VY_32_INOVACE_CHK4 3160 MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitální učební materiál
Advertisements

BÍLKOVINY (ROZDĚLENÍ)
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
BÍLKOVINY IV Rozdělení bílkovin
PROTEINY - přítomny ve všech buňkách - podíl proteinů až 80%
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
VY_32_INOVACE_05_PVP_243_Hol
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_199.
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Chemická stavba buněk Září 2009.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Složení a fyzikálně-chemické vlastnosti bílkovin
PaedDr. Ivana Töpferová
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_09.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_173.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_172.
Bílkoviny a nukleové kyseliny
Sloučeniny v organismech
„EU peníze středním školám“
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_08.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_13 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
BÍLKOVINY.
31.1 Aminokyseliny, bílkoviny
úlohy proteinů Proteiny (bílkoviny) stavební katalytická
BÍLKOVINY Proteiny.
Bílkoviny a jejich metabolismus. Charakteristika Makromolekulární látky biopolymery Makromolekulární látky biopolymery Stavební jednotkou jsou  - AMK:
Aminokyseliny 1 Mgr. Richard Horký.
Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Aminokyseliny substituční deriváty karboxylových kyselin
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
Proteiny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
SOŠO a SOUŘ v Moravském Krumlově
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Bílkoviny.
BÍLKOVINY ( PROTEINY ) biomakromolekulární látky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Funkce bílkovin Ch_059_Přírodní látky_Funkce bílkovin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
BÍLKOVINY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_26.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_18 CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PŘÍRODNÍ.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
PROTEINY-BÍLKOVINY LUCIE VÁŇOVÁ. ZÁKLADNÍ STAVEBNÍ JEDNOTKA.
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Funkce bílkovin Bílkoviny se vyskytují ve všech živých organizmech, jsou velmi rozmanité, plní mnoho funkcí a mají schopnost vytvářet sloučeniny s dalšími.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výukový materiál VY_52_INOVACE_25_ Bílkoviny-vlastnosti
α- aminokyseliny a bílkoviny
Lékařská chemie Aminokyseliny Peptidy, proteiny Primární, sekundární, terciární a kvartérní struktura proteinů.
Bílkoviny (proteiny).
Bílkoviny.
BÍLKOVINY=PROTEINY.
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_CHK4 3160 MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: 11.10.2012 Autor: PaedDr. Věra Mojáková Určeno pro předmět: Chemie Tematická oblast: Přírodní látky - chemické složení živých organismů Obor vzdělání: Kosmetické služby (69-41-l/01) 4. ročník Název výukového materiálu: Bílkoviny Popis využití: Výukový materiál pro žáky s úkoly s využitím dataprojektoru, notebooku Čas: 20 minut

Bílkoviny - proteiny 2 1 3

Bílkoviny Základní stavební jednotka živé hmoty – stavba všech tkání (svalů, kostí, chrupavek, vlasů, kůže) Biopolymery – přírodní makromolekulární látky Složené z více než 100 aminokyselin

Aminokyseliny Substituční deriváty karboxylových kyselin Molekula obsahuje:  karboxylovou skupinu  (-COOH)  aminovou (-NH2) funkční skupinu alfa-aminokyseliny - obě skupiny navázány na stejném uhlíkovém atomu

V bílkovinách se vyskytuje 20 aminokyselin - esenciální (nepostradatelné) tělo je přijímá v potravě např. valin , leucin, lysin - neesenciální (postradatelné), tělo je dovede syntetizovat

Peptidy Vznikají spojením několika aminokyselin peptidovou vazbou 

Peptidová vazba, také peptidická vazba, je  chemická vazba obsahující seskupení atomů –CO–NH– Typická pro proteiny a polypeptidy, v nichž se –CO–NH– vytváří při kondenzaci jednotlivých aminokyselin

