42.1 Humanismus a renesance – česká literatura

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Advertisements

ČESKÁ RENESANČNÍ LITERATURA
13.1 Kružnice, kruh Co mají obrázky společného?
Elektronická učebnice - II
21.1 Vím, jakým způsobem třídíme chemické rovnice.
ŠKOLA NA PŘELOMU 17. A 18. STOLETÍ JAN AMOS KOMENSKÝ
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
20.1 Malá násobilka - násobení
16.1 Státní hymna ČR a hymna EU
19.1 Odčítání v oboru do 100 s přechodem přes desítku
Český humanismus a renezance
65.1 Pamětné dělení se zbytkem
Česká kultura v 16. století renesance
Elektronická učebnice - I
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: května 2012
Identifikátor materiálu: EU
20.1 Doba pobělohorská Doba temna J.A.Komenský páter Koniáš
18.1 Obratlovci Kdo jsou obratlovci?
7.1 Odčítání v oboru V krabici byly žárovky.
ČESKÁ BAROKNÍ LITERATURA
84.1 Skloňování číslovek, druhy
Renesance a humanismus v českém království
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
88.1 Základní větné členy – druhy podmětů
2/ Česká katolická literatura
02.1 Zdravý způsob života Ve zdravém těle zdravý duch.
12.1 Čtyřúhelníky Mezi obrázky se zatoulal jeden, který sem nepatří.
21.1 Malá násobilka - dělení
1.1 Prostorová orientace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Matematika Autor: Mgr. Dana.
Jan Amos Komenský Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Renesance a humanismus
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
BAROKO - umělecký směr 16. – 18. století
Elektronická učebnice - I
90.1 Podstatná jména rodu mužského - vzory předseda, soudce
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_361_Jan Amos Komenský AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
Česká renesanční a humanistická literatura
53.1 Písemné odčítání v oboru přirozených čísel do
32_04_35 Komenský Anotace Komenský Vzdělávací oblast, vzdělávací obor
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Literatura doby pobělohorské Mgr. Ludmila Růžičková.
Humanismus z latinského humanus = lidský různé myšlenkové směry a postoje, zaměřené na člověka, lidství a lidstvo.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Renesance a humanismus v Čechách
Jan Amos Komenský 8. ročník.
JAN AMOS KOMENSKÝ * v Nivnici v Naardenu.
3.1 Periodizace dějin hudby
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Jan Amos Komenský 1592−1670 Život Uherský Brod, Nivnice, Komňa
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_17.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Jan Amos Komenský Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Kmentová Název materiálu:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Medková Blanka Název: VY_32_INOVACE_11A_20_Renesance a humanismus Téma:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost, Dějepis.
Literatura období baroka Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
„Všichni na jednom jevišti velikého světa stojíme, a cokoliv se tu koná, všech se týče“
12.1 Odčítání do 20 s přechodem přes desítku
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Jan Amos Komenský VY_32_Inovace_9SJ-4
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
ŠABLONA III/2 Jan Ámos Komenský, literatura 8. roč. ,Mgr. L
JAN ÁMOS KOMENSKÝ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Renesance a humanismus
RENESANCE A HUMANISMUS V ČECHÁCH
Transkript prezentace:

42.1 Humanismus a renesance – česká literatura Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 42.1 Humanismus a renesance – česká literatura Od konce 15. století se v českých zemích projevuje vliv humanismu a renesance. Oproti zahraničí vzniká více naučných než uměleckých děl – typicky renesančních děl je málo. Velký vliv měl i zde vynález knihtisku. DANIEL ADAM Z VELESLAVÍNA (1546-1599) vydavatel česky psaných knih velmi dbal na jazykovou stránku děl „veleslavínská čeština“ titulní list Veleslavínova Kalendáře historického z roku 1578 Viz také DUM ČJ41 a ČJ43 ukázka z první české tištěné knihy – Trojánské kroniky (asi r. 1468) Humanismus a renesance v české literatuře Autor: Mgr. Zuzana Kadlecová

