Vylučovací soustava člověka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BIOLOGIE ČLOVĚKA MOČOVÝ SYSTÉM
Advertisements

Autor: Vít Lazecký Datum vytvoření: Téma: Stavba srdce.
VYLUČOVÁNÍ ODPADNÍCH LÁTEK
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Digitální učební materiál
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Filtrující „fazole“.
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Funkce: zbavuje naše tělo škodlivin
Vylučovací soustava člověka
Vylučovací soustava Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Opakování - vylučovací soustava
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P21/ Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Biologie člověka Autor: Mgr. Eva.
Vylučovací soustava Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_93_MOČOVÁ SOUSTAVA AUTOR: NADĚŽDA ČMELOVÁ ROČNÍK, DATUM: 8.,
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
Oběhová soustava člověka
Vylučovací soustava Je tvořena ledvinami a močovými cestami.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
VYLUČOVací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci.
VY_III/2_INOVACE_109_Trávicí soustava Trávicí a močová soustava Miroslav Kaňok.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Název Vylučovací soustava Předmět, ročník Biologie, 3. ročník
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Autor: Lenka Kraváčková
Anatomie ledvin Olga Bürgerová.
42.1 Člověk – vylučovací soustava
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Vylučovací soustava Funkce: -regulace objemu a složení tělních tekutin
Vylučovací soustava funkce: vylučuje odpadní látky: oxid uhličitý voda
Močová soustava člověka
Ledviny Nefron Odvodné cesty močové Tvorba moči Onemocnění
VYLUČOVACÍ SYSTÉM SCHÉMATA, OBRÁZKY.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Vylučovací soustava Filip Bordovský.
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA.
Vylučovací soustava.
Obratlovci - vylučovací soustava
Anatomická stavba ledvin
Močové ústrojí -odvádí odpadní látky(močovina),látky nadbytečné(voda, soli)a toxické -podílí se na udržování homeostázy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vylučovací soustava.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_SOUSTAVA.
MOČOVÁ SOUSTAVA. FUNKCE MOČOVÉ SOUSTAVY vylučování zplodin udržování stálého vnitřního prostředí - důležitý je přísun tekutin → vylučování zplodin Obr.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_PŘÍRODOPIS.
Funkce = vyloučit z těla odpadní látky rozpustné ve vodě.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XII_3_15_VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Šablona číslo: XII Sada číslo: 3 Pořadové číslo DUM: 15 Autor: Mgr. Kateřina Zikmundová.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Vylučovací soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA.
Vylučovací soustava.
Vylučovací soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_11_Ledviny
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Elena Sobotková. Dostupné z Metodického portálu
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava vylučovací TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Vylučovací soustava.
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Vylučovací soustava Zajišťuje vylučování nepotřebných a škodlivých látek z těla. Základem vylučovací soustavy jsou ledviny. ledviny močovod močový měchýř.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA 1.
Transkript prezentace:

Vylučovací soustava člověka autor: David Hainall

Vylučovací soustava Společně s dýchací, trávicí soustavou a kůží se podílí na odstraňování nepotřebných a odpadních látek z těla. Savci mají párový vylučovací orgán – ledviny. Každá ledvina se skládá z přibližně z milionu ledvinových váčků (nefronů). http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gray1120-kidneys.png (1. 10. 2010)

Popis vylučovací soustavy nadledvinka nadledvinka ledvina ledvina močovod močovod močový měchýř močová trubice http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Illu_urinary_system.jpg (1. 10. 2010)

Popis ledviny ledvinové pouzdro ledvinová tepna kůra s ledvinovými váčky ledvinová žíla dřeň soustředění kanálků ledvinová pánvička kalich vyústění kanálků s močí močovod http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kidney_PioM.png (1. 10. 2010)

Tvorba moči Ledvinové tělísko má dvě části: ledvinový váček, a systém kanálků. Ve váčku najdeme stočené vlásečnice. Stěnou vlásečnic se filtruje krev do ledvinového váčku. Voda s odpadními látkami = prvotní moč. http://media.photobucket.com/image/nephron/toXtheXendX/nephron.jpg?o=1 (1. 10. 2010)

Prvotní moči vzniká denně 150 – 170 l. V systému kanálků za váčkem dochází ke znovu vstřebávání vody (až 99%) a pro tělo využitelných látek. Filtrát, který zůstává v kanálcích se zahušťuje a vzniká tzv. definitivní moč. Definitivní moč odchází z ledvin močovody a hromadí se v močovém měchýři. http://media.photobucket.com/image/nephron/toXtheXendX/nephron.jpg?o=1 (1. 10. 2010)

Vylučovací soustava – shrnutí Spolupodílí se na odstraňování nepotřebných a odpadních látek z těla. Savci mají párový vylučovací orgán – ledviny (tvořené ledvinovými váčky - nefrony). Stěnou vlásečnic se filtruje krev do ledvinového váčku - voda s odpadními látkami = prvotní moč (150 – 170 l). V systému kanálků za váčkem dochází ke znovu vstřebávání vody (až 99%) a pro tělo využitelných látek.

Filtrát, který zůstává v kanálcích se zahušťuje a vzniká tzv Filtrát, který zůstává v kanálcích se zahušťuje a vzniká tzv. definitivní moč. Definitivní moč odchází z ledvin močovody a hromadí se v močovém měchýři.