Vkladové služby.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úrok, úroková míra Přednáška č. 3.
Advertisements

Finanční produkty určené k ukládání peněz
1. cvičení úrokování.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Finanční matematika.
Úvěrové operace.
Bankovnictví Banka je instituce, která poskytuje finanční služby. Její základní činností je shromažďování dočasně volných peněžních prostředků, které formou.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA duben 2008 Investiční příležitosti.
Stavební spoření, úvěry, leasing
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VY_62_INOVACE_1_2_14 „Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Přebytkový rozpočet spoření.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
1 VOLKSBANK – PARTNER PŘI EXPORTU DO RUSKA Filip Vavruška.
Bankovní vklady téma „Finanční produkty“
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_12_INOVACE_70_9TR_M Autor: Mgr. Monika Bittová 1.
EKONOMIKA OBCHODNÍ BANKY Ing. Renata Slaná
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
BANKOVNICTVÍ Depozitní obchody.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_OBCHODNI.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
B ANKOVNICTVÍ. P ASIVNÍ BANKOVNÍ OBCHODY B ANKOVNÍ ÚČET Bankovní ú č et (konto) je základní bankovní produkt, s nimž jsou spojeny (resp. do značné míry.
Jednoduché úrokování.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
VY_62_INOVACE_02_11 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_62_INOVACE_02_11 Zpracoval:Ing.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Krátkodobý finanční majetek Bankovní účty Krátkodobé bankovní úvěry
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy : Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
SMĚNKA 2. cvičení LS.
Úvěrové obchody Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Pasivní bankovní obchody Platebně zúčtovací bankovní produkty
Pasívní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Stavební spoření Jaká bude celková naspořená částka na konci roku v případě stavebního spoření, kde spoříme pravidelně na konci každého měsíce částku 1700.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013
Nominální a reálná úroková sazba
1 Bankovní úvěrové analýzy Banky, úvěrové produkty Průběžný test 1 OtázkyJméno:……………………………………….Skupina:……………………………………. Datum:
Finanční trh. finanční trh nabídka a poptávka peněz, cenných papírů a dalších forem kapitálu nabídka a poptávka peněz, cenných papírů a dalších forem.
Spoření Dominika Nováková, C2A. Spoření Spoření je činnost, kterou vznikají úspory.
Ing. Veronika Dostálková MBA BANKOVNÍ PRODUKTY Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_16 Název materiáluStavební.
Charakteristika finančních účtů Členění finančních účtů 1)Aktivní účty 211 pokladna 213 ceniny 221 bankovní účet 251 majetkové cenné papíry k obchodování.
Stavební spoření Jaká bude celková naspořená částka na konci roku v případě stavebního spoření, kde spoříme pravidelně na konci každého měsíce částku 1700.
Téma 8: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk 1. Strategie financování 2. Obchodní úvěr 3. Krátkodobé bankovní úvěry 4. Ostatní zdroje.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_13 Název materiáluSpořicí.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku z obchodní korporace a úroky z držby.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
1 Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0206 Název vzdělávacího materiálu: Vkladové služby bank Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek.
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_62_INOVACE_40 Jméno autora: Ing. Gabriela Hautová Název.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Finanční matematika 2. část
Kam s penězi, aby nezahálely
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Téma 6: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk
Výpočet úroku na běžném účtu, úroková čísla, úrokový dělitel, spoření
VKLADOVÉ SLUŽBY BANK II.
Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření: Vyučovací předmět:
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Bankovnictví Banka je instituce, která poskytuje finanční služby. Její základní činností je shromažďování dočasně volných peněžních prostředků, které formou.
DUM - Digitální Učební Materiál
Transkript prezentace:

Vkladové služby

Vklady (depozita) dočasně volné peněžní prostředky (peníze) různých subjektů uložené v bankách s vkladem je spojen nárok klienta (vkladatele) na předem stanovený výnos = úrok, který nezávisí na výsledku hospodaření banky a tím se liší od investičních společností

úrok (výnos) = závisí na výši vkladu, úrokové sazby a délce trvání vkladu při stanovení úroku je pro klienta důležité, zda je úrok připsán k jeho kapitálu a dále úročen – složené úročení nebo je úrok vyplacen po skončení úrokovacího období a jde o jednoduché úročení pojištění vkladů

Pojištění vkladů ze zákona má každý klient banky zaručeno, že v případě neschopnosti banky vyplatit vklad klienta, bude tento vklad zaplacen z Fondu pojištění vkladů a to do výše 90 % vkladu, pouze do výše hodnoty odpovídající 25 000 eur, ale až po odečtení splatných závazků (úvěrů) klienta vůči bance, jestliže existují

Členění podle formy vkladu podnikatelské a nepodnikatelské účty vkladní knížky a osobní konta účty termínovaných vkladů prodej vkladových certifikátů a listů prodej bankovních obligací stavební spoření

Běžný účet netermínovaný vklad fyzické nebo právnické osoby, soustřeďují se zde peněžní prostředky a uskutečňují se platby postup při otevření účtu - seznámení se základními charakteristikami účtu a se sazebníkem odměn soukromá osoba předkládá průkaz totožnosti podnikatele či organizace předkládá doklad o právní subjektivitě – ŽL, výpis z obchod. rejstříku. vyplní se Smlouva o zřízení a vedení běžného účtu

Vkladní knížky lze jí založit pouze na jméno (dříve mohla být na doručitele a tím s ní mohl manipulovat kdokoliv). umožňují pouze uložit a vybrat peníze v hotovosti na přepážce . (U výherní vkladní knížky je úrok připsán pouze je-li vylosována. U knížek s výpovědní lhůtou se úrok připíše až po uplynutí této lhůty a vklad se během lhůty nesmí vybírat.)

Vkladové a depozitní certifikáty potvrzení banky o jednorázovém přijetí vkladu na určitou dobu splatnosti zaručena pevně stanovená úroková sazba a nebo jsou prodávány tyto certifikáty za nižší cenu než je nominální hodnota certifikátu (pod pari) a po splatnosti banka vyplatí nomin. hodnotu

Stavební spoření umožňuje klientovi spořit jeho peníze se státním příspěvkem = podpora ve výši 15 % z částky nepřesahující 20 000 Kč ročně po minimálně dvouletém spoření mu banka může poskytnout úvěr ze stavebního spoření na financování bytových potřeb. Jestliže klient nevyužije úvěr, pak si po šesti letech může naspořenou částku včetně státní podpory vybrat.

Vklady - z hlediska časové struktury vklady netermínované (na požádání, na viděnou, transakční) vklady termínované

Vklady netermínované banka je vyplatí na požádání peníze, které si klient ukládá na svůj účet, aby je denně využíval ke svému běžnému hospodaření stav peněz na vkladu se neustále mění, proto tyto vklady nepředstavují pro banku stabilní peněžní zdroj, jsou úročeny nízko přestože jde o nestabilní zdroj, mají banky na těchto vkladech zájem, protože mají trvalý kontakt s klientem (např.běžný účet, sporožirový účet)

Vklady termínované krátkodobé (do jednoho roku) nebo dlouhodobé (déle než 1 rok) jedná se o peníze, které jejich majitel nebude po určitou dobu potřebovat a na tuto dobu je poskytne bance banka sjednává pevnou dobu vkladu, může tyto peníze bez rizika dobře rozmístit do aktivních obchodů a platí vyšší úrok