Sloup Nejsvětější trojice Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 42.2 Co již víme? Baroko Humanismus a renesance vznik v Itálii a Španělsku v polovině 16. století doba válek a nejistot → nárůst autority katolické církve a absolutní moci panovníka odvrat od přírody k vlastnímu nitru (duchovní zaměření) vznik v Itálii na konci 13. století snaha o naplnění starořeckého ideálu krásy a dobra, o svobodu myšlení a lidsky spravedlivější uspořádání společnosti šíření vzdělanosti pomocí knihtisku rozvoj literatury v národních jazycích 1620 porážka českých stavů na Bílé hoře → politické, hospodářské a kulturní změny někteří vzdělanci popraveni (Václav Budovec z Budova, Jan Jesenius aj.), jiní nuceni odejít ze země 2 proudy: A. domácí literatura B. exilová literatura Letohrádek královny Anny (Praha) Sloup Nejsvětější trojice (Olomouc)

42.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 42.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Renesanční literatura Jednota bratrská Jan Blahoslav (1523-1571) Hynek z Poděbrad (asi 1450-1492) - přeložil 11 novel z Boccaciova Dekameronu biskup Jednoty bratrské všestranný vzdělanec (literát, jazykovědec, hudebník) snaha o správné a vytříbené vyjadřování Filipika proti misomusům = tj. proti nepřátelům vzdělanosti Gramatika česká překlad Nového zákona překlad zbytku Bible členy Jednoty bratrské Bible kralická Bohuslav Hasištejnský z Lobkovic (1461-1520) - autor píšící latinsky Viktorin Kornel ze Všehrd (1460-1520) Václav Hájek z Libočan († 1553) V oblibě příběhy o lidovém hrdinovi → Historie o bratru Janu Palečkovi (údajně šašek krále Jiřího z Poděbrad) – „moudrý blázen“. historik Kronika česká: dějiny od praotce Čecha po r. 1526 historicky nespolehlivá velmi oblíbená, do konce 18. století hlavním pramenem o českých dějinách

Pedagogické zásady blíže viz DUM D20. Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 42.4 Co si řekneme nového? Tovaryšstvo Ježíšovo - jezuité Domácí tvorba po roce 1620 Exilová tvorba po roce 1620 pod kontrolou katolického jezuitského řádu na starost správnost a čistotu víry zásluha o rozkvět divadla a rozvoj školství X vyhledávání a ničení nekatolických knih Jan Amos Komenský (1592-1670) lat. Comenius díla v latině i češtině poslední biskup Jednoty bratrské pobyt v Polsku (při požáru v Lešně zničen slovník Poklad jazyka českého), Nizozemí pedagogické spisy: Velká didaktika Svět v obrazech Brána jazyků otevřená Informatorium školy mateřské alegorická skladba Labyrint světa a ráj srdce Kšaft umírající matky Jednoty bratrské Bedřich Bridel (1619-1680) jezuita báseň Co Bůh? Člověk?: úvaha o základních otázkách lidské existence Adam Michna z Otradovic (asi 1600-1670) varhaník a učitel autor písní, např. Chtíc, aby spal Pedagogické zásady blíže viz DUM D20. Bohuslav Balbín (1621-1688) latinsky psaná díla Obrana jazyka slovanského, obzvláště českého Rozmanitosti z historie Království českého Rozvoj lidové tvorby – písní, pohádek, loutkových her.

42.5 Procvičení a příklady Kramářská píseň Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 42.5 Procvičení a příklady Kramářská píseň Ukázka lidové tvorby: Výkladná píseň O HROZNÉM pán v hlavním městě Vídni roku MORDU, jenž jeden bohabojný 1843 spáchal Poslyšte, věrní křesťané, věci podivení hodné, jež se teď v Rakousích staly, v městě Vídni vykonaly, ach, bože, poslyšme. Roku tisíc osmistého čtyřicátého druhého byla nalezená panna, kus na kusy rozsekaná, všudy roznešená. V tom městě jsou velké domy, že se v nich lidé neznají, třeba čtyrky tisíce jich v jednom zůstávají, pět štoků vysoký. Hlavu, plíce, játra, srdce, našli to lidé v truhlíce, každý se otřásl, zhrozil, kdo ty kousky těla spatřil, náramně se podivil. ……. zpívána na jarmarcích potulnými kramáři za doprovodu obrázků („komiks“) vylíčení zajímavých, často nešťastných příhod a událostí (živelné pohromy, vraždy, bitvy) znaky: dlouhý, obsáhlý název oslovení publika končí ponaučením poutavost a dramatičnost děje „bulvárnost“ přesné uvedení místa a času nespisovnost jazyka Inspiruj se následující ukázkou a pokus se vytvořit svou vlastní kramářskou píseň.

