Řízení soustav UCTE a rozvoj koordinace jako podmínka přežití Pavel Šolc Ředitel sekce Strategie ČEPS, a.s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Udržitelný rozvoj energetiky
Advertisements

Poznejte jak je skvělé Mít to pod Kontrolou a máte svou infrastrukturu pod kontrolou Michal Hroch Produktový manažer Microsoft ČR.
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Bezpečná integrace OZE do ES ČR
Modernizace a rozvoj přenosové soustavy ČR
Bezpečnost a spolehlivost provozu přenosové soustavy v kontextu MSK
Zdeněk Hruška Analytik přípravy provozu
ZPRACOVÁNÍ STŘEDNĚDOBÝCH PLÁNŮ DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI ÚZEMÍ
Přenosová soustava ČR - provozovatel ČEPS,a.s.
„Flow Based“ - alokace přenosových kapacit
Strategické změny v řízení elektrizačních soustav Špindlerův Mlýn Milan Kloubec, ČVUT FEL.
Systémy řízení v reálném čase – nezbytná podpora obchodování
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Základní otázky rozvoje informatizace Ing. Dana Bérová náměstkyně ministra – ředitelka sekce Jihlava,
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
FÁZE A CYKLUS SUMP: Od myšlenky k praktickým řešením Petr Kurfürst, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Vývoj regulace a dohledu nad finančním trhem Shrnutí poznatků Ing.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Přenosová soustava ČR v kontextu regionu a Evropy
Chytré sítě Smart grids.
Úloha PPS při zajištění bezpečnosti a dostupnosti energie Zuzana Šolcová ČEPS, a.s. Jarní konference AEM
Zatmění Slunce Bude mít dopad na energetiku? Miroslav Vrba Člen představenstva Dispečerské řízení, ICT, VaV.
Bezpečný a spolehlivý partner Koordinace TSO a koncepce regionálního operátora přenosové soustavy (RIO) AEM Pavel Šolc, ČEPS
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
Přenosová soustava ČR a problémy přenosových soustav v Evropě. Zuzana Šolcová, ČEPS, a.s. XVI. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská 17.1 –
Návrhy na změny pravidel trhu s elektřinou v Evropě
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Předmět: Řízení podniku 1
Vedeme elektřinu nejvyššího napětí
Spolupráce provozovatelů přenosových soustav v regionu CEE Pavel Šolc Ředitel sekce Strategie Seminář AEM
ČEPS na počátku 2. dekády 3. milénia Pavel Šolc Ředitel sekce Korporátní služby, ČEPS, a.s
Kritické situace v PS ČR
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Problémy provozovatelů přenosových soustav Zuzana Šolcová ČEPS, a.s. Jelenovská, Naše cesta vede k Vám.
Očekávaný vývoj trhu s elektřinou v kontinentální Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Využití Smart Meteringu při řízení spotřeby energie
Analýza vývoje odchylek ve vazbě na vývoj trhu s elektřinou v ČR Pavel Kašpar AEM Praha.
Pohled ČEPS, a.s. na energetickou legislativu při otevírání trhu s elektřinou Ing, Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Spolehlivost provozu elektrizační soustavy ČR v souvislostech dalšího vývoje trhu s elektřinou v EU. Pavel Šolc, ČEPS, a.s. XVII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská.
Problémy provozovatelů PS v Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Bezpečnost z pohledu provozovatele přenosové soustavy Ing. Vladimír Tošovský.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
1 Předpokládaný vývoj české a evropské elektroenergetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2008.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Vnitrodenní přeshraniční přenosy Martin Čech Specialista sekce Dispečerské řízení.
Podmínky obchodování se zahraničím Pavel Šolc, ČEPS, a.s. Naše cesta vede k Vám.
Vnitrodenní přeshraniční přenosy a možnosti mezinárodního trhu s regulační energií Zuzana Šolcová ČEPS, a.s. AEM Naše cesta vede k Vám.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
8. září 2004AEM Praha1 Regulace v EU a vliv vstupu ČR na činnost ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Novinky v provozu ČEPS pro rok 2006 Úloha ČEPS – SYS a PpS Zuzana Šolcová, ČEPS, a.s. SVSE Naše cesta vede k Vám.
PRINCeGON – metodika řízení projektů Ministerstva vnitra
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu Státní energetická koncepce 11 Ochrana práv spotřebitelů a zákazníků na energetickém trhu Konference.
PROCESNÍ MODELOVÁNÍ AGEND VEŘEJNÉ SPRÁVY Rámcový návrh projektu.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
PST v PS ČR Ing Vladimír Tošovský ČEPS, a.s.. PST v Evropě / ENTSO-E 1700 MVA.
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Problematika přenosových linek, cesty dalšího rozvoje
Doc. PhDr. Kateřina Ivanová, Ph.D.
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Implementace Evropské energetické legislativy
Jemný úvod do Smart Grids a Smart Metering
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Finanční podpora pro provozovatele LDS v rámci V. Výzvy Smart grids
Transkript prezentace:

