Matěj Klíma Filosofie, Česká filologie UPOL

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvod do Teorie her. Vztah mezi reálným světem a teorií her není úplně ideální. Není úplně jasné, jak přesně postavit herněteoretický model a jak potom.
Advertisements

Úvod do médií PaedDr. Zdeněk Pejsar, Ph.D.. Při vytváření pojmu multimédia je vhodné vyjít ze syntaktického složení tohoto slova. Pod pojmem multi najdeme.
Dualita úloh lineárního programování a analýza citlivosti
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Predikátová logika 1. řádu
Co je to logika? KFI/FIL1 Lukáš Košík Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Predikátová logika1 Predikátová logika 1. řádu Teď „logika naostro“ !
Individua Daniel Boucník
57. ročník MO Soustředění řešitelů Kategorie A Exponenciela Litoměřice 2007.
Metodologie historického výzkumu volného času
NĚKTERÉ ZKUŠENOSTI ZE ZAVÁDĚNÍ ISO 27001
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_98.
Mo ž nost a nemo ž nost „Mo ž ný sv ě t je ka ž dý stav, který by mohl nastat, ale zpravidla nenastává. - Jim Hankinson, “Bluff Your Way in Philosophy“
Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ , OPVK)
Regresní analýza a korelační analýza
 Matematická logika je myšlení, uvažování třeba poskládání správných číslic v matematické řadě. Nebo různé myšlení to je logika.!  Uvažování správného.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_100.
Paradoxy Anna Blatecká KFI/FIL1
Vztah mezi energií a hmotností. Klasická dynamika říká:  mezi energií tělesa E a jeho setrvačnou hmotností m 0 není žádný obecně platný vztah  těleso.
Aristotelés – část druhá
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Taktická příprava Michal Lehnert.
Nebezpečí racionální diskriminace VŠFS.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Občanská nauka Ročník:II.
Formální axiomatické teorie Teorie relací a funkcí.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/ Právo jako filozofický pojem.
Co je to ARGUMENT? Irena Schönweitzová FI - ŠF
MATEMATIKA I.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_08.
Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ , OPVK) Logická analýza.
Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ , OPVK)
Paradoxy Jan Thümmel Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
O povaze právní interpretace
Fuzzy logika.
U RČITÉ DESKRIPCE A JEJICH RUSSELLOVSKÁ ANALÝZA Tereza WittichováFF UPOL 2013 Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik.
Základní pojmy Systém je abstrakce, kterou si lidé vytvářejí v procesu poznávání jako nástroj zkoumání reálných objektů.
Monika Pokorná FF UPOL Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Predikátová logika.
Výroková logika (analytické myšlení, úsudky)
Segmentace občanského chování občanů v ČR jako nástroj pro přesnější zacílení občanského vzdělávání.
INDIVIDUA KFI/ FIL1 Petr Hýža FI - FV Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Výroková logika.
Fuzzy logika, fuzzy množiny
Dominik Šutera ME4B. NOR NAND je způsob grafického vyjádření příslušnosti prvků do množiny a vztahů mezi množinami.
Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ , OPVK)
Návrh předmětu a jeho inovací Obchodní podnikání PhDr.Iveta Šimberová, Ph.D.
Metaetika Shrnutí.
Svět není, děje se. Bytí (ve smyslu předmětného, věcného bytí, nikoli bytí např. pojmů a dalších ideálních entit) ve filosofii je něco podobného jako.
Atomární (nomenklaturní) teorie významu - REKAPITULACE
Marie Duží vyučující: Marek Menšík Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia.
Predikátová logika1 Predikátová logika 1. řádu Teď „logika naostro“ !
Dagmar Strejčková Kapitoly z lexikologie současné češtiny Kapitoly z lexikologie českého jazyka Dagmar Strejčková
Ekonomicko – správní fakulta v Brně Katedra podnikového hospodářství KONKURENCESCHOPNOST PODNIKU VE VZTAHU K ROZVOJI MANAGEMENTU Ing. Viliam Záthurecký,
K sémantice vágních kvantifikátorů
Databázové systémy Datové modely.
Vědecký jazyk  Volba univerza (soubor předmětů)  Intencionální báze (volba vlastností z předmětného univerza)  Syntaktická báze (volba jazykových prostředků.
pokus o obecnou teorii sociálního jednání (T
S LOVNÍ DRUHY – 6. ROČ. Mgr. Jablečníková J. - ZŠ Horní Slavkov číslo šablony III/2 VY_32_INOVACE_83_SLOVNÍ DRUHY.
Jan Patočka moderní čs. filosofie „Kde se však mění svět a dějiny ? V 'nitru', lépe než v životě jednotlivce.“ Jan Patočka.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 2 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací.
Z ÁJMENA Bc. K. Matějková. Z ÁJMENA zastupují podstatná jména a přídavná jména mohou na věci ukazovat ohebný slovní druh přesný význam poznáme vždy z.
Filosofie Základy logiky.
DRUHY ZÁJMEN Mgr. Michal Oblouk.
Ideologie v digitálních hrách
Celoškolní projekt 2014/2015 „Učíme se od profíků“
Emergentismus filosofie emergentismu v počítačových vědách
Úvod Aritmetické a geometrické posloupnosti a jedna zajímavá funkcionální rovnice.
Induktivní postupy ve výuce matematiky
Vědecký jazyk Volba univerza (soubor předmětů)
Predikátová logika.
Transkript prezentace:

