Vývoj a výsledky EMS Kroky k vytvoření HMU Michal Částek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kam kráčí eurozóna Trutnov,
Advertisements

Euro-krize a cesty ven Jan Bureš, Hlavní ekonom Era Poštovní Spořitelny.
Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
Možné scénáře pohybu koruny v ERM II Viktor Kotlán obor měnové politiky ČNB Smilovice,
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Středoškolská odborná činnost 2008/2009 EURO: politický či ekonomický projekt? Číslo oboru: 13 Název oboru: Ekonomika a řízení Autor: Monika Jabůrková.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Přijetí eura v Estonsku I.Břicháčková. Historie ► Estonsko je 1. zemí bývalého SSSR, které přijalo euro - k ► Během krátké doby podruhé vyměnili.
REÁLNÁ A NOMINÁLNÍ KONVERGENCE - NĚKOLIK POZNATKŮ Petr Čermák Smilovice 23. května 2006 Seminář Ministerstva financí.
Měnová unie : definice  Nezrušitelně fixované měn. kurzy  Vzájemná plná směnitelnost  Úplná liberalizace pohybu kapitálu  Společná měna.
1 VŠFS - KS ZS 2006/07 mezinárodní ekonomická integrace Dodatky k měnové unii
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Měnové kurzy devizového trhu a jejich vliv na podnikatelské prostředí Zlínského kraje Vývoj trhu Ing. Pavel Kochta
SVĚTOVÁ EKONOMIKA 7 Světová ekonomika SU OPF.
Ceny nemovitostí a euro Pavel Kohout. Důsledky zavedení eura na peněžní zásobu Euro znamená ztrátu kontroly nad peněžní zásobou V malé otevřené ekonomice.
1 Analýzy stupně ekonomické sladěnosti České republiky s eurozónou Tomáš Holub Seminář MF ČR Smilovice, 6. prosince 2005.
Ekonomika a ekonomie Evropské unie Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Fáze ekonomické integrace EU Hospodářská a měnová unie
Konvergenční kritéria
Vývoj měnové integrace v Evropě a její možná budoucnost Petr Zahradník EU Office ČS,
EVSE 2013 Šárka Horáková. Historie jednotné měny Kolaps Bretton-Woodského systému (1971),nadále však potřeba fixace směnných kursů Evropský měnový systém.
Evropská Integrace Aneb jak to vše začalo
3. Kurzové systémy a platební bilance
1 VŠFS – KS MEI Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou.
1 Vývoj pojetí měnové unie po 2. sv. válce VŠFS –kombinované magisterské studium
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Konvergenční kritéria Evropská hospodářská a měnová unie.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
Role ECB a nový mix hospodářské politiky v Eurozóně Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D. Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe reg. č. CZ.1.07/2.2.00/
1 Vývoj pojetí měnové unie po 2. sv. válce Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS KS ZS 2006/
Vytvoření velkého vnitřního trhu a počátky Evropské hospodářské a měnové unie Dějiny EU Marian Kebísek.
1 VŠFS – prezen č ní studium LS 2004/05 Proces vzniku EU P ř ednáška
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE 3. přednáška Ing. Martina Šudřichová
Monetární (měnová) politika
Seminář v rámci projektu GA ČR 402/06/1370 Zapojení koruny do ERM II, OCA a reálná konvergence Vysoká škola finanční a správní Doc. Ing. Mojmír.
Hospodářská politika Téma 3 Měnová politika v eurozóně.
1 VŠFS – KS – LS 2005/06 mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
Úvod do evropských studií
1 VŠFS – KS – LS 2006/07 Mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
SPOLEČNÁ MĚNA EURO (EUR, €). ČR a €
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Měnový kurz.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Fáze ekonomické integrace
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
Historický vývoj a institucionální zabezpečení HMU BIVŠ – M103HOP.
1 5. Konvergenční kritéria 1.EMU a její stádia. ECB, její měnová politika a inflační cíl 2.Německá marka a měnová politika Německé spolkové banky: vzor.
 Vznik Hospodářské a měnové unie  Etapy HMU  Instituce měnové unie  Kroky, jež musí být učiněny k přijetí eura v ČR  Výhody a nevýhody přijetí eura.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY.
Devizové intervence Národní hospodářství. Základní pojmy I měnová politika → cenová stabilita měnověpolitické režimy – cílování inflace – cílování měnového.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
Společná měnová politika RNDr. Oldřich Hájek. Společná měnová politika Období po druhé světové válce Evropská platební unie Marshallův plán Vzájemný směný.
Devizové intervence Měnové právo.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Jednotná měnová politika
EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE Ing. Martina Šudřichová
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-1)
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Fáze ekonomické integrace
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-2)
Evropské hospodářství
Výkyvy světového trhu v časové ose
Transkript prezentace:

Vývoj a výsledky EMS Kroky k vytvoření HMU Michal Částek

Hodnocení EMS EMS - zásadní přelom v měnových otázkách - zaváděl povinnost intervenovat na podporu stability evropských měn - byl zde zaveden úvěrový mechanismus EMS - představuje kompromisní projekt - skloubení postoje SRN, Francie a Itálie - projekt EMS chápaly jakou součást své protiinflační politiky Postupně docházelo ke stabilizaci evropských směnných kurzů kurzové fluktuace o polovinu nižší než v 70. Letech. V období fluktuace ještě o polovinu nižší. EMS - považován za důležitý politický projekt - nástroj, který rozvíjel princip vnitřní solidarity - zejména díky povinnému intervenčnímu mechanismu a díky složení devizových rezerv u EMCF. Schmidt a d ´Estaing považovali EMS za důležitou politickou konstrukci...