Labyrint světa a ráj srdce Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 42.6 Něco navíc pro šikovné Doby bídy a útisku, jež snášeti bylo jazyku českému před bouřemi husitskými, vrátily se zase a neštěstí dolehlo nejen na rebely, nýbrž i na katolíky, kteří se nedopustili žádné viny. Ale jako někdy po době zármutku zasvitne čas radosti, i jazyk český nabude opět místa, jež mu přísluší. Nenamítejte, nevědomci, že jest chudý a pokažený! Čtěte dříve, než se rouháte, Všehrda a Komenského, jejichž sloh je tak přesný a tak čistý a jimž nebylo třeba vypůjčovati si cizích slov, psali-li o lékařství neb o filosofii neb o kterémkoli jiném oboru vědění. Z jakého díla pochází tato ukázka? Kalendář historický Brána jazyků otevřená Obrana jazyka slovanského, obzvláště českého Gramatika česká Hra se slovy – Jan Amos Komenský Kdo je autorem tohoto díla? Jan Blahoslav Jan Amos Komenský Bohuslav Balbín Daniel Adam z Veleslavína Komenského Labyrint světa a ráj srdce

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Czech language and literature 42.7 CLIL John Amos Comenius (Latinized: Comenius) (28 March 1592 – 15 November 1670) was a Czech teacher, educator and writer. He served as the last bishop of Unity of the Brethren and became a religious refugee and one of the earliest champions of universal education, a concept eventually set forth in his book Didactica Magna. He is considered the father of modern education. He lived and worked in many different countries in Europe, including Sweden, the Polish-Lithuanian Commonwealth, Transylvania, the Holy Roman Empire, England, the Netherlands and Royal Hungary.

42.8 Test znalostí Pro renesanci není typické: Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 42.8 Test znalostí Pro renesanci není typické: a/ důraz na všestranný rozvoj člověka b/ literatura psaná v národních jazycích c/ šíření vzdělanosti pomocí knihtisku d/ zaměření na vlastní nitro člověka (duchovnost) Alegorickou skladbou Jana Amose Komenského je: a/ Velká didaktika b/ Labyrint světa a ráj srdce c/ Svět v obrazech d/ Brána jazyků otevřená Mezi české renesanční literáty nepatří: a/ Hynek z Poděbrad b/ Daniel Adam z Veleslavína c/ Jan Amos Komenský d/ Jan Blahoslav Líčení zajímavých, často nešťastných událostí na jarmarcích potulnými zpěváky se nazývá: a/ kramářská píseň b/ potulná balada c/ tragická povídka d/ nešťastný deník Správné odpovědi: d c b a Test na známku

Elektronická učebnice - II Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 42.9 Použité zdroje, citace Žáček, J., Hanzová, M.: Čítanka pro 9. ročník základní školy a primu víceletého gymnázia, Fragment, 1999. Soukal, J.: Literární výchova pro 2.stupeň základní školy a odpovídající ročníky víceletých gymnázií, SPN, Praha 2009, s. 84. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pra%C5%BEsk%C3%BD_hrad,_Letohr%C3%A1dek_kr%C3%A1lovny_Anny_02.jpg (slide 2) http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Holy_Trinity_Column.jpg (slide 2) http://www.ctesyrad.cz/nejctivejsi/poslyste-pisnicku-hezkou-kramarske-pisne-minulych-dob (slide 5) http://www.ztichlaklika.cz/_cache/13238796682188.upl_600_600.JPG (slide 6) http://en.wikipedia.org/wiki/John_Amos_Comenius (slide 7) obrázky z databáze klipart

42.10 Anotace Autor Mgr. Zuzana Kadlecová Období 07 – 12/2012 Ročník Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 42.10 Anotace Autor Mgr. Zuzana Kadlecová Období 07 – 12/2012 Ročník 9. ročník Klíčová slova Daniel Adam z Veleslavína, Jan Blahoslav, Václav Hájek z Libočan (Kronika česká), Kralická bible, Jan Amos Komenský, Bedřich Bridel, Adam Michna z Otradovic, Bohuslav Balbín Anotace Prezentace přibližující renesanční tvorbu v českých zemích s přesahem do doby po porážce na Bílé hoře, kdy došlo k rozdělení české literatury na domácí a exilový proud.