LUCEMBURSKO.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Itálie Italská republika
Advertisements

Monako (Principaute de Monaco) Monako je maličký evropský státeček, který patří mezi nejbohatší a nejvyspělejší země světa…
Austrálie.
Lucie Zelinková Sexta B
Rakousko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
ESTONSKO.
Německo Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
BENELUX LUCEMBURSKO.
RAKOUSKO.
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
IRSKO Robin Plch 8.A
Moldavsko.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
FRANCIE.
Lucemburské velkovévodství
RAKOUSKO.
BULHARSKO.
TURECKO.
SRBSKO.
Rumunsko.
BELGIE.
Lucembursko Jan Dařílek VIII.B 7.12.
Velkovévodství lucemburské
BENELUX CO STÁTY SPOJUJE? Velká hustota osídlení Monarchie
Téma hodiny: Lucembursko
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Francie.
ŠVÝCARSKO.
Portugalsko Info a obrázky.
Dánsko Geografické údaje.
VIETNAM Originální název: Cong Hoa Xa Hoi Chu Nghia Viet Nam
BENELUX.
Kanada Název: Canada Český název: Federativní stát Kanada
Monako.
Velká Británie (Great Britain).
PORTUGALSKO.
Francie Petra Kovaříková 8.A
Chorvatská republika.
Arménie znak vlajka.
Rakousko Poloha: 10o – 17o v. d. a 46o – 49o s. š.
MAĎARSKO.
Referát-Německo Aleš Novotný 8.A
SLOVINSKO.
ŘECKO Vlajka Řecka Vlajka prezidenta.
LITVA.
Švédsko.
Zadání: Rozsah min. 7min a max. 10 min Celá práce je v jednotném duchu Animace všech objektů Připravené komentáře v poznámkách Žádný obrázek nesmí být.
Írák.
THE BELGIE prezentaci uvádí Jiří Tichý.
Bělorusko.
Malta.
DÁNSKO.
Kongeriket Norge Holubová Hana
BELGIE.
Německo.
Francie Miroslav Chmelka.
Bulharsko България / Bălgarija

Lotyšská republika Latvijas republika Kressl Martin 7.F.
Brazílie Jana witkovská, IČO:
Litva V několika jazicích : Anglicky : Lithuania / Lithuanian
Moldavsko Kamil Bulka Sexta. Poloha Moldavska východní Evropa mírné podnební pásmo sousedé: Ukrajina, Rumunsko.
Jihoamerické státy Peru Chile Bolívie.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_295 _Polsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Antonín Košíček Sára Šobková
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Transkript prezentace:

LUCEMBURSKO

To je tady.

Základní údaje Anglický název: Luxembourg Originální název: Grand Duche de Luxembourg Český název: Lucemburské velkovévodství Užívaný název: Lucembursko Hlavní město: Lucemburk (Lëtzebuerg ) Poloha: 5°-6° v. d. a 49°-50° s. š.  Rozloha: 2 586 km2 Sousedé: Belgie, Německo, Francie Časové pásmo: GMT + 1 h (+ 2 h v létě)

Historie Malé Lucembursko, rozkládající se na ploše 2586 čtverečních kilometrů, bylo v celé své historii svíráno mocnými sousedy. Velkou část svých dějin prožilo pod jejich vlivem. Po vymření dynastie, která je kdysi spojila s Čechami, se Lucembursko stalo dědictvím rakouských Habsburků, poté Habsburků španělských, za Napoleona součástí Francie a teprve 1815 povýšeno na velkovévodství a začleněno do Německého spolku nezávislých států. V 30. letech 19. století o ně bojovala Belgie s Nizozemskem a výsledkem bylo připojení jeho části k Belgii. Druhá část byla prohlášena nezávislou zemí, ovšem v personální unii s Nizozemskem. I když v roce 1867 vyhlásily evropské mocnosti neutralitu a plnou nezávislost Lucemburska, potvrzenou Londýnskou dohodou, teprve po smrti nizozemského krále Viléma II., který neměl mužských potomků, skončila tato personální unie a na velkovévodský trůn nastoupil rod nasavsko-walramský, jenž vládne dodnes.

