prezentace:

Terorismus

Definice Terorismus je nezákonné použití síly a násilí, se záměrem zastrašit vládu, civilní obyvatel- stvo, či jeho určitou skupinu a tím dosáhnout politických nebo společenských cílů.

Znaky Zpravidla předem promyšlená a plánovaná činnost Útoky jsou zaměřené na civilní obyvatelstvo a civilní cíle Aktéři své úkoly chápou jako poslání, které má přispět k naplnění jejich cíle

Metody Atentáty Bombové útoky Únosy osob Únosy dopravních prostředků (letadel)

Mezinárodní terorismus Své akce přenáší mimo hranice území, které je předmětem zájmu Je prováděn skupinami, které koordinují svou činnost na mezinárodní úrovni Teroristé vyhledávají velkou publicitu nejen ve státě svého působení, ale pokud možno po celém světě

Teroristické organizace Hisballáh Nepřítel – Izrael a jeho spojenci Akce – bombové i sebevražedné útoky na izraelské a americké, vojenské i civilní cíle, např. 1994 útok na židovské kulturní centrum v Buenos Aires – 95 mrtvých

Hámas Nepřítel – Izrael, snaha o vytvoření palestinského státu Akce – bombové a sebevražedné útoky, např. 2007-2008 raketové útoky na Izrael

Důsledky bombových útoků

Al-Káida Nepřítel – USA a státy s nimi spolupracující, snaha o šíření islámu Akce – 2001 – útok na USA – 3000 mrtvých 2003 bombové útoky v Istanbulu – 57 2005 bombové útoky v Londýně - 52

11.9.2001 New York

Pád světového obchodního centra

7.7.2005 metro Londýn

Usáma bin Ládin Zakladatel nejznámější organizace Al-Káida Nejhledanější světový terorista Účast na přípravě útoků na Světové obchodní centrum v NY Zabit 2.5. 2011 týmem zvláštních amerických sil, tělo vhozeno do moře, aby se nestalo poutním místem islámských radikálů

Usáma bin Ládin - 10.3.1957-2.5.2011

Organizace v Evropě ETA Nepřítel – Španělsko a Francie – snaha o vytvoření nezávislého baskického státu Akce – 1987 bombový útok v Barceloně – 21 2000 bomby v autě v Madridu - 9 2004 bomby ve vlaku v Madridu - 191

2004 Madrid

IRA Nepřítel – Velká Británie – nezávislost Irska a Sev.Irska na Velké Británii Akce – řad bombových útoků a vražd britských činitelů

Obrana před terorismem Kvalitnější výměna zpravodajských informací Zabránit falšování cestovních dokladů Zkvalitnit ochranu dopravních systémů Zabránit v přístupu ke zbraním Zabránit financování terorismu ve státech G8 Neustupovat požadavkům, neplatit výkupné

Zdroje obrázků http://www.google.cz/imghp?hl=cs&tab=wi Autor prezentace: Mgr.Vlasta Bártová