Řízení soustav UCTE a rozvoj koordinace jako podmínka přežití Pavel Šolc Ředitel sekce Strategie ČEPS, a.s.

Obsah  Principy řízení propojených soustav UCTE  Současné výzvy spolehlivosti provozu vyvolané trhem s elektřinou a změnou ve struktuře zdrojů  Potřebné změny v organizaci a řízení spolupráce TSO v Evropě

Úlohy TSO při zajištění spolehlivosti provozu ES  Plánování a predikce provozu a hodnocení rizik  Zabezpečení systémových rezerv  Rozvoj a optimální využití nástrojů řízení  Vytváření a dodržování pravidel spolupráce propojených soustav  ES ČR je součástí propojeného systému UCTE Největší synchronní systém z hlediska počtu obyvatel a výkonu 23 států (18 EU), 35 TSO

Mapa sítě UCTE

Řízení soustavy UCTE  Decentralizovaný model řízení –Neexistuje centrální řízení –Systém je založen na samořízení jednotlivých částí ve stanovených mezích, přičemž odchylky se vzájemně vyrovnávají –Řízení dílčích regulačních oblastí jednotlivými TSO –Pravidla spolupráce vymezují mantinely na rozhraní Regulace velkých odchylek Řízení rovnováhy Držení rezerv –V normální situaci se udržuje rovnováha celku prostřednictvím rovnováhy jednotlivých prvků –V havarijní situaci spolupracují sousedé

Struktura UCTE

 Striktní dodržování pravidel –Trvalé a bez výjimek –N-1  Udržování rezerv –Kapacita sítí (N-1, TRM) –Kapacita zdrojů (N-1, dodržení salda)  Kvalitní příprava provozu a předikce  Předvídatelný stabilní provoz (nejsou zajištěny informace pro kontinuální vyhodnocování situace) Předpoklady fungování spolupráce

Principy řízení soustavy UCTE  Princip solidarity –Soustava UCTE udržuje 3000 MW rezerv primární regulace která funguje autonomně na solidárním principu a zajišťuje prvotní regulaci výpadku –Primární regulace je rovnoměrně rozložena po území UCTE (=> omezení sítí) –Vyžaduje rezervu v sítích, snižuje nároky na lokální rezervy  Princip neintervence –Každá soustava je povinna kontinuálně regulovat svojí odchylku „na nulu“ (nepřeregulovávat !), tj. saldo výměn s okolím na plánované a odsouhlasené hodnotě –V případě jakéhokoliv výpadku obnovit rovnováhu prostřednictvím svých rezerv do 15 minut (trumpetová charakteristika obnovy)

Výzvy liberalizovaného trhu pro řízení spolehlivosti  Oddělení vlastnictví zdrojů a odpovědnosti za spolehlivost  obchod řídí spolehlivost  Snížení volných rezerv + trh = prudké výkyvy cen  Regulace = tlak na náklady (chybí obecně uznávaná hodnota spolehlivosti)  Obchod s elektřinou a podpora OZE => změny toků v sítích –Snížení dostupnosti rezerv –Tlak na optimalizaci nákladů a kompromisy se spolehlivostí –Snížení rezerv v sítích –Rychlé změny struktury výroby

