Louise Bagshawe braková literatura

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_8A13 Reakce kyseliny sírové s manganistanem draselným – efektní experiment Blesky pod vodou Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423,
Advertisements

Pravidla pro tvorbu elektronické prezentace
VY_32_INOVACE_7B12 Databáze Typy čísel.
LES PRONOMS POSSESSIFS
Efektní motivační experiment – zapálení vaty skleněnou tyčinkou
Výhody a nevýhody, software pro grafiku
Formáty grafických souborů
VY_32_INOVACE_7C6 OddílY výhody použití.
Prof. Ph.Dr. MIROSLAV TYRŠ
Rozbor uměleckého textu
VY_32_INOVACE_9C3 TKÁNĚ.
VY_32_INOVACE_7C14.  Rozložení snímků obsahují formátování a rozmístění jednotlivých částí obsahu.  Rozložení obsahuje také motiv, tedy nastavení formátování.
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová Vznik Československa VY_32_INOVACE_1B10.
VY_32_INOVACE_9C4 OPĚRNÁ SOUSTAVA
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Mgr. Michal Oblouk. nejjednodušší podává fakta (co se kdy a kde stalo nebo stane) údaje jsou řazeny v místních či časových sledech nebo abecedním způsobem.
Rozklad dichromanu amonného
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Název: Test - vlastnosti elektromagnetických vln Autor: Mgr. Miloš Boháč © 2012 VY_32_INOVACE_6C-10.
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Název: Test – vlnové vlastnosti světla Autor: Mgr. Miloš Boháč © 2012 VY_32_INOVACE_6C-17.
Katalyzátory – efektní experiment Katalytický svařák
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Název: Světlo - viditelná část spektra elektromagnetických vln Autor: Mgr. Miloš Boháč ©
Destilace – důkaz ethanolu ve stolním víně
KURZOVNÍ LÍSTKY, PŘEVODY MĚN
Po stopách kontroverzního výtvarníka v Praze
VY_32_INOVACE_3C19 Gymnázium a SOŠ,Lužická 423, Jaroměř Ing. Daniela Řípová Past Perfect.
Jaroslav Žák a Únor 1948 VY_32_INOVACE _1B18
legenda české a světové gymnastiky
Redoxní reakce - reakce glukosy s methylenovou modří
VY_32_INOVACE_8A4 Reakce sodíku s vodou
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Martin Rolek Příprava kyslíku – peroxidová střela VY_32_INOVACE_8A2.
Sublimace chloridu amonného – efektní motivační experiment Umělá mlha
Historie databází, jejich význam a základní pojmy
Grafika 7 CorelDraw – tvarování objektů VY_32_INOVACE_7B7.
Lustig – Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou Celkový rozbor textu
vznik kmitů, rezonance © 2012 VY_32_INOVACE_6C-14
VY_32_INOVACE_1C14 Tyrš a Sokol Křížovka - opakování.
VY_32_INOVACE_6B1 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Název: Teplo, teplota- pozorování počasí Autor: Mgr. Miloš Boháč © 2012.
VY_32_INOVACE_6B5 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Název: Přenos tepla Autor: Mgr. Miloš Boháč © 2012.
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová Sametová revoluce VY_32_INOVACE_2B17.
VY_32_INOVACE_7C20 Předloha snímku Jana Vosáhlová.
Reported speech Gymnázium a SOŠ, Lužická 423, Jaroměř Ing. Daniela Řípová VY_32_INOVACE_3C18.
VY_32_INOVACE_6B-13 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Název: Mechanické vlastnosti pevných látek Autor: Mgr. Miloš Boháč.
Grafické objekty v prezentaci Jana Vosáhlová VY_32_INOVACE_7C17.
VY_32_INOVACE_2B16 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová Rok 1968.
VY_32_INOVACE_7A3 FINANČNÍ MATEMATIKA PŘEVODY MĚN.
Lucerna VY_32_INOVACE_1A3. sedmipatrový palác z roku 1912 s převážně secesními interiéry budovou je vedena pasáž spojující Štěpánskou a Vodičkovu ulici.
VY_32_INOVACE_2C20 Pracovní list Věra Čáslavská.
George Orwell 1984 (Nineteen Eighty-Four)
VY_32_INOVACE_7B1 Grafika 1 Rozdělení grafiky.
Tabulátory, neboli zarážky VY_32_INOVACE_7C3. Definice Zarážka tabulátoru na vodorovném pravítku označuje, kam bude odsazen text nebo kde začne sloupec.
VY_32_INOVACE_7B13 Databáze Vstupní maska.
VY_32_INOVACE_7A5 FINANČNÍ MATEMATIKA RODINNÉ HOSPODAŘENÍ.
Reakce karbidu vápenatého s vodou
VY_32_INOVACE_7A4 FINANČNÍ MATEMATIKA RODINNÝ ROZPOČET.
VY_32_INOVACE_8A7 Kyslík a hoření
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_309_Romantismus AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK, DATUM: 8., 24.
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Název: Teplotní roztažnost, dilatace materiálů Autor: Mgr. Miloš Boháč © 2013 VY_32_INOVACE_6B20.
Hoření – motivační experiment Nehořlavý kapesník
Databáze Lokální systémy a SQL servery VY_32_INOVACE_7B10.
Život a dílo VY_32_INOVACE_2A4 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Lenka Fibigerová.
O DRÁŽKY A ČÍSLOVÁNÍ VY_32_INOVACE_7C5. T ÝKAJÍ SE ZAČÁTKU ODSTAVCE Shodný symbol nebo obrázek Číslování odstavců (číslice nebo písmena) OdrážkyČíslování.
ČÍSELNÉ ŘADY, SEZNAMY Tabulkové procesory 2 VY_32_INOVACE_7C9.
VY_32_INOVACE_9A14 KVĚTNÍ VZOREC A KVĚTNÍ DIAGRAM
VY_32_INOVACE_6C-7 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Název: Vlastnosti elektromagnetické vlny Autor: Mgr. Miloš Boháč © 2012.
VY_32_INOVACE_8A9 Příprava salmiaku
Základní informace Celý název: Erebos- hra, která zabíjí Autor: Ursula Poznanski Nakladatelství: Fragment Počet stran: 320.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
SLOHOVÉ POSTUPY A ÚTVARY
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

