Název Dýchání, kvašení Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast Botanika Anotace Prezentace energetických procesů, doplněná schématy. Klíčová slova dýchání, disimilace, kvašení, fermentace, Krebsův cyklus, anaerobní glykolýza Autor Mgr. Václav Hubáček Datum 24. 2. 2013 Škola Gymnázium Jana Opletala, Litovel, Opletalova 189 Projekt EU peníze středním školám, reg. č.: CZ.1.07/1.5.00/34.0221
DISIMILACE, FERMENTACE Dýchání, kvašení DISIMILACE, FERMENTACE Hu1_12
Dýchání (DISIMILACE) využívání zásobních látek vytvořených fotosyntézou při klíčení semen, v neosvětlených částech rostliny C6H12O6 + 6O2 -> 6CO2 + 6H2O + energie
Dýchání - rovnice C6H12O6 6O2 6CO2 6H2O energie
Dýchání (DISIMILACE) první etapa dýchaní – glykolýza anaerobní buňka první etapa dýchaní – glykolýza anaerobní glukóza se rozštěpí na kyselinu pyrohroznovou uvolní se energie 2 molekul ATP enzymy uloženy volně v cytoplazmě anaerobní glykolýza 2ATP mitochondrie
Dýchání (DISIMILACE) buňka druhá etapa dýchání - Krebsův cyklus (cyklus kys. citrónové) proces aerobní kyselina pyrohroznová se dekarboxiluje, dehydrogenuje, vodík se sloučí se vzdušným kyslíkem .. vzniká tak voda vzniká 36 ATP enzymy uvnitř mitochondrií 36ATP mitochondrie Krebsův cyklus
Fermentace (kvašení) starobylý způsob získávání energie probíhá v anaerobním prostředí pouze u nižších organizmů (kvasinky, etc) z 1 molekuly glukózy energie na 2 molekuly ATP
Fermentace (kvašení) 1. fáze - glykolýza buňka 1. fáze - glykolýza jedna molekula glukózy se rozštěpí na kyselinu pyrohroznovou uvolni se energie dostačující na vznik 2 ATP fermentace 2ATP mitochondrie
Fermentace (kvašení) 2. fáze alkoholové kvašení kvašení mléčné vzniká ethanol hlavně u kvasinek kvašení mléčné vzniká kyselina mléčná bakterie siláž, kyselé zelí