Matěj Klíma Filosofie, Česká filologie UPOL Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28.0216, OPVK) VÝZNAM VÝZNAMU Matěj Klíma Filosofie, Česká filologie UPOL

Co je to význam? A) Význam musí zprostředkovávat propojení mezi našimi slovy a věcmi našeho světa. --- > Referenční teorie významu „První prezident České republiky" --- > Znát význam tohoto výrazu je něco jiného než vědět, ke komu tento výraz odkazuje.

Fungování jazyka obecně předpokládá, že význam výrazu zůstává relativně konstatní PRAVIDLA B) Význam výrazu se nemění v přímé závislosti na tom, jak se mění svět kolem nás. DVĚ ÚROVNĚ SÉMANTIKY: 1.) Úroveň toho, o čem se hovoří = k čemu se odkazuje - vychází z interakce mezi jazykem a současným stavem světa 2.) Úroveň toho, co slova jako taková znamenají Na změnách v mimojazykovém světě je nezávislá

„Jitřenka je Jitřenka.“ x „Jitřenka je Večernice.“ Dvě slova nemohou odkazovat k různým věcem, aniž by měla různý význam, ale naopak mohou mít různý význam a přitom odkazovat k témuž předmětu. Frege SMYSL (sinn) je způsobem danosti oné entity, ke které je odkazováno (= VÝZNAM (bedeutung)) JITŘENKA A VEČERNICE „Jitřenka je Jitřenka.“ x „Jitřenka je Večernice.“

VÝRAZ SINN (SMYSL) BEDEUTUNG (VÝZNAM) vyjadřuje označuje je způsobem danosti

Význam --- > EXTENZE Smysl --- > INTENZE Význam --- > EXTENZE Možné světy ‚Umberto Eco‘, ‚autor Jména růže‘, ‚kůň‘, věta Intenze by měla odpovídat významu výrazu. Carnap

KONTEXT Význam výroku x Význam konkrétní výpovědi „Venku právě teď prší“ ZÁVISLOST NA KONTEXTU: Indexy, vlastní jména, predikáty , další výrazy Jakým způsobem se pak za další pomoci kontextu dostáváme od významu výpovědi k faktickému sdělení?

Tvárnost významu vzhledem ke kontextu - Vada nebo výhoda? Waismann Otevřenost, neostrost přirozeného jazyka, vágnost, principiální vágnost Při zkoumání významu konkrétní výpovědi musíme brát v potaz proměnlivé okolnosti, které se na konstituci významu podílejí.

EXPLIKACE (jejich vztah) význam výrazu přirozeného jazyka (vágní, otevřený) X designát výrazu jazyka formálně- logického (exaktně vymezený, uzavřený) EXPLIKACE (jejich vztah) Explicandum --- Explicatum Úlohou explikace je transformace daného více či méně nepřesného pojmu(explicandum) do přesného pojmu(explicatum), nebo nahrazení toho prvního tím druhým.

Děkuji za pozornost