Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_010

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropa Soutěž RISK Zdroje obrázků Pokračovat Pravidla
Advertisements

Nizozemsko.
Geografická charakteristika Střední Evropy I.
EVROPA - HOSPODÁŘSTVÍ VY_04_Z7_6p
FRANCIE - HOSPODÁŘSTVÍ
Hospodářská činnost člověka. národní hospodářství: lidská činnosti, které se zabývají výrobou, dopravou, prodejme a spotřebou výrobků sektory hospodářství:
Evropa – Hospodářství Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Stanislav Šindler Datum: Cílový ročník: 7.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: únor 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Zeměpis světadílů.
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
AUSTRÁLIE Hospodářství
EVROPA HOSPODÁŘSTVÍ Mgr. Iva Lulayová.
Velká Británie.
Vývoj hospodářství 18.st. průmyslová revoluce- Anglie → ZE vůdčí postavení v hospodářství, politice i kultuře až do poloviny 20.st. 2. sv. válka→ zásadní.
REGIONY EVROPY SEVERNÍ EVROPA.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Polsko Eliška Pokorná.
USA – hospodářský obr.
ROZDĚLENÍ Žáci si učivo přečtou a zapíší do sešitu
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
HOSPODÁŘSTVÍ EVROPY 2 PRŮMYSL.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Austrálie.
PRIMÁRNÍ SEKTOR.
Zemědělství – živočišná výroba
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Společenské a hospodářské prostředí
Číslo 1, 2 nebo 3 na světových trzích?!
Jedna ze základních hospodářských činností člověka Není zcela ovlivnitelná člověkem ( závisí na přírodních podmínkách a sociálně-ekonomických podmínkách)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_130 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Daniela Kemrová PředmětZeměpis.
Martin VRZALA. * 1. Obyvatelstvo * 2. Hospodářství, těžba * 3. Průmysl * 4. Zemědělství * 5. Doprava * 6. Hlavní oblasti.
Finsko Finská republika Zastarale: Čuchonsko Finsky: Suomen Tasavalta
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Hospodářství České Republiky
Velká Británie a Francie Vlastivěda – 5. ročník
Martin VRZALA. * 1. Obyvatelstvo * 2. Hospodářství, těžba * 3. Průmysl * 4. Zemědělství * 5. Doprava * 6. Hlavní oblasti.
Hospodářství - průmysl a zemědělství Soňa Medlová, 3.C
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Maďarsko TÉMATICKÝ CELEK:Evropa ČÍSLO.
vhodné přírodní podmínky – mírný pás mechanizace, kvalifikovaní pracovníci soběstačnost ve výrobě základních potravin.
ZÁPADNÍ EVROPA Otázka: Které státy řadíme mezi státy západní Evropy?
CHILE. Přímořský stát, jihozápad Jižní Ameriky Hlavní město: Santiago de Chile Rozloha : km² Počet obyvatel: Jazyk: španělština Ostrovy:
Bývalé státy Sovětského svazu
VY_32_INOVACE_17_22_HOSPODÁŘSTVÍ EVROPY ŠABLONA 32.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV:Zemědělství TÉMATICKÝ CELEK: Společenské.
Zahrnuje: zemědělství průmysl doprava.  Chov ovcí a produkce vlny je zde největší na světě  Chov skotu – v savanách  Pěstování pšenice, brambory, cukrová.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_Z_3.E_KOV_10_HOSPODÁŘSTVÍ.
VY_52_INOVACE_33_02_opakování průmyslu Evropy 3. snímek – průmyslová výroba 4. snímek – elektrotechnika a elektronika 5. snímek – chemický průmysl a.
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/19_Západní Evropa Téma: Státy západní Evropy.
Urči státy, které podle tebe patří do východní Evropy  Rusko, Ukrajina, Moldavsko, Bělorusko, Estonsko, Lotyšsko, Litva __ __ __ __ __ __ __ __ __ __.
Polsko, Maďarsko a Slovensko
Určeno pro : žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis
Maďarsko, Polsko, Slovensko
EVROPSKÉ HOSPODÁŘSTVÍ
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
Antonín Košíček Sára Šobková
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Světový průmysl sekundární sektor
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
EVROPA HOSPODÁŘSTVÍ VY_32_INOVACE_07-47 Ročník: VIII. ročník
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
zpracovaný v rámci projektu
Které suroviny jsou obnovitelné a neobnovitelné:
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
AUTOR: Mgr. Svobodová Alena
ANOTACE a) PRÁCE JE URČENA PRO ŽÁKY 8. ROČNÍKU B) TÉMA: STÁTY VÝCHODNÍ EVROPY- POBALTSKÉ REPUBLIKY C) CÍL UČEBNÍHO MATERIÁLU Žáci se seznámí s dalšími.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Transkript prezentace:

Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_010 Evropa hospodářství Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_010

Hospodářství Hospodářství Evropy Po druhé světové válce byla Evropa rozdělena na dvě sféry vlivu – vliv USA a SSSR.         Státy západní Evropy (vliv USA) směřovaly k rychlé obnově ekonomiky a k tržnímu hospodářství – zvyšovala se produkce, zaváděly se nové technologie, rostl obchod a služby.       Státy východní Evropy (pod vlivem SSSR) zavedly centrálně řízenou ekonomiku. Začaly se zaměřovat na těžký průmysl a zbrojařství. K obchodu docházelo převážně v rámci RVHP. Státy ztrácely konkurenceschopnost. V 90. letech po pádu komunismu dochází k obratu k tržní ekonomice a postupnému růstu ekonomik. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Romana Zabořilová. Tento výukový materiál vznikl v rámci projektu EU Peníze školám a má sloužit zejména pro potřeby výuky na ZŠ Jenišovice.

Podmínky Evropa – mírné podnebné pásmo vhodné podmínky pro zemědělství hospodářsky nejvyspělejší světadíl Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Romana Zabořilová. Tento výukový materiál vznikl v rámci projektu EU Peníze školám a má sloužit zejména pro potřeby výuky na ZŠ Jenišovice.

Zemědělství Středomořský (jih Evropy) Zemědělství většiny zemí Evropy je na vysoké úrovni. Vyznačuje se vysokou intenzitou, mechanizací a chemizací. Jako celek vyniká v pěstování obilovin, brambor, cukrovky a vinné révy. Vyspělá je živočišná výroba a dřevozpracující průmysl. Evropské zemědělství můžeme dělit do několika typů: Středomořský (jih Evropy) Mlékárenský (Severní Evropa a Británie) Alpský, Smíšený (Střední Evropa, část Itálie, Francie) Rostlinný (východní Evropa) Pastevecký (Sever Skandinávie) kliparty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Romana Zabořilová. Tento výukový materiál vznikl v rámci projektu EU Peníze školám a má sloužit zejména pro potřeby výuky na ZŠ Jenišovice.

Zemědělství rostliny obilniny brambory řepa cukrovka ovoce a zelenina Nejrozšířenějšími plodinami jsou: ( v mírném pásu) obilniny brambory řepa cukrovka ovoce a zelenina ( v subtropickém pásu) citrusové plody olivy tabák http://cs.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1bo%C5%BEenstv%C3%AD_v_Evrop%C4%9B Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Romana Zabořilová. Tento výukový materiál vznikl v rámci projektu EU Peníze školám a má sloužit zejména pro potřeby výuky na ZŠ Jenišovice.