Louise Bagshawe braková literatura VY_32_INOVACE_2A16 „ A zrodila se hvězda“ Louise Bagshawe braková literatura

Obsah prezentace bibliografické údaje o autorce téma, žánr postavy a charakteristika stručný obsah místo děje a časový úsek jazyk díla kompozice díla ukázky sdělení, myšlenka vlastní názor a shrnutí Proč se takové knihy vydávají a čtou?

Louise Baghshawe: „ A zrodila se hvězda“ v anglickém originálu „ Monday´s Child“ ( vydáno 2004) česky vydalo nakladatelství BB/art s.r.o., Praha 2007 edice Blesk pro ženy, román do kabelky, první brožované vydání přeložila 2004 Kateřina Cardová 398 stran

Autorka narozena 28. 6. 1971 v Londýně v sedmi letech se s rodiči přestěhovala na venkov absolvovala dívčí katolickou školu a anglickou literaturu na Oxfordu od 14 let přispívala do lit. časopisu, v18 vyhrála cenu Mladý básník roku, první román vydala ve 24 letech za studií byla předsedkyní Rockové společnosti Oxfordské univerzity, v den svých 22. narozenin začala pracovat ve společnosti Sony Music Entertaiment Interational, kde spolupracovala s různými rockovými skupinami napsala již 10 knih ( vydáno v 8 jazycích), sama pomáhala napsat scénáře k adaptacím svých knih pro Hollywood Film Studios autorka žije s manželem v New Yorku

Téma a žánr tzv. společenský román, čtení pro ženy psychologická sonda do duše ženy, která trpí komplexy méněcennosti, nakonec se ale stává úspěšnou i žádanou autorkou vztahy mezi muži a ženami ( ne)přátelství mezi kamarádkami moc peněz a síla úspěchu v prostředí filmového průmyslu

Postavy a charakteristika Anna Brownová – asi 32 let,asistentka v produkční kanceláři - se svým zjevem nespokojená, trpí komplexy - ještě nepoznala skutečnou lásku „ Měřím bez dvou centimetrů metr osmdesát. Urostlé děvče s docela kulatým bříškem, silnými pažemi a rukama a rukama jak lopaty a především s nešťastným frňákem á la Pinochio. Pár věcí se mi na mně docela líbí, mám relativně hezký zadek, ne moc rosolovatý, a slušné nohy, jenomže je musím schovávat, abych nevypadala jako žirafa…“ - ve své práci velmi pracovitá,ví ale, že má talent na víc - zpočátku na svůj vzhled nedbá, postupně se to mění a stává se z ní úspěšná a sebevědomá žena, která se postaví na vlastní nohy Kitty – velmi atraktivní šéfová, ambiciózní, arogantní, neštítí se Annu zradit ve svůj prospěch Mark Swan – velmi úspěšný a slavný filmový režisér, nositel tří Oskarů,žádaný, obletovaný ženami, nemá rád ony hvězdičky, fyzicky není nijak přitažlivý, téměř 40 let, drsný, mužný typ, přímý, upřímný, nikomu nelichotí Charles Dawson – milionář, hledající vztah k ženám, žije v přepychu, přesto nespokojený, že v životě nic nedokázal Ellie Roth – nový majitel produkční společnosti, všichni usilují o jeho přízeň, předcházejí si ho, lehce ovlivnitelný, typ krasavce Janet – profesionální modelka, atraktivní, spolubydlící Anny a Lily,dobrosrdečná, pomáhá Anně se změnou image, přející Lily - profesionální modelka, atraktivní, spolubydlící Anny a Lily, necitlivá, až cynická, ctižádostivá další Anniny přátelé a spolupracovníci - většinou úspěšní a atraktivní