Státní zřízení Datum vzniku: 1867 Členství: EU, NATO, OSN, CE, OBSE, OECD Státní zřízení: velkovévodství Forma vlády: konstituční monarchie (podle ústavy z roku 1868 je výkonná moc soustředěna do rukou velkovévody a kabinetu, jenž se skládá z předsedy vlády a několika dalších ministrů) Správní členění: 3 okresy (Diekrich, Grevenmacher a Lucemburk) Hlavní město: Lucemburk (zhruba 76 500 obyvatel) Další města (tis. obyv.): Esch-sur-Alzette 24 000, Dudelange 15 000 Měna: euro Úřední jazyk: lucemburština, francouzština (pro občanskou administrativu), němčina (v obchodování)

Přírodní poměry Povrch je vesměs nížinný (na severu Lucemburska se nachází pohoří Ardeny) Kopcovitá krajina nejdelší řeka - Moselle (545 km) nejvyšší bod - Buurgplaatz (559 m) nejnižší bod - Moselle (133 m)

Podnebí Podnebí je mírné a vlhké, částečně oceánské s projevujícími se prvky kontinentality Příjemné počasí vládne od května do září (průměrná teplota v červenci je 19 °C) Nejteplejším měsícem je srpen Poměrně chladno je od listopadu do března (průměrná teplota v lednu jsou 2 °C) Nejméně ukazuje rtuť teploměru v prosinci a lednu. V zimě je Lucembursko pokryté závějemi sněhu. Průměrné srážky jsou 700 mm ročně Pro zájemce:Aktuální předpověď počasí pro město Lucemburk na několik dní dopředu naleznete na adrese www.alltravelluxembourg.com/ .

Hospodářství Tvorba HDP: 69 % služby, 30 % průmysl, 1 % zemědělství HDP (parita kupní síly): 30,74 mld. USD HDP na 1 obyv. (parita kupní síly): 55 600 USD (třetinu pracovních sil - cca 100.000 tvoří příslušníci okolních států, kteří do Lucemburska dojíždějí a nejsou tudíž do obyvatelstva započítáni) Dluh: 0 USD Hospodářský růst: 3,7 % Nezaměstnanost (2005): 4,5 % V Lucembursku je největší hustota bank na km2.

Hospodářství Nic významného se zde netěží (dříve železo, nyní ropa, uhlí a zemní plyn) Zemědělství - sklizeň: pšenice, ječmen, brambory, vinná réva, ovoce Zemědělství - chov dobytka: skot, prasata, drůbež Energetika výroba: 648 mil. kWh spotřeba: 6,15 mld. kWh Vývoz: stroje, chemikálie, sklo Dovoz: kovy, potraviny, spotřební zboží Odběratelské země: Německo, Francie, Belgie, VB, Itálie, Nizozemsko Dodavatelské země: Belgie, Německo, Francie, Nizozemsko Doprava: 274 km železnice, 5 166 km silnice (jízda vpravo) Měna: euro

Obyvatelstvo Počet obyvatel (2006): 474 413 Hustota zalidnění: zhruba 150 obyv./km2  Národnostní složení: Lucemburčané 67 %, Portugalci 12 %, Italové 5 %, Francouzi, Belgičané Náboženství: katolíci 95 %, protestanti 2 % Věkové složení: 0-14 r. 18,91 %, 15-64 r. 67,03 %, nad 65 r. 14,06 %  Roční přirozený přírůstek: 1,28% Střední délka života - muži: 74,02 let Střední délka života - ženy: 80,8 let Gramotnost: 100 % Urbanizace: 91,9%

Na dovolenou Velmi pestré dějiny a také atraktivní příroda vytvořily příhodné podmínky pro stále se rozvíjející turistický ruch. Lucembursko má dnes na 5000 km turistických cest, vynikající infrastrukturu dopravy i ubytování, je připraveno na cykloturistiku, vodáckou turistiku i agroturistiku. Země je plná stavebně-historických památek; jen hradů a zámků je tam na osmdesát. Nejznámější jsou Clervaux, Differdange, Beaufort, Esch sur Sure. Téměř každá obec má kostel, některé jsou starobylými skvosty. Naši turisté navštěvují Lucembursko převážně pro stavební památky a cenné sbírky výtvarného umění. V hlavním městě nalezneme muzea, divadla, Univerzitu z roku 1958, a historické jádro tohoto města je součástí světového kulturního dědictví a to hlavně gotická katedrála s hrobem Jana Lucemburského a velkovévodský palác.