VY_32_INOVACE_CHK4 3160 MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: 11.10.2012 Autor: PaedDr. Věra Mojáková Určeno pro předmět: Chemie Tematická oblast: Přírodní látky - chemické složení živých organismů Obor vzdělání: Kosmetické služby (69-41-l/01) 4. ročník Název výukového materiálu: Bílkoviny Popis využití: Výukový materiál pro žáky s úkoly s využitím dataprojektoru, notebooku Čas: 20 minut
Bílkoviny - proteiny 2 1 3
Bílkoviny Základní stavební jednotka živé hmoty – stavba všech tkání (svalů, kostí, chrupavek, vlasů, kůže) Biopolymery – přírodní makromolekulární látky Složené z více než 100 aminokyselin
Aminokyseliny Substituční deriváty karboxylových kyselin Molekula obsahuje: karboxylovou skupinu (-COOH) aminovou (-NH2) funkční skupinu alfa-aminokyseliny - obě skupiny navázány na stejném uhlíkovém atomu
V bílkovinách se vyskytuje 20 aminokyselin - esenciální (nepostradatelné) tělo je přijímá v potravě např. valin , leucin, lysin - neesenciální (postradatelné), tělo je dovede syntetizovat
Peptidy Vznikají spojením několika aminokyselin peptidovou vazbou
Peptidová vazba, také peptidická vazba, je chemická vazba obsahující seskupení atomů –CO–NH– Typická pro proteiny a polypeptidy, v nichž se –CO–NH– vytváří při kondenzaci jednotlivých aminokyselin
Významné peptidy: Oxytocin – hormon produkovaný hypothalamem, vyvolává stahy děložní svaloviny Inzulin- hormon slinivky břišní, snižuje hladinu cukru v krvi Endorfin – hormon štěstí, reguluje emocionální projevy
Struktura Primární udává pořadí aminokyselin v peptidovém řetězci 4
Struktura Sekundární – je dána geometrickým uspořádáním polypeptidového řetězce - skládaný list - šroubovice
Vlastnosti Pevné látky Rozpustnost ve vodě závislá na jejich struktuře Pokud jsou rozpustné – tvoří koloidní roztoky
Vysolování Způsobuje vyloučení bílkovin z roztoku ve formě sraženiny tzv. koagulace Vratná – přidáním vody se sraženina rozptýlí Nevratná – sraženinu nelze rozpustit
Denaturace Působením vyšší teploty, ozářením, kyselinami, hydroxidy dochází k irreverzibilním změnám, bílkoviny ztrácí biologickou aktivitu Využití při přípravě pokrmů Usmažené vejce je příkladem směsi víceméně denaturovaných bílkovin. V tomto případě došlo k denaturaci účinkem tepla 5
Funkce Stavební (kolagen, keratin) Katalytická (enzymy) Regulační(hormony) Obranná(protilátky) Transportní(hemoglobin)
Dělení Jednoduché – obsahují ve svých molekulách pouze aminokyseliny Složené – kromě bílkovinné složky obsahují ještě nebílkovinnou složku
Jednoduché bílkoviny Albuminy – vaječný , mléčný, svalový krevní Globuliny – součást krevního séra, v mléce, vejcích Histony – v buněčných jádrech Skleroproteiny – vysoce odolné bílkoviny - nerozpustné ve vodě - tvoří ochrannou a podpůrnou tkáň živočichů - keratin, fibroin, kolagen (vařením tkání obsahujících kolagen ve vodě získáme želatinu)
Složené bílkoviny Fosfoproteiny – obsahují H3PO4 V mléce savců – kasein Ve vaječném žloutku – vitelin Glykoproteiny – obsahují sacharid Součástí sekretů četných žláz(sliny, žaludeční šťáva) Lipoproteiny – obsahují lipidy Nukleoproteiny – obsahují nukleové kyseliny V buněčných jádrech Metaloproteiny – obsahují kovy chlorofyl, hemoglobin
Důkazy bílkovin Biuretova reakce Xantoproteinová reakce http://www.youtube.com/watch?v=J4ma_q5dErw Xantoproteinová reakce http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=Sh0COYDIn9o
Úkoly: 1) Z čeho se po chemické stránce skládají bílkoviny? 2) Jaká je funkce hemoglobinu, který kov obsahuje? 3) Zjisti kdo obsahuje větší %bílkovin zda kuřecí prsa nebo sója. 4) Co je to celiakie, jak se projevuje?
Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Denaturace http://cs.wikipedia.org/wiki/Aminokyselina http://fr.wikipedia.org/wiki/Fichier:AminoAcidball.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Amminoacido_valina_formula.png http://cs.wikipedia.org/wiki/Peptid http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Amidbildung.svg http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Main_protein_structure_levels_pl.svg&filetimestamp=20090215232612 http://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Datei:Beta-Faltblatt.svg&filetimestamp=20120319185842 http://cs.wikipedia.org/wiki/Alfa-helix http://cs.wikipedia.org/wiki/Denaturace http://cs.wikipedia.org/wiki/Hemoglobin http://www.youtube.com/watch?v=J4ma_q5dErw http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=Sh0COYDIn9o http://zivotni-energie.cz/bilkoviny-a-jejich-zakladni-rozdeleni.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Celiakie Kliparty Office [online]. 2012 [cit. 2012-10-11]. Dostupné z www: http://office.microsoft.com/cs-cz Benešová, Marika; Satrapová, Hana.Odmaturuj z chemie.1. vyd. Brno: Didaktis, 2002, 80-86285-56-1