Stručný obsah Anna Brownová pracuje v úspěšné londýnské produkční kanceláři, jejím úkolem je číst filmové scénaře, popř. objevit nějaká vhodný k zfilmování Tato jednotvárná práce ji neuspokojuje, touží sama psát Protože není na rozdíl od okolí příliš atraktivní, nevěří, že se jí podaří dostat do společnosti významných osob z branže, navíc nemá úspěchy u mužů Jednou přinesl k posouzení knihu milionář ??, slabé, Anna oddaluje rozhodnutí, zatím ho zaujala, že je jiná než ostatní dívky, kterým jde o peníze, on sám je spíše nevzhledný,začne jí nadbíhat, zahrnuje ji pozornostmi Díky němu se dostala k příběhu, který napsala chůva dětí jeho sestry, velmi ji zaujal, doporučila jako scénář Ihned sebrala pro sebe Kitty, Annu si udobřuje zvýšením platu a slibem karierního postupu Anna vyhledá při natáčení slavného hollywoodského režiséra, lstí a nadšením ho pro zfilmování scénáře získá, všichni překvapeni Natáčí pod podmínkou, že na schůzkách bude Anna Zamiluje se do něj, ale domnívá se, že má jinou partnerku I Marku Swanovi se zdá jiná Vyhozena z práce ( kínkurence), Mark jí odmítá pomoci Milionář jí nabízí sňatek a zabezpečení, mohla by jenom psát, odmítá, cítí, že ho nemiluje Zápletka s kamarádkami a jejich partnery Odchází za svou láskou, která je opětována

Místo děje a časový úsek děj se odehrává v Londýně, především v kancelářích produkční kanceláře v Covent Garden v přepychových bytech a sídlech přátel a nadřízených v kancelářích jiných společností v londýnských restauracích ve skromném Annině podnájmu děj proběhne během několik měsíců v současnosti

Jazyk díla převažuje spisovná čeština, jazyk není ničím ozvlášťněn někdy se vyskytují slova z obecné češtiny ( hubeňour, moc dobrý, šik), hovorové češtiny ( nemůžu, pracuju, humbuk…) filmařská terminologie a slang ( produkční tým, někam upíchnout, dohodit agenta, pomocný personál…) Ironie ( s.37) přirovnání ( „ vykráčí z výtahu jak nějaká italská filmová hvězda“, …jako pytel brambor,…)

Kompozice díla román je rozdělen do 14 kapitol děj postupuje chronologicky vyprávěn je hlavní hrdinkou v ich formě velmi často jsou použity dialogy převažuje postup vyprávěcí, dále popisný a charakterizační

Ukázka ukázka je ze závěru románu, kdy si Anna i fyzicky uvědomuje svou lásku k Marku Swanovi ( str. 336) závěr románu ( str. 398)

Sdělení, myšlenka rozum x láska, cit překonání vlastních komplexů méněcennosti není podstatná krása, ale duše člověka, jeho výjimečnost, schopnosti úsilím a prací lze všeho dosáhnout, splnit si sny i život. cíle pomoc a přátelství

Vlastní názor a shrnutí zamyslela jsem se nad brakovou literaturou a pokusila se shrnout její základní znaky donutilo mě přemýšlet, proč je tato literatura i přes nízkou úroveň žádaná ( jako seriály?) uvědomila jsem si rozdíl mezi kvalitní a okrajovou literaturou ( subjektivní), snad i americkou literaturou tato zkušenost je dostačující něco jsem se dozvěděla z pozadí natáčení filmů velmi vzdálené od reálného života ( asi záměr) Co si z toho mám „vzít“? ( pracovat, doufat, změnit se?)

Proč se takové knihy vydávají a čtou? jednoduché čtení, lehce pochopitelné, jedna dějová linie, nejlépe chronologický postup postavy jsou předem rozdělené na dobré a špatné, obv. neprocházejí žádným vývojem předvídatelné, např. dobrý konec, zlo bude potrestáno, dobro odměněno útěk od reality, obv. k šťastné lásce, životu v blahobytu, šťastnému konci

Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, 55123 Jaroměř Projekt: Škola v digitálním světě aneb Uchop svoji šanci Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0210 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_2A16 Jméno autora: Mgr. Eva Stejskalová Název práce: Braková literatura - prezentace Předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 4. Časová dotace: 20 min. Vzdělávací cíl: dokázat charakterizovat a rozpoznat brakovou literaturu, definovat její znaky Pomůcky: prezentace Poznámka: mezipředmětové vztahy – mediální výchova, styl publicistický a umělecký Inovace: použití dataprojektoru, PC Datum vytvoření: 30. 11. 2012