Provoz ES zemí UCTE je stále častěji na hranicích možností  Zhoršuje se kvalita frekvence  Toky v sítích se častěji a více odlišují od predikcí  Roste objem paralelních toků  Roste počet případů a doba trvání neplnění N-1  Roste míra nejistot v provozu Vnitrodenní trhy s elektřinou Vliv provozu VtE  Nedostatek sdílených informací – události ve vzdálených oblastech nás mohou ovlivnit ale nemáme k dispozici informace  Větší náchylnost k šíření poruch  Roste riziko útoků na infrastrukturu

Jak udržet spolehlivost v měnících se podmínkách ?

Společenská dohoda o hodnotě a přijatelných nákladech spolehlivosti  Spolehlivost již má svojí explicitní cenu (SyS)  Dosud v ní nejsou zahrnuty všechny náklady (odlišná praxe zemí EU)  sjednotit postupy zajištování spolehlivosti a evidenci nákladů  Vyjádřit hodnotu nespolehlivosti  Definovat parametry spolehlivosti a vyjádřit společensky žádoucí hodnotu standardů  Definovat parametry spolehlivosti spolupracujících soustav  Vymezit odpovědnost TSO za jejich dodržování  Najít konsensus a harmonizaci v dělení nákladů na spolehlivost (G, L)

Regionální integrace trhů a sdílení rezerv – úspory z velikosti  Vytváření větších regulačních bloků s pružným systémem parametrů řízení prvků  Saldování odchylek dílčích soustav  Sdílení rezerv (větší rozsah havarijních výpomocí)  Trh s regulační energií  Výměny podpůrných služeb mezi soustavami  Ale !! –Národní zájmy a odpovědnost TSO vůči národním legislativám  integrační kroky a dohody musí vycházet z úrovně národních vlád

Účinná koordinace na úrovni EU a UCTE  Centralizace –Plánování rozvoje sítí (dodržované a vynutitelné společné priority) –Plánování provozu (výměna informací, koordinace odstávek – vliv vertikální integrace a konkurence mezi šampióny) –Toky dat v reálném čase –Řízení havarijních situací  Výraznější legislativní kroky v 3. balíčku –Rozhodovací pravomoci ACER –Institucionalizace a rozhodovací pravomoci ENTSO –Účinné vynucovací mechanismy

Evropský dispečink  Koordinace plánování provozu sítí a nastavení PST  Řízení datových toků a vyhodnocování provozu  Dynamické řízení rezerv a spolehlivosti a hodnocení rizik  Řízení toků v sítích a koordinace redispatch  Instrukce národním dispečinkům v mezních a havarijních situacích  Ale !! – Kdo, kde, jak a na základě čeho zřídí ? –Zřeknutí se národních mechanismů ( a odpovědností) ?

Zapojení spotřeby do řízení rovnováhy i toků v sítích  Nová generace „smart“ měřících systémů (AMM)  Nástroje a systémy řízení těchto prvků a jejich integrace do systému řízení ES –Investice do instalace –hierarchie řízení mezi různými společnostmi – PPS, PDS ?  Navazující nástroje řízení zátěže u spotřebitelů  Vyhodnocovací systémy (zúčtování odchylek)  Tržní nástroje pro zajištění motivace –Hodinové/produktové ceny i pro malé spotřebitele –Bonifikace schopnosti řízení zátěže

Závěrem  Systém řízení synchronní oblasti UCTE již neodpovídá současným potřebám trhu s elektřinou (komplexnost, dynamika, efektivnost)  Je nezbytné provést zásadní změny –Centralizace –Dynamizace  Účinné a silné orgány s vynucovacími pravomocemi na úrovni EU jsou nezbytností  Posílení kolektivní bezpečnosti jde ruku v ruce se snížením schopnosti kontrolovat rizika na úrovni národního systému

Vedeme elektřinu nejvyššího napětí Pavel Šolc Ředitel sekce Strategie ČEPS, a.s Elektrárenská 774/2 Praha 10