Viry a bakterie Digitalizace výuky Příjemce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Buňka.
Advertisements

Digitalizace výuky Vztahy mezi organismy, rozmanitost organismů
Viry říše: nebuněční.
Přírodopis – 6. třída  Nejstarší organismy na Zemi  Jednobuněčné, viditelné pouze mikroskopem  Tvar buněk bakterií: › Kulovitý = koky › Tyčinkovitý.
Viry.
Bakterie 1 VY_32_INOVACE_A1-01 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Bakterie 2 VY_32_INOVACE_A1- 02 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
VIRY Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády 777
Houby, viry, baktérie Pro 6. ročník Autor: Mgr. Pavlína Marková
Základy přírodních věd
SYSTÉM A TŘÍDĚNÍ ORGANISMŮ
VIRY.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA Autor RNDr. Romana Michálková Číslo materiálu16 Datum vytvoření Druh učebního materiáluprezentace Ročník 1., 4. Anotace.
Viry.
PŘÍRODOPIS Bakterie – 6. ročník..
RISKUJ Projekt „EU peníze středním školám“ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT CZ.1.07/1.5.00/ Předmět Biologie Ročník a obor 1.ročník.
Mízní soustava odvod mízy zpět do krve části:
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: RISKUJ VY_inovace_32_PR6_20
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.05 Název pro školu:
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.06 Anotace: Prezentace popisuje vlastnosti, vysvětluje rozdíly mezi viry, bakteriemi. Vzdělávací oblast: Viry, bakterie, sinice.
Základní struktura života
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.18 Název pro školu:
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.05 Anotace: Prezentace vysvětlí základní rozdíly mezi jednobuněčnými a mnohobuněčnými organismy, procvičuje a opakuje učivo. Vzdělávací.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA VIRY
Digitalizace výuky Příjemce
Bakterie.
Digitalizace výuky Příjemce
Bakterie a sinice Přírodopis VY_32_INOVACE_164, 9. sada, Př3 ANOTACE
BAKTERIE.
Bakterie - nejstarší obyvatelé Země
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_206_Viry AUTOR: Jana Harbichová ROČNÍK, DATUM: 6.,
Škola:. Základní škola Kladruby
Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou nebuněčných organismů - virů. Materiál je plně funkční.
Základní struktura živých organismů
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
SINICE fotosyntetizující bakterie
Nakažlivá /infekční/ nemoc Je přenosná z nemocného člověka (zvířete) na zdravého jedince Přenáší se přímým stykem, potravou, vdechnutím, poraněním, bodnutím.
Viry VY_52_INOVACE_PR VYPRACOVALA: Mgr. Jana Víchová DATUM: září 2011 URČENO PRO: 6. ročník VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda - Přírodopis KLÍČOVÁ.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Silvie Krupová NÁZEV:VY_32_INOVACE_15_Přírodopis 6. ročník TÉMA: Viry ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Rostlinná plasmatická blána mitochondrie cytoplasma ribozomy jádro vakuola chloroplasty buněčná stěna buňka.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Bakterie VY_52_INOVACE_PR VYPRACOVALA: Mgr. Jana Víchová DATUM: září 2011 URČENO PRO: 6. ročník VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda - Přírodopis.
Funkce – obrana organismu proti infekci. Nakažlivé neboli infekční nemoci: =choroba, která je přenosná z nemocného člověka nebo zvířete na zdravého jedince.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_02.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Silvie Krupová NÁZEV:VY_32_INOVACE_01_Přírodopis 7. ročník TÉMA: opakování 6. ročníku I. ČÍSLO.
Jednobuněčné organismy s nepravým buněčným jádrem
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 120_Viry
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
BAKTERIE = jednobuněčné organizmy - typy bakterií: - kulovité – koky
VY_52_INOVACE_01_Organizmy lidských sídel – učební text
Buňka JE ZÁKLADNÍ STAVEBNÍ A FUNKČNÍ JEDNOTKOU
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
BAKTERIE – nejstarší obyvatelé Země(po výkladu si zapiš do sešitu)
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Bakterie.
Bakterie Nikola Klaclová.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.24_Zivoni_prostredi_viry_bakterie.
VY_52_INOVACE_24_Buňka rostlinná a živočišná
VIRY- „život“ bez buňky
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
Bi1BK_ZNP2 Živá a neživá příroda II Buněčná stavba živých organismů
2.1 Viry, bakterie Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku nebo neštovice?
JEDNOBUNĚČNÉ ORGANISMY
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
BAKTERIE.
AUTOR:Mgr. Radoušová Marcela
Výukový materiál VY_52_INOVACE_20_ OPAKOVANI_BUNKA
Transkript prezentace:

Viry a bakterie Digitalizace výuky Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.05/02.0010 Název projektu Digitalizace výuky Číslo prioritní osy 1/1.1 Předmět Přírodopis Téma Viry a bakterie Ročník šestý Autor Mgr. Anna Ascherlová

Viry a bakterie

VIRY – „život bez buňky“ Velmi malé útvary pozorovatelné pouze elektronovým mikroskopem Nemají buněčnou stavbu, považujeme je za nebuněčné organismy Tvar virů bývá kulovitý a šroubovicovitý Viry se můžou množit pouze v buňce hostitele a jsou to vnitřní parazité buněk Jsou původci různých onemocnění např. Virus tabákové mozaiky Herpes virus (opary) Virus ptačí chřipky

Viry - stavba Stavba viru: - na povrchu je vnější obal, pod ním bílkovinný obal - uvnitř se nachází složitá organická látka

Viry Bakteriofág – „požírač bakterií“, je to virus, který parazituje v buňkách bakterií

Viry Množení virů: 1. virus se přichytí na povrchu buňky hostitele 2. proniká dovnitř buňky 3. z bílkovinného obalu viru se uvolní organická látka, která umožní množení viru 4. nově vytvořené viry se uvolňují z hostitelské buňky 5. buňka buď zahyne nebo se změní její životní funkce funkce

Popis napadení buňky virem prasečí chřipky:

Viry Kudy může virová nákaza proniknout do lidského těla: Sliznicí dýchacího ústrojí Sliznicí trávicího ústrojí Sliznicí pohlavního ústrojí Porušenou kůží Transfúzí krve Nevydezinfikovanou injekční stříkačkou Zjisti co znamenají pojmy TRANSFÚZE a SLIZNICE.

Příklady virů Viry se nazývají podle onemocnění, které způsobují Např. virus rýmy, infekční žloutenky, dětské obrny, klíšťového zánětu mozkových blan, zarděnek, spalniček, příušnic, vztekliny, chřipky, AIDS Jak se nazývá virus, který způsobuje nemoc AIDS? Jak se takový virus přenáší? Co symbolizuje tato červená stužka?

VIRY- úkoly Popiš, jak postupovat při virovém onemocnění dýchacích cest, které je spojeno s vyšší teplotou, rýmou a kašlem. Zjisti, kudy může virová nákaza proniknout do lidského těla. Odpověď zapiš do sešitu. Zjisti, co je to „očkování“ a „vakcína“ Jak se lze ochránit před virovou nákazou? Vytvoř plakát podle vlastního návrhu na téma „Jak nedostat chřipku“

Rozdíly virus-buňka VIRUS BUŇKA větší menší Vnitřní parazit buněk Má vlastní metabolismus Má složitou organickou látku v bílkovinném obalu, nemá žádné organely Má plazmatickou membránu, cytoplazmu, jádro, organely Nemá vlastní metabolismus – tzn. sám nepřijímá a nepřeměňuje látky na jiné látky

BAKTERIE – nejstarší obyvatelé Země Bakterie patří mezi jednobuněčné organismy Jejich jaderná hmota není oddělena od cytoplazmy jaderným obalem Na povrchu se nachází plazmatická membrána a buněčná stěna Některé bakterie mají slizovité pouzdro a bičík, který slouží k pohybu (obrázek bakteriální buňky po kliknutí sem)

BAKTERIE Bakterie jsou asi 1000 krát menší než rostlinné a živočišné buňky Tvary bakteriálních buněk: (zakreslete do sešitu podle učebnice) Koky diplokoky streptokok stafylokok bičíkaté b.

BAKTERIE - význam Bakterie se vyskytují všude – v půdě, ve vodě, ve vzduchu, na povrchu i uvnitř těl různých organismů Potřebují k životu vlhko a vhodnou teplotu (30°C) Za nepříznivých životních podmínek zastavují své životní děje a některé vytváří………………………….(pro odpověď klikni sem)

BAKTERIE - význam 1. Prospěšné bakterie: (sami vyhledejte význam a zapište do sešitu) Hniložijné bakterie: ………………………………………………………………………………………………… Symbiotické bakterie: Laktobacily: …………………………………………………………..

BAKTERIE - význam 2. Cizopasné bakterie: žijí v tělech svých hostitelů, jsou původci chorob Proti některým bakteriálním chorobám je možno očkovat léčí se pomocí antibiotik Příklady bakteriálních onemocnění: angína, zápal plic, spála, zánět mozkových blan atd.

Úkoly Vysvětlete, jaké je postavení bakterií v potravním řetězci. Vysvětlete, co by se stalo, kdyby přestaly v přírodě působit hniložijné bakterie. Vysvětlete, proč, vám lékař nepředepíše na chřipku antibiotika? Zopakuj si stavbu rostlinné, živočišné a bakteriální buňky. (po kliknutí sem )