Standard Eurobarometer 72 / Podzim 2009 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 72 VEŘEJNÉ MÍNĚNÍ V EVROPSKÉ UNII Podzim 2009 ZVEŘEJNĚNÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

Hlediska hodnocení při výzkumech veřejného mínění  A) Podle oblastí (stav/očekávání)  Životní prostředí  Školství  Životní úroveň  Zdravotnictví 
PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
CO JE TO SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE?
Kam kráčí eurozóna Trutnov,
Extrémy Čech a Slovenska v EU
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Počet žáků ve třídě Marcela Matějková Dagmar Šetková Martina Říhová
Milan Šmíd - Tisková konference UPC UPC European Television Survey české detaily Co ještě ukázal panevropský televizní průzkum UPC?
Evropa na rozcestí Milena Vicenová ČZU Praha,1. listopad 2013.
Letní olympijské hry Názory obyvatel ČR a hl. m. Prahy
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
Komunikace o evropských fondech Názory široké veřejnosti Tisková konference Ministerstva pro místní rozvoj
Nástroj změny v místním prostředí
Pro Sdružení Nového Města Pražského zpracoval Milan ŠULC VÁCLAVSKÉ NÁMĚSTÍ 2014 POZITIVA A NEGATIVA OČIMA NÁVŠTĚVNÍKŮ Výsledky výzkumu z podzimu 2013.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
Dobrovolnictví v české společnosti
SC & C – Marketing & Social Research 1 Marketingový a sociologický výzkum Držitel certifikátu ISO 9001: člen ESOMAR Praha 19. srpna 2011.
Evropská unie.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
Cesta k vyšší životní úrovni obyvatelstva
Zobrazování politiky (a političek) v médiích Ústí nad Labem, Jana Smiggels Kavková, M.A. o. s. Fórum 50 %
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha,
Neber úplatky… …nebo se z toho zblázníš
Pro Sdružení Nového Města Pražského zpracoval Milan ŠULC VÁCLAVSKÉ NÁMĚSTÍ 2013 POZITIVA A NEGATIVA OČIMA NÁVŠTĚVNÍKŮ Výsledky výzkumu z podzimu 2013.
Vypracoval: Štěpán Bill
Veřejné mínění a export PRŮZKUM VNÍMÁNÍ PRŮMYSLU GLOBÁLNÍ PRŮZKUM DŮVĚRY.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Makroekonomická predikce (leden 2010) a dlouhodobý scénář
 VY_32_INOVACE_16_04  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Regionální politika Problémové regiony ve vybraných členských zemí EU
Fiskální ústupové strategie v EU Daniel Sachs Prezentace pro seminář MF – Smilovice, prosinec 2009.
Standard Eurobarometer 71 / Spring 2009 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 71 VEŘEJNÉ MÍNĚNÍ V EVROPSKÉ UNII Jaro 2009 ZVEŘEJNĚNÍ.
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
Standard Eurobarometer 69 / Spring 2008 – TNS Opinion & Social EUROBAROMETR 69 VEŘEJNÉ MÍNĚNÍ V EVROPSKÉ UNII Jaro 2008 ZVEŘEJNĚNÍ NÁRODNÍ ZPRÁVY HLAVNÍ.
Investice 2011: uklidnění nebo další stres? David Navrátil tel.: , Ekonomické a strategické analýzy.
EURO a česká veřejnost Prezentace výsledků sociologických výzkumů PSP ČR dne 17. září 2008.
Výsledky projektu HEZR hodnocení ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví Tisková konference
Tato prezentace byla vytvořena
Bleskový výzkum Kauza : David Rath Červen 2012.
Standard Eurobarometer 67 / Spring 2007 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 67.2 VEŘEJNÉ MÍNĚNÍ V EVROPSKÉ UNII Jaro 2007 ZVEŘEJNĚNÍ.
Obyvatelstvo ČR
Čtenáři a čtení v ČR (2007) společný projekt Ústavu pro českou literaturu AV ČR, v. v. i., a Národní knihovny ČR s finanční podporou Ministerstva kultury.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
EVROPSKÁ UNIE OFICIÁLNÍ VZNIK EU 1993 Současná politická společnost má neustálou potřebu se sdružovat. Sdružení jako hlavní myšlenku má i Evropská.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k Zpracovatel: Centrum pro regionální rozvoj Geografický ústav Přírodovědecká fakulta Masarykova.
STEM Které souvislosti vstupu do EU veřejnost nejvíce zajímají? Nejnovější data STEM tisková zpráva ze dne
Evropská unie. Pojem a význam Evropské unie Definice Evropské unie (dále jen EU) Aktuální počet členů EU Rok vstupu ČR do EU Cíle EU (čtyři základní svobody)
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
EVROPSKÝ DŮM 27. ÚNORA 2013 MILENA VICENOVÁ KSAP, MINISTERSTVO ZAHRANIČNÍCH VĚCÍ „Kdo určuje směřování EU?“
Jan Vávra, Miloslav Lapka, Eva Cudlínová
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Hospodaření obcí v roce 2016
Tisková konference ČMKOS
VOLBY DO EVROPSKÉHO PARLAMENTU 2014 OČIMA ČESKÉ VEŘEJNOSTI
Nástroj změny v místním prostředí
Nástroj změny v místním prostředí
Tisková konference ČMKOS
Euro včera a dnes: pohled podnikatelů, bank a veřejnosti
Národní zpráva z Mezinárodní studie občanské výchovy
Nástroj změny v místním prostředí
Škola základ občanského života
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Transkript prezentace:

