SYNDROM TÝRANÉHO DÍTĚTE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy sportovního tréninku mládeže
Advertisements

VÝSLEDKY VÝZKUMU PODPOŘENÉHO NADAČNÍM FONDEM J&T
Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Prevence rizikového chování
Občanská nauka Sociálně patologické jevy IV. ; VY_32_INOVACE_D2_12
Psychické deprivace a subdeprivace
ÚRAZY V DĚTSTVÍ.
ŠIKANA.
Alžběta Brožová Barbora Šimková Lenka Krejcárková.
Domácí násilí „Domácí násilí je nejrozšířenější, nejvíce podceňované, nejméně kontrolovatelné.“
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
Rodina.
DĚTI NA CESTĚ Zdravotní, psychické a sociální důsledky náhradní péče
Mgr. Jolana Polzová Mgr. Jan Žufníček
Domácí násilí.
HLAVNÍ OBDOBÍ LIDSKÉHO ŽIVOTA
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Digitální učební materiál
Syndrom špatného zacházení
DOMÁCÍ NÁSILÍ SEXUÁLNÍ NÁSILÍ OBCHOD S LIDMI
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Rizikového chování v dospívání
CAN-Child Abuse and Neglect
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Je dnes dětství bezpečné. (Subjektivní zkušenost dět
TYPY A FORMY ÚRAZŮ I NÁSILÍ NA DĚTECH A MLÁDEŽI
Preventivní programy v ordinaci PLDD
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
(Presenium) Jiří Vítovec
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
TYPY A FORMY ÚRAZŮ I NÁSILÍ NA DĚTECH A MLÁDEŽI
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
PERSEFONA, o.s.  Komplexní služby obětem domácího násilí sexuálního zneužívání znásilnění  Vzdělávání laické i odborné veřejnosti  Analytická a publikační.
Sociální patologie SCPT SCPA
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Základní charakteristika
KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.
Logopedie Speciální pedagogika zabývající se osobami s narušenou komunikační schopností.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
ODKLAD POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
Sexuální zneužívání mentálně handicapovaných, specifika průběhu a reakce obětí PHDR. MARTINA VENGLÁŘOVÁ, PSYCHOLOG, PSYCHOTERAPEUT „OBĚTI SEXUÁLNÍHO NÁSILÍ.
Problematika násilí na dětech Syndrom CAN – syndrom týraného, zanedbávaného a zneužívaného dítěte Způsoby vzniku: Akce Ne-akce.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Syndrom týraného dítěte Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Násilí Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
 situace, kdy rodina v různé míře neplní základní požadavky a úkoly dané společenskou normou  selhání některého člena nebo členů rodiny, toto selhání.
Domácí násilí ©Manová Pavla, Bc.. Domácí násilí je fyzické, psychické anebo sexuální násilí mezi blízkými osobami, ke kterému dochází opakovaně v jejich.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Zittová, Pospíchalová, V7A. období: 6 – 11 let ústup egocentrismu – rozvoj schopnosti spolupráce chápání abstraktních a specifických.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Agrese, šikana Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_35 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluŠikana Anotace Ž8ci se v průběhu.
Člověk a zdraví Bc.Kateřina Cuperová. - je jakékoliv pohlavní dotýkání, styk či vykořisťování kýmkoliv.
Mgr. Rostislav Navláčil 14. Kriminalita páchaná na dětech
Šikana ….. a její prevence VY_32_INOVACE_10_36.
Číslo v digitálním archivu školy
Sociální práce s rodinou 4
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_16-01
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
Šikana.
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Syndrom rizikového chování v dospívání
Sociální práce s rodinou 12
Školská sociální práce
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_Základní lidská práva TÉMA:
SP s rodinou 2 Metody hodnocení, protektivní a rizikové faktory
Transkript prezentace:

SYNDROM TÝRANÉHO DÍTĚTE

DEFINICE TÝRÁNÍ syndrom týraného a zneužívaného dítěte /CAN/ je definován jakýmkoli nenáhodným jednáním rodičů, nebo jiné dospělé osoby, které je v dané společnosti odmítané a nepřijatelné a jež poškozuje tělesný, duševní i společenský stav a vývoj dítěte, popř. způsobí jeho smrt. /Dunovský, 1998/ Předpokládá se , že tímto syndromem trpí přibližně 1-2% dětí Základním znakem CAN syndromu je necitlivost a bezohlednost k dítěti, jeho podřízení nebo využití k uspokojení potřeb dospělého

ZÁKLADNÍ VARIANTY CAN 1. zanedbávání dítěte - poškozování nedostatečnou aktivitou rodičů - omezení vzájemného vztahu mezi dítětem a rodičem - nedostatečné uspokojování potřeb dítěte – hlad, opruzeniny, špatná hygiena apod. Rodiče nevytvářejí dostatek podnětů, které podporují rozvoj schopností a dovedností dítěte

ZÁKLADNÍ VARIANTY CAN 2. týrání psychické, či fyzické - fyzické týrání se projevuje nadměrným fyzickým trestáním a bitím - jde o zneužívání fyzické síly dospělého vůči dítěti - toto fyzické týrání je také velkým utrpením fyzickým - psychické týrání se projevuje častým, nadměrným kritizováním, ponižováním a citovým vydíráním dítěte - jde o zneužití psychické nadřazenosti dospělého , jeho moci nad podřízeným a závislým dítětem

ZÁKLADNÍ VARIANTY CAN 3. sexuální zneužívání - jedná se o zneužití moci nad dítětem pro sexuální uspokojení dospělého - vede k poškozování dítěte jak v oblasti tělesné, tak duševní - dělíme na dotykové a bezdotykové - sexuálním zneužíváním je i nabízení pornografie dětem - nejčastěji se sexuálního zneužívání dopouští přímý příbuzný – otec, strýc, děda apod.

PŘÍZNAKY 1. fyzické týrání - odřeniny - modřiny různého stáří - vytrhané vlasy - bodné, řezné rány - popáleniny /od cigaret např./ - stopy po škrcení - zlomeniny a vykloubeniny i zastaralé

PŘÍZNAKY 2. zanedbávání - dítě špinavé, nemyté - kojenci bývají opruzení, nepřebalení - děti hladové a podvyživené - zanedbané oblečení a obutí - opožděný vývoj řeči - u starších dětí neschopnost jíst příborem a dodržovat základní hygienické návyky Vše je proto, že rodiče své děti tyto věci neučili

PŘÍZNAKY 3. psychicky týrané dítě - nejisté, vyhýbavé chování - opoždění ve vývoji - pasivita až apatie - neschopnost radovat se - tyto děti neumí vyjádřit nespokojenost, bolest - agresivita - neklid a úzkost - poruchy soustředění - narušení vztahů k dospělým

PŘÍZNAKY 4. sexuálně zneužívané dítě - poranění pohlavních orgánů - poruchy vztahů k dospělým osobám - úzkost, deprese, sklon k sebevraždě - opoždění v duševním vývoji - narušení sexuální role - zvláštní, sexistické chování vůči vrstevníkům i dospělým - nepřiměřené znalosti ze sexuální oblasti

PREVENCE TÝRÁNÍ A ŠPATNÉHO ZACHÁZENÍ S DÍTĚTEM Prevence primární – spočívá v dobré přípravě dětí pro manželství a rodičovství od nejranějšího věku Prevence zaměřená na rizikové rodiny – rodiny jsou vytypované a pečují o ně sociální služby Pokud je vysloveno podezření na týrání, je vždy nutný zásah, při kterém je vždy na prvním místě ochrana dítěte Nutností je podrobné lékařské vyšetření dítěte, popř.krátká hospitalizace dítěte

Použitá literatura a zdroj obrázků Říčan, Krejčířová a kol: Dětská klinická psychologie Grada 1997, 450 stran. Obrázky: www. GOOGLE. com