Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Problematika přistoupení ČR k Evropské měnové unii
Advertisements

Kam kráčí eurozóna Trutnov,
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Evropské fórum podnikání Rizika předčasného přijetí společné měny Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 17. září 2008 Vladimír Tomšík.
Euro a ekonomické zájmy ? Petr Zahradník EU Office, Česká spořitelna Evropské fórum podnikání Praha, 17. září 2008.
Jan Jedlička EU Office ČS, Dopady očekávaného přijetí eura v ČR 17. dubna 2009, Hospodářská komora, Praha 10.
Možné scénáře pohybu koruny v ERM II Viktor Kotlán obor měnové politiky ČNB Smilovice,
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha – Bratislava - Kyjev Dita Malíková da ň ový poradce.
MAKROEKONOMIE – 2. část Autor: Ing. Vladimír Havlík.
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Hospodářská politika státu
Od koruny k €uru vede cesta dlouhá … Martin Kupka listopad 2007 Investiční výzkum.
1 „Zájmy České republiky a přijetí společné měny“ Stav příprav v jednotlivých sektorech a úkoly pro další období Vladislav Flek vedoucí Organizačního výboru.
Středoškolská odborná činnost 2008/2009 EURO: politický či ekonomický projekt? Číslo oboru: 13 Název oboru: Ekonomika a řízení Autor: Monika Jabůrková.
Přijetí eura v Estonsku I.Břicháčková. Historie ► Estonsko je 1. zemí bývalého SSSR, které přijalo euro - k ► Během krátké doby podruhé vyměnili.
Bankovní unie JUDr. Zuzana Vostrá, Ph.D..
Měnová unie : definice  Nezrušitelně fixované měn. kurzy  Vzájemná plná směnitelnost  Úplná liberalizace pohybu kapitálu  Společná měna.
1 VŠFS - KS ZS 2006/07 mezinárodní ekonomická integrace Dodatky k měnové unii
Makroekonomická predikce (leden 2010) a dlouhodobý scénář
1 Analýzy stupně ekonomické sladěnosti České republiky s eurozónou Tomáš Holub Seminář MF ČR Smilovice, 6. prosince 2005.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Firma a hospodářská politika. Souvislosti.
Zabije silná koruna český průmysl? Silné koruně je nutné čelit růstem produktivity Fórum Hospodářských novin 16. září 2008 Vladimír Tomšík Člen bankovní.
Ekonomika a ekonomie Evropské unie Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Vývoj měnové integrace v Evropě a její možná budoucnost Petr Zahradník EU Office ČS,
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy
Zpráva o finanční stabilitě 2005
€ Několik argumentů pro stanovení termínu zavedení eura Petr Očko Telefónica O2 Czech Republic & Univerzita Karlova Praha EuroTeam, 7. listopadu 2007.
MONETÁRNÍ POLITIKA květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060215
Aktuální stav příprav na zavedení eura v ČR Seminář v rámci řešení projektu GA ČR 402/06/1370 Vysoká škola finanční a správní, o. p. s. Česká společnost.
Trnitá česká cesta k euru Jan Mládek „Zájmy České republiky a přijetí společné evropské měny konference“ V PSP ČR dne 17. září
Národní účty - aplikace
1 VŠFS – KS MEI Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Konvergenční kritéria Evropská hospodářská a měnová unie.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Role ECB a nový mix hospodářské politiky v Eurozóně Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D. Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe reg. č. CZ.1.07/2.2.00/
Česká fiskální politika jako přizpůsobovací mechanismus
Seminář v rámci projektu GA ČR 402/06/1370 Zapojení koruny do ERM II, OCA a reálná konvergence Vysoká škola finanční a správní Doc. Ing. Mojmír.
Vnější hospodářská politika
Hospodářská politika Téma 3 Měnová politika v eurozóně.
1 VŠFS – KS – LS 2005/06 mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
1 VŠFS – KS – LS 2006/07 Mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
Platební bilance ČR z hlediska členství v EU a perspektivně v EZ (seminář na VŠFS dne , projekt IGA VŠFS č. 7701)
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 29. dubna 2015.
SPOLEČNÁ MĚNA EURO (EUR, €). ČR a €
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Měnový kurz.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE soustředění Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 14,00 – 15,00.
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy Hospodářská a měnová unie Michal Částek.
MAKROEKONOMIE HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA STÁTU, JEJÍ CÍLE A ÚČINNOST
1 5. Konvergenční kritéria 1.EMU a její stádia. ECB, její měnová politika a inflační cíl 2.Německá marka a měnová politika Německé spolkové banky: vzor.
 Vznik Hospodářské a měnové unie  Etapy HMU  Instituce měnové unie  Kroky, jež musí být učiněny k přijetí eura v ČR  Výhody a nevýhody přijetí eura.
HYNEKFAJMON Euro a Česká republika. HYNEKFAJMON Euro a Česká republika Výchozí situace 1.ČR se přistoupením k EU zavázala přijmout měnu euro (čl. 4 Aktu.
Ekonomika Hospodářská politika 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_02.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
Záchrana Eura a Budoucnost EU Ingolf Pernice Leona Adamčíková.
Česká národní banka.
Jednotná měnová politika
EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE Ing. Martina Šudřichová
Hospodářská politika VY_32_INOVACE_40_815
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Evropská ekonomika: společně jsme silnější
Transkript prezentace:

Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést? doc. Ing. Vladimír Tomšík, Ph.D. člen bankovní rady ČNB 20. ledna 2009

Strategie přistoupení ČR k eurozóně Zavedení eura není cíl sám o sobě, cílem je dosažení výhod z přijetí jednotné měny a eliminace rizik s ní spojených. Přijetí eura přinese výhody, avšak tyto výhody budou podmíněny připraveností vstupující ekonomiky. Cesta do eurozóny nejsou dostihy! Vstupem do eurozóny odpovědnost domácí hospodářské politiky zdaleka nekončí, naopak vše začíná.

Současná situace Není stanoveno pevné datum. ČNB preferuje konkretizaci data až podle vývoje relevantních ekonomických veličin (zejména veřejných financí) a jejich udržitelnosti. Mnoho úkolů však nemá těsnou vazbu na datum vstupu (zejména příprava zákonů a podzákonných norem). Posloupnost úkolů s vazbou na datum vstupu ( € ) je sestavena relativně k tomuto datu. Všechny tyto úkoly se nacházejí v intervalu mezi ( € -4) až €.

Úkoly v procesu zavádění eura 1) Úkoly v oblasti legislativní Příprava zákonů, vytváření příslušných vyhlášek 2) Organizačně-technické úkoly Koordinace subjektů finančního trhu, zavedení bezhotovostního i hotovostního oběhu, komunikace s veřejností atd. (Národní koordinační skupina) 3) Úkoly v oblasti makroekonomické Plnění maastrichtských kritérií, načasování vstupu do ERM II (včetně stanovení centrální parity po dohodě s ECB), kontinuální sledování sladěnosti

Makroekonomické úkoly Stabilizace a udržitelnost hospodaření veřejných financí Inflaci udržet nebo stlačit pod úroveň požadovanou maastrichtskými kritérii Důraz však je kladen i na „udržitelnost“ inflace Doporučení vládě ohledně data vstupu do ERM II (po dohodě s ECB) Kontinuální vyhodnocování míry sladěnosti

Hlavní rizika předčasného přijetí Zpomalení konvergence reálné (důchodové) a cenové úrovně Nesladěnost dlouhodobých ekonomických procesů, která umožní odolání ekonomickým šokům Nízká stabilizační schopnost fiskální politiky (dlouhodobá udržitelnost veřejných financí) Nízká flexibilita ekonomiky (nízká pružnost trhu práce)

Je euro záchrana před krizí? Makroekonomický vývoj na Islandu, Pobaltí, Bulharsku či Maďarsku ukazuje, že ekonomiky těchto zemí byly zasaženy krizí bez ohledu na to, zdali jsou členy eurozóny či nikoliv. Makroekonomická stabilita nemůže být zavedena či „dovezena“ zavedením eura, ale musí být postavena na stabilní a zodpovědné hospodářské politice.

ČR měla dlouhodobě nízké úrokové sazby (dokonce nižší než eurozóna) Díky tomu podíl půjček v zahraniční měně na celkových půjčkám je relativně nízký 3M interest rates

To neplatí o zemích jako Island, Maďarsko, Pobaltí, Bulharsko, kde podíl půjček v zahraniční měně na celkových půjčkám je vysoký 3M interest rates

Riziko vyjádřené CDS

Závěr Nemůžeme se spokojit s „těsným průjezdem“ kritérií, ale musíme požadovat jejich pohodlné a dlouhodobé plnění tak, aby zavedení eura pro domácí ekonomiku bylo pak přínosné (maastrichtská kritéria + kritéria sladěnosti) Existence samostatné měny nás nespasí před dopady hospodářské recese vzniklé v zahraničí, nicméně může významně přispět k jejich tlumení díky vlastní měnové a kurzové politice.

Děkuji za pozornost. Vladimír Tomšík