1 Vít Richter ISSS 2005 – Hradec Králové 4.4. 2005 Národní knihovna ČR Mobil: 603 223 627 Archivy, knihovny, muzea a jejich úloha při.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bibliograficko-informační služby v SVK Hradec Králové Klára Fialová, odd. informačně referenčních služeb Ivana Novotná, odd. bibliografie ŠVK Banská Bystrica.
Advertisements

Koordinace a spolupráce při doplňování knihovních fondů Mgr. Anna Andrlová Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje.
Mgr. Ludmila Celbová Národní knihovna ČR
Nový způsob financování RF od roku 2004 Vít Richter Národní knihovna ČR tel , mobil Praha
Státní statistická služba za oblast kultury
Knihovny současnosti 2011, České Budějovice 13. – 15. září 2011
IVIG 2006 Náš zákazník – náš pán Zlata Houšková Praha, IVIG září 2006.
, KFBZ Zlín Legislativa Zákony, normy, doporučení, standardy Mgr. Jana Nejezchlebová.
Aktuality. Novela knihovního zákona  Staré:  d) umožnění přístupu k vnějším informačním zdrojům, ke kterým má knihovna bezplatný přístup, pomocí telekomunikačního.
Regionální funkce a meziknihovní služby Jindřiška Pospíšilová a Hanuš Hemola Národní knihovna ČR.
Digitální publikace a e-knihy v Ústavu pro českou literaturu AV ČR Pavel Janáček, Michal Kosák, Praha,
LEGISLATIVA V KNIHOVNÁCH
Politika výběru elektronických zdrojů publikovaných v prostředí Internetu Mgr. Ludmila Celbová
Praha Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze Příprava Národního registru VŠKP a Národního úložiště šedé literatury Ing. Jan Mach
Koncepce rozvoje knihoven v České republice 2004 – 2010 a knihovny paměťových institucí PhDr. Zdeňka Friedlová Krajská knihovna Františka Bartoše
Regionální funkce knihoven v roce 2005 a v roce 2006 současný stav, problémy a perspektivy Regionální funkce knihoven listopadu 2005 Národní knihovna.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Státní informační politika: šance pro knihovny, archivy, muzea? Vít Richter Národní knihovna ČR Prosince 2000 Tel/Fax: 02/
Jak používat systém Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 32. seminář knihovníků muzeí a galerií při AMG Plzeň.
Muzejní knihovny a sbírky
Přístup k národnímu webovému archivu Tomáš Síbek a Lukáš Gruber.
Projekt WebArchiv „Získávání, archivace a zpřístupnění domácích webových zdrojů“
Důsledky zákona o svobodném přístupu k informacím pro veřejné knihovny Bakalářská práce FF MU V Brně, Ústav české literatury a knihovnictví, kabinet knihovnictví,
Budou chodit do knihoven? Průzkumy dospělé populace 1996 – 2007 – 2010 a nová koncepce rozvoje knihoven ČR Národní knihovna ČR.
Koncepce trvalého uchování knihovních sbírek tradičních i elektronických dokumentů v knihovnách ČR do roku 2010 Bohdana Stoklasová & kol. Národní knihovna.
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
ANALÝZA mzdové, věkové a vzdělanostní struktury pracovníků knihoven v ČR 2003 – 2004 Vít Richter 6. září 2005 Národní knihovna ČR +420/603.
Uchování a trvalé zpřístupnění webových dokumentů zkušenosti z WebArchivu.
Knihovny muzeí a galerií Zlínského kraje zpráva o činnosti Iveta Mátlová Slovácké muzeum v Uherském Hradišti XXX. seminář knihovníků muzeí a galerií Národní.
15 let vývoje E-Governmentu v legislativě ČR Mgr. Tomáš Lechner Vysoká škola ekonomická v Praze Národohospodářská fakulta Katedra práva.
Seminář knihoven muzeí a galerií, Muzeum Cheb, ADRESÁŘ knihoven muzeí a galerií ČR Praha, Národní knihovna ČR s.