Významné peptidy: Oxytocin – hormon produkovaný hypothalamem, vyvolává stahy děložní svaloviny Inzulin- hormon slinivky břišní, snižuje hladinu cukru v krvi Endorfin – hormon štěstí, reguluje emocionální projevy

Struktura Primární udává pořadí aminokyselin v peptidovém řetězci 4

Struktura Sekundární – je dána geometrickým uspořádáním polypeptidového řetězce - skládaný list - šroubovice

Vlastnosti Pevné látky Rozpustnost ve vodě závislá na jejich struktuře Pokud jsou rozpustné – tvoří koloidní roztoky

Vysolování Způsobuje vyloučení bílkovin z roztoku ve formě sraženiny tzv. koagulace Vratná – přidáním vody se sraženina rozptýlí Nevratná – sraženinu nelze rozpustit

Denaturace Působením vyšší teploty, ozářením, kyselinami, hydroxidy dochází k irreverzibilním změnám, bílkoviny ztrácí biologickou aktivitu Využití při přípravě pokrmů Usmažené vejce je příkladem směsi víceméně denaturovaných bílkovin. V tomto případě došlo k denaturaci účinkem tepla 5

Funkce Stavební (kolagen, keratin) Katalytická (enzymy) Regulační(hormony) Obranná(protilátky) Transportní(hemoglobin)

Dělení Jednoduché – obsahují ve svých molekulách pouze aminokyseliny Složené – kromě bílkovinné složky obsahují ještě nebílkovinnou složku

Jednoduché bílkoviny Albuminy – vaječný , mléčný, svalový krevní Globuliny – součást krevního séra, v mléce, vejcích Histony – v buněčných jádrech Skleroproteiny – vysoce odolné bílkoviny - nerozpustné ve vodě - tvoří ochrannou a podpůrnou tkáň živočichů - keratin, fibroin, kolagen (vařením tkání obsahujících kolagen ve vodě získáme želatinu)

Složené bílkoviny Fosfoproteiny – obsahují H3PO4 V mléce savců – kasein Ve vaječném žloutku – vitelin Glykoproteiny – obsahují sacharid Součástí sekretů četných žláz(sliny, žaludeční šťáva) Lipoproteiny – obsahují lipidy Nukleoproteiny – obsahují nukleové kyseliny V buněčných jádrech Metaloproteiny – obsahují kovy chlorofyl, hemoglobin

Důkazy bílkovin Biuretova reakce Xantoproteinová reakce http://www.youtube.com/watch?v=J4ma_q5dErw Xantoproteinová reakce http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=Sh0COYDIn9o

Úkoly: 1) Z čeho se po chemické stránce skládají bílkoviny? 2) Jaká je funkce hemoglobinu, který kov obsahuje? 3) Zjisti kdo obsahuje větší %bílkovin zda kuřecí prsa nebo sója. 4) Co je to celiakie, jak se projevuje?

Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Denaturace http://cs.wikipedia.org/wiki/Aminokyselina http://fr.wikipedia.org/wiki/Fichier:AminoAcidball.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Amminoacido_valina_formula.png http://cs.wikipedia.org/wiki/Peptid http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Amidbildung.svg http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Main_protein_structure_levels_pl.svg&filetimestamp=20090215232612 http://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Datei:Beta-Faltblatt.svg&filetimestamp=20120319185842 http://cs.wikipedia.org/wiki/Alfa-helix http://cs.wikipedia.org/wiki/Denaturace http://cs.wikipedia.org/wiki/Hemoglobin http://www.youtube.com/watch?v=J4ma_q5dErw http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=Sh0COYDIn9o http://zivotni-energie.cz/bilkoviny-a-jejich-zakladni-rozdeleni.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Celiakie Kliparty Office [online]. 2012 [cit. 2012-10-11]. Dostupné z www: http://office.microsoft.com/cs-cz Benešová, Marika; Satrapová, Hana.Odmaturuj z chemie.1. vyd. Brno: Didaktis, 2002, 80-86285-56-1