Zemědělství živočichové V severských zemích je nejdůležitějším domácím zvířetem sob. Pro Francii a Alpské oblasti je to skot. Na Britských ostrovech se chovají ovce. Střední Evropa dává přednost chovu prasat. Na Balkáně najdeme osly, ve Středomoří se chovají kozy. Evropa Východní nemá příliš intenzivní chov, najdeme zde spíše malá hospodářství s různými domácími zvířaty. Chov drůbeže je rozšířen po celém kontinentě, rybolov prakticky také. Dříve velmi rozšířený chov koní se nyní omezuje především na koně závodní (Velká Británie) či něčím výjimečné (ČR Kladruby). Chov včel je v poslední době ohrožen nemocemi a škůdci. Klesá i chov králíků. Lov divokých zvířat je omezen (zajíci), spíše se využívá chov v oborách (daňci). Úspěšně se zavádí chov exotických zvířat např. pštrosů. Evropané jsou hrdí na své vyhlášené chovy (např. český kapr). kliparty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Romana Zabořilová. Tento výukový materiál vznikl v rámci projektu EU Peníze školám a má sloužit zejména pro potřeby výuky na ZŠ Jenišovice.

Průmysl 1/3 veškeré průmyslové výroby světa pochází z Evropy. Rozvinuta jsou všechna průmyslová odvětví. Dynamicky se rozvíjí energetika, moderní technologie a chemie. Evropa je také značným producentem i konzumentem energie. Více jak 60% energie vyrábí tepelné elektrárny, jaderné 28%, vodní 10%. Hutnictví Evropy pokrývá 1/3 světové produkce. (Německo, Itálie, Ukrajina a Rusko) Ve strojírenství má významné postavení automobilismus (Peugeot, Citroen, Seat, BMW, SAAB, Volvo, Volkswagen, Škoda, Renault, Man, Iveco…). Dále elektronický a elektrotechnický sektor (Itálie, Francie – Thomson, Nizozemí – Philips, Finsko – Nokia). Většina podniků se nachází v rozvojových osách. Významným podnikem je francouzský Airbus - letecký průmysl. V chemickém průmyslu je důležitá výroba plastů, vláken, kaučuku a zpracování ropy – petrochemie a farmaceutický průmysl. Velmocí je Německo. Spotřební průmysl (textilní, obuvnický aj.) se orientuje na výrobky vysoké kvality vzhledem k zaplavenosti trhu levným dovozem z Asie. Vyspělým je také potravinářský průmysl – na světové produkci se podílí 50%. Dřevozpracující pr. - nábytkářství– Skandinávie, Itálie kliparty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Romana Zabořilová. Tento výukový materiál vznikl v rámci projektu EU Peníze školám a má sloužit zejména pro potřeby výuky na ZŠ Jenišovice.

Nerostné suroviny Nerostné suroviny nestačí pokrýt spotřebu Evropy a tak se musí dovážet. Uhlí - Rusko a Ukrajina, Polsko, Ostravsko, německém Porúří, v severní Francii a ve Velké Británii. Ropa a zemní plyn Těží se nyní nejvíce z mělkého šelfu v Severním moři. Dále je těžba i v Rusku a Rumunsku, v ČR na Břeclavsku. Evropské země musí ropu dovážet. Železná ruda – Rusko, Ukrajina, nejkvalitnější – Švédsko Barevné kovy - Bauxit se těží v Maďarsku. Významná ložiska rtutí jsou ve Španělsku. Olovo, zinek, mangan a měď se těží ve Středomoří a ve Skandinávii. Drahé kovy – ložiska zlata a stříbra byla v minulosti vyčerpána. Světovými unikáty můžeme nazvat české granáty (Kozákov), či jantar (Polsko a Pobaltí). kliparty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Romana Zabořilová. Tento výukový materiál vznikl v rámci projektu EU Peníze školám a má sloužit zejména pro potřeby výuky na ZŠ Jenišovice.

Služby Doprava je na vysoké úrovni - letecká, železniční, silniční + námořní kliparty Ve službách pracuje většina obyvatel. Vysoká úroveň zdravotnictví, velký podíl osob s vysokoškolským vzděláním. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Romana Zabořilová. Tento výukový materiál vznikl v rámci projektu EU Peníze školám a má sloužit zejména pro potřeby výuky na ZŠ Jenišovice.

Zdroje obrázků Obrázky – z klipartů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Romana Zabořilová. Tento výukový materiál vznikl v rámci projektu EU Peníze školám a má sloužit zejména pro potřeby výuky na ZŠ Jenišovice.