Hodnocení EMS EMS fungoval v letech Několik možných přístupů k rozdělení tohoto období vytváření měnové stability v ES - kolísání ECU v rámci mez. fin. trhů 2) konsolidace měnových vztahů 3) vysoká stabilita směnných kurzů 4) konec roku fáze je hodnocena jako objevení nové vlny euroskepticismu a krize EMS - částečně pozitivní projekt - příprava zemí na přijetí projektu HMU Země ES byly však silně svázány s DEM, která byla jádrem ECU - žádná země, ačkoliv měla formálně možnost, nemohl svoji měnu bez souhlasu Německa devalvovat. (Kurzer 1993)

Skupiny zemí v rámci EMS Účastníci EMS jsou rozdělováni do několika skupin zemí: 1) SRN, Fr, Benelux, Dán, Irsko - členové s vysokým stupněm konvergence 2) Port, It, ŠP, VB - země využívající širší rozpětí fluktuace a s vyšší inflací 3) samostatná skupina Řecko - nebylo schopné udržet se v EMS - nedostatečná konvergence ekonomiky.

Krize EMS Existence EMS - provázena vstupováním a vystupováním některých měn ze systému. Obtížné období série spekulativních útoků a následně devalvací několika evropských měn. EMS prožil krizi od září 1992 do srpna ukončena rozšířením fluktuačního pásma. Krize - byla spuštěna kombinací ekonomických a politických faktorů. Politické - Dánové odmítli 2. června 1992 Smlouvu o EU, těsný výsledek referenda ve Francii, nejistota v Británii - schvaloval parlament. Ekonomické: recese americké ekonomiky - vedla k poklesu úrokových sazeb - podpora investic.

Ekonomické příčiny krize EMS Ekonomické příčiny krize: Na druhé straně - SRN po sjednocení - vysoká poptávka - tlak Bundesbanky na zvýšení úrokových sazeb (aby se zamezilo růstu inflace)…vysoký úrokový diferenciál mezi USA a SRN - vedl k nákupu markových rezerv - vysoká poptávka po DEM - zhodnotila kurz DEM vůči USD - tím zhodnotila kurz DEM vůči ostatním ZE měnám - situace byla neudržitelná. V první fázi devalvovaly italská lira, britská libra a španělská peseta…následovaly další devalvace (PTE, IEP, FRF, DKK).

Krize EMS - rozšíření pásma Snaha o udržení pásma byla spojena s vysokými ztrátami CB - jak chtěli udržet své měny ve fluktuačním pásmu prostřednictvím svých intervencí. Ostatní země byly nuceny zvýšit výrazně úrokové sazby či provést devalvaci. K devalvaci měny donuceno ŠP, Port, Irsko. Krize vyvrcholila 2. srpna díky tlakům rozšířeno fluktuační pásmo na +-15 %.úzké rozpětí nadále udržoval NLG a DEM a také DKK. (Vývoj vystupování z EMS - s Fiala, Pítrová). Rozšíření fluktuačního pásma - mělo zajistit prostor pro přijetí rozhodnutí, zda je lepší intervenovat ve prospěch nestabilních měn - nebo zda je výhodnější přistoupit k úpravě parit směnných kurzů. Rozšíření pásma - otevřelo diskusi o skutečné funkčnosti EMS - nebyl schopen vzniklé situaci zabránit - země ale většinou nevyužily rozšířeného pásma - blíže centrálním paritám.

Teoretická rizika EMS EMS je považován za neúplnou měnovou unii - není zde centrálně určována měnová politika a politika devizových kurzů. Systém fixních měn. Kurzů - co do činění s důvěryhodností a se závazkem…závazek slibu do budoucnosti Křehkost fixních kurzů - přestanou odpovídat zájmům domácí politiky, je nejjednodušším řešením z tohoto vystoupit - není pro ně klíčovým ukazatelem udržet svůj kurz v rámci daného fluktuačního pásma Důležité pro systém fixních kurzů - zda je symetrický, kdy budou státy spolupracovat a asymetrický: kde budou následovat měnovou politiku jiného státu - Případ EMS - a Německa (silná pozice v rámci ECU). Spor o vedení měnové politiky - Německo - antiinflační politika vedla k posilování - revalvaci DEM - tlak na ostatní měny. - současný problém eurozóny - následují politiku ECB - antiinflační politika - posilování vůči USD. V neposlední řadě - rostoucí mobilita kapitálu -vyvolává vyšší spekulativní tlaky na měny - zvyšuje náklady na obranu fixního kurzu.