Standard Eurobarometer 72 / Podzim 2009 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 72 VEŘEJNÉ MÍNĚNÍ V EVROPSKÉ UNII Podzim 2009 ZVEŘEJNĚNÍ NÁRODNÍ ZPRÁVY HLAVNÍ VÝSLEDKY ČESKÁ REPUBLIKA Zastoupení Evropské komise v České republice

Standard Eurobarometer 72 / Podzim 2009 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 72/ PODZIM 2009 / HLAVNÍ VÝSLEDKY: ČESKÁ REPUBLIKA  Eurobarometr – Podzim 2009  Eurobarometr shromažďuje názory o národních i evropských záležitostech v členských a kandidátských zemích Evropské unie a dvakrát ročně je zveřejňuje formou národních zpráv.  Výzkum veřejného mínění, na jehož základě byla zpráva EB 72 zpracována, se uskutečnil mezi 1056 občany České republiky v období od 30. října do 11. listopadu  Názory české veřejnosti jsou porovnávány s výsledky předchozích vln Eurobarometru, s výsledky za jednotlivé země a také s průměrnými hodnotami ve 27 členských státech EU, „starých“ členských zemích EU 15 a „nových“ členských zemích NČZ 12.

Standard Eurobarometer 72 / Podzim 2009 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 72/ PODZIM 2009 / HLAVNÍ VÝSLEDKY: ČESKÁ REPUBLIKA  Hodnocení současné hospodářské situace  Češi jsou ve vnímání národní ekonomiky velmi skeptičtí (dobrá 16 % : špatná 84 %).  Hodnocení evropské a světové ekonomiky je lepší než hodnocení národního hospodářství, i když i tady jsme pesimisty.  V tomto hodnocení se Češi blíží spíše zemím EU 15 než NČZ 12.

Standard Eurobarometer 72 / Podzim 2009 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 72/ PODZIM 2009 / HLAVNÍ VÝSLEDKY: ČESKÁ REPUBLIKA  Hodnocení současné hospodářské situace v čase  V časovém srovnání sledujeme zastavení propadu hodnocení situace evropské a světové ekonomiky.  U hodnocení národní ekonomiky propad pokračuje, ale mírněji.  Stále existuje rozdíl mezi celkovým a subjektivním vnímáním situace. (subjektivní situace vnímána lépe než celková).

Standard Eurobarometer 72 / Podzim 2009 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 72/ PODZIM 2009 / HLAVNÍ VÝSLEDKY: ČESKÁ REPUBLIKA  Problémy, kterým čelí Česká republika  Za největší problémy ČR lidé považují nezaměstnanost a ekonomickou situaci.  Tyto oblasti jsou označovány za nejproblematičtější v celé EU.

Standard Eurobarometer 72 / Podzim 2009 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 72/ PODZIM 2009 / HLAVNÍ VÝSLEDKY: ČESKÁ REPUBLIKA  Fáze ekonomické krize  Česká veřejnost je ve vnímání dopadu krize na zaměstnanost polarizována, převažuje však mínění, že nejhorší dopady krize jsou ještě před námi.  Češi se ve vnímání dopadu krize nijak zásadně neodlišují od průměru EU 27.

Standard Eurobarometer 72 / Podzim 2009 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 72/ PODZIM 2009 / HLAVNÍ VÝSLEDKY: ČESKÁ REPUBLIKA  Řešení ekonomické krize  Nejefektivnější v řešení krize jsou pro Čechy země G 20 (nejvíce z celé EU 27).  Evropská unie je efektivní podle 16 % populace ČR.  Nejméně efektivní je národní vláda (nejméně z celé EU 27).

Standard Eurobarometer 72 / Podzim 2009 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 72/ PODZIM 2009 / HLAVNÍ VÝSLEDKY: ČESKÁ REPUBLIKA  Opatření k řešení ekonomické krize  Češi, častěji než obyvatelé EU 27, preferují podporu malých/středních podniků a také velkých podniků.  Naopak v menší míře než obyvatelé EU 27 podporují investice do vzdělání a výzkumu a také podporu nejchudších a investice do energetiky a ŽP.  Zásadně se ale ČR od průměru EU 27 neodlišuje.

