Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: 23. 01. 2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_06_CJL_M Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
Advertisements

VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.13.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a scénáristickou tvorbou Z. Svěráka…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný.
1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_31_CJL_M Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Výuka na gymnáziu U Balvanu
1. Datum vytvoření: Téma: Datum vytvoření: Téma: Zpráva Cíl prezentace: Cíl prezentace: Zaznamenávání textu v podobě výtahu Časová dotace:
Charakteristika češtiny
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_07_CJL_M Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_13.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
PUBLICISTICKÝ STYL PaedDr
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_09_CJL_NP2 Ročník:II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_08_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Gramatika Vypravování
Rozbor neuměleckého textu
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
1 Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOŠ pro obnovu a ochranu životního prostředí - Schola Humanitas Litvínov Název projektu:INOVACE.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _13_CJL_3 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_12_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
VY_32_INOVACE_3D.9.19 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Hanzlíka…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Získávání a zpracování informací
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_CJL_2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_24_CJL_M Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o.
Instituce zpracovávající historické prameny
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK238.
Předmět: Český jazyk - sloh Cílová skupina: 6. ročník ZŠ
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_O8_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _18_CJL_3 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_19_CJL_1 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
JMÉNO AUTORA: MGR. HANA BOHÁČOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_12_INOVACE_32_CJL_L ROČNÍK: III. ČESKÝ JAZYK A LITERATURA VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Bibliografické citace a metody citace Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_25_CJL_M Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Administrativní styl PaedDr
Odborný styl PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝU.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_01_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_06_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Vypravování Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_09_CJL_M Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Úvod do dějepisu. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _07_CJL_3 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Život a dílo VY_32_INOVACE_2A4 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Lenka Fibigerová.
z Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Petra Pilková Název šablony.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_14_CJL_M Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.17 Anotace: Prezentace je zaměřena na výtah, jeho hlavní znaky a funkci. Slouží jako zápis pro žáky. Vzdělávací oblast: český.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_10_CJL_M Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_10A_CJ9_02_SLOH_A_KOMUNIKACE.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_18_SLOH_A_KOMUNIKACE.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Mgr. Michal Oblouk HLAVNÍ MYŠLENKY TEXTU.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VÝTAH Mgr. Michal Oblouk.
Projekt:. Pomoc škole a žákům, registrační číslo projektu CZ /1
VÝTAH Mgr. Michal Oblouk.
VÝTAH Mgr. Michal Oblouk.
SLOH A KOMUNIKACE Výtah.
Transkript prezentace:

Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_06_CJL_M Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace, Estetické vzdělávání Vzdělávací obor: Sloh a komunikace Tematický okruh: Jazyk a styl žurnalistiky Téma: Koncept, resumé Metodický list/anotace: Seznámení se základními pojmy publicistického funkčního stylu, automatizace, aktualizace; praktická práce s texty; možné využít ve 4. ročníku jako opakování k maturitní zkoušce.

Metoda práce při studiu. Vyhledává klíčová slova, vybírá nejdůležitější fakta. Důležitá je přehlednost a hierarchie (reprodukuje myšlenky v nezměněném pořadí). Pro přehlednost používá malá a velká písmena, písmena řecké abecedy, zkratky, dvojtečky. Důležité je doplnit odkazy. Konspekt – výtah

Důkladně se seznamte s následujícím textem! Podle toho, co jste se dozvěděli o konspektu – resumé – výtahu, zpracujte následující text. Reprodukujte stručně, souvisle, v nezměněném pořadí hlavní myšlenky!

Jana D. Karlíčková (vlastním jménem Jana Dvořáková), se narodila 13. března 1963 v Písku. Pseudonym Karlíčková si dala podle svého dívčího jména. Po absolvování gymnázia v Milevsku studovala český jazyk a dějepis na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. V roce 1986 zde získala doktorát a začala působit jako učitelka na střední škole, nejprve v Praze a později v Českých Budějovicích. V roce 1994 se rozhodla následovat svého manžela na pracovní stáž do amerického Pittsburghu. Během tří let se seznamovali se životem v Americe, i se dvěma malými dětmi 2 roky cestovali po celých Spojených státech. Po návratu do Českých Budějovic pracovala jako redaktorka v regionální televizi a později jako korektorka v tiskárně. Ani tato práce ji dostatečně neuspokojila, a proto se vrátila ke své původní učitelské profesi a od roku 2005 učí anglický a český jazyk na Střední elektrotechnické škole v Hluboké nad Vltavou. V roce 2002 jí vyšla prvotina Ten, kdo nezapomíná a v roce 2005 psychologicky laděná próza Přechodné bydliště Hatteras. Zatím posledním románem je Město krásných zvrhlíků, vydaný v roce Je to dějově bohatý, s lehkou nadsázkou laděný příběh s množstvím postav a jejich osudů, které spojuje záliba – jojo.

Jana D. Karlíčková (Karlíčková – pseudonym) Narozena: , Písek Studia a zaměstnání: gymnázium Milevsko FFUK Praha obor Čj, D; doktorát 1986 učitelka Praha, České Budějovice, redaktorka regionální televize, korektorka v tiskárně Zahraniční pobyty: 3 roky USA Tvorba: Ten, kdo nezapomíná (prvotina) Přechodné bydliště Hatteras Město krásných zvrhlíků Náznak řešení

Slouží k uchovávání důležitých nebo zajímavých myšlenek a údajů z knih, časopisů apod. Jsou výstižné, stručné, přehledné. Nemusí dodržovat sled, stavbu textu. Výpisky

Vyberte si z některé učebnice téma a zpracujte: 1.Výtah 2.Výpisky Nezapomeňte uvést pramen a údaje: autor, název, místo a rok vydání, název lekce popř. kapitoly, event. číslo strany. Předneste ve třídě a zhodnoťte své práce. Úkol pro další samostatnou práci

Byli jste už v knihovně? Obr. 1

K čemu a komu knihovny slouží? Jaký je způsob ukládání knih, způsob objednání? Jak funguje vypůjčování a vracení knih? K čemu slouží katalogizační lístky a jaké údaje na nich najdete?

Shromažďují krásnou i odbornou literaturu, zpřístupňují je čtenářům Zpracovávají literaturu podle dokumentace, tj. tak, aby bylo možné najít dokument podle autora, obsahu a dalších charakteristik Poskytují bibliografické informace, tj. informace o tématech a kvalitách knih, jejich autorech, o roce, místě vydání Pomáhají také vypracovávat rešerše, tj. informace o tom, v kterých pramenech se pojednává o jistém tématu Umožňují vypůjčit si informační prameny ze všech knihoven České republiky, ale také ze zahraničí, poskytují kopie dokumentů apod. Knihovny mají signatury, katalogy, a to jmenné, systematické, předmětové s katalogizačními lístky, kde jsou podrobnější informace o jednotlivých dílech, tzv. bibliografické údaje Knihovny

Obr. 1: Zdroje klipartů: MS Office, Verze : MGR. MUŽÍKOVÁ, Olga a kol. Odmaturuj z českého jazyka. Brno: Didaktis, spol. s r.o., 2007, ISBN TEJNOR, Antonín a kol. Český jazyk pro SŠ.Praha: SPN n. p Citace, zdroje a literatura