Základní škola a Mateřská škola Bělkovice – Lašťany

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Advertisements

Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.14 Anotace:
Základní škola Rosice, okres Chrudim
OBOJŽIVELNÍCI PŘÍRODOPIS 7. ROČNÍK.
Základní škola a Mateřská škola Bělkovice – Lašťany
Autor:Mgr. Alena Shánělová
Základní škola a Mateřská škola Bělkovice – Lašťany
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Obojživelníci.
Obojživelníci.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Opakování obojživelníci
OBOJŽIVELNÍCI Ocasatí.
Základní škola Kladruby
Třída: Obojživelníci znaky:
Obojživelníci Zástupci.
OBOJŽIVELNÍCI
Digitalizace výuky Příjemce
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Prvouka, přírodověda Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_06_10.
Třída OBOJŽIVELNÍCI Tvoří přechodnou skupinu mezi vodními a suchozemskými obratlovci, vyvinuli se z lalokoploutvých ryb (latimérie podivná), dospělci.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Obojživelníci Základní škola Žižkov, Kremnická 98, Kutná Hora
Obojživelníci pro 5. ročník ZŠ
Jedná se o štíhlého čolka s drobnými končetinami a dlouhou hlavou. Pokud se vyskytuje ve vodě, jeho kůže je hladká, na souši ji má suchou a jemnozrnnou.
Živočichové opakování Vypracovala: Mgr. Miloslava Tremlová.
Živočichové - obratlovci
VY_32_INOVACE_02_BĚLKOVICE-LAŠŤANY_OBRATLOVCI Mgr. Denisa Krausová
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Člověk a jeho svět Ročník.
VY_32_INOVACE_12_BĚLKOVICE-LAŠŤANY_Vl-4. ročník
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Základní škola a Mateřská škola Bělkovice – Lašťany
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
VY_32_INOVACE_10_BĚLKOVICE-LAŠŤANY_OBRATLOVCI Mgr. Denisa Krausová Základní škola a Mateřská škola Bělkovice – Lašťany CZ.1.07/1.4.00/
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2 Inovace.
Obojživelníci Ocasatí Bezocasí.
VY_32_INOVACE_17_BĚLKOVICE-LAŠŤANY_OBRATLOVCI Mgr. Denisa Krausová Základní škola a Mateřská škola Bělkovice – Lašťany CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_14_BĚLKOVICE-LAŠŤANY_ČJ - SLOVNÍ DRUHY Mgr. Denisa Krausová Základní škola a Mateřská škola Bělkovice – Lašťany CZ.1.07/1.4.00/
Třída: Obojživelníci (Amphibia)
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_16_BĚLKOVICE-LAŠŤANY_OBRATLOVCI Mgr. Denisa Krausová Základní škola a Mateřská škola Bělkovice – Lašťany CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola Kladruby
OBOJŽIVELNÍCI Bezocasí.
Třída OBOJŽIVELNÍCI Přechodná skupina mezi vodními a suchozemskými obratlovci rozmnožování a vývin probíhá ve vodě, larvy= PULCI=dýchají ,mají.
velemlok obrovský – Andrias japonicus
RYBY 2 Obojživelníci plazi.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Kmen: STRUNATCI podkmen: OBRATLOVCI nadtřída: bezčelistnatci
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.7 Živočichové - dělení Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo.
Obratlovci obojživelníci.
RYBY. Stavba těla: Tělo se skládá z hlavy, trupu a ocasu, končetiny jsou přeměněné v ploutve. Pokryv těla: Tělo je kryto šupinami, které jsou neustále.
OBOJŽIVELNÍCI 7. ročník ZŠ Londýnská. OBOJŽIVELNÍCI.
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov Autor: Mgr. Jarmila Kolářová Název: VY_32_INOVACE_1A_04_Dělení živočichů Téma: Člověk a jeho svět Datum tvorby:
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
ŽIVOČICHOVÉ - PROCVIČOVÁNÍ
Anotace – Žáby Anotace - Pracovní list k procvičení plynulého čtení s porozuměním, schopnosti k zapamatování si podrobností a doplnění chybějících slov.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
OBRATLOVCI Třída: OBOJŽIVELNÍCI.
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
OBOJŽIVELNÍCI – VE VODĚ I NA SOUŠI
Podtřída: Ocasatí Mají dva páry stejně vyvinutých končetin
OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání
Poznávání obojživelníků
Obojživelníci VY_52_INOVACE_26 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Zpracoval: Marcela Kováříková
OBOJŽIVELNÍCI 7. třída.
Transkript prezentace:

Základní škola a Mateřská škola Bělkovice – Lašťany VY_32_INOVACE_08_BĚLKOVICE-LAŠŤANY_OBRATLOVCI Mgr. Denisa Krausová Základní škola a Mateřská škola Bělkovice – Lašťany CZ.1.07/1.4.00/21.0666

Seznámení s obojživelníky, jejich rozdělení a zajímavosti. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Bělkovice-Lašťany, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0666 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_08_BĚLKOVICE-LAŠŤANY_Př-obratlovci Vypracoval(a): Mgr. Denisa Krausová Ověřeno (datum): 24. května 2011 Předmět: Přírodověda Třída: 4. Druh materiálu: prezentace Téma: práce s textem Anotace: Seznámení s obojživelníky, jejich rozdělení a zajímavosti.

Obojživelníci žijí ve vodě i na souši dýchají žábrami, na souši přechází na plicní dýchání vývoj probíhá přes larvu. Př. pulec –larva žáby, žije ve vodě nejpočetnější skupinou jsou : - žáby - čolci, mloci zástupce: ropucha obecná

Žáby se živí se výhradně čerstvě chycenou kořistí, nikoli mrtvými živočichy. Nejsou přizpůsobené ke žvýkání, a proto polykají potravu vcelku. Používají zvláštní metodu polykání. Při každém polykání zavírají oči, když zavřou víčka, oční bulvy se otočí a zatlačí směrem dolů, čímž zvyšují tlak v tlamě a pomáhají žábě kořist spolknout. Životní cyklus obojživelníků zahrnuje tři stádia: vajíčko, larvu a dospělého jedince. Při přechodu do stadia z larvy k dospělému jedinci, dochází k zásadní přeměně organismu, zvané metamorfóza.

Jelikož žáby nemají žádné zuby či drápy, kterými by se mohly bránit, je jejich obranou útěk ,a to dalekým skákáním pomocí svalnatých nohou. Mnohé druhy žab vylučují z kožních žláz odporně páchnoucí a jedovaté sekrety, které mohou zapříčinit i smrtelné otravy. Dalším druhem obrany je u některých druhů jasné a výstražné zbarvení kůže, jako je tomu např. u pralesničky azurové.

Už víme, že nejpočetnější skupiny obojživelníků jsou žáby, čolci a mloci. Podívejte se pozorně na následující obrázky a řekněte, čím se liší žáby od čolků a mloků. Čolek obecný Rosnička zelená Mlok skvrnitý

Správná odpověď Žáby nemají ocas, mají krátké tělo, zadní končetiny jsou silné, přizpůsobené ke skákání. Čolci a mloci mají dlouhé a štíhlé tělo se stejně dlouhými končetinami, jejich tělo je zakončeno dlouhým ocasem.

Zdroj: Plesnička azurová Rosnička zelená Mlok skvrnitý Čolek obecný