Standard Eurobarometer 72 / Podzim 2009 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 72/ PODZIM 2009 / HLAVNÍ VÝSLEDKY: ČESKÁ REPUBLIKA  Vliv eura  Většina Čechů (56 %) se domnívá, že euro obecně nemá pozitivní účinek na zmírnění dopadu současné finanční a ekonomické krize.  Patříme mezi země, které euru věří nejméně.  Země eurozóny hodnotí vliv eura lépe než země bez této měny. Graf je seřazen podle průměrného hodnocení. Eliminuje tedy vliv odpovědí „Nevím“

Standard Eurobarometer 72 / Podzim 2009 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 72/ PODZIM 2009 / HLAVNÍ VÝSLEDKY: ČESKÁ REPUBLIKA  Očekávání do budoucnosti  Budoucnost evropské i světové ekonomiky vnímají Češi mírně negativně.  U národní ekonomiky se očekává zhoršení.  Ve srovnání s minulou vlnou šetření se naděje a obavy ohledně národního hospodářství příliš nezměnily.

Standard Eurobarometer 72 / Podzim 2009 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 72/ PODZIM 2009 / HLAVNÍ VÝSLEDKY: ČESKÁ REPUBLIKA  Hodnocení členství v EU – dobrá vs. špatná věc  Mezi členskými zeměmi se Češi řadí spíše k negativistům – více skeptiků jen v UK, HU a LV.  Eurooptimisté, tedy lidé, kteří si myslí, že členství v EU je dobrá věc, jsou zejména v Beneluxu, IE, SK a EE.

Standard Eurobarometer 72 / Podzim 2009 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 72/ PODZIM 2009 / HLAVNÍ VÝSLEDKY: ČESKÁ REPUBLIKA  Hodnocení členství v EU – výhody členství  Celkem 62 % osob má za to, že ČR má ze členství v EU prospěch.  Pozitivněji hodnotí členství v EU spíše mladší a vzdělanější lidé. Jedná se také o voliče pravice.  Obyvatelé nových členských zemí vnímají přínosy a výhody členství v EU silněji než země EU 15.

Standard Eurobarometer 72 / Podzim 2009 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 72/ PODZIM 2009 / HLAVNÍ VÝSLEDKY: ČESKÁ REPUBLIKA  Důvěra v politické instituce  Evropské politické instituce jsou pro občany téměř všech zemí EU důvěryhodnější než národní politické instituce.  Nové členské země (NČZ 12) věří evropským institucím více než země EU 15.

Standard Eurobarometer 72 / Podzim 2009 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 72/ PODZIM 2009 / HLAVNÍ VÝSLEDKY: ČESKÁ REPUBLIKA  Důvěra v politické instituce – časové srovnání  Češi mají tradičně malou důvěru v národní instituce. Potvrzuje se to u důvěry v parlament ČR; dlouhodobě mu důvěřuje méně než pětina populace.  U vlády je situace jiná – důvěra v ní se zvyšuje. Zatímco v zemích EU 27 průměrně důvěra v národní vlády klesá, v ČR je tomu naopak.

Standard Eurobarometer 72 / Podzim 2009 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 72/ PODZIM 2009 / HLAVNÍ VÝSLEDKY: ČESKÁ REPUBLIKA  Důvěra v Evropskou unii  Evropská unie je Čechy vnímána jako důvěryhodná. Nadpoloviční většina osob (59 %) v ní důvěru má, zatímco opak deklaruje třetina (35 %) české veřejnosti.  Nejvyšší důvěru projevují Slováci, Estonci a občané 2 posledních přijatých států (Bulharska a Rumunska).

Standard Eurobarometer 72 / Podzim 2009 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 72/ PODZIM 2009 / HLAVNÍ VÝSLEDKY: ČESKÁ REPUBLIKA  Priority EU  Češi Unii doporučují soustředit se především na ekonomiku (56 %) a sociální systém a zdravotnictví (37 %).  Tyto priority jsou nejdůležitější pro celou EU 27.  Obyvatelé EU 27 se oproti Čechům chtějí častěji zaměřit na imigrační otázky, životní prostředí a boj proti změnám klimatu.

Standard Eurobarometer 72 / Podzim 2009 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 72/ PODZIM 2009 / HLAVNÍ VÝSLEDKY: ČESKÁ REPUBLIKA  Dotazy k národní zprávě Eurobarometr 72  V případě dotazů ohledně národní zprávy se prosím obracejte na Zastoupení Evropské komise v České republice na adresu