Dlouhodobé uchovávání a zpřístupňování dokumentů v digitální podobě
1 Priority budoucího vývoje knihoven - jak je financovat? Vít Richter Knihovny a strukturální fondy EU II Vsetín 24. dubna 2007 Vít Richter Národní knihovna.
Standard veřejných knihovnických a informačních služeb Vít Richter Národní knihovna ČR Brno 23. dubna 2002.
Legislativní otázky týkající se problematiky online elektronických zdrojů Mgr. Iva Celbová
, Konference muzejních knihoven, Brno Paměťové instituce a duševní vlastnictví Martin Svoboda Státní technická knihovna, Praha
Bohdana Stoklasová Národní knihovna ČR
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Do knihovny po Internetu, na Internet do knihovny 28. února 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel: ,
REGIONÁLNÍ FUNKCE KNIHOVEN Pomoc nebo omezení ? Definice RF knihovny Funkce, v jejichž rámci krajská knihovna a další pověřené knihovny, poskytují základním.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
Koncepce trvalého uchování knihovních sbírek tradičních i elektronických dokumentů v knihovnách ČR do roku 2010 Bohdana Stoklasová & kol. Národní knihovna.
Příprava novely autorského zákona Celostátní porada vysokoškolských knihoven Hradec Králové Vít Richter Národní knihovna ČR
Zpřístupnění elektronických zdrojů z digitálního archivu - jak a pro koho - Mgr. Ludmila Celbová Markéta Simonová Martina Tatranská.
Co po nás zbyde… ISSS 2005 WebArchiv digitální archiv českého webu Markéta Škodová, Národní knihovna ČR.
BIBLIOGRAFIE Česká národní bibliografie
Archivnictví a spisová služba
Koncepce rozvoje knihoven v ČR na léta 2004 – 2010 Usnesení vlády č. 679 ze Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS – Hradec Králové.
Standard veřejných knihovnických a informačních služeb Příprava novely knihovního zákona Vít Richter Národní knihovna ČR tel
Informační kulturní portál
AKM'06 Praha NA Nové nástroje pro archivaci webu Ing. Petr Žabička, MZK Mgr. Jan HUTAŘ, NK.
Koncepce internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS 2004.
Přístup k národnímu webovému archivu Tomáš Síbek a Lukáš Gruber.
K postavení muzejních knihoven Jarmila Okrouhlíková Knihovna UPM
Nové standardy v českém archivnictví
Archiv českého webu Petr Žabička, Moravská zemská knihovna a Masarykova Univerzita v Brně Ludmila Celbová, Národní knihovna ČR.
Přístup k veřejnému internetu v knihovnách obcí a měst Vít Richter Knihovnický institut Národní knihovna ČR Tel ISSS 2007.
Elektronické úřadování v archivní legislativě a spisových normách ústředních úřadů. Národní archiv Archivní Praha 4
Metody knihovnické práce (VIKBA04) Martin Krčál EIZ - kurz pro studenty KISK FF MUBrno, 2. listopadu Další legislativa a koncepce rozvoje knihoven.
Příprava koncepce rozvoje knihoven v ČR na léta 2011 – 2014 Vít Richter Národní knihovna ČR Goetheinstitut Praha
Příprava Koncepce rozvoje knihoven na léta Seminář účastníků SK ČR Vít Richter Národní knihovna ČR.
PRÁVO MEDIÁLN Í OBLASTI AKADEMICKÝ ROK 2015/2016 JUDr. Lenka Valová DIFA JAMU.
Pilotní projekt NK ČR Dobrovolné uložení elektronických publikací Mgr. Martin Žížala Oddělení doplňování domácích dokumentů.
Odbor doplňování a zpracování fondů
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Koncepce účinnější podpory umění Ministerstvo kultury 4. dubna 2007 Marta Smolíková.
Metody knihovnické práce (VIKBA04)
TISKOVÝ ZÁKON KISK FF MU.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

