KIV/PRO Cvičení 3 6. 10. 2014. Přátelské mince Mějme nově založený stát – Je potřeba vydat vlastní měnu – Uvažujme pouze mince, bankovky zanedbáme Vstup:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Grafové algoritmy.
Advertisements

NEJKRATŠÍ CESTY MEZI VŠEMI UZLY
Dopravní úloha Literatura Kosková I.: Distribuční úlohy I.
Stavový prostor. • Existují úlohy, pro které není k dispozici univerzální algoritmus řešení • různé hry • problém batohu, problém obchodního cestujícího.
Zajímavé aplikace teorie grafů
Rekonstrukce povrchu objektů z řezů Obhajoba rigorózní práce 25. června 2003 Radek Sviták
POZNÁMKY ve formátu PDF
Diskrétní matematika Opakování - příklady.
Aplikace teorie grafů Základní pojmy teorie grafů
Medians and Order Statistics Nechť A je množina obsahující n různých prvků: Definice: Statistika i-tého řádu je i-tý nejmenší prvek, tj., minimum = statistika.
1.
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 7/14.
Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673 Projekt CZ.1.07/1.5.00/ EU peníze pro Obchodní akademii Náchod Číslo – název šablony klíčové aktivityIII/2.
KIV/PRO Cvičení Nalezení maxima Nalezněte (co nejefektivněji) maximum v následující posloupnosti: – 2; 12; 8; 39; 9; 4; 3; 20; 28; 19;
REDUKCE DAT Díváme-li se na soubory jako na text, pak je tento text redundantní. Redundance vyplývá z:  některé fráze nebo slova se opakují  existuje.
Zlomky Autor: Marek Ovčačík.
Zlomky Smíšená čísla.
MODEL DVOJBRANU - ADMITANČNÍ PARAMETRY
Je dán dvojbran, jehož model máme sestavit. Předpokládejme, že ve zvoleném klidovém pracovním bodě P 0 =[U 1p ; I 1p ; U 2p ; I 2p ] jsou známy jeho diferenciální.
Máme devět mincí, které jsou k nerozeznání. Víme však, že jedna z nich je falešná a že je lehčí než ostatní. Umíte ji určit pomocí rovnoramenných vah jen.
KIV/PRO Cvičení
KIV/PRO Cvičení Tiskárna Pěnezokazi mají tiskárnu (kopírku) na peníze – co vložím na vstup, dostanu na výstupu 2x Poté přidám jednu novou.
KIV/PRO Cvičení Otrávené fazole Mějme pytlíků fazolí – V každém je 1717 – fazolí – Jeden pytlík obsahuje otrávené fazole.
KIV/PRO. Taktika Máme hřiště čtvercového tvaru – Rozdělené na 8x8 polí, každé pole ohodnocené – Bude v něm hrát 8 hráčů – Hráči musí dobře vidět na všechny.
KIV/PRO Cvičení Částečný součet v posloupnosti Najděte maximální částečný součet v posloupnosti Vstup: – Reálná čísla Výstup: – Maximální.
CW – 05 TEORIE ROZHODOVACÍCH PROCESŮ
KIV/PRO Cvičení N nejvyšších hodnot Mějme 2D čtvercové pole [1,..., n][1,..., n] – n 2 vzájemně různých kladných celých čísel Zkonstruujte.
Použití dotazu jako zdroje dat pro pohled Iva Kraicigerová, 4Y2.
KIV/PRO Cvičení Prvočísla Vyberte si (přirozené) číslo od 500 do 1000 Vyberte si 10 (přirozených) čísel od 2 do 100 Číslo vybrané z prvního.
minimalizace kombinační logické funkce Karnaughovou mapou
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
P-těžké, np-těžké a np-úplné problémy
KIV/PRO Cvičení Nejkratší cesta Vstup – N měst – Mezi některými dvojicemi měst vedou obousměrné silnice, zadány délky cest Výstup – Nejkratší.
Dělení zlomků.
2.
Řešení úloh v testech Scio z matematiky zadaných ve školním roce 2012/2013 pro 6. ročník (13. – 18. úloha) III. označení digitálního učebního materiálu:
Simplexová metoda pro známé počáteční řešení úlohy LP
Lineární programování - charakteristika krajních bodů
Kanonické indexování vrcholů molekulového grafu Molekulový graf: G = (V, E, L, ,  ) Indexování vrcholů molekulového grafu G: bijekce  : V  I I je indexová.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Sylabus V rámci PNV budeme řešit konkrétní úlohy a to z následujících oblastí: Nelineární úlohy Řešení nelineárních rovnic Numerická integrace Lineární.
Vstup: Úplný graf G=(V,E), ohodnocení hran d:E → R + Výstup: Nejkratší Hamiltonovská cesta HC v grafu G Najdi minimální kostru K grafu G Pokud K neobsahuje.
Planarita a toky v sítích
Vyhledávání vzorů (template matching)
Doc. Josef Kolář (ČVUT)Prohledávání grafůGRA, LS 2010/11, Lekce 4 1 / 15Doc. Josef Kolář (ČVUT)NP-úplné problémyGRA, LS 2012/13, Lekce 13 1 / 14 NP-ÚPLNÉ.
Voroného (Voronoi) diagramy
ŠKOLA:Městská střední odborná škola, Klobouky u Brna, nám. Míru 6, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Peníze do.
Hledání cyklů Komunikační sítě Elektrické obvody Odběr surovin a výrobků v průmyslové výrobě Logistika Chemie ….
Problém obchodního cestujícího Zpracoval Ing. Jan Weiser.
ČÍSLO PROJEKTU ŠKOLY CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO A NÁZEV ŠABLONY POWERPOINT KLÍČOVÉ AKTIVITY III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PRÁCE.
PRAKTICKÉ CVIČENÍ U pokladny. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Složitost algoritmu Vybrané problémy: Při analýze složitosti jednotlivých algoritmů často narazíme na problém, jakým způsobem vzít v úvahu velikost vstupu.
Množina bodů dané vlastnosti
Zlomky Porovnávání zlomků..
Znázornění dopravní sítě grafem a kostra grafu Předmět: Teorie dopravy - cvičení Ing. František Lachnit, Ph.D.
PERMUTACE BEZ OPAKOVÁNÍ
Operační výzkum Lineární programování Dopravní úloha nevyrovnaná.
Maximální propustnost rovinné dopravní sítě
MINIMÁLNÍ KOSTRA V GRAFU
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Skládání a rozkládání sil
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Běžné reprezentace grafu
AUTOR: Mgr. Jana Pulcová NÁZEV: VY_42_INOVACE_02_ČÍSLO A PROMĚNNÁ_26
Množina bodů dané vlastnosti
Toky v sítích.
Název projektu: Moderní výuka s využitím ICT
Množina bodů dané vlastnosti
Induktivní statistika
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
Transkript prezentace:

KIV/PRO Cvičení

Přátelské mince Mějme nově založený stát – Je potřeba vydat vlastní měnu – Uvažujme pouze mince, bankovky zanedbáme Vstup: – Suma peněz, které chceme pustit do oběhu – Nominální hodnoty mincí – Uvažujme rozumnou vládu – z mincí v daných hodnotách požadovanou sumu sestavit lze. Výstup: – Jaký nejmenší počet mincí je potřeba?

Přátelské mince – alternativa Vstup – Peněženka s určitou množinou mincí M p – Cílová suma Výstup – Množina M m M p, obsahující nejmenší počet mincí takových, že jejich součet je roven cílové sumě

Zlodějův batoh Zloděj dostane hlad a tak se vydá do pekařství s úmyslem co nejlépe si nakrást... – Má batoh s předem danou nosností v kg – Na pultech se nachází různé krabice pečiva – O každé krabici víme, kolik kusů pečiva obsahuje, kolik váží a jaká je její cena – Zloděj může brát krabice buď celé, nebo z nich vzít jen nějakou část obsahu (může pečivo i dělit – např. ukrást půl rohlíku)

Zlodějův batoh Příklad: – Batoh o nosnosti 10 kg – Zboží v pekárně (c k, w k... cena, váha k-té krabice): – Jaké zboží si zloděj odnese, aby jeho činnost byla co možná nejefektivnější? k12345 ckck wkwk 76554

Egyptské zlomky Každý zlomek lze vyjádřit jako sumu různých zlomků s jedničkou v čitateli – Např.: – Jak vytvořit egyptskou reprezentaci daného zlomku?

Volební obvody Vstup: – Přirozené číslo N – Mapa ohodnocených oblastí Sousednost, velikost populace Výstup: – Rozdělení mapy na N volebních obvodů – Obvody musí mít co nejpodobnější celkový počet obyvatel

Volební obvody

Union-Find Problem Nejprve krátké připomenutí MST Kruskalův algoritmus – Máme graf (n uzlů, e hran) – Seřadíme hrany podle hodnocení (e log e) – V každém kroku přidáme nejkratší hranu, pokud by tím nevznikla kružnice v konstruovaném MST (n 2 ) – Celková složitost O(n 2 + e log e) – U řídkých grafů běžně O(n 2 ) Lze to vyřešit nějak lépe?

Union-Find Problem Tři dílčí podproblémy – Make-set... Vytvoří novou množinu – Union... Spojí dvě existující množiny do jedné – Find... Nalezne množinu obsahující daný prvek Cílem je zjevně snížení složitosti těchto podproblémů.

Hlediště Máme hlediště obdélníkového tvaru – Jeden vchod, jehož pozici známe – Obsazená a neobsazená sedadla – Již sedící diváci se při příchodu nového diváka nezvedají -> nemožno projít skrz – Pohyb v hledišti možný pouze ve směru os x, y Úkol: – Kolik dalších diváků se vejde do daného hlediště?

Hlediště Příklad – Hlediště 10x10 – Vchod na pozici [2, 2] – Šedé pozice obsazeny Odpověď? – Do hlediště se vejde ještě 64 diváků.