1 Vít Richter ISSS 2005 – Hradec Králové Národní knihovna ČR Mobil: Archivy, knihovny, muzea a jejich úloha při dlouhodobém uchování dokumentů

2 Paměťové instituce

3 Legislativa paměťových institucí Knihovny 1919 – zákon o knihovnách obecních 1919 – zákon o knihovnách obecních 1959 – zákon 53/1959 o jednotné soustavě knihoven 1959 – zákon 53/1959 o jednotné soustavě knihoven zákon č. 257/2001, o knihovnách a podmínkách provozování knihovnických a informačních služeb zákon č. 257/2001, o knihovnách a podmínkách provozování knihovnických a informačních služebArchivy vládní nařízení č.29/1954 Sb., o archivnictví vládní nařízení č.29/1954 Sb., o archivnictví zákon ČNR č. 97/1974 Sb., o archivnictví zákon ČNR č. 97/1974 Sb., o archivnictví 2004 – zákon o archivnictví a spisové službě 2004 – zákon o archivnictví a spisové služběMuzea zákon č. 54/1959 Sb., o muzeích a galeriích zákon č. 54/1959 Sb., o muzeích a galeriích zákon o ochraně sbírek muzejní povahy zákon o ochraně sbírek muzejní povahy

4 Sbírky paměťových institucí

5 Institucionální vymezení

6 Obsah sbírek

7 Rezortní příslušnost a financování

8 a jejich úloha při dlouhodbém uchování dokumentů

9 Dlouhodobé uchování publikovaných dokumentů V České republice cca knihoven V České republice cca knihoven Archivní funkce omezena na příjemce povinného výtisku: Archivní funkce omezena na příjemce povinného výtisku: Národní knihovna Národní knihovna Moravská zemská knihovna Moravská zemská knihovna Vědecká knihovna v Olomouci Vědecká knihovna v Olomouci Krajské knihovny Krajské knihovny Ostatní knihovny – historické fondy do r Ostatní knihovny – historické fondy do r. 1860

10 Právo povinného výtisku Legislativní ustanovení, jehož účelem je přimět producenty všech typů publikací k ukládání určitého počtu exemplářů všech vydaných publikací v určených knihovnách. Cíl povinného výtisku: Cíl povinného výtisku: Uchování národního kulturního dědictví Uchování národního kulturního dědictví Univerzální dostupnost publikací Univerzální dostupnost publikací Národní bibliografie Národní bibliografie Statistika produkce publikovaných dokumentů Statistika produkce publikovaných dokumentů Ochrana autorských práv, cenzura Ochrana autorských práv, cenzura

11 Legislativa povinného výtisku ZÁKON č. 37/1995 o neperiodických publikacích ZÁKON č. 37/1995 o neperiodických publikacích ZÁKON č.46/2000 Sb. o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů (tiskový zákon) ZÁKON č.46/2000 Sb. o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů (tiskový zákon)

12 Předmět povinného výtisku Neperiodické publikace jsou rozmnoženiny literárních, vědeckých a uměleckých děl určené k veřejnému šíření Neperiodické publikace jsou rozmnoženiny literárních, vědeckých a uměleckých děl určené k veřejnému šíření Není omezena forma dokumentu: papír, digitální, on-line periodickým tiskem jsou noviny, časopisy a jiné tiskoviny vydávané pod stejným názvem, se stejným obsahovým zaměřením a v jednotné grafické úpravě nejméně dvakrát v kalendářním roce periodickým tiskem jsou noviny, časopisy a jiné tiskoviny vydávané pod stejným názvem, se stejným obsahovým zaměřením a v jednotné grafické úpravě nejméně dvakrát v kalendářním roce Omezeno na tiskoviny

13 Povinný výtisk elektronických publikací Omezené odevzdávání CD, CD-ROM, mg. nosičů Omezené odevzdávání CD, CD-ROM, mg. nosičů On-line dokumenty On-line dokumenty Celospolečenské hledisko – trvalé uchování není vnímáno jako problém Celospolečenské hledisko – trvalé uchování není vnímáno jako problém Z hlediska vydavatelů odevzdávání PV je vnímáno jako sankce Z hlediska vydavatelů odevzdávání PV je vnímáno jako sankce Autorské právo Autorské právo Dílčí pokusy – Národní knihovna, MZK – projekt WEBARCHIV Dílčí pokusy – Národní knihovna, MZK – projekt WEBARCHIV Knihovny jako producenti digitálních dokumentů (digitální knihovny „Kramerius“ a „Manuscriptorium“ Knihovny jako producenti digitálních dokumentů (digitální knihovny „Kramerius“ a „Manuscriptorium“ příprava Koncepce dlouhodobého uchování publikovaných dokumentů – NK + MK příprava Koncepce dlouhodobého uchování publikovaných dokumentů – NK + MK

14Závěr Chybí společenské povědomí o nutnosti dlouhodobého uchování elektronických dokumentů Chybí společenské povědomí o nutnosti dlouhodobého uchování elektronických dokumentů Producenti, distributoři Producenti, distributoři Stát, veřejné instituce Stát, veřejné instituce Dílčí pokusy a snahy řešení Dílčí pokusy a snahy řešení Paměťové instituce nejsou připraveny na plnění úlohy dlouhodobého uchová elektronických dokumentů Paměťové instituce nejsou připraveny na plnění úlohy dlouhodobého uchová elektronických dokumentů Pracovníci Pracovníci Financování Financování Metody, technologie Metody, technologie Nízká úroveň vzájemné spolupráce Nízká úroveň vzájemné spolupráce Dlouhodobé uchování elektronických dokumentů není pouze technologický problém Dlouhodobé uchování elektronických dokumentů není pouze technologický problém Vytvoření institucionálních, technologických a legislativních podmínek Vytvoření institucionálních, technologických a legislativních podmínek Je potřeba začít – podpora dílčích řešení a jednotlivých projektů Je potřeba začít – podpora dílčích řešení a jednotlivých projektů Využití dosavadních zkušeností a spolupráce Využití dosavadních zkušeností a spolupráce Úsilí o komplexní řešení Úsilí o komplexní řešení

15 Vít Richter ISSS 2005 – Hradec Králové Národní knihovna ČR Mobil: Archivy, knihovny, muzea a jejich úloha při trvalém uchování dokumentů